کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی آسیا و اقیانوسیه:

ناکارآمدی طرح انتقال آب به مزارع با اتکا به «بمب ساعتی سیستان»

25 دی 1396 ساعت 7:40

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی ایران، آسیا و اقیانوسیه گفت: چاه نیمه چهارم، مخزن طبیعی وسیعی که برای ذخیره‌ سیلاب های سیستان با صرف بودجه‌ای کلان ایجاد شد، نزد اهل فن، «بمب ساعتی سیستان»، لقب گرفته است.


به گزارش عصرهامون عباس نورزایی در گفت و گو با خبرنگار اوشیدا عنوان کرد: چاه نیمه چهارم به عنوان دریاچه مصنوعی، با ظرفیت نگهداشت بیش از یک میلیارد مترمکعب آب(در صورت وجود آب)، در یک گودال طبیعی ایجاد شد و حاصل جان کندن دو دولت(خاتمی و احمدی‌نژاد) در این پروژه بود.

کارشناس ارشد مدیریت توسعه روستایی خاطرنشان کرد: این گودال، در جوار چاه نیمه سوم، در اراضی کشاورزی تحت مالکیت مردم، متصل به دشت شنی معروف به معدن شن خالقداد در شهرستان زهک، واقع است و محوطه باستانی دهانه غلامان، به صورت یک جزیره بر گُرده آن تکیه زده است.

نورزایی افزود: برای اجرای سد این دریاچه، سنگ لاشه از کوه های حُرمک برداشت و پس از طی ۱۷۰ کیلومتر مسافت، به اینجا حمل شده و بر روی بخشی از یک کاسه طبیعی شنی، دیواره ای خاکی احداث و شیب داخلی آن با لاشه سنگ ها، مفروش شده است.

مدیر سابق جهاد کشاورزی سیستان و نیکشهر ادامه داد: قسمتی از این دریاچه، به سمت گودترین بخش آن، در لایه های زیرین، شنی است و پس از آبگیری تا ارتفاعی اندک، شروع به نشت آب به زمین های اطراف و حواشی محوطه‌ باستانی دهانه غلامان می کند، هر چه ارتفاع آبگیری این دریاچه بیشتر شود، شدت و سرعت تخلیه آب از لایه های زیرین و کف دریاچه، بیشتر می شود و احتمال داده می شود که «چنانچه آبگیری کامل صورت گیرد، این دیواره ترکیده و فجایعی به بارآورد»، از همین روی به آن «بمب ساعتی سیستان» گفته اند.

وی تصریح کرد: پرداختن به این نقیصه بزرگ، برای آن بود تا به نقصی بزرگتر در اجرای طرح انتقال آب با لوله، اشاره کنیم چرا که این طرح که با اعتباری بالا در حال اجرا می باشد، به رغم تذکرات دلسوزانه متخصصین بومی این فن که به دلایلی از وجود آنها در طرح استفاده نشده است، ابهامات زیادی به آن وارد است و هرگز گوش شنوایی برای شنیدن، تحلیل و ایجاد اصلاحات لازم توسط مدیران و مشاوران وجود نداشته است.

نورزایی اضافه کرد: ایستگاه های پمپاژ آب در این طرح، به اتکای تأمین آب از چاه نیمه چهارم، احداث شده اند که به علت نقیصه مورد اشاره، در زمان بهره برداری، ناکارآمد خواهند بود و برای آبگیری این ایستگاه‌ها، باید ارتفاع آب را بالا برد و این آغاز شمارش معکوس برای نشت آب است.

وی اذعان کرد: نشت این آب، هم باعث از آب افتادن ایستگاه های پمپاژ می شود و هم اینکه آب نشتی، محوطه‌ باستانی دهانه ی غلامان را در بر می گیرد.

انتهای پیام


کد مطلب: 100758

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/100758/ناکارآمدی-طرح-انتقال-آب-مزارع-اتکا-بمب-ساعتی-سیستان

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir