تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۵
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان به بیان تحولات ملی شدن صنعت نفت و علل شکست آن پرداخت.
ملی شدن نفت،نقطه عطف در تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران/از بیان علل شکست ها تا اعتماد بیش از حد به آمریکایی ها
به گزارش عصرهامون، در حالی 68 سال از ملی شدن صنعت نفت ایران زمان می گذرد که قانون ملی شدن این صنعت مهم در واقع پیشنهادی بود که به امضای همه اعضای کمیسیون مخصوص نفت در مجلس شورای ملی ایران در ۱۷ اسفند ۱۳۲۹ به مجلس ارائه و مجلس سنا نیز این پیشنهاد را در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ تصویب کرد و پیشنهاد قانونی شد.
آن چه مهم است اینکه تصویب صنعت ملی شدن نفت، نقطه عطفی در تاریخ سیاسی، اقتصادی و مبارزات مردم ایران برای نجات سرمایه های ملی این مرز و بوم از دست بیگانگان به شمار می رود.
 
اعتماد بیش از حد مصدق به آمریکایی ها یکی از دلایل شکست نهضت نفت بود
احمد علی خسروی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان در این خصوص اظهار کرد: اگر فکر کنیم که آمریکای ها به حمایت از ایران در مقابل انگلیس ایستادند کاملا اشتباه است، دکتر مصدق به دفاع از حق و حقوق ایران که به شورای امنیت رفته بود بعد از ملاقاتی با مقامات آمریکایی، آنها به مصدق قول داده بودند به همراهی با ایران بیایند، اما انگلیسی ها متوجه شدند و به سراغ امریکایی ها رفتند.

به گفته وی، در واقع آمریکا و انگلیس در این مورد با هم متحد شدند و در آن برهه مقامات آمریکا دکتر مصدق را در مقابل انگلیس تنها گذاشتند و به نوعی می توان گفت یکی از دلایل اصلی شکست نهضت نفت، اعتماد بیش از حد مصدق به آمریکایی ها بود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه آمریکایی‌ها هیچ وقت برای دفاع از حقوق دولت های ضعیف خودشان را با قدرت های جهانی درگیر نکرده و نخواهند کرد، گفت: یکی دیگر از عوامل شکست نهضت نفت اعتماد بیش از حد و بی جای ملی گراها به آمریکا بود و یکی دیگر از عوامل این بود که وقتی  مصدق روی کار آمد افرادی را به کار گرفت که اعتقاد به ملی شدن نهضت نفت و مبارزه با بیگانگان نداشتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان در ادامه با بیان نقش بیگانگان در ملی شدن صنعت نفت گفت: عواملی که دکتر مصدق به عنوان عوامل اجرایی در ساختار قدرت ایران به کار گرفت، افرادی انقلابی و دلسوز منافع ملی نبودند، به نوعی گرایش به امریکا و انگلیس داشتند که همین افراد نفوذی مکمل اقدامات امثال انگلیس و امریکا در واقعه کودتای 28 مرداد بودند.

وی افزود: در داخل یک سری از افراد بودند که در ساختار قدرت به عنوان زیر مجموعه نهاد سلطنتی وجود داشتند مانند ژنرال رزم آرا که قبل از دکتر مصدق رئیس جمهور بود، او در مجلس با سر سپردگی و وابستگی به دنیای غرب خطاب به نمایندگان مجلس می‌گوید ما لوله آفتابه گلی هم نمی توانیم بسازیم  چه برسد به اینکه بتوانیم صنعت نفت را اداره کنیم.

خسروی ادامه داد: این افراد عوامل نفوذی انگلیس بودند، کسانی بودند که هیچ گونه خودباوری و اعتماد به ‌نفس نداشتند.

دکتر احمد علی خسروی با بیان اینکه اولین بار ایده ملی شدن صنعت نفت توسط آیت الله کاشانی مطرح شد، گفت: اگر حمایت جریان مذهبی در راس آن آیت الله کاشانی نبود به هیچ عنوان تحقق ملی شدن صنعت نفت محقق نمی شد.

وی ادامه داد: مخصوصاً آن موقع که یک چالش میان مصدق و دربار پیش آمد و آقای مصدق بدون اطلاع جریان ملی گرا و حتی مذهبی از نخست وزیری استعفا داد اما برگشت مصدق به قدرت صرفاً با حمایت جریان مذهبی و در راس آن آیت الله کاشانی بود اگر این اتفاق نمی افتاد امکان نداشت آقای مصدق بتواند به قدرت برگردد و بحث ملی شدن صنعت نفت را با موفقیت دنبال بکند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی از اشکالات جدی بود که به مصدق وارد بود اینکه بدون مشورت با جریان مذهبی و حتی جریان ملی گرا صحنه قدرت را ترک کرد و خانه نشینی را اختیار کرد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdciuuaz3t1azu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما

سیدصادق
نفت ملی شد تا دردی از مردم دوا کند نه اینکه هر روز بگن قیمت نفت این طور شد و اون طور شد. نفت قرار بود ذخیره کشور باشه نه منبع درآمد و تنها راه پرداخت حقوق کارمندان دولت
مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها