تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۳
روستای گوری یکی از روستاهای قدیمی سیستان می باشد که در بخش جزینک شهرستان زهک قرار گرفته است.
وجود اولین چاه های شبه قناتی دنیا در روستای "گوری"/اصالت خرمای بم ریشه در تاریخ سیستان دارد
به گزارش عصرهامون، براساس اسناد و سوابق، سابقه سکونت و زندگی در روستای گوری به زمان اشکانیان می رسد.
در این روستا سابقه فعالیت های فرهنگی به روش کلاسیک به سال 1319شمسی برمی گردد.که دبستان سعدی گوری دراین روستاتاسیس شدخ وقبل از آن آموزش به روش سنتی ومکتب خانه ای بوده است وکودکان توسط آخوندآموزش قرائت قرآن می دیدند.
این روستا در دهستان خمک قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۱۲ نفر (۱۸۷خانوار) بوده‌است.
در این روستا جاذبه ای باستانی و طبیعی مثل پیش صوفه، قلعه گوری کهنه و چاه های شبه قناتی فراوانی برای حضور گردشگران وجود دارد که نیاز است در راه شناساندن آنها اقدام جدی صورت پذیرد.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زهک، در این خصوص گفت: براساس آثار بجامانده و شواهد، سابقه سکونت وزندگی در این منطقه براساس حفاریهایی که توسط دکتر مهر آفرین باستان شناس بین المللی صورت گرفته مربوط به زمان اشکانیان می باشد.
رضا گنجعلی به خبرنگار ما افزود: در قلعه گوری کهنه که در سال86مورد حفاری قرار گرفت، آثار مورد نظر بدست نیامد ولی از سفالهای بدست آمده قدمت تخمینی به دوره اشکانیان نسبت داده شده است.

وی ادامه داد: یکی از آثار تاریخی به جامانده تاریخی در این روستا، چاه های بسیار قدیمی و با عمق زیاد بوده که با ملات ساروج و آجر های قدیمی 60سانتیمتر دور چاه بکار رفته است.
وی اضافه کرد: این چاه ها به چند چاه عمیق دیگر متصل شده و یک مادرچاه با قطر دهانه 4تا5متر دارد و در گذشته چرخ باد و چرخ آب داشته که چرخ باد در بالای دهانه نصب بوده و عامل به حرکت درآمد چرخ آب می شده است.
این مسئول تصریح کرد: آب این چاه ها با لوله های سفالی برای مزارع و دیگر موارد مرتبط مورد بهره برداری قرار می گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر تنها در حوزه قلعه گوری کهنه، 3 دهانه چاه در نقاط مختلف وجود دارد که تنها یکی از آنها دهانه ورودی اش پوشانده شده و دو دهانه دیگر باز است.

گنجعلی گفت: دکتر شیرازی از اساتید دانشگاه در حال بررسی چاه های شبه قناتی در سیستان می باشد که تاکنون بیش از 50حلقه چاه را در منطقه کشف کرده است.
وی اظهار کرد: براساس برآورد انجام شده قدمت این چاه ها به بیش از 2هزار و 200سال پیش باز می گردد، در این راستا پس از اتمام بررسی های اکتشافی، پیگیری ثبت جهانی این چاه ها در دستور کار این اداره قرار خواهد گرفت.
این مسئول در خصوص درخت نخلی در روستای گوری که به «پیش صوفه» معروف است، بیان کرد: درختان حوزه بم و بخشی از بلوچستان از نژاد این درخت هستند و از این منطقه به دیگر مناطق انتقال داده شده اند.
وی با اشاره به قدمت بیش از 400ساله این درخت خرما، خاطر نشان کرد: در گذشته نخلستانهای زیادی در منطقه سیستان وجود داشته است و وسعت آن را می توان بیش از وسعت فعلی نخلستان های بلوچستان و بم دانست اما خشکسالی های پی در پی و شرایط بد آب هوایی منطقه باعث از بین رفتن آنها شده است.

وی ادامه داد: این درخت 20متر طول دارد نمونه آن به این طول در کل منطقه وجود ندارد، تنها یک درخت نخل در بخش جزینگ قرار دارد که تنها15متر طول دارد.
وی بابیان اینکه درخت«پیش صوفه» یکی از آثار طبیعی منطقه محسوب می شود، تاکید کرد: برای ثبت این درخت در فهرست آثار طبیعی در حال تلاش می باشیم.
وی خاطر نشان کرد: در حوزه روستای گوری و دهستان خمک در گذشته یک شهر بسیار قدیمی وجود داشته است که برخی از آثار آن به مثل قلعه گوری کهنه گوری و یا آبشخور رخش رستم در خمک که در بلندی واقع شده اند همچنان وجود دارندکه در صورت وجود اعتبار لازم و به ترتیب اولویت نسبت به حفاری، ترمیم، ساماندهی آن اقدام خواهیم کرد.


انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcjy8eh.uqexizsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما