تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۰۷
هامین" فصل برداشت خرما بلوچستان است که با تغییر رنگ خرما آغاز می شود و تا اواخر مهر ادامه دارد.
نقش هامین در زندگی بلوچ
به گزارش عصرهامون، به نقل از پهره،  بلوچستان به واسطه برخورداری از آب و هوای ویژه و قرار گیری در اقلیم گرم و خشک فلات ایران از مراکز مستعد و مناسب کاشت و داشت درختان خرما می باشد و در گذشته خرما به عنوان کالای اصلی خرید مایحتاج مردم بلوچ بوده است. 

مجید بامری یکی از دهقانان نخلستان های شهرستان ایرانشهر در گفت و گو با خبرنگار پهره گفت: فصل هامین یا همان فصل برداشت خرما به مراحل مچ ایوار، مچ بند، مچ سند، مچ بر تقسیم می شود.

وی افزود: هامین فصلی است که کشاورزان نخل دار پس از یک سال کار و تلاش و نگهداری از درخت خرما که در زبان بلوچی مچ نامیده می شود نتیجه تلاش مضاعف خود را به گرمی احساس می کنند.
وی با بیان این مطلب که فصل هامین یا فصل برداشت خرما به مراحل مچ ایوار، مچ بند، مچ سند، مچ بر تقسیم می شود عنوان کرد: در مرحله مچ ایوار عمل لقاح و باروری انجام می شود به نحوی که کرده درخت خرمای نر داخل خوشه های درخت خرمای ماده برای عمل باروری قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: قبل از مچ ایوار، شاخه های اضافی خشک و خار را از نخل جدا می کنند.
بامری با اشاره به مرحله مچ بند گفت: زمانی که دانه های سبز خرما بزرگ شده و خوشه ها رو به پائین آویزان می شوند و امکان شکسته شدن ساقه خوشه خرما که به آن در زبان بلوچی کانزگ گفته می شود وجود دارد، برای جلوگیری از شکسته شدن کانزگ آن را با ریسمان یا طناب حصیری که چیلک نام دارد به شاخه های بالاتر درخت خرما می بندند.
وی گفت: وقتی که دانه های رنگین خرما شروع به پختن می کند و خرماپزان است برای محافظت دانه های خرما از حشرات و جلوگیری از ریختن آن در اثر وزش باد خوشه های خرما را به وسیله سبدحصیری که به آن سُند می گویند می پوشانند.

به گفته این دهقان نخلستان، مرحله پایانی فصل هامین مچ بر است که زمان برداشت خرما می باشد.
بامری در پایان به انواع خرما موجود در منطقه بلوچستان ربی، مضافتی ، برنی، جوانداک، آبروغن، هاشهی، اشکندک، کوروچ، زرددان می باشد که بیشترین محصول قابل برداشت خرمای مضافتی می باشد، اشاره کرد.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdccepqso2bqs18.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما