تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۰
یکی از زنان سوزن دوز زاهدانی با بیان اینکه کارهای بی کیفیت صنعتی که از آن سوی مرزها وارد کشور می شود منجر به افت فروش هنر سوزن دوزی زنان بلوچ شده است، گفت: با توجه به قیمت پایینی که سوزن دوزی های وارداتی دارند افراد بیشتر به سمت خرید آن ها می روند.
طرحی ماندگار با سرپنجه زنان بلوچ/ واردات صنعتی بلای جان هنر سوزن دوزی
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصرهامون، سوزن دوزی یا زی آستین، یکی از هنرهای ماندگار زنان بلوچ بر روی پارچه است، هنری که از کودکی با خون زنان و دختران بلوچ آمیخته شده و قدمتی به بلندای تاریخ دارد.
یکی از رودوزی‌های منحصر به فرد کشور، هنر دست زنان بلوچ می باشد که به عنوان نخستین شیوه قدیمی برای تزئین لباس‌های زنانه با مواد اولیه نخ و پارچه به کار رفته است. چارچوب اصلی این هنر در لباس های محلی با نام "زی و گُپتان" است که از شش تکه پارچه سوزن‌دوزی شده شامل چهار تیکه دور آستین و پاچه‌های شلوار و دو تیکه جلوی پیراهن تشکیل می شود.
 زنان بلوچ سوزن‌دوزی‌ها را بدون استفاده از طرح و نقشه قبلی تهیه کرده و در تمام مراحل دوخت از خلاقیت ذهن خود که دربرگیرنده نمادهای هندسی و حاوی تخیل و واقعیت‌های دنیای پیرامونی مردم منطقه است، استفاده می‌کنند به گونه ای که این ذوق و هنر را می‌توان روی پیش سینه و سر آستین پیراهن بلوچی زنانه به وضوح مشاهده کرد.
گرچه ظرافت خاص این هنر باعث ضعیف شدن چشم، کمردرد، سردرد و غیره در زنان بلوچ شده است اما ورود محصولات صنعتی سوزن دوزی از کشور افغانستان و پاکستان منجر به نادیده گرفتن زحمات فراوان و رکود در رونق کار این افراد شده است.
 
 سوزن دوزی تنها راه امرار معاش زنان روستایی
یکی از زنان سوزن دوز زاهدانی که در پاساژ سرپوشیده این شهر مشغول به فروش پارچه های سوزن دوری شده است در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصرهامون با بیان اینکه هنر سوزن دوزی تنها راه امرار معاش بسیاری از زنان روستایی و خانواده آن ها است، گفت: من و پنج فرزند دخترم در ماه هر کدام یک دست از این لباس ها را دوخته و برای فروش به این پاساژ می آوریم.
 
واردات صنعتی بلای جان هنر سوزن دوزی
رخشانی با بیان اینکه در ماه حداقل 3 یا 4 دست از این لباس ها را به فروش می رساند، گفت: قیمت هر دست از این لباس های سوزن دوزی شده از80  هزار تومان شروع و تا 500 هزار تومان هم می رسد.
وی با بیان اینکه کارهای بی کیفیت صنعتی که از آن سوی مرزها وارد کشور می شود منجر به افت فروش محصولات سوزن دوزی زنان بلوچ شده است، افزود: با توجه به قیمت پایینی که سوزن دوزی های وارداتی دارند افراد بیشتر به سمت خرید آن ها می روند.
 
اشتغالزایی برای بیش از 100نفر
سعید براهویی یکی از فروشندگان لباس های محلی در پاساژ برداران زاهدان در این خصوص به خبرنگار عصرهامون گفت: در این زمینه علاوه بر اشتغالزایی 20 نفر بازاریاب اقدام به خرید هنردست زنان روستایی کرده که در این زمینه نیز فرصت درآمدزایی برای بیش از 100 زن روستایی در این شهر فراهم شده است.
وی درآمد ماهیانه خود را دو میلیون تومان اعلام کرد و افزود: قیمت هر دست از این لباس ها از 100 هزار تومان شروع و گاها به بیش از یک میلیون تومان هم می رسد، به گونه ای که دختران جوان نیز از نوارهای سوزن دوزی شده برای تزئین لباس و مانتوهای خود استفاده می کنند.
مهمترین مراکز تولید سوزن دوزی در سیستان وبلوچستان
براهویی ادامه داد: رومیزی، کوسن، کیف، جای جوراب، جلد عینک، جای کلید، جای دستمال کاغذی، دستمال سفره، شلوار، کت، مانتو، کراوات، پارچه، کفش، کمربند، کیف، آباژور، چکمه، جلد آلبوم، قاب عکس و غیره نمونه هایی از فرآورده های هنر سوزن دوزی می باشد.
 وی در پایان مهمترین مراکز تولید سوزن دوزی در سیستان وبلوچستان را اسپکه، هریدک، کوپچ، پیپ، مته سنگ، چانف، مهنت، ایرندگان، قاسم آباد، گشت، سوران، کله گان، بمپور، اسماعیل آباد و زاهدان عنوان کرد و گفت: برای طرح سوزن دوزی از پارچه و نخ های رنگی که مواد اولیه را تشکیل می دهند استفاده می شود.
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcam0no.49nmm15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما