کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رئیس گروه تبلیغات اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان مطرح کرد؛

مورخان سیستان و بلوچستان پیشرو در ثبت میراث معنوی/ نگاره های سنگی شاهدی از پیشینه مستندسازی در جنوب شرق کشور

10 آبان 1399 ساعت 11:57

محمدعلی ابراهیمی گفت: مورخان و محققان بنامی از جمله ملک شاه حسین سیستانی، محمد بن وصیف سیستانی، ابوسلیمان سیستانی، روانبد، هاشمی و.... تالیفاتی داشتند که در آن ها گوشه هایی از مواریث معنوی سیستان وبلوچستان را می توان به خوبی مشاهده کرد.


محمدعلی ابراهیمی، رئیس گروه تبلیغات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون بیان کرد: سیستان بلوچستان با توجه به تعدد و تنوع ظرفیت های مختلف میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعی در طول تاریخ، هنرمندان و پژوهشگرانی اندیشمند داشته و دارد که با استفاده از هنر واندیشه خود گوشه هایی از این طیف وسیع ظرفیتها را ثبت وضبط کردند.

وی تصریح کرد: حتی نخستین انیمیشن دنیا نیز از شهر جهانی سوخته در سیستان کشف شده است، همچنین نقاشی های کوه خواجه در شهرستان هامون که خود بخشی از تاریخ این دیار را در قالب نقش و رنگ و درآمیخته با خیال به تصویر کشیده، پس از هزاران سال به ما به ارث رسیده است.

این کارشناس مردم شناسی بیان کرد: در شهر زرنکا یا دهانه غلامان نیز تابلو بزرگ از نقاشی گوشه ای از نوع زندگی و تاریخ آن برهه از ایران را در دوره هخامنشیان نشان می دهد.

ابراهیمی عنوان کرد: در نگاره های سنگی بلوچستان نیز تصاویری از تاریخ و بنیادهای اجتماعی مکران به زیبایی در صخره ها و کوهستان های زیبای بلوچستان خود شاهدی از تمدن وکهن بودن تاریخ مستند سازی این کهنه دیار است.

ثبت میراث منطقه توسط مورخان سیستانی

این مقام مسئول عنوان کرد: در طول سالیان نیز مورخان و محققان بنامی از جمله ملک شاه حسین سیستانی، محمد بن وصیف سیستانی، ابوسلیمان سیستانی، روانبد، هاشمی و.... در این دیار زندگی می کردند و تالیفاتی از آن ها باقی مانده است.

وی خاطرنشان کرد: در دوران معاصر نیز بزرگانی تاریخ و حوادث متعدد این دیار را ثبت کرده اند، همچنین در ادبیات شفاهی استان نیز در افسانه های اساطیری و شاهنامه، رسمی کردن زبان و خط ایرانی توسط یعقوب، ترجمه نخستین قرآن به گویش محلی، سرودن نخستین شعر پارسی، در آسوکه ها و دیوان خوانی ها و... گوشه هایی از مواریث معنوی سیستان وبلوچستان را می توان به خوبی مشاهده کرد.

رئیس گروه تبلیغات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: بعدها که صنعت و مدرنیته همچون سایر نقاط دنیا وارد این خطه شد و عکس، فیلم و ضبط صدا و نوا رواج یافت نیز بزرگانی هنرمندانه عکس های بسیار زیبایی را از مناظر و حوادث مختلف ثبت کردند.

ابراهیمی بیان کرد: همچنین سیاحان و جهانگردانی از نقاط مختلف دنیا با سفر به این دیار، تاریخ و طبیعت استان را در کتاب ها، تصاویر و فیلم های متعددی ثبت کردند که اکنون سفرنامه های آن ها به عنوان یک سند آرشیوی موجود است.

صفحات موسیقی محلی سیستان و بلوچستان نمونه ای از میراث دیداری و شنیداری

وی خاطرنشان کرد: عکس، صدا، فیلم و موسیقی می تواند یاری گر کسانی باشد که از دانش محروم مانده اند و آنان را با معنا و رسالت خویش همراه سازد.

این مقام مسئول گفت: امروزه یونسکو با همکاری شورای هماهنگی اتحادیه آرشیوهای دیداری‌-‌ شنیداری و سایر نهادهای مرتبط با حفاظت از میراث در سراسر جهان، نقشی محوری در حفظ و به اشتراک گذاردن این اسناد کم دوام و در معرض نابودی، ایفا می‌کند.

به گفته این کارشناس مردم شناسی، از دیگر نمونه های میراث سمعی وبصری استان صفحات مختلف از موسیقی محلی سیستان و بلوچستان است که در آرشیوهای صدا وسیما، ارشاد و حتی مجموعه های شخصی نگهداری می شود و با حفاظت استاندارد و ثبت آنها در حفظ بهتر و معرفی این مواریث برنامه ریزی جامعتری صورت پذیرد.

رئیس گروه تبلیغات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: همچنین فیلم های مستند، سینمایی و عکس هایی که توسط بخش دولتی و خصوصی با اهداف مختلف در طول سالیان قبل آماده وهم اکنون موجود است و شاید تنها نمونه های موجود از این آرشیوها باشد با تبدیل شدن به مکملی برای اسناد نوشتاری سنتی، تغییری اساسی در جامعه انسانی ایجاد کردندکه باید معرفی و ثبت شود.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 131463

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/interview/131463/مورخان-سیستان-بلوچستان-پیشرو-ثبت-میراث-معنوی-نگاره-های-سنگی-شاهدی-پیشینه-مستندسازی-جنوب-شرق-کشور

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir