تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۰۰
در زمان مدیریت من استان از لحاظ اعتبار و بودجه با خشکسالی مواجه بود
در زمان مدیریت من استان از لحاظ اعتبار و بودجه با خشکسالی مواجه بود
حاتم نارویی ۶۷ ساله دارای مدرک کارشناسی در دو رشته بازرگانی و کشاورزی پانزدهمین استاندار سیستان و بلوچستان بود. وی در خصوص سوابق خویش می گوید: «از سن ۵ سالگی در ایرانشهر سکونت داشتم. دوران نوجوانی، جوانی، تحصیل و خدمت سربازی را در استان سیستان و بلوچستان گذرانده و تا پیروزی انقلاب در این استان مشغول خدمت بودم. مسوولیت های اجرایی مختلفی در حوزه های کشاورزی، بازرگانی، نظارتی، فرهنگی، قوه مقننه و همچنین استانداری سیستان و بلوچستان را در کارنامه کاری ۴۷ ساله خود دارم. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با اجازه از محضر یکی از حضرات به زادگاه خود «فهرج» در استان کرمان رفتم و مدت ۴ سال را در آنجا مشغول خدمت بودم...»

آنچه می خوانید گفت و گوی هفته نامه ی صبح زاهدان با آخرین استاندار سیستان و بلوچستان در دولت دهم است.
- جناب نارویی، چگونه شد که استاندار سیستان و بلوچستان شدید؟

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دو بار از سوی مسوولین، پست استانداری سیستان و بلوچستان به بنده پیشنهاد شد اما نپذیرفتم. حدود یک سال از عمر دولت آقای احمدی نژاد باقی نمانده بود که مجدداً استانداری سیستان و بلوچستان به من پیشنهاد شد که این بار از سرتکلیف قبول نمودم. هر چند در ابتدا از سوی برخی از افراد افراطی شیعه و سنی مورد انتقاد و کار شکنی قرار گرفتم اما با توکل به خداوند هرگز به آنها اعتنا نکرده و صورت جدی به کار خود ادامه دادم. از این به بعد هم در هر مسوولیتی که برایم در تهران معین گردد انجام وظیفه خواهم نمود و یقین داشته باشید در هر کجا و هر سمتی باشم اولویت کار من استان سیستان و بلوچستان است و از سیستان و بلوچستان غافل نخواهم شد.

روزی که به استان آمدم هنگام استقبال در دانشگاه فردوسی اولویت کار خود را سه مقوله فرهنگ، وحدت و امنیت تعریف کردم.

در حوزه فرهنگ اقدامات ارزشمندی ارائه نمودیم. ۴ روز از ماموریت بنده در استان نگذشته بود که به ما اعلام کردند نخبگان استان را معرفی و برای برنامه ای به تهران اعزام نمایید. متاسفانه ما هر چه جستجو کردیم سند ثبت شده و مدارکی در جهت یافتن نخبگان پیدا نکردیم و گویا از دید بعضی ها استان سیستان و بلوچستان اصلاً نخبه نداشت! در ابتدای امر با افتتاح بنیاد ملی نخبگان استان فراخوان داده و نخبه های استان را جمع و پس از گزینش ۵۰ نفر را همراه خود به تهران بردیم. در برنامه ای که تدارک دیده شده بود متاسفانه جلوی اسم سیستان و بلوچستان خط قرمز کشیده شده بود و به این معنی بود که در استان سیستان و بلوچستان هیچ نخبه ای وجود ندارد. ما با افتتاح این بنیاد خلاف این امر را ثابت کردیم. من این نظر را اصلاً قبول نداشته و ندارم، چرا که بنابراعلام یونسکو ضریب هوشی مردم استان سیستان و بلوچستان بالاترین ضریب هوشی است و در عرض همین مدت ثمره ی این عمر موفقیت های زیاد نخبگان استان و کسب ۱۰ مدال بین المللی به استان سیستان و بلوچستان است. همچنین از دیگر اقدامات من در جهت حمایت از نخبگان استان انتخاب اولین مشاور از جوانان نخبه استان (آقای کالوندی) بود که ایشان در این امر بسیار موفق بوده و کمک های زیادی را به ما داشته اند.

از دیگر اقدامات استانداری سیستان و بلوچستان طی ایام استانداری بنده، افتتاح مرکز کتابخانه دیجیتال استان بود که این مرکز بعد از تهران سومین مرکز مهم در سطح کشور می باشد. از طریق این مرکز امکان دسترسی پژوهشگران، اساتید دانشگاه، دانشجویان، علما و ... به مراکز از طریق رایانه امکان پذیر است.

افتتاح بزرگترین گنجینه فرهنگی جهان اسلام در محل اسناد کتابخانه ملی، از دیگر اقدامات بود. این گنجینه بزرگ ترین گنجینه ی جهان اسلام در کشورهای اسلامی می باشد که در آن ۹۰ هزار کتاب و دست نوشته موجود می باشد. احداث اردوگاههای فرهنگی راهیان نور با اعتباری بالغ بر دومیلیارد تومان از دیگر اقدامات مهم فرهنگی بود.

در راستای ایجاد وحدت ابتدا باید بگویم من حساب سلفی، تکفیری، وهابی و... را از عزیزان اهل تسنن استان جدا می کنم اهل سنت استان شایسته ترین مردم کشور و مرزبانان لایق این مرز و بومند. این عزیزان سال ها در کنار برادران اهل تشیع به شایسته ترین نحو ممکن از آب و خاک استان دفاع کردند و گام های موثری برداشتند. در زمینه وحدت در استان تاسی ما به مرحوم آیت ا... کفعمی و مرحوم مولوی عبدالعزیز است که این عزیزان به عنوان نماد وحدت در استان و کشور مطرح بوده و در تمام امور همانند دو برادر در کنار یکدیگر بودند و هنوز هم ذکر خاطراتشان برای مردم شیرین است.

ویژگی اصلی که استان ما را از دیگر استانها جدا می کند جمعیت ۵۲% عشایر و روستایی نسبت به جمعیتی ۴۸% شهری استان می باشد. طی این مدت حدود ۱۴ سفر به جنوب استان داشتم. اکثر شهرها و روستاها را سرکشی کرده و به همه شهرهای سیستان سفر کردم. این سفرها اکثراً در شب بود و خانواده ی بنده نیز همراهم بودند؛ بدون اسکورت و نگهبان به بازدید رفته و جلسات متعددی را با مردم و مسوولین مناطق برگزار می کردیم. البته این جلسات معنایش این نبود که هر چه آقایان بگویند ما بگوییم چشم. هر چه به نفع استان بوده را قبول کردیم و آنچه به ضرر استان بود، قاطع ایستادیم و قانع شان کردیم. البته به مزاج برخی آقایان خوش نیامد! لازم به ذکر است در این جلسات و سفرها هرگز به منزل کسی نرفتم چرا که اگر به منزل کسی می رفتم برادر دیگری ناراحت شده و متوقع می شدند.

در حوزه سیستان در جلسه ای که در جهت افتتاح فرمانداری زابل با حضور آقای دکتر ربیعی وزیر اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی در مصلی زابل برگزار شد بیش از ۵ هزار نفر جمعیت حضور داشتند. در آن جلسه بنده به آقای دکتر ربیعی پیغام دادم سلام ما را به جناب آقای دکتر حسن روحانی برسانید و بگویید مردم عزیز شیعه و سنی استان سیستان و بلوچستان ۷۲ درصد به شما رای دادند و اجازه نمی دهند رایشان مصادره شود. مردم صاحب اختیار این نظام مند و کسانی که این بار بر دوششان است کسانی نیستند غیر از خود مردم، پس بیایید همان طور که بنده اعتقاد دارم، با مردم باشیم نه برمردم!

اولویت سوم در کار و برنامه ریزی ما در استان ایجاد امنیت بود. این مهم نه تنها کمتر بلکه مهم تر و از دو اولویت قبلی یعنی فرهنگ و وحدت است، چرا که منطقه ای که امن باشد پیشرفت و آبادانی دارد و خلاف این در منطقه ای که ناامنی است آبادانی و پیشرفت معنایی ندارد. در همین جا دارد از مردم شیعه و سنی استان، شورای تامین مرکز استان، همه شوراهای تامین شهرستان ها، فرمانداران، بخشداران، مجموعه قضایی مرکز استان و شهرستان ها، عزیزان نظارتی اعم از نظامی انتظامی، مرزبانی، سپاه پاسداران، اعم از سپاه سلمان، قدس، قرارگاه قدس، عزیزان اداره اطلاعات و... همه و همه که در این مدت کنار یکدیگر زحمت کشیدند، قدردانی نمایم. به ضرس قاطع می توانم بگویم در حال حاضر استان سیستان و بلوچستان امنِ امن است و هیچ گونه مشکل امنیتی را در استان شاهد نیستیم، هر چند اگر در گوشه و کنار استان ناامنی هایی بوجود می آید مربوط است به مسائل قبیله ای، طایفه ای و درگیری هایی که بنا به مسائل قومیتی رخ می دهد. هر چند در این زمینه ها نیز ما مدیریت کرده و تلاش داشتیم اختلافات بین طوایف و... را با همکاری دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری، آیت الله سلیمانی و برخی از دوستان تا حدی حل و فصل نماییم.

از دیگر اقدامات در زمینه امنیت استان تامین افراد فراری و بازگشت آنها به خانواده هایشان بود، چرا که اگر کسی بنابه دلایلی کار خلافی را انجام داده و در حال حاضر متواری است گناه خانواده او چه بوده که باید در این شرایط اقتصادی تنها باشد و بار مشکلات را بردوش بکشند. بنابر تصمیم استانداری، اداره اطلاعات، سپاه و مسوولین ذیربط قرار شد تعدادی از این افراد حکم تامین شان صادر و به جای اینکه از این دیار به آن دیار آواره باشند به آغوش گرم خانواده بازگشته و در کنار اعضای خانواده به تلاش و کوشش مشغول شوند.

از لحاظ امنیتی استان در شرایط مطلوبی به سر می برد چرا که اگر غیر این بود من به هیچ عنوان در بازدیدهایی که از مناطق مختلف استان به خصوص مناطق مرزی داشتم خانواده ام را که بهترین عزیزانم هستند همراه خود نمی بردم. این مقدار ناامنی در تمام نقاط کشور حتی همان پایتخت نیز وجود دارد؛ اما در همین جا من یک گلایه از برخی دوستان و آقایان دارم که قضاوت های زود هنگام و نابجا داشته و جو استان را متشنج جلوه می دهند. درست است که استان از شرایط حساسی برخوردار بوده اما بیشتر این ناامنی به همان دلایلی بود که قبلاً ذکر کردم. در مدت ماموریت بنده و همکاران، اشرار ۱۱ بار قصد ورود به استان را داشتند که با هوشیاری خود مردم و دوستان نظامی و انتظامی، اداره اطلاعات و... این شیطنت ها خنثی شد. از جمله این اقدامات به ۳ مورد اشاره می کنم که همراه با کمربند انتحاری قصد ورود به استان را داشتند. عیدقربان یک گروه، قصد ورود به چابهار را داشتند و مقصدشان مسجد امام حسین(ع) در چابهار بود، ۴ ماه قبل گروهی دیگر قصد ورود به نیروی انتظامی چابهار را داشتند که درب نیروی انتظامی شناسایی و دستگیر شدند. شب هشتم محرم امسال در منطقه آزاد چابهار یک نفر توسط خود مردم شناسایی و دستگیر شد. اینها همه نشاندهنده هوشیاری مردم و مسوولین استان است که با کمک و همکاری هم نگذاشتند اتفاقات تلخ گذشته تکرار شود.

بنده براین باورم که امنیت استان باید یک امنیت بومی باشد. بعد از پیروزی انقلاب، عده ای از مردم بومی منطقه به حوزه ی کشورهای عربی خلیج فارس واروپا مهاجرت کردند و در آنجا به سرمایه گذاری مشغول شدند و به جای اینکه با سرمایه گذاری در استان موجب پیشرفت منطقه شوند به دلیل ناامنی ها به آن کشورها مهاجرت کرده و در آنجا مشغول کار شدند که با همکاری و هماهنگی اداره اطلاعات و تدابیری که اندیشیده شد قرار شد این عزیزان به کشور بازگشته و در استان مشغول به کار شوند.

همچنین سرمایه گذاران بومی و غیر بومی که در حال حاضر در استان سرمایه گذاری کردند در زمینه های کشاورزی استخراج معدن و تجارات و ... اقدامات خوبی انجام داده اند. به عنوان مثال سرمایه گذار از شیراز به استان آمده و در مناطق کوه سپید فنوج به همراه جمع کثیری از نیروهای بومی استان مشغول بکارند. این نگاه در حوزه های زیادی از مناطق استان وجود دارد و در حال حاضر سرمایه گذاری در استان روبه رشد و توسعه می باشد.

بنده باورم این است که در استان سیستان و بلوچستان برای رفع مشکلات اقتصادی و ترویج امر سرمایه گذاری باید در ۳ زمینه به صورت جدی کار شود کشاورزی، تجارت، مرز.

هم مرز بودن با ۲ کشور افغانستان و پاکستان و ۱۲۵۰ کیلومتر مرز مشترک داشتن با این کشورها، مشکلات فراوانی را برای استان ما به همراه داشته است. به دلیل اوضاع نابسامان این کشورها و وجود مستکبرین جهانی در این مناطق، حفاظت از مرزهای کشور امری بسیار سخت می باشد، چرا که در آن طرف مرزها خبری از اینها نیست و مرزبانی معنی و مفهومی ندارد و تمام بار بر دوش مرزبانان کشور ما بویژه سیستان و بلوچستان است. خوب است بدانید که همین میزان مرز در آن سوی کشور که روبه کربلا و نجف بوده از طریق ۵ استان از جمله خوزستان، گیلان، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی مدیریت و نگهبانی می شود ولی در این طرف تمام سختی بردوش استان سیستان و بلوچستان می باشد. در بحث مرزها همین قدر بس که بگوییم مرزها باید درست مدیریت شدند و با درست مدیریت کردن مرزها مرز نه تنها یک تهدید نیست بلکه یک فرصت می باشد به گونه ای که قبلاً از همین مرزها حدود ۶ میلیون لیتر سوخت قاچاق شده و درآمد آن به جیب قاچاقچیان می رفت ولی در حال حاضر و با کمک مسوولین ذیربط خود مردم که به عنوان مرزبانان اصلی معرفی شدند این امر سروسامان گرفته و همین میزان سوخت به آن طرف مرز منتقل می شود با این تفاوت که هماهنگ شده است و پول آن به جیب خود مرزنشینان مناطق می رود نه جیب قاچاقچیان. گرچه ممکن است براین کار ایراداتی وارد باشد و بنده خود ایرادهایی را برای این کار گرفته ام اما به قول معروف دیکته ننوشته غلط ندارد و در مسیر راه این ایرادات نیز برطرف می شود.

مطلب دیگر اینکه ما در انتقال دام هیچ گونه محدودیتی نداریم. متقاضیان با مراجعه به اداره کل صنعت و معدن و تجارت موافقت اصولی گرفته و سپس به جهاد کشاورزی مراجعه و مجوز می گیرند بعد دام را وارد کشور کرده و در قرنطینه های مرز قرار داده، با همکاری و نظارتی دامپزشکی، در موعد مقرر به کشتارگاه ها منتقل و ذبح و بسته بندی شده وارد بازار می کنند.

استان سیستان و بلوچستان چهارمین استان کشور در بخش صادرات می باشد. در کل در حوزه مرز در امر صادرات و واردات برنامه ریزی های صورت گرفته چرا که با ساماندهی آن استان سیستان و بلوچستان می تواند نه تنها نیازهای خود بلکه در رفع نیازهای کل کشور گام بردارد و نگاه ما براین است که این توان در استان وجود دارد اما بدلیل نگاه اشتباه و غیرکارشناسی گذشته نسبت به مرزها این امر تاکنون میسر نشده و در حال حاضر با نگاه کاملاً کارشناسی و شناخت دقیق از مرزها این امورات روبه پیشرفت می باشد.

منطقه آزاد چابهار که به عنوان منطقه ویژه اقتصادی معرفی گردیده عملکرد قابل قبولی نداشته است در حالی که منطقه آزاد چابهار فقط محدود به چابهار نیست و باید طوری برنامه ریزی کنند که نه تنها کشور بلکه کشورهای هم جوار را پاسخگو باشد. از حوزه چابهار در هشت سال دفاع مقدس استفاده ی خوبی شده بود اما متاسفانه در این سال ها تقریباً به فراموشی سپرده شد. همان طور که مستحضرید آمریکا و استکبار در گوادر پاکستان مستقرند و تلاش دارند با ناامن کردن منطقه به ویژه چابهار، ترانزیت کالا را به آن طرف مرزها هدایت کنند و سرمایه گذاری ها را از استان خارج و به کشورهای هم مرز منتقل نمایند.

در حوزه چابهار ترانزیت و سرمایه گذاری در منطقه در آینده دیگر یک فرودگاه جوابگو نخواهد بود و باید ساخت یک فرودگاه دیگر در برنامه کار قرار گیرد. همچنین فرودگاه زاهدان با توجه به اینکه فرودگاه بین المللی معرفی شده از لحاظ امکانات در شأن استان نبوده و طی رایزنی ها و جلساتی که با هواپیمایی کل کشور داشتیم قرار شد این فرودگاه بازسازی و توسعه پیدا کند و در این زمینه قرار دادهایی نیز منعقد گردیده است.

از دیگر اولویت های کار ما بحث گازرسانی به استان بود. برخلاف قضاوت برخی از دوستان که بدون اطلاع اظهارنظر می کنند و می گویند گاز را به پاکستان منتقل کردیم چنین چیزی صحت نداشته و تنها یک لوله گاز از استان به این کشور منتقل شده است؛ و به قول معروف چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. اولویت گاز با استان خودمان است.

سیستان و بلوچستان تنها استانی است که از این نعمت برخوردار نیست و پی گیری های زیادی از طرف مجمع نمایندگان و نمایندگان استان بالاخص دکتر شهریاری صورت گرفته است. مشکل فعلی در عملی نشدن این امر کمبود اعتبارات است که امیدواریم در آینده این امر حل گردد. به عقیده بنده برای تمام کارها و پروژه ها باید یک مدیر نظارتی وجود داشته باشد و نظارت را باور دارم چرا که بخشی از دوران مدیریتی خود را در حوزه نظارتی گذارنده ام و در بدو ورود به استان براین امر تاکید بسیار داشتم.

به جرات می توانم بگویم در مدت ۴۴۰ روز مسوولیتم در استان به مرخصی نرفته ام. باورم این است که مکه و مدینه همین جاست و خدمت در سیستان و بلوچستان عبادت است. روز عیدفطر را بین زلزله زدگان سیب سوران و مهرستان گذراندم. در استان کمبودها و کاستی های زیادی وجود دارد از جمله پس از گذشت حدود ۸ ماه از زلزله سراوان با توجه به پی گیری های فراوان هنوز اعتبارات مورد نیاز در اختیار استان قرار نگرفته و به خزانه استان نرفته است.

در استان ما فرصت های زیادی داریم که از آن استفاده نمی شود به عنوان مثال در تیر و مردادماه در جنوب استان رگبارهای سیل آسایی را داریم که منجر به وجود خساراتی می گردد که امسال با پیشنهاد استانداری و پی گیری های مجلس و وزارت نیرو این بارندگی ها و خسارت ها قرار شد به فرصت تبدیل شود و از آن برای تولید انرژی استفاده بهینه گردد. با این بارندگی ها محصول اصلی استان «خرما» آسیب دید و از آن طرف تامین خسارت واقعی انجام نشد. برای هر نخل خرما ۳۰ کیلو محصول در نظر گرفته شد در حالی که هر درخت ۳۰۰ کیلو خرما دارد. در حوزه های مختلف استان خسارت های زیادی را متحمل شدیم. از جمله خالی شدن روستاها از سکنه.

در حال حاضر ۱۰۰۰ روستا در استان سیستان و بلوچستان با تانکر، آب آشامیدنی را دریافت می کنند این در حالی است که ما دریای عمان را داریم. با موافقت مجلس و پی گیری های استان و پیشنهاد کارشناسان قرار شد آب مورد نیاز مردم از دریا تامین گردد. به شهرستان های چابهار کنارک، ایرانشهر، سراوان، خاش و زاهدان و همچنین برگشتد دو لوله به سیستان را داشته باشیم.

از دیگر اقدامات حفر ۲۰ حلقه چاه فوق عمیق ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متر در دشت سیستان بود که کارشناسان این امر را بررسی کردند و با همکاری وزارت نیرو قرار شد پروژه کار خود را آغاز نماید.

به نظر بنده انتقال آب از چاه نیمه های زابل به زاهدان کار بیهوده ای است چرا که ما در کنار زاهدان منابع آب فراوانی را داریم که به علت شناخت کافی هنوز دست نخورده مانده اند از جمله لادیز، تفتان، ملک سیاه کوه، رودماهی، حیدرآب و... کشور پاکستان در کنار همین حوزه های دریا و آب ها، مزارع و باغات سرسبزی را پرورش داده است، این در حالی است که منابع آب متعلق به کشورماست و آنها استفاده می کنند.

در دوران استانداری پی گیری های زیادی کردیم ولی اعتبارات و بودجه در اختیار استان قرار نگرفت و ما از لحاظ اعتبار و بودجه با خشکسالی مواجه شدیم و متاسفانه بنده زمانی به استان آمدم که کف گیر به ته دیک خورده بود.

در سفری که به زابل داشتیم با دیدن آن درخت های خرما با آقایان صحبت کردیم که چرا کشت خرما صورت نمی گیرد و پیشنهاد همکاری را در این زمینه دادیم که تنها دکتر دهمرده رییس دانشگاه زابل با پی گیری موضوع موفق شد کشت خرما را در دانشگاه داشته باشد. همچنین به فرمانداران گفتم هر کدام ۵ هکتار زمین جهت کشت نخیلات آماده کنید پاجوش آن رایگان با من ولی متاسفانه همکاری لازم نبود. در حال حاضر هم علیرغم این که در استان نخواهم بود حاضر به پی گیری مسائل و مشکلات استان هستم.

از دیگر مشکلات استان دریافت مالیات است که متاسفانه در حوزه مدیریت مالیاتی در گذشته با گرفتن مالیات های کلان در استان موجب کاهش سرمایه گذاری شدند. باید در این امر تجدید نظر قطعی شود؛ نباید مالیاتی که از دیگر سرمایه گذاران در شهرستان ها و استان های دیگر گرفته می شود با مالیات دهنده استان سیستان و بلوچستان یکسان باشد چرا که در سیستان و بلوچستان سرمایه گذاری دیر جواب می دهد.

- قدری از سوال دور شدیم. نگفتید چه شد که استاندار سیستان و بلوچستان شدید؟

موضوع استاندار شدن من در تهران چندین بار مطرح شد و از من دعوت کردند ولی امتناع کردم اما را من را قانع کردند. من هم به عنوان تکلیف قبول کردم و فقط و فقط برمن تکلیف شده بود.

- صحبت بود که ارتباط شما با آقای رحیمی در دیوان محاسبات و سپس معاون اول احمدی نژاد موجب این انتصاب شد؟

این قضیه کاملاً اشتباه است. اگرچه آقای دکتر رحیمی دوست بنده است و ما در مجلس دوم با هم بودیم اما تنها بر حسب تکلیفی که داشتم این سمت را قبول کردم و ایشان نقشی نداشتند!

- تعامل تان با نمایندگان مجلس چگونه بود. گاه و بیگاه مشاهده می شد برخی از نمایندگان علیه تان سخنرانی می کردند؟

ضمن احترام به تمامی نمایندگان مجلس، باید عرض کنم هرگز در کار آقایان دخالت نکردم بنابراین انتظار داشتم آنها هم در کارهای ما دخالت نکنند. اما برخی از دخالت های آقایان موجب گلایه مندی ما می شد. من دوره هایی را در مجلس گذراندم ولی در امور اجرایی دولت دخالت نکردم دوره ای را که در مجلس بودم اقلیت بودم اما اقلیتی بودم که اکثریت را تحمل کردم. لیکن اینجا برخی از دوستان انتظاراتی داشتند که انتظاراتشان بجا بود اما انجام کار، ضوابط و مقرراتی دارد و اولین کاری که باید انجام می گرفت استعلام از اداره کل اطلاعات بود. از دید بنده احترام به استعلام اداره کل اطلاعات قانون است و بنده کاری خارج از چهارچوب قانون انجام نداده و نخواهم داد.

البته از نمایندگان گلایه ای ندارم و بلکه تمام آقایان را اولاد و فرزند و برادر خود می دانم. در این مورد سلیقه ها متفاوت است. بله در این مورد سخنرانی هایی شده و در مجلس تذکرات فراوانی داشتم که همه را در حد قانون پاسخ دادم. با اطمینان می گویم اگر روزی روزگاری این گفت و شنودها بررسی شود آقایان اقرار و اذعان خواهند کرد که کار ما کاملاً قانونی بوده است. به عنوان مثال یکی از این صحبت های کذب این بود که به آقای رییس جمهور وقت گفتند استاندار شما در برگزاری آزمون استانداری اسم سیستان و بلوچستان را حذف کرده. این حرف تهمت است و چنین چیزی صحت ندارد همچنین گفته بودند استاندار تصمیم دارد اسم استان را به استان ولایت، نمیروز، سیستان و... تعییر دهد که اینها واقعیت نداشت و تهمت بود.

- برخی معتقد بودند ویژگی های جنابعالی بیشتر مناسب مردم داری، صلح و ریش سفیدی است تا برنامه ریزی برای رشد و توسعه استان! چه پاسخی برای این انتقاد دارید؟

هر دو حوزه مورد علاقه و توجه من است. من در موضوع احترام و پاسخگویی به مردم بسیار علاقمندم. در استانداری هم که نباشم خانه ی بنده محل رجوع مردم است. در حوزه برنامه ریزی نیز کارهای زیادی انجام دادیم که برای امروز، فردا و آینده ی استان بسیار جای کار دارد. لازم است در این جا از معاونت برنامه ریزی و معاونت عمرانی استانداری تشکر کنم که زحمات زیادی کشیدند. بسیاری از پروژه ها را با دست خالی و توکل به خدا و امید به آینده شروع کردیم. در بخش اعتبار و بودجه دست ما خیلی تنگ بود؛ در مدت ۴۴۰ روز به اندازه ی همان ۴۴۰ روز کار کردیم و نمی توانستیم معجزه کنیم. با توجه به شناختی که از استان داشتیم و داریم کارهای بسیار زیادی انجام گرفت. هم نگاه مردم داری را داشتیم و هم نگاه نیازمندی های استان برای امروز و فردا. در صحبت هایم گفتم مقوله راه آهن، مسکن مهر، برق رسانی ،آب رسانی و... انتقال آب از دریا، حفر ۲۰ حلقه چاه و... اینها همه برنامه ریزی است. کسانی که این گلایه ها را مطرح می کنند کمی منصف باشند.

- ظاهراً تمایل زیادی برای ماندن در این پست داشتید اما تلاش تان بی نتیجه ماند؟

من نیازی به این پست نداشتم اما لازم می دانم به تکلیفم عمل کنم. این طبیعی است که یک دولت بیاید و یک دولت برود اما نخیر بنده اصلاً این گونه که مطرح می شود اصراری به ماندن نداشتم و حتی به آقای رحمانی فضلی پیشنهاد دادم برادر عزیز آقای هاشمی را زودتر به استان بیاورید، در غیر این صورت باید برای استانداری سرپرست بگذارید. بنده قبل از اینکه به استان بیایم خانواده ام آمدند و تمام این مدت را در استان بودم و شبانه روز کار کردم. در همه ی پست ها همین بوده است.

- شایعه استفاده از نزدیکان و فامیل در پست ها و استخدام ها چقدر صحت داشت؟

این حرف را تکذیب می کنم، اسناد و مدارک کافی هم دارم. فقط یک نفر را به عنوان معاون برنامه ریزی از تهران آوردم. ایشان هم سرحسابرس ارشد دیوان محاسبات کشور است که او و خانواده اش در امور حسابرسی بسیار صاحب نظرند. قبل از ایشان در همین استان ۵۷ میلیاردتومان پول برگشت داده شد اما در این دوره نه تنها اعتباری برگشت داده نشد بلکه سعی شد با تمام مشکلات و تحریم ها و... هیچ یک از کارها زمین نماند و این حاصل و نتیجه کار این عزیز و همکارانشان در حوزه برنامه ریزی استانداری است. من نه تنها کسی را به اینجا نیاوردم بلکه همه افراد موجود را تحمل کردم! با همین افراد استانداری کار کردم در حالی که شاید برخلاف میلم بود، اما من تحمل کردم و هرگز جابجایی را جایز ندانسته و نمی دانم و اگر اشکالی هم باشد بر این باورم که باید در یک رابطه دوستانه قابل حل خواهد بود.

- چه برنامه ای برای آینده کاری خود دارید؟

من در عمرم بیکار نبوده ام همیشه کار داشتم. الان چند جا را پیشنهاد کرده اند که مشغول بررسی هستم. اولین کاری که خواهم کرد سفر به مشهد مقدس و سپس کربلا است. بعد مشغول به کار می شوم و در هر کجا باشم از سیستان و بلوچستان غافل نخواهم شد.

- اگر بخواهید ویژگی های منحصربفرد حاتم نارویی را بگویید چه مواردی را برجسته می دانید؟

من مظلوم را خیلی دوست دارم و با ظالم هم می جنگم.

- به نظر می رسید استراتژی خاصی برای ارتباط با مطبوعات و رسانه ها نداشتید و تعاملی وجود نداشت. چرا در این خصوص تدبیر نکردید؟

خیلی دلم می خواست اما کثرت و مشغله کاری نگذاشت. اهل قلم نیز باید سراغ ما می آمدند شما هم کوتاهی کردید. خدا شاهد است تمام اوقاتم پر بود وقت خالی نداشتم. من رسانه ها و صدا وسیما را دوست دارم. هفته نامه صبح زاهدان را هم که سالیان سال است می شناسم و ارادت خاصی به آقایان مزاری دارم. من هم گله مندم که چرا سراغ ما نیامدید. خدا شاهد است شب تا صبح در ماشین و جاده ها دربازدید از استان به همراه خانواده به سرمی بردم.

- در پایان اگر سخنی با مردم دارید بفرمایید؟

از تمامی عزیزان سیستان و بلوچستان التماس دعا دارم. بدی های ما را ببخشید، ما نیز خوبی های شما را فراموش نمی کنیم. الان که دارم از استان سیستان و بلوچستان می روم خدا را شاکرم که استان امن است و این حاصل کار جمعی است؛کل استان در موضوع امنیت دخیلند.

گفت و گو: مریم باغبان https://www.asrehamoon.ir/vdcdkf0o.yt09j6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما

محمدرضا
شاید حرف استاندار سابق محترم درست باشد و البته به برکت دولت قبل کل کشور با خشکسالی در اغلب زمینه ها مواجه شد! لیکن هنر یک مدیر پویا این است که مدیریت بر پول داشته باشد نه مدیریت با پول!! بهتر بود بیشتر از سرمایه گذاران داخل و خارج استان بهره می بردید.
در هرصورت هرجا هستید برایتان آرزوی توفیق دارم.
محمد
همان بهتر که زودتر رفتید . فرصت سوزی بعنوان بهترین یادگار دوران شما در ذهنها خواهد ماند.