تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۱۷
کارشناس تالاسمی مرکز بهداشت استان گفت: بیشترین آمار مبتلایان به این بیماری تالاسمی مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.
سیستان و بلوچستان روی خط تالاسمی/ ضرورت افزایش آگاهی برای پیشگیری از این بیماری
به گزارش خبرنگار عصرهامون ،براساس آمار حدود ۸/۲ – ۴/۱ میلیون نفر ناقل ژن تالاسمی در ایران پراکنده هستند که بالغ بر ۲۲۰۰۰ بیمار مبتلا که حدود ۱۵۰۰۰ نفر از آنان مبتلا به تالاسمی ماژور هستند ثبت شده است.
 این بیماری که در تمام نقاط کشورمان پراکنده است، اما در نواحی حاشیه دریای خزر (استان های گیلان و مازندران) و نواحی حاشیه خلیج فارس و دریای عمان ( سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان و خوزستان، فارس و جنوب کرمان ) و استان های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد از شیوع و وفور بالاتری برخوردار هستند.
 
در تماسی که خبرنگار عصرهامون با زهرا سرگزی کارشناس تالاسمی مرکز بهداشت استان جهت پیگیری این موضوع داشت وی اظهار کرد: بیشترین آمار مبتلایان به این بیماری در کشور مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.
 
وی با بیان اینکه دو نوع تالاسمی داریم، افزود: بیماری بتا تالاسمی یک نوع کم خونی ارثی است که از والدین به فرزندان به ارث می رسد که عبارتند  از بتا تالاسمی مینور(سالم ناقل) و بتا تالاسمی ماژور(بیماری تالاسمی) که در مینور افرادی که یک ژن بیماری را از یکی از والدین خود به ارث برده اند دارای زندگی و عمر طبیعی هستند اما در بتاتالاسمی ماژور، در صورت عدم درمان از حدود 6 ماهگی ظاهر می شود. 
 
وی علایم بتاتالاسمی ماژور را کم خونی متوسط تا شدید، زردی خفیف، اختلال رشد، بزرگی کبد و طحال با افزایش سن و تغییر استخوان های صورت و جمجمه عنوان و ادامه داد: از دیگر علائم این بیماری بزرگ شدن و نارسایی قلب، اختلال در بروز علائم جنسی ثانویه، اختلال غدد داخلی مثل لوزالمعده و در نتیجه دیابت و پوکی استخوان است.
 
کارشناس تالاسمی مرکز بهداشت استان با بیان اینکه هزار و ۵۷۰ نفر آمار بیماران در دانشگاه است، تصریح کرد: یکی از راه های پیشگیری از تولد بیمار مبتلا به بیماری بتاتالاسمی ازدواج نکردن دو فرد ناقل تالاسمی با همدیگر و ازدواج کردن دو فرد ناقل تالاسمی با شرط اینکه در حین هر بارداری آزمایش های ژنتیک را انجام دهند، می باشد.
 
وی با بیان اینکه آزمایش ژنتیک در دو مرحله انجام می شود، اضافه کرد: در مرحله اول نامزدها یا زن و شوهری که ناقل تالاسمی یا مشکوک نهایی هستند ( به همراه پدر ومادر و خواهر یا برادر هر دو طرف ) مورد آزمایش قرار می گیرند که فقط یکبار انجام می شود و بهترین زمان انجام آن قبل از بارداری است اما اگر زن بارداری قبلا مرحله اول آزمایش ژنتیک را انجام نداده باشد تا هفته هشتم بارداری فرصت دارد تا آن را انجام دهد.
 
وی با بیان اینکه انجام آزمایش ژنتیک به تشخیص جنین بیمار یا سالم کمک می کند، خاطر نشان کرد:  در مرحله دوم آزمایش در هر حاملگی از جنین نمونه برداری می شود تا بوسیله آزمایشگاه ژنتیک مشخص شود آیا جنین بیمار است یا سالم. زوجین ناقل بتا تالاسمی یا مشکوک باید مرحله دوم آزمایش ژنتیک را در هر بارداری انجام دهند و زمان انجام آن هفته دهم بارداری می باشد.
 
سرگزی با بیان اینکه اگر جنین مبتلا به بیماری تالاسمی باشد حداکثر تا هفته 16حاملگی فرصت پیشگیری از تولد وجود دارد، گفت: افرادی که قبل از سال 1377ازدواج کرده اند، آزمایش های قبل از ازدواج را انجام نداده اند و به این دلیل نمی دانند که آیا ناقل بتا تالاسمی هستند یا خیر. بنابر این اگر می خواهند صاحب فرزند شوند باید زن و شوهر زیر نظر مراکز بهداشتی و درمانی آزمایش مربوطه را انجام دهند. تا اگر هر دو ناقل تالاسمی باشند در هنگام بارداری آزمایشهای ژنتیک بر روی جنین انجام شود و در صورت بیمار بودن جنین مانع تولد فرزند مبتلا به تالاسمی شوند.
 
کارشناس تالاسمی مرکز بهداشت استان با بیان اینکه هزینه های درمان این بیماری در دانشگاه به صورت رایگان انجام می شود، اظهار کرد: با آموزش و ارتقای سواد سلامت عموم جامعه با هدف آشنایی از خدمات قابل ارائه در مراکز جامع خدمات سلامت و پایگاه های سلامت و همچنین معرفی مراکز تشخیص قبل از تولد بیماری تالاسمی می توان از تولد بیمار تالاسمی ماژور پیشگیری کرد.
 
وی  تزریق خون و تزریق آهن زدا ( دسفرال) را از راه های درمان این بیماری عنوان و افزود: برخی معتقدند تالاسمی و فقر آهن هر دو یک بیماری است در حالی که کم خونی فقر آهن با بیماری تالاسمی فرق دارد. کم خونی فقرآهن به وضعیت تغذیه مرتبط می باشد در حالیکه بیماری تالاسمی یک بیماری ارثی است.
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdxf0ffyt0zf6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها