تاریخ انتشار :شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۵۱
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: نباید به معاهدات دوجابنه با کشور افغانستان دلخوش کرد چرا که آنان ثابت کرده اند هیچگاه به تعهدات خود پایبند نیستند.
مشکل اصلی خشکسالی سیستان و بلوچستان وزارت نیرو است/افغانستان به معاهدات دوجانبه پایبند نیست/آب استان باید از منابع داخلی تامین شود
حبیب الله دهمرده در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون با تاکید بر اینکه نباید آب سیستان و زاهدان را به رودخانه هیرمند و کشور افغانستان گره زد، گفت: کلا در مورد موضوع حق آبه هامون و نشست های کمیساریا ایران و افغانستان گلایه و انتقادات فراوانی وجود دارد چرا که دارای اشکالات و ایرادات اساسی است.

وی افزود: به طور کلی تا امروز کشور افغانستان به این تصمیمات و نتایج نشست ها نه توجه کرده و نه به حق آبه 820میلیون متر مکعبی پایبند بوده است و نباید به این بازی های رسانه ای دل خوش کرد.

سیلاب ها را نباید پای حق آبه هامون نوشت
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی ایران با گلایه از عدم توجه به افزایش حق آبه هامون، بیان کرد: به طور کلی این حق آبه 820میلیون متر مکعبی ناچیز بوده و نمی تواند جوابگوی مصرف آب شرب منطقه، تبخیر و دیگر مصارف دامی و گیاهی باشد که همین مقدار کم را نیز بر اساس نشست های بین المللی باید افغانستان در کمی و زیادی آب تامین می کرد که به آن هیچ توجه ای نکرده است.

وی ادامه داد: این قرارداد به هیچ عنوان کارشناسی شده نبوده و الزام آور نیز نیست که همین موضوعات موجب می شود تا تنها در اندازه یک صحبت باقی بماند و هیچگاه نیز اجرایی نشود و تاکنون نیز در این چند دهه هر بار باران شدیدی در کشور افغانستان باریدن گرفته و آنان توان کنترل آن را نداشته اند این آب وارد ایران شده که به هیچ عنوان در هیچ جای جهان این آب را حق آبه نمی نامند، هر گاه هم که توان کنترل آب را پیدا میکنند با بستن سدها موجب نابودی سیستان و کوچ اجباری مردمان این دیار می شوند.

 دهمرده با تاکید بر اینکه نباید اشتباهات گذشته را تکرار کنیم، اذهان کرد: گره زدن سرنوشت شمال و مرکز استان به این رودخانه از ابتدا اشتباه بود و حالا نیز نباید این اشتباه را تکرار کنیم و باید به دنبال نقشه های جایگزین باشیم و از توان داخلی برای تامین آب شرب مردم سیستان و زابل استفاده کنیم.

باید چشم به تامین آب از منابع داخلی بدوزیم
وی خاطرنشان کرد: بهره برداری از ظرفیت آب های ژرف که خوشبختانه اولین پروژه جدی آن در ایران به سرانجام رسیده و در همین منطقه سیستان با عمق بیش از 3هزار متر به نتیجه نیز رسیده است که می تواند به تنهایی جوابگوی نیاز مردم استان باشد.

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی ایران انتقال آب از دریای عمان را دومین راهکار طولانی مدت تامین آب شرب سیستان و بلوچستان و استانهای همجوار دانست و گفت: راهکار دوم بهره برداری از طرح انتقال آب دریای عمان است تا همچون دیگر مناطق جهان برای تامین آب شرب مردم استان از آب های آزاد بهره ببریم و یک منبع بی پایان برای مصرف ساکنین این استان و استانهای همجوار ایجاد کنیم.

وی افزود: با نگاهی به تاریخ به خوبی در مییابیم که چندین بار طرف مقابله باعث خشک شدن این رودخانه حیاتی و ایجاد مشکل برای مردمان این دیار شده اند چرا باید بار دیگر به چنین عهدنامه ای که تاکنون به آن توجه نشده دل خوش کنیم، افغانستان کاملا تحت تسلط آمریکایی هاست و در راستای خواسته های آنان حرکت می کند همانگونه که در این مدت آن را ثابت کرده است.
 
خرید آب از افغانستان راهکاری دیگر برای تامین آب منطقه
دهمرده با اشاره به اینکه معامله برد برد برای دو طرف خرید آب از افغانستان است، بیان کرد: از زمانی که سمت استانداری سیستان و بلوچستان را داشتم تاکنون بر روی این طرح که با معامله گاز و برق از افغانستان آب خریداری کنیم کارکرده ام و بارها نیز در صحن مجلس بر روی آن تاکید کرده ام، با نگاهی علمی به این موضوع که افغانستان آب داشته و نمی تواند از آن بهره کافی ببرد و ما نیز منابع فراوان گازی مشترک داریم که دیگران از آن بهره می برند، از سوی دیگر بادهای 120روزه سیستان را داریم که بازهم منبعی بی پایان برای تولید برق است، اگر از این دو ظرفیت بهره ببریم و با این همسایه شرقی معامله کنیم هم نیازهای آنان تامین شده و هم نیاز ما رفع خواهد شد.

وی ادامه داد: افغانستان همچنین به حوزه حمل و نقل ما نیز نیاز فراوانی دارد ما باید از داشته های خود برای تامین آب استفاده کنیم یعنی باید سازوکاری نوشته و تدوین شود تا دو کشور بر روی این موضوع به توافق برسند که سالانه بجز 820میلیون متر مکعب حق آبه هامون، چند میلیارد متر مکعب آب نیز خریداری شود به جای آن به این کشور گاز، برق و خدمات حمل و نقل ارائه کنیم تا علاوه بر تامین آب منطقه سود حاصل خرج عمران سیستان و بلوچستان شود.
 
مشکل اساسی مردم سیستان به خاطر وزارت نیرو است
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که برخی نمی خواهند مشکلات حل شود، اذعان کرد: این موضوع را بارها در مجلس پیگیری کرده و حتی طرح آن را برای دفتر مقام معظم رهبری ارسال کرده ام و حتی وزارت امور خارجه و شخص ظریف بر روی آن تاکید داشته که بهترین راه همین است و هر وقت نیز آنان به تعهدات عمل نکنند ما نیز برق و گازمان را قطع می کنیم و دیگر اینگونه نیستیم که به دنبال دیگران باشیم.

وی با تاکید بر اینکه هرچه امروز بر سر مردم سیستان و بلوچستان می آید به خاطر وزارت نیرو است، خاطرنشان کرد: سالانه 400میلیون متر مکعب آب از چاه نیمه ها تبخیر آب داریم که با این همه مشکل خشکسالی هیچ کاری برای آن انجام نمی شود این موضوع نیز راه دارد و حتی ردیف بودجه برای آن دیده شده که مسئولیت آن با وزارت نیرو است اما هیچ کاری انجام نمی دهند و مشکل اساسی مردم استان همین وزارت نیرو است.

دهمرده تاکید کرد: مشکل شماره یک آب سیستان و بلوچستان همین وزارت نیرو است که به وظایف خود عمل نکرده و در جایی که باید حامی مردم و مسئولین دلسوز باشند نیز سنگ اندازی می کنند نه تنها خود کار کارشناسی علمی انجام نمی دهند بلکه ما را نیز در فشار قرار داده و اجازه فعالیت به ما نمی دهد درست همان بلایی که بر سر مردم خوزستان آوردند را در سیستان تکرار می کنند.

وی افزود: هیچ گاه سیل نمی توانست شهرهای خوزستان را تخریب کند اگر وزارت نیرو بی دلیل کار ساخت سدها را ناتمام رها نمی کرد و چند صد میلیارد تومان از پول بیت المال را هدر نمی داد، در زمانی که سمت استانداری لرستان را برعهده داشتم دو طرح سد را آغاز کردیم که پیشرفت خوبی هم داشت اما همین وزارت نیرو بی هیچ دلیلی ساخت سدهای معشوره و بختیاری را رها کرد که نتیجه آن نیز همین شد که دیدیم و سیلاب کل منطقه را شست و با خود برد.
 
دستگاه قضا باید با مقصران سیلاب و خشکسالی برخورد کند
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با گلایه از عدم رسیدگی به تخلفات نهادهای دولتی، گفت: در موضوع سیلاب جنوب کشور چه قدر خانه های مردم تخریب شد و چه آسیب های روحی و روانی متوجه مردم شد؟ باید دستگاه قضا ورود پیداکند و با مقصران این حادثه برخورد کند باید وزارت نیرو پاسخگوی مردم باید که چرا کار اتمام سدها را نیمه تمام رها کرده و یا برای مشکل آب سیستان هیچ اقدامی انجام نمی دهد و جلوی پای برخی مسئولین دلسوز نیز سنگ اندازی می کند.

وی با اشاره به اینکه هیچ دلخوشی به قرارداد های موجود با افغانستان وجود ندارد، خاطرنشان کرد: قرارداد ما باید یک قرارداد کامل باشد و همه جوانب در آن دیده شود و تنها در حد تبلیغات خشک و خالی برای دلخوشی مردم نباشد.
 
انتهای پیام/
 
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcgux9qyak9qy4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما