ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> خشکسالی در سیستان جدی تر شدبیماری های تنفسی و چشمی همچنان رکوردار | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۲۲
در روز های اخیر نمایندگان سیستان و بلوچستان نسبت به وضعیت خشکسالی و کمبود آب در استان واکنش نشان داده و خواستار پیگیری جدی دولت شدند.
خشکسالی در سیستان جدی تر شد/بیماری های تنفسی و چشمی همچنان رکوردار
به گزارش خبرنگار عصرهامون، 20 از خشکسالی در سیستان و بلوچستان می گذرد و هر روز بر مشکلات مردم سیستان افزوده می شود.
علی ای حال هر ساله سیلاب ورودی از افغانستان به سیستان اندکی از مشکلات مردم این منطقه کاهش می داد که با سد سازی های گسترده افغان ها در مرز ایران و افغانستان راه اندک سیلاب های موجود نیز سد شد.
آنچه مسلم است کمبود آب تنها به منطقه سیستان اختصاص ندارد بلکه یک مسئله کشوری است و مردم جنوب استان نیز با این مسئله درگیر هستند با این حال خشکسالی در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر استان های کشور شدت بیشتری گرفته به طوری که در سال جاری سیستان و بلوچستان رکوردار بی آبی در کشور شده است. این مسئله سبب شده تا در روز های اخیر بسیاری از نمایندگان استان به این مسئله واکنش نشان دهند.
 
بروز فاجعه خشکسالی در سیستان
عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، گفت: عدم آبگیری هامون به عنوان کانون برداشت شن های روان و ریزگردها سبب افزایش چشمگیر بیماری های تنفسی و چشمی درمنطقه گردیده است.
حبیب الله دهمرده درگفت وگو با خانه ملت، با اشاره به موضوع خشکسالی دراستان سیستان و بلوچستان، گفت: سیستان انبارغله آسیا بوده و مردم غیورآن درطول تاریخ دردفاع ازارزش ها دارای افتخارات فراوانی برای بشریت بودند، علی رغم اقدامات بسیارخوب مسئولان که برهیچ منصفی پوشیده نیست؛ متاسفانه دراثرعدم مدیریت فرصت ها و تهدیدها به چنین سرنوشتی دچارشده اند که به طورحتم  نه درشان نظام  و نه درشان مردم است.
نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند درمجلس شورای اسلامی، افزود: عمده فعالیت اقتصادی و معیشتی مردم سیستان برمبنای فعالیت های کشاورزی است که وابستگی 100 درصد منابع آب این دشت به رودخانه هیرمند  و استمرار بیش از دو دهه خشکسالی سبب گردیده که وضعیت معیشتی مردم مرزنشین درحد بسیاربحرانی  و سختی قرارگیرد و پیوسته شاهد مهاجرت جمعیت به سایر نقاط کشور می باشیم.
وی تصریح کرد: متوسط سطح زیرکشت منطقه سیستان 130 هزارهکتاربوده که متاسفانه طی دو دهه خشکسالی به کمتر از 50 درصد تقلیل یافته است، زیرا تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی از طریق رودخانه هیرمند  براساس پروتکل بین ایران و افغانستان اجرایی نمی شود  و فقط سیلاب های دریافتی ازهیرمند که معمولا درفروردین ماه صورت می گیرد، منشاء آب منطقه می باشدکه البته نه تنها مفید و به موقع نیست بلکه گاهی خسارت زا نیز می باشد؛ بنابراین متاسفانه درسال جاری به منطقه وارد  نشده و موجب تشدید شرایط سخت و بحرانی منطقه و به ویژه کشاورزان و دامداران گردیده است.
دهمرده گفت: براساس آمارهواشناسی میزان متوسط بارندگی درسال زراعی 96-97، 6/7 میلی متربوده وهمچنین حجم سیلاب های ورودی از کشور افغانستان درسال زراعی 95-96، 1700 میلی متر مکعب که این مقدار درسال زراعی 96-97 به 36 میلیون مترمکعب یعنی 8/97 درصد کاهش یافته است.
وی تاکید کرد: همچنین به علت عدم آبگیری تالاب بین المللی هامون به مساحت 570 هزار هکتاربه عنوان کانون برداشت شن های روان و ریزگردها سبب افزایش چشمگیر بیماری های تنفسی و چشمی درمنطقه گردیده است، این تالاب علاوه برتلطیف هوا به عنوان تامین کننده علوفه بالغ برهزاران واحد دامی و اشتغال صدها خانوار صیاد قلمداد می شد.
 
مردم حیران سیستان در انتظارکمک های دولتی هستند
این نماینده مردم درمجلس دهم، با اشاره به اینکه درسال زراعی 96-97 برای کشت، ازچاه نیمه ها آب رها سازی  گردید، افزود:  اما متاسفانه برای مراحل بعدی جهت آبیاری محصولات آبی وجود نداشته و درنتیجه مردم مظلوم  پس از یکسال زراعی زحمت و تلاش طاقت فرسا نه چندان که کوچکترین محصولی برداشت ننموده اند، بلکه بذر، کار، سرمایه و درواقع دار و ندار خود را دفن نموده و امروز مردم ماتم زده درحیرانی و سرگردانی تمام عیار منتطر عنایت مسئولان و مجلس هستند.
وی تاکید کرد: با عنایت به موارد فوق الذکرو بروز شرایط زیست بسیار پرمخاطره و سخت درمنطقه سیستان به منظور کاهش شدت بحران و جبران بخشی ازخسارات وارده حفظ اشتغال موجود و عدم مهاجرت جمعیت مواردی  جهت اجرا دربلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت پیشنهاد می شود.
دهمرده درخصوص پیشنهادهای بلند مدت و میان مدت، گفت: دربخش آب ضمن تقدیر و تشکر ازدست اندرکاران جهت مطالعه و آغاز حفراولین چاه آب ژرف به عمق 2000 متردرایران و به گفته مسئولان درخاورمیانه  باید انتقال آب ازدریا نیز حداقل جهت آب شرب زاهدان و زابل دردستورکار جدی مسئولان ذی ربط قرارگیرد؛ همچنین طبق قانون برنامه ششم و بودجه 96 جهت تثبیت، استمرار وافزایش حقابه ایران ازرودخانه هیرمند اقدام سیاسی، اقتصادی وعمرانی لازم را به عمل آورند.
وی با اشاره به اینکه تسریع دراتمام کارخانه های موجود بنگاه های ریز و درشتی جهت صادرات به کشورهای افغانستان و پاکستان ایجاد گردد، افزود: درحوزه حمل و نقل محورچابهار، میلک سیستان، شامل راه آهن و بزرگراه های موجود تکمیل گردد، همچنین درحوزه انرژی ضمن تشکر ازایجاد ردیف 50 مگاواتی نیروگاه بادی میل نادرضرورت دارد، هرچه سریعترانتقال گاز از زاهدان به زابل با قطر 36 اینچ صورت گیرد.
این نماینده مردم درمجلس دهم، گفت: دربخش تجارت مرز سیستان یک فرصت است نه تهدید، بایستی زیرساخت های آن فراهم گردد، زیرا تنها مرزی است که بیش از 80 درصد صادرات دارد، همچنین درمنطقه آزاد خوشبختانه کشورافغانستان بازار بسیار خوبی برای کالاهای ایرانی می باشد؛ بنابراین ایجاد منطقه آزاد سیستان می تواند یک ظرفیت و فرصت استثنایی می باشد.
دهمرده با بیان اینکه دربخش گردشگری با توجه به ظرفیت بسیاربالای سیستان که باستان شناسان معروف جهان از آن به عنوان لندن شرق و یا بهشت باستان شناسان یاد می کنند، گفت:  ضرورت دارد زیرساخت های گردشگری فراهم گردد؛ از سوی دیگر با توجه به گستردگی استان که فاصله بین دوشهرزابل و چابهاربیش از 900 کیلومتربوده و مزیت های تقسیم استان یک ضرورت و یک فرصت است.
وی با اشاره به اینکه درکوتاه مدت به منظور کاهش درصدی از آلام مردم باید هیاتی به نمایندگی ازطرف رییس مجلس اعزام شود، تصریح کرد: همچنین با توجه به اینکه بیش از 100 هزارهکتارازاراضی زراعی منطقه به علت عدم تامین کمک های بلاعوض نقدی جهت پرداخت به کشاورزان خسارت دیده اقدام موثری بنماید؛ از سوی دیگربا عنایت به عدم کشت اراضی کشاورزی و وجود جمعیت هزاران واحد دامی درمنطقه و بروز بحران تامین علوفه وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه کشور نسبت به تامین اعتبار مورد نیاز جهت تهیه علوفه یارانه ای و همچنین علوفه خشبی اقدام مقتضی به عمل آورد.
عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، گفت: تامین حداقل 50 دستگاه تانکرآبرسان  به منظور آبرسانی سیار به روستاها و واحدهای عشایری منطقه سیستان انجام شود.
 
سیاست لبخند در مقابل خشکسالی فاجعه است
حسینعلی شهریاری به نمایندگی از نمایندگان استان پیشقدم شد و روز یکشنبه ١٩فروردین ماه جاری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی سیاست لبخند دولت در مقابل فاجعه خشکسالی و مهاجرت مردم سیستان را فاجعه دانست و در تذکر شفاهی اظهار کرد: مزارع سیستان در حال سوختن است، بی توجهی به این معضل مهاجرت مردم را در پی دارد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی افزود: عدم تحقق و سوءتدبیر حقابه سیستان از افغانستان و سیاست لبخند در سیاست خارجی تبدیل به فاجعه ای گردیده که مرزداران غیور باید مهاجرت و مرز را تحویل کسانی دهند که دولت باید صدها میلیارد تومان برای تامین امنیت آن هزینه کند.
وی بیان کرد: مزارع سوخته حتی مورد استفاده دام ها نیز نمی‌شود، پرداخت فوری خسارات وارده به سیستانیها راهکار موقتی جلوگیری از مهاجرت است.
مردم به دلیل بی آبی جان خود را از دست می دهند
نماینده سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز 21 فروردین ماه جاری در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی اظهار کرد: نمی‌دانم با چه زبانی حرف بزنم تا مسئولان صدای مردم را بشنوند، مردم به دلیل بی‌آبی و خشکسالی و قطع آب هیرمند جان خود را از دست می‌دهند.
 احمدعلی کیخا افزود: به خدا قسم وزارتخانه جهاد کشاورزی خواب است، مدیر بحران شما می‌گوید از مدیران استانی تقاضای رسیدگی دریافت نکردیم، این پدیده قابل پیش‌بینی بود، چرا اقدامی انجام نشده است، چرا وزیر جهاد کشاورزی به استان سفر نمی‌کند.
وی خطاب به وزیر امور خارجه گفت: آقای ظریف آیا از افغانستان می‌ترسید، چرا سفیر افغانستان را احضار نمی‌کنید؟ چرا سخنگوی شما ساکت مانده است، مگر این موضوع مسئله ملی نیست.
کیخا ادامه داد: چگونه است صدا و سیما هزار متر باغ گل محمدی سیستان را نشان می‌دهد اما مزارع خشک و سوخته مردم را نشان نمی‌دهد، چرا این مشکلات را به مقام معظم رهبری منعکس نمی‌کنید، چرا وقتی با مقام معظم رهبری جلسه تشکیل می‌دهید حتی یک نفر از نمایندگان استان را با خود همراه نمی‌کنید.
 آب شرب ۲۶۰۰ روستای جنوب سیستان و بلوچستان با تانکر تأمین می‌شود
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی نیز  از تامین آب شرب ۲۶۰۰ روستای جنوب سیستان و بلوچستان با تانکر خبر داد.
علیم یارمحمدی اظهار داشت: حلقه مفقوده توسعه سیستان و بلوچستان برنامه‌ریزی و سند توسعه استان است که گم شده و همه به‌صورت جسته و گریخته با دامنه حرکت وسیع برای توسعه تلاش می‌کنیم.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی افزود: از همان لحظات ورود به مجلس با توجه به آن سندی که نداریم و مسائلی که دغدغه خاطرمان است به‌صورت جمعی و انفرادی پیگیر مسائل و مشکلات آستان در مجلس بوده و هستیم.
وی با بیان اینکه به‌طورقطع همه پیگیر حل مشکلات استان هستیم، ادامه داد: اگر بخواهیم استان روی بستر درست توسعه قرار بگیرد باید از سند توسعه استفاده کنیم چرا که با روش‌های فعلی بعید است راه بجایی ببریم مگر آنکه سند توسعه استان تنظیم شود.
یارمحمدی تصریح کرد: برای تهیه سند نیز باید اطلاعات دستگاه‌های مختلف اجرایی تجمیع و سند توسعه استان ترسیم شود که باید براساس آن و به‌صورت علمی برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت مشخص و پیگیری شوند.
 
خشکسالی گریبان کشور را گرفته است
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ملاقات‌های اخیر خود با رئیس‌جمهور، رئیس مجلس و معاون اول رئیس‌جمهور گفت: امروز مسئله آب کل کشور را تحت تأثیر قرار داده است. ظرفیت‌های سدهای کشور یک سوم شده است.
یارمحمدی ادامه داد: در گذشته شرایط به‌گونه‌ای بود که از 25 اسفند برای جلوگیری از سیلاب رودخانه هیرمند به شمال استان می‌رفتیم و بیل و کلنگ روی دوشمان بود تا سیلاب را کنترل کنیم و به کسی خسارتی وارد نشود.
وی با بیان اینکه تقریباً نیمی از جمعیت استان تحت تأثیر آب این رودخانه است، افزود: اما اکنون این وضعیت را نداریم و دچار خسارت از نوع خشکسالی هستیم، این فراز و نشیب‌ها را در جنوب استان هم داشته و مانند شمال استان از دهه‌های قبل با مشکل خشکسالی مواجه هستیم.
یارمحمدی ادامه داد: آب شرب 2600 روستا در جنوب استان به روش سیار انجام می‌شود به‌گونه‌ای که هر دو سه روز 15 لیتر آب به روستائیان جنوب می‌دهند. به‌طورقطع دستگاه‌های اجرایی باید برنامه‌ریزی‌هایی می‌داشتند که متأسفانه نداشتند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اینجا گله‌مندی ما از کل دولت‌های گذشته است. این دولت هم اگر برنامه‌ها را شروع نکرده، باید شروع کند ولی من تا الآن چیزی ندیدم.
وی در ادامه با بیان اینکه توسعه متوازن استان از زیرساخت‌های استان می‌گذرد، افزود: مقام معظم رهبری بارها به استان ما لطف کردند که یکی از آن‌ها موضوع سند توسعه شرق است که متأسفانه به‌جایی نرسید. اکنون بنده و همه مدیران باید پاسخگوی کم‌کاری دراین‌باره باشیم.
خشکسالی ادامه زندگی را برای کشاورزان سخت کرده است
نماینده مردم خاش در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: خشکسالی سبب شده تا اکثریت منابع آبی خشک شوند و شرایط ادامه زندگی برای کشاورزان و دامداران در مکان های فعلی از بین برود و به حاشیه شهرها کوچ کنند.
علی کرد با انتقاد از عملکرد دولت در هماهنگی و شناخت ظرفیت‌های روستاها تصریح کرد: به دلیل عدم توجه دولت به روستاها تعداد زیادی از روستاهای سیستان و بلوچستان تخلیه می‌شود و مردم به حاشیه‌نشینی روی می‌آورند و برای امرار معاش به فروش مواد مخدر و گسترش معضلات اجتماعی می پردازند.
نماینده مردم خاش و میرجاوه در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: نداشتن طرح و برنامه مناسب برای اشتغال باعث شده تا بسیاری از مردم در خیابان‌ها، جایگاه‌های سوخت، معابر سطح شهر و در ازدحام جمعیت  به تکدی‌گری روی بیاورند.
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdccesqs42bqxo8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما