تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۰۴
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه جشنواره تئاتر هر استان، ویترینی از بهترین های این هنر در هر استان است، گفت: ملاک انتخاب آثار در جشنواره تئاتر استان صرفا کیفیت بوده و هرگز نگاه منطقه ای در انتخاب برگزیدگان دخیل نبوده است.
نگاه منطقه ای در انتخاب برگزیدگان جشنواره تئاتر سیستان وبلوچستان هرگز مطرح نبوده است
به گزارش عصرهامون، نصیر احمد ملازهی، معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان در نشستی که ظهر امروز، 22 آبان در جمع خبرنگاران داشت، گفت: هر جشنواره ای در هر سطح و عرصه، مرحله ای تحت عنوان انتخاب آثار دارد که طی آن آثار به دبیرخانه ارسال می‌ شوند که این آثار توسط هیئتی تحت عنوان هیئت انتخاب بازبینی و از میان آنها با توجه به سقف جشنواره، بهترین آثار انتخاب می شود.

وی افزود: همچنین همانطور که می دانید همه جشنواره ها قوانینی هم دارند که بر اساس فراخوانی که منتشر می شود به سمع و نظر شرکت کنندگان می رسد؛ پس شرکت کننده ای که اثرش را ارسال می کند طبیعتاً باید قوانین آن را پذیرفته باشد.

وی ادامه داد: فراخوان جشنواره تئاتر استانی در سیستان و بلوچستان که در روزهای آتی ماه جاری در زابل برگزار خواهد شد در تیرماه سال جاری منتشر و به گروه نمایشی سراسر استان، دانشگاه ها و هر نقطه ای که احساس کردیم امکان دارد در آنجا گروه نمایشی مشغول به فعالیت باشد ارسال شده است.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اظهار کرد: در سطح استان 15 گروه نمایش ثبت شده داریم که پروانه فعالیت دریافت کرده اند. از این بین گروه هایی از شهرهای زهک، زابل، میرجاوه، زاهدان، ایرانشهر، خاش، سراوان، سرباز، نیکشهر، چابهار و کنارک برای تولید اثر جهت شرکت در جشنواره اعلام آمادگی کردند.

وی ادامه داد: پس از آن تعدادی از شهرستان ها کارشان به جشنواره نرسید و در نهایت 13 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. یعنی موفق شدند کار خود را به پایان برسانند و فیلم اثر خود را در قالب لوح فشرده ارائه کنند. از بین 13 اثر ابتدا 8 اثر و سپس 10 اثر انتخاب و جهت شرکت در جشنواره استانی برگزیده شدند. انتخاب آثار هم طی صحبتی که با دوستان بازبین داشتیم بدون هیچ اولویت بندی و در نظر گرفتن هیچ مسئله دیگر به جز کیفیت انجام شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه برخی دوستان در شهرستان های استان تصور می کنند باید الزاما سهمیه ای برای شهرستان شان قائل شویم، تصریح کرد: البته که نگاه ما کمک به جریان تئاتر در شهرستان ها است. جشنواره استانی ما برای 2 سال پیاپی از زاهدان جابجا و به شهرستان ها منتقل شده. همانطور که اطلاع دارید این جشنواره سال گذشته در ایرانشهر برگزار شد و امسال در شهرستان زابل برگزار خواهد شد.

وی تاکید کرد: نگاه ما بر این است که فعالیت تئاتر را در شهرستان ها رونق و توسعه دهیم؛ به همین دلیل است که جشنواره ها را هدایت می کنیم به سمت شهرستان ها، یا اتفاقات آموزشی که در طی چند سال اخیر افتاده بیشتر از این که در زاهدان به عنوان مرکز استان انجام شود در شهرستان ها انجام شده است.

ملازهی بابیان اینکه در انتخاب آثار صرف اینکه شهرستانی عمل کنیم درست نیست و حتما بخش کیفیت مدنظر قرار می گیرد، گفت: البته باز هم در انتخاب آثار برگزیده شهرستان ها با اغماض دیده می شوند؛ یعنی اگر یک کار در زاهدان هم ردیف با کاری در شهرستان باشد اولویت ما شهرستان است.

وی اظهار کرد: در این دور از جشنواره نیز این مساله در نظر گرفته شد. نمایندگانی از شهرستان های زابل، نیکشهر و ایرانشهر راه پیدا کردند و فقط 2 شهرستان مثل سرباز و سراوان از راهیابی به مرحله استانی بازماندند. علت هم این بود که هیئت بازبینی تشخیص داد این آثار حتی با اغماض هم در حد جشنواره نیست و با انتخاب شان کیفیت و سطح جشنواره پایین می آید.

ملازهی خاطرنشان کرد: این مساله باعث شد برخی مدعی شوند که به شهرستان ها توجه نمی شود و فقط به زاهدان توجه می کنیم. مسلماً زاهدان هم به لحاظ وسعت و جمعیت و هم به دلیل شرایط و امکانات و گروه های نمایش بیشتری که دارد، آثار بیشتری هم می تواند به جشنواره ارائه کند، اما اینکه فرهنگ و ارشاد به شهرستان ها بی توجهی کند به هیچ وجه ادعای درستی نیست.

وی ادامه داد: طبق روال هر سال 2 اثر را باید به مرحله بعد از جشنواره استانی ارسال کنیم. بیش از یک دهه است که در کنار هر کار زاهدان یک کار شهرستانی هم دیده شده یعنی هر سال شما می‌بینید که یک کار از زاهدان و یک کار خوب از یکی از شهرستان ها به جشنواره ملی ارسال می شود.

ملازهی در تکمیل صحبت خود اظهار کرد: سال گذشته جشنواره تئاتر خیابانی طلوع برگزار شد، حدود 30 اثر خیابانی با موضوع پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی اجرا شد. در پایان هیئت داوران 3 کار برتر را انتخاب کرد که اتفاقا هر 3 کار مربوط به شهرستان سراوان بود. این یعنی اولویت و اساس انتخاب ها همیشه کیفیت است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه جشنواره تئاتر استانی به نوعی ویترین تئاتر هر استان است، تصریح کرد: قرار نیست گروهی از این ویترین حذف یا به زور به آن اضافه شود. کارهایی که کیفیت و شایستگی دارند توسط هیئت داوران انتخاب می شوند. افرادی هم که به عنوان نماینده هنرمندان و هیئت انتخاب در نظر گرفته شدند از زبده ترین و به نوعی پیشکسوتان این عرصه بوده اند که سال ها فعالیت کرده اند، هم در حوزه نمایشنامه، هم کارگردانی، هم بازیگری و ... ؛ یعنی همه اهالی تئاتر این افراد را قبول دارند.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گفت: انتظار ما از جامعه تئاتر این است که به این انتخاب ها احترام بگذارند؛ هر جشنواره که برگزار می‌شود ظرفیتی دارد. ما دوست داریم همه عزیزان شرکت کننده برگزیده شوند اما ظرفیت ما طبق قوانینی است که در ابتدا تصویب می شود. نمی توانیم کیفیت را فدای مسائل جانبی کنیم. برای ما مهم کیفیت بوده است و هیچ گونه نگاه منطقه ای در انتخاب ها دخیل نبوده است.

وی تاکید کرد: اظهار نظر افراد غیر کارشناس در حوزه سینما به نوعی زیاده روی است. به هر حال این هنری است که افراد تخصصی باید در مورد آن نظریه و کار کارشناسی انجام دهند. برای برگزاری همین جشنواره 2 روزه جلسات زیادی با حضور اعضا شورای سیاستگذاری از اسفندماه سال گذشته برگزار شده و در مورد جزئی ترین مسائل بحث و گفت وگو شده است. نمی شود که هر فردی با هر سمتی در هر کجا به راحتی بیاد و در مقوله هنر و تئاتر که اینقدر تخصصی و کارشناسی است نظر بدهد. مگر کسی که مدعی اجحاف در حق گروه های شهرستانی می شود همه آثار را دیده! نشسته اند و جبهه می گیرند و می خواهد همه فعالیت و زحماتی که یک مجموعه انجام می دهد را زیر سوال ببرد.

ملازهی تصریح کرد: متاسفانه جامعه تئاتر ما خیلی به بحث آموزش روی خوش نشان نمی دهد. اگر شهرستان می خواهند ارتقاء پیدا کنند نباید مطالعه و در کنار آن بحث آموزش را فراموش نکند. همه ما با تمام وجود تلاش می‌کنیم تا شرایطی را فراهم کنیم که هنر تئاتر در استان پیشرفت کند. البته برای بحث آموزش برنامه ای در نظر داریم و آن این است که بعد از جشنواره تئاتر استانی توسط مرکز هنرهای نمایشی کل کشور برگزار می‌کند. در این اقدام آموزشی، پویشی تحت عنوان پویش تئاتر ایران در سرتاسر استان برنامه ریزی شده که کلیه نمایشگاه گروه های نمایشی را درگیر این جریان می‌کنیم.

وی افزود: در یک فرآیند آموزشی آثاری تولید می شود. یعنی آموزش همراه با تولید اثر است، از ایده تا اجرا. توصیه ما به اهالی این هنر این است که حتما در این پویش شرکت و کمک کنند تا در سال های آینده شاهد جهشی چشم گیر در تئاتر استانمان باشیم.
داوری نمایش ها با دقت بسیار ویژه ای صورت گرفته است
مجتبی رضایی، رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان نیز در جریان این گفت وگو اظهار کرد: اینکه می گویند در حق شرکت کنندگان شهر یا منطقه ای اجحاف شده را واقعا متوجه نمی شویم. کارها موشکافانه مورد بررسی قرار می گرفت و این طور نبوده که در انتخاب اثری هیچ معیاری بجز کیفیت اثر در نظر گرفته شود. در زاهدان 20 گروه فعالیت می کنند و در نهایت خروجی شان برای جشنواره می شود 6 نمایش! بعد شهرستان ها 2 نمایش ارائه می دهند و در پایان خروجی آنها یک نمایش است. یا مجموعه اگر 4 کار ارائه می کنند 2 کارشان در جشنواره حضور پیدا می کند و این خیلی خوب است.

وی گفت: هم مدیرکل و هم معاون هنری و سینمایی قبل از برگزاری جشنواره پیگیر آموزش گروه های شهرستانی از طریق ارسال اساتید به شهرستان ها بودند تا در مرحله نویسندگی و سایر موارد کمک حال دوستان باشند اما کسی از دوستان استقبال نکردند.

وی ادامه داد: کسی باید در مورد هنر و به ویژه تئاتر سخن بگوید که تخصص اینکار را داشته باشد چون هنر تئاتر هنری به شدت تخصصی است. هر کسی که نمی تواند در مورد رشته های هنری و هنر صحبت کند. اخیرا فردی در خصوص نحوه برگزیده شدن آثار اظهار نظرهایی کرده اند که در شأن آن فرد نیست که این اجازه را به خود بدهد و داد سخن و ادعا کند. مدعی اجحاف در حق شهرستان ها شدند، این ادعا سند و مدرک می خواهد. شخصی که در مورد جشنواره تئاتر اظهارنظر می کند نمی دانم با خودش چه فکری کرده که بیانیه صادر می کند.

رضایی خاطرنشان کرد: علت اعتراض شهرستان هایی که حتی کارشان انتخاب شده را واقعا نمی دانیم. در هر حال همانطور که آقای ملازهی گفت به جد پیگیریم تا برای سال بعد اگر دوستان مایل باشند با رایزنی هایی که صورت گرفته بتوانیم فرصتی را برای گروه های سرتاسر استان ایجاد کنیم تا تحت آموزش قرار بگیرند.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcgwu9qwak9qt4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما