ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> چاه‌های کشاورزی غیرمجاز، نفس‌ آب را به شماره انداخت | عصر هامون
تاریخ انتشار :يکشنبه ۳ دی ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۵۷
در شرایطی که خشک سالی های یک دهه گذشته در کنار کاهش چشمگیر متوسط بارندگی در سیستان و بلوچستان، موجب بروز مشکلات فراوانی برای مردم و کشاورزان این استان مرزی و محروم شده، برداشت مازاد بر مصرف و حفر غیر‌مجاز چاه‌های کشاورزی در جنوب شرق کشور و نوار مرزی، نفس‌ آب در سیستان و بلوچستان را به شماره انداخته است.
چاه‌های کشاورزی غیرمجاز، نفس‌ آب را به شماره انداخت
به گزارش عصرهامون به نقل از پاپایا، در حالی که بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی مراجع ذیصلاح میانگین بارندگی‌های استان در سال‌های اخیر کاهش چشمگیری یافته و کسری بارش‌ها در کنار عدم پایبندی کشورهای همسایه به مناسبت های آبی، موجب شده تا زنگ خطر بحران آب به صدا درآید، برداشت مازاد و حفر غیر مجاز چاه‌های کشاورزی منجر به افت آب‌های زیرزمینی در سیستان و بلوچستان و نابودی این منابع غیرقابل تجدید و خدا دادی در یکی از خشک ترین استان های کشور شده است.
بر اساس قانون موجود در کشور هرگونه استفاده از منابع آب زیرزمینی از طریق حفر چاه، قنات و توسعه چشمه در هر منطقه‌ای از کشور که باید تنها باید با اجازه و موافقت وزارت نیرو انجام شود چراکه وزارت نیرو با توجه به خصوصیات زمین شناسی و وضعیت سفره آب زیرزمینی در هر منطقه و استان یک نوع مقررات خاص و ویژه را پیش‌بینی کرده که رعایت آن موجب پیشگیری از نابودی منابع آبی خواهد شد و تنها این نهاد می تواند در این زمینه، نسبت به صدور پروانه حفر و بهره‌برداری اقدام کند که این به آن معناست که حفر هر نوع چاه بدون گرفتن مجوز، در هر نقطه و منطقه ای از ایران که باشد غیر قانونی بوده و این اقدام جرم محسوب شده و پیگرد قانونی به دنبال دارد.
حساسیت های موجود در زمینه بهره برداری از منابع آب های زیرزمینی و خطرات برداشت بیش از اندازه از این نعمت موجب شده تا وزارت نیرو با توجه به وضعیت منابع آب زیرزمینی در هر منطقه که توسط کارشناسان مربوطه مشخص می شود برای چاه های مجاز و دارای پروانه سقف برداشت آب تعیین کند که برداشت بیش از میزان مشخص شده از این چاه ها نیز همچون برداشت غیرمجاز آب، بر خلاف قانون بوده و سرپیچی از آن موجب تخلف می شود که این مهم نشان دهنده اهمیت حفاظت از منابع آب های زیرزمینی است که در پاره ای از اوقات تعدادی از افراد سودجو با حفر چاه‌های غیر مجاز بدون اخذ مجوز اقدام به برداشت آب از منابع آب زیرزمینی کرده و باعث به هم خوردن تعادل آب ورودی و خروجی منابع آب زیرزمینی می‌شوند که لازم است با آنها برخوردی جدی صورت گیرد.
 

 
پلمپ چاه های غیرمجاز در سرباز
در همین رابطه محسن صادقی در گفت و گو با خبرنگار پاپایا، با اشاره به اینکه برخی از چاه های غیرمجاز شهرستان شناسایی شده است، گفت: هفته گذشته گزارشی مبنی بر وجود چند چاه غیرمجاز در بخش پیشین شهرستان سرباز به ما رسید که برای پیگیری این موضوع اقدامات لازم انجام شد.
وی افزود: چاه های غرمجاز علاوه بر اینکه موجب نابودی منابع زیرزمینی می شود این نعمت غیرقابل بازگشت را از دسترس عموم خارج میکند.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان سرباز با تاکید بر اینکه استفاده از ظرفیت بزرگان طوایف اثر خوبی در کاهش جرم دارد، بیان کرد: در این زمینه هم همکاری خوبی از سوی علما و بزرگان شهرستان شده است که جای تقدیر دارد.
 

 
حفر بیش از 4هزار چاه غیرمجاز در استان
 مدیرعامل آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان مهرماه سال جاری در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر که چاه‌های آب استان به کنتور هوشمند مجهز می‌شود، گفت: با نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های آب دارای پروانه برداشت و با توجه به نقش مؤثری که روند در کنترل برداشت آب از منابع زیرزمینی دارد، میتوان امید داشت که تا سال آینده سیستان و بلوچستان نیز جزو استان‌های امن آبی باشد.
وی با اشاره به تعداد چاه های آب غیرمجاز در استان، بیان کرد: ۴ هزار و ۳۲۸ چاه غیرمجاز در سیستان و بلوچستان وجود دارد که با وجود تخصیص ۱۰ درصد از اعتبارات در سال گذشته، ۷۲ حلقه چاه غیرمجاز پر و منسوب المنفعه شده که این روند از ابتدای امسال نیز ادامه داشته و تاکنون ۱۲ حلقه چاه دیگر نیز منسوب المنفعه شده است.
اتابک جعفری ادامه داد: در حال حاضر، ۴۸ درصد مساحت استان سیستان و بلوچستان تحت تاثیر خشکسالی متوسط، ۲۷.۳ درصد دچار خشکسالی شدید و ۳.۹ درصد نیز دچار خشکسالی خیلی شدید است که این آمار اهمیت حفاظت از منابع آبی موجود را بیش از پیش به ما گوش زد می کند.
وی با اشاره به دیگر اقدامات انجام شده برای حفاظت از منابع آب های زیرزمینی استان، خاطرنشان کرد: عملیاتی کردن پروژه‌های طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی که انسداد و پر کردن چاه‌های غیرمجاز نیز بخشی از آن می باشد، از جمله اقدامات در جهت بهبود وضعیت آب استان بوده که با جدیت در دست اجراست.
 

 
برخورد جدی دستگاه قضایی با صاحبان چاه های غیرمجاز
معاون رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا، با اعلام گزارشی از برداشت غیرقانونی آب در استان، گفت: در حال حاضر  8هزار و 648 حلقه چاه مجاز در استان وجود دارد که 6هزار و 113 حلقه چاه فاقد پروانه اند که این مهم گویای یک مشکل بزرگ در منطقه اهمیت توجه ویژه به قانونمند کرده حوزه برداشت از منابع آب های زیرزمینی است.
وی با بیان این مطلب که تا قبل از سال 1385 تنها یک هزار و 905 حلقه چاه در سیستان و بلوچستان حفر شده بود، افزود: این چاه ها طبق فرم یک کارشناسی قابل تعیین تکلیف می باید اما 4هزار و 200 چاه دیگر که بعد از سال 1385 حفر شده در فرم پنج غیر تعیین تکلیف بوده که لازم است مورد پیگیری قرار گیرد.
محمد علی حمیدیان خاطرنشان کرد: نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های مجاز یک ضرورت و راهکار برای کاهش برداشت های غیرضروری است چون مردم از آب و سفره های زیر زمینی بهره برداری بیش از حدنیاز داشته و آن را پایان ناپذیر می دانند.
وی ادامه داد:  نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های مجاز یک مطالبه از حوزه آب منطقه ای بوده و همچنین مدیریت موثر در حوزه مسایل آب باید مردمی باشد که متأسفانه سو مدیریت در برخی مناطق منجر به بروز نارضایتی شده است.
 

 
مدیریت منابع آبی چالش اصلی استان
حمیدیان مدیریت منابع آب را یکی از چالش های فصلی استان دانست و اذعان داشت: با عنایت به بند پنجم اصل 156 قانون اساسی قوه قضاییه متولی پیشگیری از وقوع جرم است که این فرآیند در سطوح و لایه های متفاوت صورت خواهد گرفت و در این مورد خاص نیز دادستان ها باید به عنوان مدعی عموم در حوزه مدیریت منابع آب و جرایم مرتبط با آن ورود پیدا کنند چرا که با عنایت به عدم جایگزینی این نعمت با ارزش و اهمیت فوق العاده آب در حیات بشری، صیانت از این منابع در توسعه اجتماعی و انسانی حایز اهمیت می باشد.
وی اظهار داشت: نقشه و ساختار قضایی در مدیریت منابع آب قطعاً مانع تصمیمات شخصی در این حوزه می شود و تقویت نظارت های بی اغماض یکی از دستورات مهم این حوزه است.
این مسئول قضایی با تاکید بر اینکه الگوی مصرف آب از دغدغه های به حق قوه قضاییه در کشور و استان سیستان و بلوچستان است، گفت:  برای صیانت از منابع آبی استان لازم است سیاست های قضایی، تضمینی و اجرایی همسو و هم راستا محقق شوند تا با همیاری و همکاری عمومی جلوی نابودی منابع آبی استان گرفته شده و دیگر شاهد نابودی سرمایه های ملی نباشیم.
وی تقسیم کار در این حوزه را مهم دانسته و خاطرنشان کرد: کارگروه صیانت از منابع آب در راستای گذار از مسائل تئوریک به مسائل عملی تشکیل شده و اینک باید سازمان های متولی وظایف ذاتی خود را به بهترین شکل انجام داده و از کم کاری و گذشت از مجرمان خودداری کنند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم استان در پایان با تاکید بر اینکه با صاحبان چاه های غیرمجاز باید برخورد شود، تصریح کرد: برخی با حفر چاه های غیر مجاز می خواهند از نعمت های خدا دادی به نفع خودشان استفاده کنند که باید برخورد غیرقابل اغماض با مجرمین حوزه منابع آبی صورت گیرد خصوصاً این امر در مقوله پیشگیری از جرایم مشکلی خاص و دارای اهمیتی مضاعف است و باید تلاش شود تا سرفصل های مطروح شده در کارگروه جنبه عملیاتی پیدا کند.
 
 
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcgxz9qxak9zt4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما