تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۵ تير ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۳۸
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان بخشی از خدمات ارائه شده در حمایت از جامعه مددجویان و گسترش سلامت اجتماعی در این استان را تشریح کرد.
مشارکت 1200 نهاد خصوصی در خدمت رسانی به مددجویان/ 95 درصد خدمات بهزیستی توسط بخش خصوصی ارائه می شود
محمدرضا سراوانی به مناسبت هفته بهزیستی با حضور در دفتر پایگاه خبری عصرهامون، بخشی از خدمات انجام شده در حوزه حمایت از جامعه مددجویان و گسترش سلامت اجتماعی را تشریح و اظهار کرد: سازمان بهزیستی حاصل اندیشه خردمندانه شهید فیاض بخش و مولود انقلاب اسلامی است. به اعتقاد من، این نهاد از زمان شکل گیری تا امروز 3 موج را گذرانده است. موج اول ایجاد ساز و کار و تشکیلات و جذب نیرو با سیاست کاملا دولتی و وابسته به دولت به گونه ای که کلیه منابع و اقدامات همه از کانال دولت تأمین شود.

وی افزود: در موج دوم سازمان بهزیستی به این نتیجه رسید که باید کار را به مردم واگذار کند، چرا که کار در حوزه اجتماعی تنها با اعتبارات و منابع دولتی و بدون حضور و مشارکت شرکای اجتماعی بسیار سخت و شاید غیرممکن است. به همین سبب در موج دوم این رویکرد ایجاد شد تا بسیاری از خدمات را واگذار کنیم به بخش غیر دولتی و شرکای اجتماعی.

وی ادامه داد: در حال حاضر بهزیستی در حال تجربه موج سوم سازمانی خود است و فعالیت های این نهاد وارد فاز جدیدی شده؛ در این موج علاوه بر جذب شرکای اجتماعی، باید نسبت به تقویت سرمایه های اجتماعی نیز اقدام کند. امروز بهزیستی متولی سلامت اجتماعی است و این یک وظیفه برای این سازمان قلمداد می شود.

سراوانی با تاکید بر تفاوت و فهرست طولانی گروه های هدف این سازمان نسبت به سایر نهادهای خدمات رسان خاطرنشان کرد: 120 فعالیت در 3 طبقه و 4 معاونت تخصصی به جامعه مددجو خدمات ارائه می کند. گستره کمی و کیفی خدمات این نهاد بسیار زیاد است و از زنان سرپرست خانوار، کودکان کار، همه گروه های معلولین، سالمندان، بیماران روانی و بخش عمده ای از معتادان را در بر می گیرد. مهم ترین دلیل اینکه قانون گذار از بهزیستی به عنوان متولی سلامت اجتماعی یاد می کند نیز همین است.

50 هزار خانوار مستمری بگیر و 700هزار نفر دریافت کننده خدمت
وی با اشاره به وجود 50 هزار خانوار مستمری بگیر و 700هزار نفر دریافت کننده خدمات در سطح استان تصریح کرد: اگر تصور شود که سازمان بهزیستی به تنهایی می تواند از عهده این کار عظیم و وظیفه خطیر بر بیاید تصور کاملا اشتباهی ست. کما اینکه می بینید در قانون، کار اجتماعی در هر زمینه ای را در قالب کار تیمی و گروهی را مطرح می کند. در مورد تکدی گری قانون گذار می گوید متولی شهرداریست و سازمان بهزیستی باید به عنوان نهاد همکار فعالیت کند، اما در زمینه کودکان کار و خیابان می گوید سازمان بهزیستی متولی است 10 دستگاه دیگر باید هم افزایی کنند.

به گفته این مقام مسئول پدیده های اجتماعی چند وجهی اند، یعنی به صورت زنجیره وار به هم مربوط می شوند. اگر در این چرخه ای که همه ما در آن مسئول هستیم شکستی ایجاد شود یا یک نفر بی دغدغه باشد روند کار بسیار مشکل خواهد شد، پس مسلما چنانچه در حوزه اجتماعی مانند یک گروه با هم کار نکنیم به نتیجه ای نمی رسیم.

مدیرکل بهزیستی استان در تشریح اقدامات و خدمات پیشگیرانه این سازمان گفت: فاز اول در این خصوص، خدمات پیشگیری سطح اول است. فرق نمی کند کجا. هم در حوزه اجتماعی برای پیشگیری از اعتیاد به عنوان آسیب عمده و هم در حوزه توانبخشی برای پیشگیری از معلولیت، سازمان بهزیستی برنامه پیشگیرانه دارد. محور فعالیت های بهزیستی بر توانمندسازی مددجویان است و به دنبال این هستیم که برنامه های آگاه سازی را با ایجاد کارگاه های مختلف چه از طریق آموزش و اعزام کارشناس برای انتقال مفاهیم و چه به روش مخاطب اصلی و از مسیر پایگاه خدمات اجتماعی ارائه کنیم.

فعالیت 35 پایگاه خدمات اجتماعی و پایگاه خدمات سلامت اجتماعی
وی با اشاره به فعالیت 35 پایگاه خدمات اجتماعی و پایگاه خدمات سلامت اجتماعی در حوزه اجتماعی و حوزه پیشگیری اذعان داشت: پایگاه های خدماتی مکانی است که اهالی محله در آن جمع می شوند و علاوه بر آشنایی با حقوق شهروندی، در کارگاه های اعتیاد و کارگاه های پیشگیری از آسیب های اجتماعی شرکت داده می شوند؛ همچنین از دوره های مهارت آموزی نیز بهره مند می شوند.

وی در خصوص فاز دوم خدمات پیشگیرانه بیان کرد: در پیشگیری سطح دوم کار مداخله ای انجام می دهیم. به عنوان مثال با ایجاد اشتغال یا کمک به ازدواج تلاش می کنیم زمینه را برای رشد و پیشرفت هر چه بیشتر فرد مددجو فراهم کنیم. در حال حاضر سازمان بهزیستی  سالیانه 1میلیارد تومان شهریه ی دانشگاه می پردازد و این کار را با افتخار انجام می دهد، چرا که باورمان این است که اگر مددجو تحصیل کند و رشد کند توانمندی او بیشتر می شود.

وی اظهار کرد: در حال حاضر بالغ بر هزار و 200 موسسه، مرکز و سازمان مردم نهاد که در پیشبرد امور به بهزیستی کمک می کنند. باعث فخر و مباهات است که 95 درصد خدمات ارائه شده از جانب بهزیستی توسط مردم و بخش غیردولتی انجام می شود. در چندسال گذشته حدود 250 تا 300 نفر از پرسنل این نهاد بازنشسته و از بدنه ی سازمان خارج شده اند و اگر مشارکت و حضور شرکای اجتماعی ما نبودند چطور میتوانستیم کار را پیش ببریم.

سراوانی تصریح کرد: اگرچه این تعداد نهادهای وابسته و یاری رسان را در کنار خود داریم اما این رقم کافی نیست. خوشبختانه استقبال و ارتباط مردم بیشتر شده و کم کم دارند به شکل جدی و مستمرتری ورود می کنند. هم افزایی سایر نهادها و سازمان ها از بسیج سازندگی، سپاه پاسداران،بنیادمسکن گرفته تا انجمن خیرین مسکن ساز و... بسیار سازنده و راهگشاست.

اشتغال زایی، کاهش هزینه و توسعه خدمات
مدیرکل بهزیستی استان ادامه داد: امروزه قریب به 900 مهدکودک در مناطق شهری، روستایی و در حاشیه ی شهرها داریم که حتی یک مورد هم دولتی نیست و حدود 5 هزار نفر در این مراکز فعالیت می کنند. می پذیریم که نقایص و کمبودهایی هم وجود دارد با این حال سازمان بهزیستی یک فضای کار و اشتغال را  ایجاد کرده و در آن چند هدف را دنبال می کند؛ اول اینکه بدنه ی دولت کوچک شود، دوم خدمات ارتقا پیدا کند، سوم هزینه های دولت کاهش پیدا کند، چهارم اشتغال ایجاد شود و پنجم خدمات توسعه پیدا کند.

سراوانی افزود: در همین راستا ساز و کاری دیده شد تا به جای اینکه بهزیستی با صرف هزینه های گزاف نسبت به ایجاد مهدکودک در نقطه ای از استان اقدام کند، مجوز ایجاد مهدکودک را به یک فرد تحصیل کرده و بومی همان منطقه را پس از ارائه آموزش های لازم و مهارت های اولیه اعطا کند. علاوه بر این، 20 هزار نفر کودک 3 تا6 سال که در حاشیه ی شهرها و روستاها زندگی می کنند که سازمان روزانه یک وعده غذای گرم به آن ها می دهد. این خدمت به این دلیل ارائه می کنیم که از سؤ تغذیه این کودکان جلوگیری کنیم. نتایج این امر نیز به شکل کاملا مستند موجود است. همین جا ما یارانه هم می دهیم، یعنی بخشی از شهریه ی کودک را نیز پرداخت می کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در امر پیشگیری از معلولیت ما 2 کار مهم انجام می دهیم. یکی طرح تنبلی چشم است و دیگری طرح غربالگری شنوایی نوزادان است.  همانطور که می دانید تنبلی چشم بیماری است که تا 6 سالگی باید شناسایی شود؛ اگر زیر 6 سال شناسایی کنید با تجویز عینک یا دارو خوب می شود، اما اگر از 6 سال گذشت شانس بهبودی کمتر می شود و تردید نکنید که در سنوات آینده کودک نابینا یا کم بینا می شود. اصلی ترین پایگاه ما برای پایش و رصد این امر همان مهدکودک ها هستند.

اختلالات ژنتیکی در سیستان و بلوچستان بسیار شایع است
وی گفت: اختلالات ژنتیکی به خاطر ازدواج فامیلی که متاسفانه در استان ما بسیار شایع است. خوشبختانه امروز قانون اجازه ثبت هیچ ازدواجی را بدون انجام مراحل غربالگری ژنتیک در هیچ محضری نمی دهد. فاز اول در این خصوص در غربالگری است که اجباری است اما فاز دوم انجام آزمایش های تخصصی است که اجباری برای انجام آن نیست. مرکز مشاوره بهزیستی کار غربال را انجام می دهد و اگر نیاز به آزمایش باشد به آزمایشگاه ارجاع می دهد.

سراوانی در خصوص اقدامات حمایتی بهزیستی در این موارد اضافه کرد: انجام آزمایش در آزمایشگاه طرف قرارداد برای افرادی که بضاعت و توان مالی پرداخت هزینه را ندارند، سهم فرد را ما پرداخت می کنیم و کاملا رایگان است. این هزینه را سازمان علیرغم همه ی محدودیت های مالی با افتخار پرداخت می کند چرا که بر این باوریم این کار سرمایه گذاری است و هزینه نیست. علاوه بر این حتی در طرح بینایی سنجی برای کودکانی که مشکل بینایی دارند و خانواده شان در مضیغه اند هزینه ی عینک را ما پرداخت می کنیم یا در بحث کاشت حلزون حداقل تا 5 میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت می کنیم .

وجود 50 هزار معلول و 600 نفر ضایعه نخاعی در استان
وی افزود: ما در استان حدود 600 نفر ضایعه نخاعی، 50 هزار نفر معلول و 900 خانواده 2 معلول و 2 معلول به بالا داریم. سالیانه حداقل 3 میلیارد تومان تجهیزات کمک توان بخشی شامل سمعک، باطری سمعک، عصا، ساعت مچی ویژه ی نابینایان و ....خریداری می کنیم. جدای از این یک اعتبار محدود داریم برای تامین بخشی از هزینه ی درمان مددجویان و قراردادی با بیمه ی سلامت داریم که بر طبق آن 14 هزار دفترچه بیمه سلامت به مددجویان ما اعطا شده؛ بابت این دفترچه ها مبلغی را سالانه به بیمه سلالمت پرداخت می کنیم و مددجویان تنها قریب به 5 درصد هزینه را پرداخت می کنند. با این حال برای مددجویانی که برای پرداخت همین مقدار هم مشکل دارند و مراجعه می کنند بخشی از این هزینه را نیز پرداخت می کنیم.

مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه سیستان وبلوچستان از معدود استان هایی است که مراکز ترک اعتیاد کودکان را داریم اظهار کرد: در روز های گذشته شاهد افتتاح اولین مرکز ترک اعتیاد پسران بودیم؛ در هفته ی دولت نیز مرکز ترک اعتیاد دختران که پیش تر فعال بود اما بنا به دلایلی تعطیل شد، مجددا با پروتکل جدیدشروع به فعالیت خواهد کرد. همین الان حداقل هزار نفر معتاد در مراکز سازمان داریم که از ما خدمات می گیرند. در سال بیش از 2 هزار نفر افراد معتادی که بدون خانواده اند در مراکز ما بستری می شوند و از خدمات ما استفاده می کنند.

ساخت و تحویل 1200 مسکن به مددجویان سراسر استان
سراوانی گفت: تهیه ی مسکن مددجویان یک اقدام و برنامه گسترده در دست اقدامی است. اگر خیران در سهم آورده ی مددجو با ما کمک نکنند کار بسیار سخت است. تا امروز هزار و 200 واحد مسکن روستایی وشهری به مددجویان تحویل داده شده است. در حال حاضر نیز تفاهم نامه ای با بسیج سازندگی سپاه، نیروی زمینی سپاه پاسداران و سهمیه ای در خصوص مسکن خانواده های دو معلول و دو معلول به بالا داریم و جمعا 2 هزار واحد در سطح استان با کمک نهادهای انقلابی در حال ساخت است. تعدادی پروژه هم عقد قراردادشده اند.

وی در ادامه در خصوص اشتغال مددجویان تصریح کرد: دربحث اشتغال چند برنامه ی مناسب داریم که در حال انجام آن هستیم. طبق تبصره 26 قانون برنامه و بودجه 20 میلیارد تومان تسهیلات داریم، بدون بهره و با کارمزد بسیار بسیار اندک که قصد داریم به 2 روش از این منابع استفاده و به مددجو کمک کنیم. روش اول خویش فرمایی است. در این روش بسته به توانایی و استعداد مددجو کار راه اندازی می شود. برای مشاغل خانگی حداقل تا 10میلیون  تومان، و اگر جواز کسب وکار داشته باشد تا 50 میلیون وام می دهند. در صورتی که مددکار تشخیص دهد کمک بلاعوض هم می شود و علاوه برآن تا 5 سال حق بیمه ی کارفرما را ما پرداخت می کنیم.

وی ادامه داد: روش دوم تسهیلات کارفرمایی است به شکلی که کارفرما با استخدام یک مددجو و دادن تعهد محضری برای استخدام 5 ساله، پرداخت بیمه، پرداخت حقوق اداره کار، 50 میلیون تومان وام بدون بهره دریافت می کنند. حق بیمه ی کار فرما را هم بهزیستی پرداخت می کند. اگر این مددجو معلول باشد نیمی از حقوق او را نیز بهزیستی پرداخت می کند. حال این سوال مطرح است که چرا کارفرمایان از این طرح در استان ما اسقبال نمی کنند؟ اگرچه آمار استخدام 400 نفر در این خصوص را داریم، اما این عدد واقعا کم است.

مدیرکل بهزیستی استان در پایان خاطرنشان کرد: تاکید و تلاش ما در سنوات گذشته این بوده تا ظرفیت های خدمت و پوشش خدمتی را هم متوازن کنیم و هم توسعه دهیم. منابع مان را به سمت پرداخت یارانه سوق دادیم. علیرغم موفقیت های حاصل شده، هنوز راضی نیستیم. ظرفیت های بسیار خوبی ایجاد شده است اما هنوز خلأهایی وجود دارد. امیدواریم با حضور خیرینی که بدون چشم داشت به پرداخت یارانه و تنها برای رضای خدا پا به عرصه خدمت می گذارند بتوانیم اقدامات بهتری را انجام دهیم. با قدرت تمام در پی این هستیم که شرکای اجتماعی بیایند و به توسعه ی خدمات ما بدون دریافت یارانه و فی سبیل الله کمک کنند.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdccm1qsp2bqs48.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها