کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

هامون خشک تر از همیشه/کاهش رشد 90 درصدی گونه های گیاهی تالابی

17 خرداد 1397 ساعت 12:46

تالاب خشکیده هامون سال هاست به دلیل گرما و خشکسالی حاکم بر منطقه سیستان در معرض تبخیر قرار گرفته و روز به روز بر شدت بی آبی آن افزوده می شود.


به گزارش عصرهامون، حدود دو دهه است که تالاب بین المللی هامون خشک شده و عملا نقاط گوچک باقیمانده که در برخی از نقاط این تالاب دارای آب بوده نیز، طی سالهای اخیر خشک شده است.
خشکی این تالاب در بخش های مختلف زندگی مردم این منطقه تاثیرگذار بوده و کسی نمی تواند این موضوع را منکر شود.
با خشکی بستر تالای هامون و کاهش نزولات جوی در منطقه، بستر این تالاب خود به یک کانون بحران ریزگرد برای منطقه سیستان تبدیل شده است و خشک شدن گونه های مرتعی و تعداد اندک درختان و درختچه های موجود در بستر این تالاب بین المللی آب شیرین، بر شدت میزان ذرات معلق در هوای شمال استان و بخشی از مرکز سیستان و بلوچستان تاثیر گذار بوده و روز به روز بر شدت آن افزوده می شود.
در حالی وارد فصل آغاز بادهای 120 روزه منطقه سیستان شده ایم که نگرانی ها از شدت و میزان ریزگرد ها در این خطه در میان مردم و مسئولان افزایش پیدا کرده است.
 
توقف رویش گیاهی در هامون
سرپرست اداره محیط زیست زابل در این خصوص گفت: خشکسالی چند سال اخیر در تالاب هامون رویش گیاهی تالابی را متوقف کرده است به طوری که بسیاری از گونه ها از قبیل گز و بته شور دیگر در تالاب رشد نمی کنند اما با این حال دریاچه قابلیت ان را دارد که با ورود آب دوباره این گونه ها رشد کنند.
مهدی سراوانی به خبرنگار اوشیدا گفت: تالاب هامون محل زندگی تعداد زیادی از دامداران بوده اما با خشکی هامون رشد گونه های تالابی را تا ۹۰ درصد متوقف و سبب مشکلات فراوان برای دامداران شده است.

در گذشته ۱۵۰ گونه جانوری در تالاب هامون زمستان گذرانی می‌کردند
سرپرست اداره محیط زیست زابل ادامه داد: تالاب هامون محلی برای زمستان گذرانی ۱۵۰ نوع پرنده مهاجر بوده شامل انواع کنگر، مرغابی، اردک، غاز، کاکایی و غیره بوده که در این تالاب در زمستان زندگی می کردند.
وی با بیان اینکه بعضی از گونه ها فقط منحصر به تالاب هامون بوده اند، اظهار کرد: قو یکی از زیباترین پرندگان است که در سال های پرآبی در تالاب هامون دیده می شد اما با خشکی هامون این پرنده زیبا در هنگام مهاجرت تنها از روی هامون عبور و وقتی متوجه خشکی آن می شود در آنجا نمی ماند.
سراوانی ادامه داد: از اول اسفند تا خرداد ماه در صورتی که تالاب آب داشت این پرندگان زیبا در تالاب هامون زمستان گذرانی و اقدام به زادآوری می کردند که با خشکی هامون این فرصت گرفته شد هرچند در سال گذشته که مقداری آب به هامون وارد شد چندین گونه پرنده در اطراف تالاب تخم گذاری کردند اما پس از تولد به دلیل خشکی هامون بیشتر این جوجه ها تلف شدند، در آن زمان اداره محیط زیست اقدام به جمع آوری آنها کرد تا از اتلاف بیشتر آن ها جلوگیری شود.
این مقام مسئول تصریح کرد: در حال حاضر در حاشیه چاه نیمه سوم و چهارم بعضی از گونه ها در این فصل شاهد تخم گذاری و زادآوری تعداد محدودی از پرندگان مهاجر هستیم که اگر آب در تالاب وجود داشت و این پرندگان در آنجا تخم گذاری می کردند بسیار عالی بود.

هر هکتار تالاب هامون ۱۰۸ برابر یک هکتار زمین کشاورزی سودآوری دارد
رییس اداره محیط زیست زهک اذعان کرد: طبق گفته کارشناسان، هر هکتار تالاب هامون، ۱۰۸ برابر یک هکتار زمین کشاورزی صرفه اقتصادی دارد.
سراوانی با بیان اینکه انواع ماهی ها در زمان پرآبی از قبیل سفیدک، انجک، کپور و حتی ماهی قرمز در تالاب هامون زندگی و زادآوری می کردند، تصریح کرد: در حال حاضر زندگی و زادآوری این ماهی ها در حال حاضر متوقف شده، و از چندین نمونه صدف که در هامون زندگی می کردند نیز در سالهای اخیر خبری از آنها نیست.


انتهای پیام//


کد مطلب: 102776

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/102776/هامون-خشک-تر-همیشه-کاهش-رشد-90-درصدی-گونه-های-گیاهی-تالابی

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir