کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سناریوی کووید 19؛

مشکلات گوارشی؛ تحفه نامبارک کرونا/ بوییدن پوست لیمو راهکاری طلایی برای کاهش تهوع است

23 تير 1399 ساعت 10:38

مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه گفت: نتایج حاصل از مطالعات جدید منتشر شده در دنیا نشان می دهد که برخی افراد در مراحل اولیه عفونت با ویروس کرونا ممکن است مشکلات گوارشی را تجربه کنند.


مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت وگو با عصرهامون گفت: به تازگی، محققان دانشگاه استنفورد آمریکا در ایالت کالیفرنیا، دریافتند که یک سوم از بیماران مورد مطالعه مبتلا به شکل خفیف کووید 19 علائم گوارشی بروز داده اند، بنابراین ممکن است برخی بیماران بدون نشان دادن علائم ریوی، تنها با مشکلات شکمی مراجعه کنند یا برخی علائمی همچون تهوع، استفراغ یا اسهال را قبل از سایر تظاهرات همچون تب یا علائم تنفسی بروز دهند.
 
این کارشناس تصریح کرد: از لحاظ مکانیسم ایجاد علائم گوارشی، تصور می شود که گیرنده  ACE2 در پاتوژنز کووید 19 نقش دارد، این گیرنده به تعداد بسیار زیاد در دستگاه گوارش موجود است، این ویروس با اتصال از طریق زائده های برجسته پروتئینی سطح خود به  این گیرنده ها متصل و سبب ایجاد علائم گوارشی می شود.
 
تاثیر استرس و ترس
 
وی افزود: استرس و اضطراب نیز می تواند مسبب ایجاد برخی از این علائم باشد، بیکاری، اضطراب و ترس از ابتلا به بیماری کووید19، استرس و ناامنی شغلی در وضعیت قرنطینه یا حتی وجود بیماری های زمینه ای خاموش همچون سندرم روده تحریک پذیر ممکن است سبب شعله ور شدن این علائم گوارشی در طول دوره استرس زا شود.
 
فیروزکوهی با بیان این که تهوع و استفراغ یکی از مشکلات شایع گوارشی در افراد مبتلا به کرونا است، گفت: مطالعات  Beijing بیانگر آن است که استفراغ در کودکان مبتلا به کووید 19 شایعتر از بزرگسالان است، این مطالعه نشان داد که 3.9 تا 15.9 درصد از بالغین، در مقایسه با 6.5 تا 66.7 درصد کودکان استفراغ را تجربه کرده اند.
 
وی با بیان این که همچنین یک تا 29.4 درصد بیماران تحت مطالعه Beijing تهوع را تجربه کرده اند، ادامه داد: رعایت برخی نکات تغذیه ای به کنترل تهوع و استفراغ کمک و از عوارض احتمالی جلوگیری می کند، در نظر داشته باشید که بیمار باید از نظر این گونه علائم گوارشی نیز تحت نظر پزشک باشد و بیماری فرد کنترل شود.
 
نکات تغذیه ای کاهش تهوع
 
این کارشناس با اشاره به نکات تغذیه ای که سبب کاهش تهوع می شود، اضافه کرد: از قرار گرفتن در معرض بوی غذا به ویژه غذاهایی که رایحه تندی دارند اجتناب کنید، غذاهای سرد یا هم دما با حرارت اتاق، بوی کمتری دارند.
 
فیروزکوهی افزود: بیشتر از تنقلات و غذاهای خشک، نشاسته ای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی استفاده کنید، تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهید و از مصرف غذا در حجم سنگین بپرهیزید.
 
به گفته وی، بوییدن پوست لیموترش بعد از خراش دادن به کنترل تهوع کمک می کند، مصرف تکه های میوه یخ زده یا آب میوه های رقیق شده همراه با یخ نیز می تواند مفید باشد و اگر طعم دهان شما بد است می توانید از آبنبات هایی با طعم نعناع یا لیمو استفاده کنید.
 
این کارشناس با بیان این که سعی کنید بیشتر استراحت کنید، گفت: تا زمانی که تهوع یا استفراغ دارید، از خوردن و آشامیدن هر ماده غذایی یا نوشیدنی پرهیز کنید، بعد از توقف استفراغ، بزرگسالان و کودکان بالاتر از سه سال می توانند تکه های کوچک یخ را هر ده دقیقه به اندازه یک قاشق مرباخوری و سپس هر 20 دقیقه به اندازه یک قاشق غذا خوری مک بزنند.
 
اقدامات لازم پس از توقف استفراغ

 فیروزکوهی اذعان کرد: پس از توقف استفراغ، می توانید کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب یا ژلاتین میل و با گذشت هشت ساعت از قطع شدن استفراغ، می توانید مصرف غذاهای جامد را شروع کنید، غذای جامد را با یک نوع غذای ساده و در اندازه خیلی کوچک در هر بار بخورید.
 
وی با بیان این که تصریح کرد: سس سیب (کمپوت سیب بدون افزودن شکر)، مرغ پخته، موز، عصاره رقیق گوشت، نان تست، تخم مرغ   برنج، غلات پخته، شربت و ماست، آب پز (بدون روغن افزوده)، انواع آب میوه و سبزی، سیب زمینی، چوب شور و کراکر نمونه ای از غذاهای مناسب برای این زمان است.
 
 این کارشناس با اشاره به غذاهایی که در شرایط ایجاد تهوع و استفراغ باید از خوردن آن اجتناب کرد، گفت: غذاهای پرچرب یا سرخ کرده، آب میوه ها و نوشیدنی های خیلی شیرین، غذاهای بسیار معطر، حاوی فیبر بالا و نفاخ و غذاها یا نوشیدنی های خیلی گرم در این شرایط توصیه نمی شود.

انتهای پیام/


کد مطلب: 127200

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/interview/127200/مشکلات-گوارشی-تحفه-نامبارک-کرونا-بوییدن-پوست-لیمو-راهکاری-طلایی-کاهش-تهوع

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir