تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۴۱
در سالهای گذشته بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به بزرگترین معضل جوانان ایران تبدیل شده است تاجایی که نبود شغل حتی به مقطع دکترا هم رسیده و برخی برای نجات خود از بیکاری مجبور به اشتغال در مشاغل کاذب شده اند.
بیکاری نتیجه شوم سیاست های پسابرجامی است/قاچاق سوخت و دست فروشی تنها مشاغل پیش روی جوانان سربازی
به گزارش عصرهامون به نقل از پاپایا، همواره اشتغال به عنوان یکی از مهم‌ترین آرزوهای دوران کودکی و اصلی ترین خواسته در دوران جوانی مطرح بوده و هر کس برای رسیدن به آن از راهی وارد شده و به نوعی تلاش می کند تا بتواند آینده خود و خانواده خود را تامین کرده و قدمی مثبت برا کشورش بردارد اما این روزها آمار و ارقامی که از سوی مراجع رسمی کشور منتشر می شود نشاند دهند حال خراب اشتغال به عنوان مهم‌ترین مطالبه و دغدغه جوانان است.
آمارهایی که خبر از سیل جوانان تحصیل کرده اما بیکار در کشور می دهد، درواقع پدیده بیکاری جوانان فارغ‌التحصیل دانشگاهی و افزوده شدن سالانه جمعیت آنان نه تنها از سوی مسئولین جدی گرفته نشده بلکه همانند دیگر پدیده های نو در کشور که نشان دهنده ضعف در عملکرد مسئولین دولتی است انکار شده و یا وصله آن را به دولت های قبلی می‌چسبانند.
با نگاهی به آمارهای منتشره از سوی منابع رسمی به روشنی می توان فهمید که افزایش نرخ بیکاری جوانان تحصیل کرده در ایران با روندی سعودی در سال های گذشته رشدی چشمگیری داشته تاجایی که در حال حاضر به یکی از مسائل پیچیده اقتصادی ایران و مطالبات به حق مردمی تبدیل شده است، به گونه ای که نرخ بیکاری این افراد از 34 درصد در سال 1387 به حدود 42 درصد در سال 95 رسید که نشان دهنده افزایش چشمگیر آن در 8سال گذشته است.
امسال نیز همچون سالهای گذشته رهبر معظم انقلاب با بینشی درست از شرایط و بر اساس نیاز کشور به تولید داخلی و ایجاد اشتغال به آن تاکید دوباره داشته و شعار سال1369 را نیز بر همین اساس یعنی "اقتصاد مقاومتی؛ تولید- اشتغال" انتخاب کردند تا مسئولین دولتی بیش از پیش به آن توجه کرده و برای حل آن تلاش کنند، ایشان حتی در اولین روز از بهار 96 با حضور در جمع زائران حرم رضوی با تاکید مجدد بر این موضوع،  ایجاد اشتغال را مهمترین وظیفه مسئولان دانسته و خطر بیکاری جوانان و توجه به تولید داخلی به جای واردات از دیگر کشورها را به تمامی مسئولان دولتی گوش زد کردند.
 

 
 نرخ بالای 50 درصدی بیکاری در سیستان و بلوچستان
هر چند که مسئولان دولتی در برخی اظهار نظرها از اشتغالزایی برای700 هزار نفری در سال گذشته سخن گفته و آن را موفقیت های خود دانسته اند اما آخرین آمار از تعداد بیکاران در سال 95 نشان می دهد که در حال حاضر چیزی در حدود 3 میلیون و 203 هزار نفر از جمعیت فعال کشور هیچ شغلی برای کسب درآمد نداشته و هیچ امیدی هم برای پیداکردن شغل تا ورود به سن 30سالگی ندارند حال با نگاهی به آمار های رسمی و توجه به این حقیقت که ورودی به بازار کار سالانه بیش از یک میلیون نفر خواهد بود به این نتیجه خواهیم رسید که هر ساله باز هم بر تعداد بیکاران افزوده می‌شود، چراکه مطابق با آمار سال 94، تعداد بیکاران کشور چیزی در حدود 2 میلیون و 700 هزار نفر بود که این رقم در مقایسه با آمار سال 95 نشان دهنده رشد 503هزار نفری افراد بیکار در کشور می باشد.
در این میان بر اساس آمار رسمی، نرخ بیکاری در جوانترین استان کشور نزدیک به 38 درصد می باشد که این رقمی با توجه به مشکلات موجود در این استان و فقر حاکم بر جامعه بسیار بالا به چشم می خورد تاجایی که برخی آمارهای غیررسمی نرخ بیکاری را در این استان را حتی بالاتر از 40 درصد نیز عنوان میکند  که البته این مهم دور از ذهن نیست.
نکته قابل توجه اینجاست که در حالی آمار بیکاری بیش از 40درصدی در استان گریبانگیر مردم محروم این منطقه است که سیستان و بلوچستان علاوه بر دارا بودن موقعیت جغرافیایی بسیار مهم که به‌دلیل هم‌مرز بودن با 2 کشور افغانستان و پاکستان که میتواند بازار بزرگی برای تولیدات داخلی باشد و حتی برخورداری از مرز آبی گسترده و تنها بندر اقیانوسی کشور میتواند بهترین نقطه از کشور برای استفاده از مزیت‌های مرز و صادرات باشد  که در صورت برنامه‌ریزی درست و دقیق می‌تواند در مدتی زمینه تولید و اشتغال در این استان را ایجاد کرده و درکنار حل مشکلات بیکاری موجب نابودی فقر در منطقه شود.
 

 
بیکاری بزرگترین مانع در برابر ازدواج جوانان سربازی است
در همین رابطه سعید بلوچ زهی در گفت و گو با خبرنگار پاپایا، با گلایه از عدم توجه دولت به مشکل بیکاری درشهرستان سرباز، گفت: بسیاری از جوانان راسک به هیچ کاری مشغول نبوده و به نوعی سرباز خانواده های خود هستند.
وی افزود: وجود دانشگاه های پیام نور، آزاد و علمی کاربردی در شهرستان سرباز موجب شده تا هر ساله چندصد نفر فارغ التحصیل بیکار دانشگاهی تنها به جمعیت 5هزار نفری راسک افزوده شود که نه تنها هیچ امیدی به اشتغال در ادارات ندارند بلکه برای کسب و کار آزاد هم نمیتوانند سرمایه ای پیدا کنند.
این جوان سربازی با اشاره به اینکه بیکاری و فقر مهمترین عامل طلاق در شهرستان سرباز است، بیان کرد: بسیاری از دوستان و آشنایان را می شناسم که تنها به دلیل فقر و نداشتن کار نتوانسته اند ازدواج کنند چرا که می دانند هیچ امید به پیدا کردن شغل سالم برای آنان وجود ندارد.
وی ادامه داد: دست فروشی، قاچاق سوخت و کرایه کشی در جاده ها به عنوان تنها شغل های است که پیش روی ما جوانان تحصیل کرده شهرستان قرار دارد.
بلوچ زهی با اشاره به خشک سالی های یک دهه اخیر در منطقه، اذهان داشت: پیش از این کار اکثر مردم منطقه کشاورزی و دامپروی بود اما خشکسالی موجب نابودی باغات و زمین های کشاورزی شده و دیگر دام ها هم چیزی برای خوردن ندارند.
 

 
توجه به اقتصاد مقاومتی نسخه نجات بخش معضل بیکاری است
ساجد آسکانی نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا، اظهار کرد: سال گذشته و پس از چندسال بیکاری به عنوان حق التدریس مشغول به کار شدم اما در این مدت یک سال و نیم تنها دوبار حقوق گرفته و نمیتوانم به پول حاصل از این کار تکیه کنم.
وی ادامه داد: در حالی مسئولین شهرستان از ایجاد اشتغال و جذب 500جوان تحصیل کرده در آموزش و پرورش سخن می گویند که افرادی مثل من نه تنها از حقوق ناچیز خود بی بهره بوده ایم بلکه برای کمک به دانش آموزان فقیر منطقه از خانواده های خود نیز کمک می گیریم.
این معلم سربازی بیکاری و اعتیاد را مهمترین مشکلات شهرستان سرباز دانست و گفت: وقتی جوانان این شهرستان می بینند که پا به سن 30سالگی گذاشته و هیچ کاری ندارند یا به سوی اعتیاد کشیده شده تا اندکی خود را از فضای غم دور کنند و یا با ریسک بالا به دنبال قاچاق سوخت می روند.
وی خاطرنشان کرد: دولت با حمایت از بخش گردشگری و استفاده از ظرفیت های موجود در شهرستان علاوه بر ایجاد شغل های ثابت، می توانست به معرفی سرباز به عنوان بهشتی برای گردشگران نیز کمک شایانی کرده و باعث سرازیر شدن سرمایه های غیردولتی و مردمی به این شهرستان شود.
آسکانی صنایع دستی و محصولات کشاورزی را نیز نسخه های نجات بخش بیکاری در سرباز دانست و تصریح کرد: اگر از مشاغل خانگی و صنایع دستی حمایت شود و دولت برای فرآوری محصولات خاص کشاورزی در این منطقه اقدام کند بسیاری از جوانان بیکار می توانند به زندگی عادی بازگشته و در شغل های آبرومند مشغول شوند.
 
انتهای پیام/
  https://www.asrehamoon.ir/vdcdfz0f9yt0zj6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها