تاریخ انتشار :شنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۵
کارشناس ارشد مسائل افغانستان، پاکستان و شبه قاره گفت: افغانستان در شرایط بحرانی قرار دارد و این حضور نظامی آمریکادر منطقه زمینه ساز افراطی گری است.
حضورآمریکادرمنطقه زمینه سازافراطی گری/ ترامپ به دنبال بهره برداری انتخاباتی ازمذاکرات/ رئیس جمهور آمریکابه توافقات بین المللی پایبندنیست
پیرمحمد ملازهی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با اشاره به آخرین تحولات مذاکرات صلح در افغانستان، گفت: در حال حاضر شرایط کاملا بحرانی است چرا که رئیس جمهور آمریکا فرمان لغو مذاکرات کمپ دیوید را صادر کرده و بر اساس آخرین اخبار منتشره عملیات نظامی بر علی طالبان آغاز شده است.

وی افزود: نیروی هوایی آمریکا در حال حاضر تحت پوشش نظامیان افغانستان حملات به طالبان را از سر گرفته است.

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان، پاکستان و شبه قاره با تاکید بر اینکه این اقدام رئیس جمهور آمریکا با هدف انتخاباتی صادر شده است، بیان کرد: چیزی در حدود 12 ماه دیگر انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگذار می شود و ترامپ نیز به شدن نیازمند دستیابی به یک پیروزی بین المللی است و تحولات اخیر نشان دهنده این موضوع است که ترامپ با تاکتیک انتخاباتی اقدام به لغو مذاکرات کرده است.

آمریکا به هیچ توافی پایبند نیست
وی ادامه داد: ترامپ نشان داده است که به هیچ توافقی و اقدامی پایبند نیست و همواره از یک موضوع به موضوع دیگر تغییر جهت می دهد.

ملازهی با بیان این مطلب که ترامپ به دنبال اعمال فشار به طالبان است، اذهان کرد: این اقدام رئیس جمهور آمریکا هدفی جز فشار به طالبان و دریافت امتیاز از طالبان نیست، به طور کلی آمریکایی ها میخواهند مذاکره را در شرایط بهتری آغاز کنند تا پیش شرط های طالبان را از میان بردارند.

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر طالبان نیز میدانند که از نظر نظامی در موقعیتی نیستند که در برابر آمریکایی ها و نیروهای دولتی افغانستان ایستادگی کرده و آنان را شکست دهند چرا که دیگر طالبان قادر به مقابله نظامی با مخالفان نیست و نمی توان همچون دوران جهاد با شوروی اقدام کرده و به پیروزی برسد.

طالبان به دنبال صلح در افغانستان هستند
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه طالبان انتظار ندارند از نظر نظامی اقدام کنند، تصریح کرد: به طور کلی ملابرادر و قشر واقع بین طالبان به دنبال صلح هستند و میدانند از طریق نظامی راه حلی برایشان وجود ندارد و تحولات نشان دهنده این حقیقت است که در کوتاه مدت جنگ و تنش افزایش پیدا کرده اما این حملات ادامه دار نخواهد بود و دو طرف به سرعت سر میز مذاکره خواهند نشست.

ملازهی به اینکه درحال حاضر طالبان بدون در نظر گرفتن مذاکرات کار و برنامه های خود را دنبال می کنند افزود: طالبان حتی در زمانی که مشغول به مذاکره بودند بازهم عملیات های نظامی خود را ادامه می دادند انفجار در نزدیک سفارت آمریکا و دیگر اقدامات طالبان چشم زخمی برای آمریکا و نیروهای امنیتی افغانستان است.

وی گفت: طالبان در حال حاضر بیش از 50درصد خاک افغانستان را در اختیار دارند و با اینکه در شرایط نظامی در موقعیت خوبی هستند نمی توانند همچون گذشته کابل را تصرف کنند چراکه نه آمریکایی ها اجازه این کار را می دهند و نه نیروهای نظامی ، دولتی و قبیله ای اجازه پیشروی به طالبان اجازه اقدام می دهند.

خطر جنگی همه گیر افغانستان را تهدید میکند
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: از سوی دیگر این خطر نیز وجود دارد که اگر طالبان دست به عملیات گسترده ای بزنند دیگر گروه ها نیز مسلح شده و با آنان مقابله کنند، همانگونه که در حال حاضر زمزمه هایی از احمد مسعود فرزند احمد شاه مسعود شنیده می شود که در حال جمع آوری نیرو در پنج شیر است  تا در برابر طالبان ایستادگی کنند.

وی با تاکید بر اینکه طالبان به دنبال دست یابی قدرت با مذاکره هستند، اذعان کرد: در حال حاضر در جبهه نظامی هیچ کاری از طالبان بر نمی آید اما اگر در حوزه سیاسی ورود کنند و نمایندگانشان را در انتخابات شرکت بدهند می توانند از لحاظ سیاسی حتی به قدرت برسند.

ملازهی ادامه داد: دیگر طالبان نمی توانند با انحصار طلبی به قدرت برسند اما می توانند به توازن قدرت قومی برسند.

جنگ در افغانستان به جایی نمیرسد
وی با بیان این مطلب که میانجی گری عربستان برای برهم زدن توافق صلح شدنی نیست، خاطرنشان کرد: افرادی که در حال حاضر در افغانستان در قدرت هستند همان لیبرال دموکرات هایی هستند که از غرب آمده و با قدرت نظامی آمریکا به چنین جایگاهی رسیده اند و بخشی از قدرت حکومت مرکزی را داشته قومیت هایی چون ترکمن، بلوچ، ازبک و دیگر قبیله ها هستند و در این مدت به حکومت رسیده  و با اتکا به حمایت خارجی و ارتش افغانستان به قدرت رسیده اند.

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان، پاکستان و شبه قاره تصریح کرد: در این میان این افراد تصور میکنند که خلیل زاد آنان را دور زده و حال اگر یک توافق پنهانی نیز انجام شود ممکن است طالبان سهمی بالاتر از آنان را کسب کند و موقعیت افراد حاضر در دولت مرکزی تضعیف شود به همین دلیل اشرف غنی از خود واکنش نشان داد، بخصوص بعد از اینکه خلیل زاد به کابل صفر کرد و متن توافق را روی میز گذاشته و از آنان خواست تا در همین جلسه مطالعه کرده و تصمیم بگیرند و پس از آن متن توافق را با خود برد این موضوع باعث ناراحتی دولت مرکزی افغانستان شد.

خلیل زاد سیاست مداران افغانستان را تحقیر کرد
وی با تاکید بر اینکه این اقدام خلیل زاد برای طبقه حاکم افغانستان تحقیر آمیز بود، هرچند تصور می شود که مقامات رسمی افغانستان توافقی پنهانی با آمریکا کرده اند چرا که درست قبل از اینکه توافق با طالبان از سوی ترامپ رد شود، اشرف غنی اعلام کرد که به آمریکا نخواهد رفت.

ملازهی گفت: در خود آمریکا نیز برای توافق با طالبان اختلاف نظراتی است به گونه ای که وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد حاضر نیست امضای وی پای این توافق نامه باشد و جان بولتون هم پیش از اخراج از کاخ سفید به شدت با این توافق مخالف بود، در واقع این توافق هم در افغانستان و هم در آمریکا مخالفان زیادی داشت و به همین دلیل نیز ترامپ از این تاکتیک استفاده کرد تا موقعیت خود را تثبیت کند.

وی با تاکید بر اینکه قربانیان اصلی مسائل سیاسی مردم افغانستان هستند، تصریح کرد: هر توافقی که با طالبان شود مردم افغانستان بازنده اصلی هستند هرچند راه دیگری وجود ندارد چراکه طالبان به سطحی از قدرت رسیده اند و حمایت پشتو زبانان، پاکستان عربستان، آمریکا و دیگرکشورها را دارند و اگر صلح شود مردم افغانستان سود میبرند اما با جنگ قربانیان اصلی همین مردم هستند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcammn6y49n601.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها