تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۱
رئیس اداره مبارزه با سرقت پلیس آگاهی سیستان و بلوچستان گفت: در راستای جرم سرقت، طی هفت ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال 95 با کاهش 8درصدی و کشف بیش از 92درصدی این جرم در استان مواجه بوده‌ایم.
کاهش 8 درصدی سرقت در سیستان و بلوچستان/سمساری ها و ضایعات فروشی ها زیر ذره‌بین قانون
به گزارش عصرهامون به نقل از پاپایا، از آغاز پیدایش بشر تا به امروز سرقت یکی از جرم های رایج و کهن در جوامع مختلف بوده به گونه ای که تقریباً در تمامی‌کشورها جهان دیده می‌شود، اما از نظر تعداد و نوع در نقاط مختلف تفاوت دارد به گونه ای که در هر منطقه به یک شکل خاص انجام می شود.
یکی از نکاتی که موجب شده تا سرقت در زمان‌های متفاوت و در جوامع مختلف تغییر پیدا کند سادگی در سرقت برخی اجناس و فروش آسان آنها و یا عدم حفاظت از مناطق و کالاهای خاص می باشد اما موضوعی که از ابتدای پیدایش سرقت تاکنون ثابت مانده، زشتی و مذموم بودن ماهیت آن است که موجب به وجود آمدن قوانینی سخت برای مقابله با آن شده است.
سرقت همواره در آموزه های دینی و فرهنگی ملل مختلف به عنوان یک عمل زشت اخلاقی یا گناه بزرگ تلقی بوده و با انجام دهندگان آن برخورد شده است، در تعاریف قضایی این جرم از جرایم علیه اموال وحقوق مالکانه افراد می باشد که در عین سادگی ارتکاب از سوی سارق، که معمولاً بدون داشتن تبحر وابتکار خاص و در زمان اندکی صورت می گیرد ، می تواند علاوه برضرر وزیان مادی ومعنوی که مستقیماً به قربانی وارد می کند، موجب به وجود آمدن تبعات زیان بار اقتصادی ، روانی وامنیتی نیز شود و در پاره ای از مواقع نیز منجر به قتل نیز می شود.
به عقیده کارشناسان یکی از نکاتی که موجب افزایش سرقت در کشور شده موضوع گسترش اعتیاد و فقر ناشی از بیکاری است به گونه ای که در چند سالی گذشته بسیاری از مناطق ایران به خصوص استان سیستان و بلوچستان درگیر مشکلی جدید به نام سرقت های خرد اما پرتکرار شده تاجایی که دیگر حتی کابل های برق و مخابراتی نیز از دستان معتادین و سارقان در امان نبوده و هر هفته گزارش هایی از خاموشی های وسیع شبکه برق و قطع شدن ارتباط مخابراتی مشترکین در خبرگزاری های مختلف منتشر می شود.
سرقت کابل‌های شبکه برق در داخل و یا خارج شهرها، سرقت لوازم موجود در پارک ها و حتی حمله به پست های برق در شهرستان های جنوبی و سرقت سازمان یافته به یکی از معضلات مهم سیستان و بلوچستان تبدیل شده تا جایی که گاهی خسارت‌های ناشی از آن قابل جبران نبوده  و موجب مرگ بیماران و مشکلات زیادی شده است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان جامع شناسی، سرقت از اموال عمومی یکی از آسیب های مهم اجتماعی است که دلایل انجام آن  نیز سادگی انجام این عمل و فروش بدون ترس اقلام سرقتی در ضایعات فروشی ها و بازارهای دستفروشی است به گونه ای که در طول سال های اخیر یکی از سرقت های بزرگ، پر سود و با ریسک پایین برای سارقان حرفه ای و معتادین خیابانی، سرقت کابل های برق، سیم های مخابرات و لوازم موجود در پارک ها بوده است که دلیل آن نیز میتواند همان سادگی سرقت و فروش آسان باشد.
 
سرقت عامل محکومیت بسیاری از زندانیان استان
 در همین رابطه قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با اشاره به اینکه سرقت یکی از آسیب های مهم اجتماعی است، گفت: به طور کلی سرقت اموال اعم از اموال شخصی، عمومی و دولتی در سیستان و بلوچستان تا اندازه زیادی به چشم می‌خورده تاجایی که پرونده های سرقت در محاکم قضایی دارای آمار بالایی است و تعداد زیادی از زندانیان استان به دلیل سرقت محکوم شده و در زندان به سر می‌برند.
وی افزود: یکی از مهمترین زمینه های که باعث افزایش سرقت و گرایش افراد به سوی این آسیب اجتماعی شده وجود بازارهای خرید و فروش اموال مسروقه می باشد که موجب تکرار جرم و عرضه ساده جنس سرقتی می شود.
رسول نامی با اشاره به اینکه حلقه ی مفقوده کاهش جرم  اشتغال زایی است، بیان کرد: هرچند در بحث پیشگیری از جرم اقدامات خوبی در حوزه فرهنگی و اجتماعی انجام شده و اما باید پذیرفت حلقه ی مفقوده در راستای مدیریت آمار جرم سرقت و کاهش آسیب های ناشی از آن در مراجع انتظامی و محاکم قضایی تنها اشتغال‌زایی، توانمندسازی و زدودن سایه سنگین فقر از چهره استان است.
 وی با تأکید بر ضرورت اتخاذ تدابیر موثر با هدف پیشگیری از سرقت، خاطرنشان کرد: برهم زدن مراکز خرید و فروش اموال مسروقه و پایش مستمر افراد مالخر  در کنار ساماندهی مراکز عرضه کالاهای مستعمل و فرسوده یکی از مهمترین نیازهای این حوزه می باشد که لازم است تا کلیه نهادهای متولی این امر در راستای تحقق اهداف ذکر شده با یک تعامل سازنده و اقدامات مشترک موجب کاهش این پدیده شوم شده و هزینه های ارتکاب جرم سرقت را برای افراد بزهکار افزایش دهند تا انگیزه روانی و اقتصادی سارقین به حداقل رسیده و دیگر نتوانند به سادگی لوازم سرقتی را در بازار به فروش برسانند.
قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری سیستان و بلوچستان  اذعان داشت: سیاست‌های کلی قوه قضاییه تأکید بر حبس زدایی و کاهش جمعیت کیفری زندان ها و توجه به علل دور و نزدیک وقوع جرائم است.
 وی ایجاد مراکز عرضه کالا به صورت دست فروشی توسط شهرداری با ساز و کار تعریف شده را یکی از پیش شرط های براندازی بازارهای غیر قانونی و فاقد مجوز عرضه کالا در معابر عمومی شهر دانست و بر ضرورت تسریع در ساماندهی ضایعات فروشی ها، اوراق فروشی و سمساری های سطح شهر زاهدان تأکید کرد.
 
انهدام 30باند سرقت منزل در استان
رئیس اداره مبارزه با سرقت پلیس آگاهی سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با اشاره به آمار سرقت در استان طی ۷ ماه ابتدایی سال 96 ، اذعان داشت:  6هزار و 353 فقره سرقت تا پایان مهر ماه سال جاری در استان به وقوع پیوسته که در مقایسه با آمار 6هزار و 920 فقره‌ مدت مشابه در سال 95 با کاهش ۸ درصدی وقوع سرقت مواجه بوده‌ایم.
وی افزود: همچنین درصد کشف و دستگیری سارقان نیز در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته از با رشد 3 درصدی به ۹۲ درصد ارتقا یافته است.
سرهنگ حسینعلی کریمی با اشاره به برخی اقدامات شاخص در سال جاری، خاطرنشان کرد: انهدام 30 فقره باند سرقت منازل، اماکن، اموال حاکمیتی و سرقت به عنف با سابقه 240 فقره سرقت و 117 نفر دستگیری تنها بخشی از اقدامات پلیس آگاهی طی این مدت در مبارزه با سرقت باندی وسازمان یافته است.
وی در ادامه با اشاره دستگیری و انهدام باند سارقین پست های برق در سیب و سوران، گفت: در راستای برهم زدن مراکز خرید و فروش اموال مسروقه نیز در خرداد و مهر ماه سال جاری طی دو مرحله پاکسازی کلی انجام شده و ۱۴ مالخر نیز دستگیر شده اند.
کریمی با تاکید بر اینکه خرید اموال مسروقه اغلب در اماکن عمومی و خیابان ها انجام می شود، تصریح کرد: با توجه به اینکه بسیاری از معتادین و سارقان اموال سرقتی را در خیابان ها و بازارهای خرده به فروش می رسانند کشف مالخرها دشوار بوده که این مهم نیازمند فرهنگ سازی عمومی برای عدم خریداری اموال از چنین افرادی است.
مسئول دایره سرقت پلیس آگاهی استان درخواست داشت تا با هدف افزایش هزینه‌های ارتکاب جرم سرقت برای سارقین، برخوردهای قضایی با مالخران با رویکرد تنبیهی و تأدیبی افزایش یابد.
 
 فرهنگ سازی و آموزش عمومی بهترین راه مقابله با سرقت
نماینده فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با اشاره به اقدامات انجام شده برای جمع آوری بازار شریعتی، اظهار داشت: دو فقره پاکسازی طی دو روز متوالی در خیابان شریعتی انجام شد که با توجه به این مطلب که عرضه کنندگان این کالاها به واحدهای صنفی وابسته هستند و به دلیل قرابت های خویشاوندی به آنان پناه می‌دهند لازم است تا گشت‌های ساماندهی به صورت تلفیقی و با حضور عوامل انتظامی و شهرداری انجام شود.
علیرضا غفاری مقدم افزود: نشست های توجیهی برای مالکین اماکن تجاری این مراکز دست فروشی نیز از راهکار های دیگر برای جمع آوری این محل های خاص برای فروش اموال سرقتی است.
 
سمساری ها و ضایعات فروشی ها زیر ذره‌بین پلیس
رئیس پلیس نظارت بر اماکن سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای کاهش جرم سرقت در استان، گفت: در حوزه اموال مسروقه سه واحد صنفی عمده مدنظر نظارت و پایش بیشتری می باشند که شامل ضایعات فروشی، امانت فروشی «سمساری» و اوراق فروشی قطعات خودرو است که به صورت مستمر این اماکن پایش و بازرسی می شوند.
وی ادامه داد: در حوزه سمساری ها و اوراق فروشی ها اقدامات موثر و مطلوبی صورت گرفته و با الزام این مناطق به استفاده از دفاتر خرید و فروش کالا و نصب دوربین های پایش تصویری، بسیاری از این مراکز این دستورالعمل را انجام داده و بقیه نیز در دست اقدام دارند.
قاسمی فر، بیان کرد:  همچنین در حوزه ضایعات فروشی و با پیگیری شهرداری ۱۸۰ واحد شناسایی شده که همچنان فرآیند شناسایی با هدف ساماندهی در حال انجام می باشد که بآورد می شود در حدود ۶۸۰ واحد ضایعات فروشی در سطح استان در حال حاضر مشغول به فعالیت باشند.
وی مهمترین مشکل در حوزه بازار شریعتی را حضور دستفروشان دانست و تصریح کرد: برای جمع آوری این گونه نقاط باید همه نهادها به صورت مداوم با همیاری اقدام کنند.
 
گشت های محله محور باهدف کاهش جرم فعال شده است
فرمانده سپاه زاهدان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با اشاره به اقدامات سپاه و بسیج در کاهش جرم و سرقت، اذعان داشت: از تاریخ ۵ آذر ماه گشت های محله محور در 19 شهرستان فعالیت خود را آغاز کرده اند.
وی افزود: در شهرستان زاهدان نیز ۱۲ محله شناسایی شده و 30 تیم زبده در این خصوص تشکیل شده است تا به صورت مستمر در مناطق جرم خیز گشت زنی داشته باشند.
سرهنگ خدارحم سارانی با تاکید بر لزوم همکاری همه نهادها در حفظ امنیت و کاهش جرائم، بیان کرد: با توجه به گستردگی مأموریت های انتظامی لازم است تا سایر نهادهای متولی در اماکن شهری نیز به موضوع تامین امنت و کاهش جرم نگاه ویژه داشته و آن را در برنامه های خود جای دهند.
وی با انتقاد از کمبود فرصت های اشتغال و ضرورت بهبود معیشت اهالی سیستان و بلوچستان، خاطرنشان کرد: متأسفانه با وضعیت موجود استان در حوزه کشاورزی، صنعت و نبود زیرساخت‌های لازم برای توانمندسازی مردم در حوزه اشتغال، ارتکاب جرائم برای افراد بزهکار ساده شده که لازم است مسئولین و متولیان امر بیش از پیش به این مهم توجه کنند.
سارانی ادامه داد: مناطقی چون شهرک برق، فاضلی ،جهاد و دامداران از مناطق خاص شهر زاهدان بوده که لازم است برای تامین امنیت و اقدامات پیشگیرانه در این نقاط اقدامات لازم انجام شود.
 
فقر و بیکاری عامل 90درصد سرقت های استان
معاون اداره کل زندان های استان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا ، با بیان این مطلب که جرم یک پدیده مستمر و دائم در جوامع بشری است، گفت: طی چند سال اخیر الگوی غالب زندانیان به سوی جرم سرقت تغییر شکل یافته و با توجه به این حقیقت که سارقین اغلب همبستگی بالایی با سوء مصرف مواد مخدر دارند،  مجازات های اعمال شده در خصوص ایشان بازدارندگی لازم را ندارد.
ناصر سلیمانی با تاکید بر اینکه ما نتوانستیم از زیرساخت‌های موجود استان به خصوص مرز در بهبود معیشت مردم سیستان و بلوچستان استفاده کنیم، افزود: عدم استفاده درست از زیرساخت های موجود موجب شده تا کمّیت و ماهیّت جرایم  در مناطق مرزی دگرگون شود.
وی بیان کرد: در حوزه ساماندهی وضعیت موجود کمتر به رویکردهای سطح یک پیشگیرانه و علل دور وقوع جرم توجه شده که این معضل هم برای جامعه و هم برای نهادهای امنیتی، انتظامی و زندانها، هزینه بر بوده و فاقد توجیه اقتصادی است.
سلیمانی خاطرنشان گردید: در حوزه عوامل تسهیل‌گر وقوع سرقت در استان دو عامل اعتیاد و بیکاری بیشتر نقش را ایفا کرده که لازم است برای پیشگیری از این آسیب های اجتماعی برنامه های خاص در نظر گرفته شود.
 
بهبود فرصت‌های کسب و کار حلقه ی مفقوده پیشگیری از سرقت
معاون خدمات شهری زاهدان نیز در گفت و گو با خبرنگار پاپایا با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای مبارزه با سرقت، اظهار داشت: در حوزه مدیریت پدیده های اجتماعی اقدامات ضربتی فاقدکارکرد مناسب بوده که در همین راستا ساماندهی دستفروشان و انجام اقدامات تفکیکی این افراد از عرضه کنندگان اموال مسروقه ، کاهش گمنامی و شناسنامه‌دار کردن آنها در دستور کار شهرداری زاهدان قرار دارد.
وی افزود: در این راستا ستاد ساماندهی سد معبر در زاهدان تشکیل شده است و ۱۳۵ واحد (غرفه) در هسته مرکزی شهر برای دست فروشان تخصیص یافته است.
براهویی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه ضایعات فروشی ها، بیان کرد: در سال جاری ۲۲۸ واحد ضایعات فروشی شناسایی شده و با ساماندهی طرح تفکیک زباله از مبدأ بخش اعظمی از مشکلات این حوزه رفع شده است.
وی با تاکید بر ضرورت توسعه زیرساخت‌های فرهنگی، بهبود فرصت‌های کسب و کار و معیشت را حلقه ی مفقوده پیشگیری از سرقت دانست.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان نیز گفت: در حوزه واحدهای صنفی امانت فروشی و عرضه کنندگان لوازم مستعمل در ۱۱ شهرستان، و ۷۶ واحد دارای پروانه فعالیت می باشند و ۵ واحد صنفی دارای پروانه منقضی نیز مشغول به فعالیت می‌باشند.
 وی رویکرد اصلی ساماندهی فضای کسب و کار مجازی را نیز ستادی عنوان داشت و افزود: سیاست‌های خاصی در راستای ساماندهی سایت های مشغول به فعالیت با رویکرد عرضه کالا در پایتخت در حال اجرا می‌باشد.
سالاری نماینده بیمه مرکزی ایران در استان هم در گفت و گو با خبرنگار جوان، نحوه تعامل سیستم قضایی و انتظامی با شرکت بیمه در مقطع فعلی را یکی از مشکلات موجود دانست.
وی یکی از مشکلات اصلی بیمه مرکزی ایران را مقوله سرقت های ساختگی و تصادفات مجعول شخص ثالث دانسته و خواستار این امر شد تا مجموعه انتظامی و محاکم قضایی در بررسی مواردی از این دست از کارشناسان خبره بیمه استفاده بیشتری نمایند.
نماینده بازرسی کل استان نیز در گفت و گو با خبرنگار ما، گفت: آسیب شناسی وضعیت موجود در دستگاه‌های دولتی در حال اجرا است.
 وی در خصوص بهبود فرصت‌های اشتغال، یکی از حلقه‌های مفقوده را عدم تخصیص صحیح منابع و اعتبارات و فقدان سامانه جامع و مناسب ثبت اطلاعات افراد نیازمند و تحت پوشش سازمانهای حمایتی دانست.
مرعشی با تاکید بر لزوم هماهنگی مناسب و مستمر دستگاه‌های اجرایی و قضایی در راستای برخورد و مقابله با جرایم و آسیب های اجتماعی، تصریح کرد: پیاده سازی دستورالعمل های پیشگیری از جرایم و آسیب های اجتماعی با رویکرد فرهنگی و اجتماعی می تواند از هر چیز دیگری کارآمدتر بوده و  اثری شگفت انگیز داشته باشد.
 
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdsf0fkyt0z96.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما