کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیستان و بلوچستان سرزمین اسطوره ای صنایع دستی/ روستای تنگه سرحه در آستانه ملی شدن

20 خرداد 1398 ساعت 12:46

سیستان وبلوچستان؛ سرزمین اسطوره ای صنایع دستی، در مسیر رسیدن به جایگاه و منزلت واقعی خود در حوزه صنایع دستی و میراث فرهنگی است.


به گزارش عصرهامون، در تقویم ملی ایران یک روز به نام روز ملی صنایع دستی به ثبت رسیده است اما تنها برای نمایش بخش کوچکی از صنایع دستی موجود در سیستان وبلوچستان نه یک روز بلکه یکسال نیز زمان اندک و ناچیزی به شمار می رود چرا که این استان سرزمین اسطوره ای صنایع دستی است و در هر گوشه ای از این خاک که قدم بگذاری رنگ و بویی خاص از آثار دستی بکر و جذاب مشاهده خواهی کرد.
 
از روستاهای ملی و جهانی ثبت شده اش تا شهرسوخته باستانی و شگفت انگیز که در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شد و مردمانی که در حقیقت و عمل از هر انگشت شان یک هنر می بارد همه و همه در این استان پهناور جمع شده و آنچه همه خوبان دارند در سیستان وبلوچستان یک جا دیده می شود اما تنها باید قدری بیشتر از گذشته نگاه ها به سمتش معطوف شود تا به جایگاه و شان واقعی خود برسد.
 
 به مناسبت روز ملی صنایع دستی با مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفتگو کردیم که علیرضا جلالزایی به خبرنگار ما گفت: سیستان وبلوچستان به دلیل تنوع مختلف قومیتی و جغرافیایی و دارا بودن مواهب تاریخی و طبیعی بسیار در زمره یکی از بکرترین مناطق در بخش صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.
 
وی افزود: صنایع دستی، حصیربافی، سکه دوزی، خامه دوزی، وجود کارگاه های سفال زنده دنیا و سنگ های تزئینی و قیمتی و... برخی از آثار مختص و ویژه در این استان است که هر یک به تنهایی می تواند نماد و معرف سیستان وبلوچستان غنی و بااستعداد باشد.
 
وی ادامه داد: 51درصد جمعیت سیستان وبلوچستان را روستائیان تشکیل می دهند که ضرورت رسیدگی به این قشر را دوچندان می کند و در همین راستا روستای کلپورگان به دلیل داشتن ظرفیت های بالقوه و کارگاه های سفال زنده که در دنیا شهره دارد با قدمت 7هزار ساله به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده و در سازمان یونسکو نیز به ثبت جهانی رسیده‌ است.
 
وی خاطر نشان کرد: پس از این روستا مقدمات اولیه برای ثبت ملی روستای تنگه سرحه به عنوان روستای ملی حصیربافی نیز انجام شد و اسناد و مدارک آن به دبیرخانه شهرها و روستاهای ملی و جهانی معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شده و امیدواریم در جلسه ماه آتی بتوان به این مهم دست پیدا کنیم.
 
وی تاکید کرد: در صورت ثبت ملی این روستا می توان پس از طی مراحل خاص و ویژه نام روستای تنگه سرحه را در جهان نیز پرآوازه کنیم و گام موثری برای معرفی آثار و صنایع دستی سیستان وبلوچستان در دنیا برداریم.
 
وی با اشاره به ثبت مرحله به مرحله کلپورگان به عنوان شهر ملی سفال و در پی آن دهکده سفال کلپورگان تاکید کرد: در مرداد ماه سال گذشته موفق شدیم ایرانشهر را به عنوان شهر ملی سوزن دوزی در کشور به ثبت برسانیم که امیدواریم بتوان نظیر پروژه کلپورگان را برای ایرانشهر نیز پیاده سازی کرده و این شهر نیز در لیست جهانی خوش بدرخشد.
 
جلال زایی بر ضرورت رسیدگی به صنعتگران و هنرمندان این عرصه به ویژه در روستاها تاکید کرد و ادامه داد: به منظور شناسایی دقیق و آماری تعداد دقیق صنعتگران در سیستان وبلوچستان نیازمند سرشماری کاملی هستیم تا بتوانیم تمامی کسانی که حتی در منازل خود مشغول به تولید صنایع بومی و سنتی استان هستند را تحت پوشش خود و بیمه قرار دهیم.
 

وی بیمه صنعتگران را جزو ضروریات دانست و گفت: در صورتی که یک فعال در عرصه تولید صنایع دستی از پشتوانه بیمه ای مناسب و حمایت لازم برخوردار باشد ضمن اینکه خود با قوت بیشتری در این عرصه گام برمیدارد تمام تلاشش را برای ترویج و آموزش هنر به دیگران را نیز به خرج می دهد و این اداره کل می کوشد تا به این مهم دست پیدا کند.
 
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان تاکید کرد: در این خصوص نیز اقدامات اولیه صورت گرفته و موافقت های لازم از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور نیز اخذ شده و در آینده ای نزدیک اخبار خوبی در حوزه بیمه صنعتگران اعلام خواهد شد.
 
وی به برپایی نمایشگاه های دائمی و موقت درون و برون استانی به منظور عرضه و فروش صنایع دستی استان نیز اشاره کرد و ادامه داد: طبیعتاً اگر آثار بومی استان در معرض دید مردم کل کشور و جهان قرار بگیرد از اقبال عمومی بیشتری برخوردار خواهند شد که در همین زمینه تاکنون نمایشگاه های مختلفی برپا شده که ادامه دار نیز خواهد بود و در تلاش هستیم طی ماه های آتی حداقل یک یا دو بازارچه دائمی عرضه و فروش صنایع دستی را ویژه صنعتگران استان دایر کنیم.
 
وی به خدمات انجام شده در حوزه آموزش و تسهیلات به این قشر نیز اشاره کرد و گفت: تنها در سال گذشته قریب به 10 میلیارد تومان برای مشاغل شهری و روستایی وام کم بهره اختصاص یافت که از بین 12هزار نفری که ثبت کردند چهار هزار و 300نفر آنها وام های خود را دریافت کردند.
 
جلال زایی در پایان گفت: به مناسبت روز صنایع دستی نیز ویژه برنامه های مختلفی تدارک دیده شده که برگزاری نمایشگاه های متعدد از جمله هنرسوزی دوزی دختران بلوچ، دیدار با صنعتگران و راه اندازی تورهای کارگاه گردی برای کودکان و نوجوانان از جمله این برنامه ها است.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 112728

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/interview/112728/سیستان-بلوچستان-سرزمین-اسطوره-صنایع-دستی-روستای-تنگه-سرحه-آستانه-ملی-شدن

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir