کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گزارش دانا از یک تبادل نامتجانس دیپلماتیک:

ماجرای گاندو در آزادی جاسوس آمریکایی تکرار شد

17 آذر 1398 ساعت 10:50

روز گذشته طی یک فرآیند دیپلماتیک دانشمند ایرانی که توسط آمریکایی ها گروگان گرفته شده بود در قبال تحویل یک جاسوس آمریکایی آزاد شد.


به گزارش عصرهامون به نقل از راه دانا؛ دیروز طی یک تبادل و فرآیند دیپلماتیک که کشور سوئیس در این زمینه میانجی بود، دکتر «مسعود سلیمانی» استاد دانشگاه‌های تهران و استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس و یکی از محققان برجسته حوزه سلول‌های بنیادی که بیش از یک سال در حبس غیرقانونی در آمریکا بود، وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.

با سفر ظریف به زوریخ دکتر مسعود سلیمانی پس از تحمل یک سال گروگانگیری و حبس غیرقانونی در آمریکا آزاد و تحویل مقامات ایرانی وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد. او روز شنبه 16 آذر ماه آزاد و در سوئیس تحویل مقامات ایرانی شد. 
 
اما طرف دیگری که در این ماجرا آزاد شد، «ژیو وانگ» تبعه آمریکایی بود که  25 تیر ماه 1396 به جرم جاسوسی برای سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا در ایران بازداشت شد.
 
سخنگوی وقت قوه قضائیه در نشست خبری در این خصوص گفت: «یکی از عوامل نفوذی آمریکا که البته دو تابعیتی است با نفوذ خاصی وارد ایران شد، این فرد مستقیم از ناحیه آمریکایی‌ها هدایت می‌شده و پس از شناسایی، دستگیر و به 10 سال حبس  محکوم شد.»
 
وانگ در پوشش یک دانشجوی ارشد پژوهشگر وارد ایران شد. مطالعات میدانی از ایران در قالب پروژه نفوذ را در قالب مقاله‌های آشکار(چاپ شده و قابل دسترس در فضای مجازی)، محرمانه و خیلی محرمانه در اختیار تیم تحقیقاتی وزارت امور خارجه آمریکا، موسسه شرمین و بیژن مصور رحمانی (که در دانشگاه پرینستون فعالیت می‌کند)، مدرسه کندی دانشگاه هاروارد و موسسه ایرانشناسی بریتانیا قرار داده و در قالب پروژه نفوذ به نهادهای مطالعاتی کشور سعی در نفوذ به آرشیوهای معتبر کشور را داشته است.
 
وی تا پیش از دستگیری موفق به ثبت آرشیو دیجیتال از 4500 صفحه از اسناد کشور شده بود که البته این اقدام او با نظارت کارشناسان مجرب پرونده که وی را به صورت نامحسوس تحت نظر داشته‌اند صورت گرفته است.
 
با این حال در این مبادله دیپلماتیک یک دانشمند ایرانی که گناهی نداشت و از سوی آمریکایی ها گروگان گرفته شده بود، به جای یک جاسوس آمریکایی مبادله شد. هر چند بازگشت یک دانشمند ایرانی مایه مسرت و خوشحالی است اما اینکه دیپلماسی یک دانشمند ایرانی را در مبادله با یک جاسوس آزاد کند، بیشتر از اینکه قدرت دیپلماسی کشورمان را آشکار کند، نشان دهنده ضعف آن است. چراکه دیپلماسی بایستی از لحاظ کارهای قانونی و حقوقی می بایست این موضوع را پیش می برد.  اینکه دشمنان جاسوس های خود را با گروگانگیری دانشمندان ایرانی آزاد می کنند و دیپلماسی در این جهت اقدام می کند، مورد انتقاد برخی از کارشناسان و فعالان سیاسی قرار گرفته است.
 
نکته جالب توجه، پیام ظریف بعد از این عملیات مبادله بوده است. وی در توئیتر خود حتی به جاسوس بودن طرف آمریکایی اشاره این نکرد و وی را همپایه پرفسور سلیمانی قلمداد کرد.
 
در متن توئیتری ضعیف آمده است: « خوشحالیم که پروفسور مسعود سلیمانی و آقای ژیو وانگ به‌زودی به خانواده‌های خود ملحق می‌شوند. تشکر فراوان از تمام کسانی که همکاری کردند، به‌ویژه دولت سوییس.»
 
ظریف در این مبادله نه تنها به جاسوس بودن طرف آمریکایی اشاره ای نکرد بلکه از آزادی وی به این وجه و با گروگان گرفتن دانشمند ایرانی ابراز خوشحالی کرد. 
 
این درحالی است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا آزادی وانگ و سلیمانی را «مبادله گروگان‌ها» توصیف کرد.
 
رئیس جمهور آمریکا شامگاه شنبه در جمع خبرنگاران به آزادی ایرانی در بند آمریکا و همچنین آزادی جاسوس آمریکایی که در ایران دوران محکومیت خود را می‌گذراند اشاره کرد و از آن با عنوان «مبادله گروگان‌ها» یاد کرد.
 
انتهای پیام/ 


کد مطلب: 118160

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/118160/ماجرای-گاندو-آزادی-جاسوس-آمریکایی-تکرار

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir