تاریخ انتشار :جمعه ۱۵ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۳۴
مجتبی میرحسینی گفت: انجام بازی های سنتی قابل اجرا در محیط خانه یکی از راه هایی است که در روزهای کرونایی می توان خانواده ها را به ماندن در خانه و پرکردن اوقات فراغت رهنمود کرد.
بازی های سنتی؛ فرصتی مناسب برای پرکردن اوقات روزهای کرونایی در دیار رستم
مجتبی میرحسینی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با عصرهامون با آرزوی سلامتی برای همه هموطنان و از بین رفتن ویروس کرونا اظهار کرد: یکی از ظرفیت های شاخص سیستان وبلوچستان میراث معنوی ارزشمند در حوزه ورزش های سنتی و بازی های محلی است، یافته های باستان شناسان در سایت جهانی شهر سوخته سیستان و محوطه های باستانی بلوچستان مصادیق بسیاری از این مهم را بازگو می کند.

وی ادامه داد: از جمله تخته نرد یافت شده در شهر سوخته سیستان که به عنوان یکی از نخستین بازی های فکری دنیا شناخته می شود که نشان می دهد اجداد ما در هزاره های دور از تاریخ برای اوقات فراغت خویش نیز برنامه داشته اند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با بیان این که مطالعه بر ابعاد مختلف تمدن و فرهنگ سیستان اوج هنر و استعداد مردمان این سرزمین آفتاب را در گذشته ‌های دور به ما نشان می‌ دهد افزود: چنانچه در یافته‌های شهر سوخته بیندیشیم در می‌یابیم که بشر ساکن در این محوطه منحصر به فرد پنج هزار ساله به جزو پیشرفت در حوزه تمدن، فرهنگ، هنر، علم، تجارت و صنعت در فراهم ساختن محیطی مفرح و سرگرم کننده برای خود نیز موفق بوده است.

میرحسینی با اشاره به وجود نمونه های مختلف بازی ها در دوره های بعد در جای جای استان، اضافه کرد: بازی و ورزش در دیار کهن سیستان و بلوچستان به چند دسته تقسیم می شود، نکته جالب توجه این که اکثر بازی‌ های بومی و محلی در چند رده سنی قابلیت اجرا دارد که می‌ توان از جمله آن به رده سنی خردسالان، نوجوانان و جوانان اشاره کرد.

به گفته وی، آنچه بازی‌های بومی و محلی سیستان و بلوچستان را در مقایسه با سایر استان‌های کشور متمایز ساخته تنوع و ازدیاد این بازی‌های کهن و دیرینه است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این که بازی‌های خاص منطقه سیستان با بازی‌های منطقه بلوچستان متفاوت است، ادامه داد: البته ناگفته نماند برخی بازی ها نیز مشترک است و به دلیل تشابه فرهنگ و آداب و از همه مهم‌تر همبستگی این مردم خونگرم اغلب بازی‌های منطقه سیستان در بلوچستان و بلعکس نیز انجام می‌شود.

میرحسینی با معرفی بازی‌های محلی و بومی استان و شیوه انجام آن بیان کرد: از جمله بازی‌های محلی و بومی سیستان و بلوچستان می توان به کبدی، کشتی‌کچ گردون، دلکی، لگوش، پادشاوزیر، توطن‌سواری، چل‌بازی، چوب بازی، ستط، سرخ‌پری زردپری، شترسواری، قایم‌بازی، کَودی‌کَودی، کیچ‌زور، گل‌گل، لپگر، هرکشکا، اشکاتیلی، چوک‌چوک، لیلی گوگو، آنجلاسیکی، کلاچل‌چل، قله‌پود، چل‌وشکه، چقک‌پور، کپگ، هلاری و تیت اشاره کرد.

وی گفت: بازی های محلی در مروارید گردشگری ایران در بین سنین و در مناطق جغرافیایی مختلف رایج است، در واقع بازی‌ های محلی سیستان را می توان به سه بخش سرگرمی و فکری، نمایشی در اعیاد و ورزشی تقسیم کرد.

معاون گردشگری استان تصریح کرد: کدش کدش، کریچو کریچو پندونه، مجل بازی، تغار تغار از جمله بازی‌های سرگرمی و تفریحی و کلاچل چل، کیچ زور، چوک بازی، جزو بازی های نمایشی در اعیاد به شمار می‌رود.

میرحسینی افزود: کشتی کچ گردان، خسوخسو و کبدی نیز از جمله بازی های ورزشی محسوب می‌شود که از اهمیت ویژه‌ای در سیستان برخوردار بوده است و در بازی‌های محلی ورزشی سیستان بیشتر به جنبه‌های تمرکز حواس، همیاری و افزایش اعتماد به نفس توجه می‌شد.

وی با بیان این که بعضی بازی ها به صورت فردی و برخی دسته ای، گروهی و تیمی انجام می شود اضافه کرد: مردمان دیار رستم دستان در ایام نوروز به دامان طبیعت می رفتند و بخش اعظمی از اوقات خود را به انجام بازی و تفریح مشغول می شدند، ولی در شرایط فعلی جامعه که گرفتار بیماری کرونا شده ایم، انجام بازی های سنتی که در محیط خانه قابل اجرا باشد یکی از راه هایی است که در روزهای کرونایی می توان خانواده ها را به ماندن در خانه و پرکردن اوقات رهنمود کرد.

معاون گردشگری استان گفت: با انجام این بازی ها ضمن احیای میراث معنوی می توان نسل های جوان را نیز با آن بیشتر آشنا کرد، سه مه گل، کبدی، کلا چل چل، شاووزیر، چون، کولوک، کپگ، چلچل و... از جمله بازی هایی است که می توان در محیط خانه انجام داد.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjt8evyuqe8xz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما