تاریخ انتشار :شنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۰۷:۴۱
رئیس دامپزشکی شهرستان زابل گفت: درحال حاضر در کل منطقه سیستان یک کشتارگاه صنعتی طیور و یک کشتارگاه صنعتی دام وجود دارد که اولی در شهرستان زهک و دیگری درشهرستان هامون واقع است.
محدودیتی برای واردات دام از مرزهای سیستان وجود ندارد/زابل فاقد کشتارگاه دام و طیور است
به گزارش عصرهامون به نقل از پایگاه خبری اوشیدا؛ حامد گنجعلی رئیس دامپزشکی شهرستان زابل که یکی از مدیران جوان و فعال این منطقه است در سال های اخیر توانسته بخشی از نیازهای اصلی مردم در خصوص دام و طیور را مرتفع سازد.
در ادامه گفت و گوی جالب و خواندنی پایگاه خبری اوشیدا با رئیس دامپزشکی شهرستان زابل را مشاهده می کنید.

لطفا خودتان را به صورت کامل معرفی کنید:

اینجانب حامدگنجعلی  در سال 1359 در خانواده ای فرهنگی و مذهبی در شهرزاهدان متولد شدم،دیپلم را از دبیرستان دانشگاه  زاهدان که یکی از بهترین مدارس  آن  زمان کشور بود گرفته وازطریق کنکور سراسری در رشته دکترای حرفه ای دامپزشکی دانشگاه ارومیه پذیرفته شدم،درسال 1385 از آن دانشگاه با مدرک دکترای عمومی دامپزشکی فارغ التحصیل گردیده و بلافاصله بعنوان مسئول آزمایشگاه اداره دامپزشکی چابهار مشغول به فعالیت گردیدم، پس از یکسال فعالیت در آن شهرستان به مرکز استان  واداره کل دامپزشکی منتقل و بعنوان مسول اداره بررسی،مبارزه و مراقبت از بیماریهای دامی استان ادامه فعالیت دادم. در سال 1387 در انتخابات نظام دامپزشکی استان شرکت نمودم که با اعتماد همکاران گرامی ام در این استان بعنوان رئیس نظام دامپزشکی استان (جوانترین رئیس نظام دامپزشکی کشور) انتخاب و تا سال 1397  به مدت ده سال در آن مسند به خدمت رسانی به  مردم وخاصا همکاران عزیزم مشغول بودم.

در سال 1390 در آزمون سراسری تخصص(phd) شرکت نمودم که در این آزمون توانستم در دانشگاههای تهران،مشهد،اهواز و شیراز دعوت به مصاحبه شوم،همچنین بعنوان نفر اول آزمون تخصص سال 1390 دانشگاه آزاد کل کشور شناخته شدم، سرانجام موفق شدم تا دوره تخصص بافت شناسی را بعنوان دانشجوی ممتاز در دانشگاه فردوسی مشهد گذرانیده و در سال 1394 مدرک تخصص (phd) بافت شناسی را از آن دانشگاه کسب کنم.

درسال 95 بعنوان نماینده سازمان دامپزشکی کشور برای نظارت بر گوشت وارداتی به کشور برزیل سفر نموده ام علاوه برتدریس در دانشگاه های استان،تالیف کتاب و مقالات متعدد از سال 1392 تاکنون نیز به عنوان رئیس اداره دامپزشکی زابل وعضو منتخب شورای نظام دامپزشکی استان  مشغول به خدمت رسانی به مردم عزیز دارالولایه سیستان هستم که آن را بزرگترین افتخار زندگی ام می دانم.

وضعیت کشتارگاههای دام و طیور در شمال چگونه است؟


درحال حاضر در کل منطقه سیستان یک کشتارگاه صنعتی طیور و یک کشتارگاه صنعتی دام وجود دارد که اولی در شهرستان زهک و دیگری درشهرستان هامون واقع است.
این بدین معناست که متاسفانه در حال حاضر شهرستان زابل فاقد کشتارگاه صنعتی دام و طیور است که بی شک این موضوع کار نظارت های بهداشتی مارا بالاخص درموضوع  کشتارغیرمجاز دام و طیور بسیار سخت نموده است.

ظرفیت منطقه دربخش صادرات حوزه دامی؟


استان سیستان و بلوچستان بعنوان وسیع ترین استان کشور که 11%مساحت کشور را بخود اختصاص داده بود در اکثر حوزه های کاری دامپزشکی دارای جایگاه ممتازکشوری  است ازچابهار و سواحل مکران تا سیستان و هامون در صیدو صیادی وپرورش دام،طیور، آبزیان(ماهی-میگو) ،زنبورعسل  و... حایز اهمیت اند.

وجود آب و هوای چهارفصل این استان وهمجواری با دوکشور افغانستان و پاکستان وورود دام به استان درکنار استعداد پرورش دام بومی موجب گردیده که کشتارگاهها و بسته بندی های گوشت استان فعال و در تامین گوشت کشور موثر باشند لذا به راحتی می توان این استان را ویترینی از فعالیت های دامپزشکی دانست.

بی شک همه این عوامل باعث شده تا علمای علم سلامت این استان را دروازه سلامت کشور و حتی دنیا بنامند واین موجب میگردیده تا اهمیت کارفعالان حوزه سلامت  دامپزشکی بیشتر باشد.

فرهنگ حرفه ای  عامه مردم سیستان نیز دامداری است و کشاورزی این را می توان از پیکره گاو سیستانی که در شهرسوخته کشف گردیده تا تمام این سالهایی که خشکسالی موجب گردیده بود تا با توجه به وابستگی بیشتر کشاورزی به آب،مردم این دیار به دامداری و دامپروری بیشتر روی بیاورند، فهمید و این تا جایی پیش رفت که حاضر شدند تا علوفه دام هایشان را از استانهای غربی و شمالی به سیستان بیاورند اما شغل دامداری خودشان را از دست ندهند وبا تمامی مشکلات به پرورش دام سبک،سنگین و طیور ادامه بدهند.

لذا منطقه سیستان و مردم آن چه در سالهای تر آبی و چه در خشکسالی های این چنددهه در کنار صنعت و رشد صنعتی حتما قطب دامداری کشور باقی خواهد ماند وباتوجه به نقشی که این منطقه در تولید ملی کشور دارد می بایست تا تمامی مسئولین کشوری،استانی و منطقه ای آن هم در سالی که رهبر معظم انقلاب ان را سال  رونق تولید نام گذاری نموده اند، بیش از پیش برای رونق بیشتر این صنعت بومی وخاصا ایجاد صنایع وابسته بدان در منطقه سیستان  تلاش نمایند. بی شک از این کار پشیمان نخواهندگردید.

سلامت کشتارگاه منطقه سیستان چگونه است؟


کشتارگاه خوشه طلایی سیستان بعنوان تنها کشتارگاه صنعتی دام منطقه سیستان در شهرستان هامون واقع شده و درحال حاضر این شهرستان دارای اداره دامپزشکی مستقل می باشد اما  در آن کشتارگاه هم مانند سایر کشتارگاههای صنعتی دام کشور در حال حاضر دو  دامپزشک به همراه چند کاردان دامپزشکی بعنوان مسئول فنی و بهداشتی تمام وقت در حال نظارت بهداشتی بر دام وگوشت حاصل از کشتار دام در آن مکان هستند. همچنین در تمام روزهایی که دام در ان کشتارگاه کشتار میگردد بازرسی  قبل،حین و پس از کشتار توسط کارشناسان اعزامی اداره دامپزشکی ان شهرستان نیز علاوه برناظرین بهداشتی مستقر در کشتارگاه صورت میگیرد.

همچنین در آن کشتارگاه ناظر شرعی نیز در تمام طول مدت کشتار در کنار ناظرین بهداشتی نظارت شرعی را انجام می دهد. لذا با اطمینان تمام اعلام می کنم که گوشت و سایر محصولاتی که در کشتارگاه های صنعتی  تولید و ممهور به مهر ناظرین بهداشتی شرعی دامپزشکی هستند کاملا از نظر بهداشتی و شرعی مناسب می باشند.

دلیل کم شدن واردات دام چیست؟


واردات دام در هر زمان بستگی به نرخ ارز، مسایل سیاسی  ومرزهای کشورهای همجوار و بسیاری از موضوعات دیگر دارد.اما باید خدمت شما عرض کنم که با تلاشهای بسیار زیادی که جناب اقای دکتر رفیعی پور ریاست سازمان دامپزشکی کشور با توجه به اینکه شناخت بسیار خوبی از منطقه سیستان و کل استان دارند؛ وبدنبال ایشان مدیر کل محترم دامپزشکی استان آقای دکتر حسینی  انجام داده اند، بخش زیادی از واردات دام زنده که تامین کننده گوشت کل کشور هست از استان ما صورت میگیرد واز نظر دامپزشکی هیچ محدودیتی برای واردات دام از مرزهای سیستان وجود ندارد اگرچه باید مقررات سازمان دامپزشکی و بحث های بهداشتی آن صورت بگیرد.

واردات دام در گذشته جزوی از مشاغل مهم محسوب می شد اما اکنون کمرنگ تر از گذشته است چرا؟


در حال حاضر نیز وجود بسته بندی های متعدد گوشت قرمز در منطقه سیستان موجب گردیده تا دام پس از کشتار در کشتارگاه بسته بندی و با شرایط بهداشتی به سایر نقاط کشور حمل گردد وجود این بسته بندی ها و فعالیت انها موجب میگردد تا بسیاری از فرزندان این دیار در این مشاغل مشغول بکار شوند و حتما در کاهش میزان بیکاری جوانان بسیار موثر می باشد.

علاوه بر دام بسیاری از مردم و جوانان در منطقه به پرورش کبک،بلدرچین،شترمرغ، آبزیان،زنبور عسل،مرغ شاخدارو.... روی اورده اند و خوشبختانه در منطقه سیستان پرورش هرکدام از موارد ذکر شده از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و توانسته تا در اقتصاد خانواده  نقش خوبی داشته باشد اگرچه که نیاز است تا دولت و حتی بخش خصوصی در ایجاد  و تکمیل چرخه پرورش  بیشتر تلاش نماید.

بعنوان مثال در این چند ساله پرورش بلدرچین یا شترمرغ  در منطقه سیستان بسیار خوب جواب داده اما نبود یک کشتارگاه مناسب برای  کشتار و بسته بندی گوشت ان موجب گردیده تا تولید کنندگان برای عرضه تولید خود به بازار خارج از منطقه  سیستان دچار مشکل گردندکه امیدواریم  این مشکلات بزودی مرتع گردد.

مرغ زنده را ترجیح می دهید یا کشتار روز؟

تنها گوشت سفید و طیوری که از نظر بهداشتی مورد تایید ما و تمامی فعالان حوزه بهداشت و سلامت جامعه است مرغ کشتار روز است زیرا مرغی که در کشتارگاه طیور ذبح میگردد کاملا مشخص است که چه هویت بهداشتی دارد، از چه مرغداری و با چه شرایط پرورشی بوده است و حتما در زمان ذبح ناظرین بهداشتی و شرعی بر روند کشتار نظارت دارند.حتی پس از بارگیری این مرغ و انتقال به منطقه سیستان که با دریافت گواهی حمل بهداشتی-قرنطینه ای صورت میگیرد نیز این محموله ها قبل از توزیع در نمایندگی ها توسط کارشناسان دامپزشکی زابل بازدید میگردند وپس از ان مجوز تخلیه بدانها داده می شود.

به عبارتی دیگر بیش از هفت بار توسط تیمهای متعدد دامپزشکی مرغ کشتار روز نظارت می شود تا سرسفره مردم بیاید اما مرغی که بصورت زنده فروشی عرضه میگردد بدون هیچگونه نظارت بهداشتی ،هویت مرغداری و....وارد مرغ پرکنی هایی میگردد که بسیاری از آنها از نظر بهداشت محیط شرایط بسیار نامناسبی دارند و علاوه بر مشکلات بهداشتی  ناشی از کشتار وپرکنی درمعابر وخیابان ،گاها موارد شرعی کشتار را نیز رعایت نمی کنند نتیجتا چنین محصولی نمی تواند مورد تایید قرار بگیرد.

مردم سیستان تا چه اندازه به سلامت دام خود اهمیت می دهند؟
بحث اصلی همینجاست فرهنگ مردم سیتان بگونه ای است که کمتر خانواده ای را می توان بیابیم که حداقل یک دانشجو در ان وجود نداشته باشد.مراکز متعدد دانشگاهی و علمی در این منطقه موجب گردیده تا جایگاه مردم این دیار از نظر فرهنگی بسیار والا و ممتاز باشد. لذا ما معتقد هستیم که تا زمانیکه تقاضا نباشد عرضه هم نخواهد بود.لذا از همه مردم عزیز سیستان میخواهیم تا برای بهداشت و سلامت خود و خانوداه شان ازتهیه و خرید فراورده های خام دامی (گوشت،شیر،تخم مرغ و...) که از نظر بهداشتی،حمل و توزیع ،شرایط نگهداری و...مناسب نیستند خودداری نمایند.متاسفانه برخی از مردم معتقد اند که باید دام یا طیور را زنده دید تا به گوشت انها اعتماد کرد. در حالیکه اکثر بیماریهایی که برای انسان مخاطره آمیز است از حیوانات به انسان منتقل میگردد مثل بیماریهای تب کنگو،بروسلوز،شاربن،هاری و... که متاسفانه کشتار دام و طیور بصورت غیرمجاز و خارج ازکشتارگاه ها می تواند عامل اصلی انتشار و انتقال این بیماریها به انسان گردد.

در این چند ساله مهمترین کاری که انجام داده اید بنظر خودتان چه بوده است؟


ببینید فعالیت در حوزه سلامت نتیجه کار فردی نیست و اگر اتفاق مثبتی روی داده حتما نتیجه کار تیمی است. من خورسندم که در زمانی در این منطقه در حال خدمت رسانی هستم که ریاست سازمان دامپزشکی کشور خودش بیش از یک دهه در تمام نقاط این استان و حتی سیستان خدمت نموده است وکاملا با استان،منطقه سیستان،مردم آن و مشکلات آنها آشناست و تاکنون چند بار نیز به استان  ما سفر داشته اند از طرفی مدیر کل دامپزشکی استان ،جناب اقای دکتر حسینی نیز بالحق و الانصاف در تمامی این سالها برادرانه یاری گرمان بودند برای برداشتن گامهای رو به جلو وخدمت رسانی بیشتر به مردم این منطقه .همچنین  همه همکارانم در اداره دامپزشکی زابل و سایر ادارات دامپزشکی منطقه سیستان با تلاش و ایثار روزانه موجب گردیدند تا در این چند ساله بارها و بارها توسط مقامات سیاسی،اجتماعی،مذهبی ونظامی کشور،استان و منطقه  مورد تقدیر قرار بگیریم.

بگونه ای که در این چند ساله اخیر علی رغم بسترهای نامناسب بهداشتی، هیچ بیماری دام و طیور غیر عادی از این منطقه گزارش نگردیده است.این در حالیست که برخی از این بیماریها(انفلوانزای فوق حاد طیور) تا پشت مرزهای این  منطقه نیز رسیده اند اما با تلاش صادقانه همکاران دامپزشکی این استان و خاصا منطقه سیستان، خوشبختانه هیچ گزارش  وقوع و تلفات غیر عادی را نداشته ایم. اگر چه مشکلات بسیار و هنوز تا آنچه لیاقت مردم این دیار است راه طولانی است.اما  صدور مجوز بیش از 60 درمانگاه،مرکز مایه کوبی،داروخانه و آزمایشگاه بخش خصوصی دامپزشکی در استان که بسیاری از انها مربوط به سیستان می باشند را در این چندساله اخیر کاری بزرگ می دانم و خورسندم که همه این بزرگواران، خانمها و آقایان دامپزشک از نیروههای بومی همین استان هستند که حضور آنها موجب گردیده تا بسیاری از مشکلات دامداران و روستاییان استان  و منطقه سیستان کاهش یابد . بطوریکه هیچ شهرستانی در منطقه سیستان وجود ندارد که دارای درمانگاه،مرکزمستقل مایه کوبی  وداروخانه دامپزشکی نباشد.

همچنین خرید و تجهیز دفتر نظام دامپزشکی استان و ایجاد گروه جهادی میثاق باولایت  دامپزشکی که با همکاری ناحیه مقاومت  بسیج سپاه زابل صورت گرفت،کارخوبی بود که در این گروه جهادی همکاران دامپزشک بخش خصوصی و دولتی منطقه سیستان  هرچند وقت یکباربصورت رایگان نسبت به خدمت رسانی به مردم منطقه اقدام میکنند که این اقدامات تاثیر بسیار مناسبی در کاهش بیماریهای دام،طیور و ابزیان  وتولید ملی داشته است.همین جا اعلام میکنم که هرنهاد،ارگان و بنیاد خیریه که در بحث سلامت فعالیت دارد می تواند روی کمک این گروه جهادی حساب باز کند.

مردم چه نکاتی را در هنگام خرید و کشتار دام باید رعایت کنند؟


اولا می بایست مردم عزیز سطح اطلاعات  ودانش خودشان را در باره بیماریهای مهم زئونوزبالاخص بیماریهای تب کنگو،هاری،شاربن،بروسلوز،انفلوآنزای طیور و... بالاببرند چون براساس اعلام سازمانهای بهداشت جهانی اولین و اخرین اصل مبارزه با بیماریها افزایش اگاهی است و ما این را در کنترل شیوع بیماری هاری کاملا مشاهده کردیم.

دربحث  فرآورده های خام دامی علاوه بر سلامتی دام و طیور، می بایست شرایط نگهداری محصول  نیز مناسب باشد. لذا لازمست تا دامداران عزیز و مرغداران بزرگوار نسبت به واکسیناسیون به موقع دام و طیور خود اقدام نمایندو حتما با همکاران دامپزشک در منطقه محل سکونتشان مشورت نمایند. سامانه اطلاع رسانی 1512 اداره دامپزشکی زابل،آماده دریافت نظرات،پیشنهادات،انتقادات و شکایات احتمالی هموطنان عزیز می باشد و ما و همکاران بخش خصوصی دامپزشکی  24 ساعته در خدمت همه عزیزان هستیم.تا در مسیر بهداشت،سلامت و امنیت مواد غذایی با هم و در کنار هم گامهای بلندتری را برداریم.

در پایان اگر صحبت خاصی دارید؟


امیدوارم تا با ساخت کشتار گاه صنعتی دام و طیور در شهر زابل بتوانیم با جدیت بیشتری با موضوع کشتار غیر مجاز دام برخورد نماییم.اگرچه پیرو جلسات متعددی که در فرمانداری تشکیل گردید تصمیمات خوبی در این باره اخذ گردید.پیرو بازدیدهای مستمر نظارتی کارشناسان اداره دامپزشکی زابل، بسیاری از قصابی های متخلف به مراجع قضایی معرفی و احکامی سنگین نیز برابر قانون برایشان صادر گردید.اما می طلبد تا با همکاری سایر ارگانها نسبت به این امر تلاش بیشتری صورت پذیردووظایفی که قانون گذار برای هریک از ارگانهادر بحث کشتار غیر مجاز دام ،دامهای سرگردان سطح شهرو... معین نموده است،انجام شود.

باید قبول کنیم که همه ما برای یک سلامت تلاش می کنیم و تازمانیکه تعامل و همکاری میان تمامی ارگانهای دخیل در این حوزه  نباشد کار تکمیل نمیگردد که خوشبختانه دامپزشکی زابل سعی نموده تا ازتوان همه ارگانها در امر خدمت رسانی  به مردم استفاده نماید. ما برای رساندن پیامهای بهداشتی  به مردم از هیچ کاری دریغ نکرده و نمیکنیم .استفاده از توان رادیو شهری،فضای مجازی، رسانه ها و سایت های خبری،حضور در مدارس،برگزاری جلسات هم اندیشی،آموزش چهره به چهره به دامداران،برگزاری کلاسهای اموزشی-ترویجی و...در این راستا بوده و اجازه می خواهم تا بیان نمایم که اگر مردم با ما فعالان حوزه دامپزشکی و سلامت جامعه همراه و همیار نباشند هیچ کاری به سرانجام نخواهد رسید. ودر واقع مردم هستند که با نگاه ریز بین خودشان مسیر درست را به همه ما نشان میدهند.امیدوارم در سال جدید همراه با نزولات آسمانی  وورود آب به سیستان درتولید وشکوفایی این مرزو بوم بیش از پیش موثر باشیم اگرچه مسیر خدمت رسانی به مردم ، بی انتهاست.
باتشکر از همه شما که در این رسانه خوب مشغول فعالیت هستید.
 
انتهای پیام/
 
 
 
 
 
 
  https://www.asrehamoon.ir/vdciwuazyt1azy2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما