تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۰ دی ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۴۹
طی هفته های گذشته ثبت نام کلیه استان ها برای این طرح تکمیل شد اما همچنان مشخص نیست آورده ثبت نام کنندگان چه میزان باید باشد چرا که مشخص نیست زمین های واگذار شده با چه قیمت و چه میزان اقساط به خریداران واگذار می شود.
بلاتکلیفی متقاضیان برای هزینه‌هایی که باید در طرح «اقدام ملی تأمین مسکن» بپردازند
به گزارش عصرهامون به نقل از راه دانا؛ بعد از رکود 6 ساله در بازار مسکن و عدم ساخت و ساز، در نهایت وزارت راه و شهرسازی در راستای کمک به تأمین مسکن، طرح « اقدام ملی تأمین مسکن » را در قالب احداث 400 هزار واحد مسکونی افتتاح کرد.
در طرح اقدام ملی مکان‌یابی درون شهرها است. براساس طرح اقدام ملی ۱۰۰ هزار واحد مسکن در بافت‌های فرسوده شهری، ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید و ۱۰۰ هزار واحد نیز در شهرهای کوچک و با جمعیت کمتر از ۱۰۰ هزار نفر ساخته خواهد شد.
ثبت نام برای این میزان واحد از ابتدای شهریور آغاز شد و در حالی که گمان می شد با توجه به تخریب هایی که علیه مسکن مهر صورت گرفته بود، استقبال زیادی از این نوع مسکن نشود، در ساعات ابتدایی همه واحد های طرح اقدام ملی مسکن به فروش رفت.
طی هفته های گذشته ثبت نام کلیه استان ها برای این طرح تکمیل شد اما همچنان مشخص نیست آورده ثبت نام کنندگان چه میزان باید باشد چرا که مشخص نیست زمین های واگذار شده با چه قیمت و چه میزان اقساط به خریداران واگذار می شود.
 
بلاتکلیفی زمین‌ها در اقدام ملی تأمین مسکن؛ رایگان یا 99 ساله؟
در ابتدا گفته می‌شد اغلب پروژه‌ها یا براساس واگذاری زمین ۹۹ ساله یا براساس قیمت تمام شده فروش اقساطی است. در همین راستا اظهار نظر‌های وزیر راه و شهرسازی و معاونان مَسکنی وی نیز در خصوص نحوه واگذاری اراضی به سازندگان، متناقض بوده است.
 به همین منظور اسلامی، وزیر راه گفته بود در شهرهایی است که دولت امکان تامین زمین دارد، واگذاری ۹۹ ساله انجام می‌شود و در حقیقت زمین رایگان به متقاضیان اختصاص می‌دهیم! این اظهارات تا حدی خیال ثبت نام کنندگان را راحت می کرد چرا که قیمت تمام شده مسکن ها را پایین می آورد.
محمودزاده به عنوان مشاور وزیر راه نیز در این خصوص توضیحاتی ارائه کرده و اعلام کرده بود عمده بحث روی فروش اقساطی زمین است؛ یعنی ساختمان با قیمت تمام شده با سازنده توافق می‌شود.
وی همچنین گفته بود با توجه به طول دوره ساخت که حدود دو سال ممکن است زمان ببرد، بخشی از هزینه اجرا از طریق تسهیلات تامین می‌شود و بخشی هم خود شخص باید آورده واریز کند که درخصوص قیمت زمین، حداقل دو سال تنفس می‌دهیم و بعد به صورت اقساطی از متقاضیان دریافت می‌کنیم که با یک رقم خیلی جزئی، مالک زمین می‌شوند.
از طرف دیگر علی نبیان معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از واگذاری اراضی دولتی به سازندگان در ساخت و ساز مشارکتی خبر داده بود؛ به گفته نبیان، در این طرح، آورده سرمایه گذار، هزینه ساخت و ساز و آورده دولت، اراضی دولتی است که در پایان عملیات ساخت و ساز، واحد‌ها بر اساس نحوه هزینه کرد، میان دولت و سرمایه گذار تقسیم شده و هر کدام اقدام به فروش واحد‌های خود خواهند کرد.
وزیر راه که قبلا گفته بود زمین رایگان به متقاضیان ارائه می شود این بار اعلام کرد که قرار نیست سازنده‌ها مالک زمین شوند و مالکیت اراضی در اختیار دولت باقی می‌ماند؛ سازنده نیز تنها سود کمی به عنوان دستمزد ساخت و ساز برای خود برمی دارد.
این ادعای وزیر راه باز هم سوالات زیادی برای متقاضیان به وجود آورد و همچنان مشخص نبود با پرداخت هزینه ها در نهایت ملکی برای آنها خواهد بود یا خیر؟ دولت از یک سو می خواهد این مسکن‌ها پایه پولی کشور را افزایش ندهد و از طرف دیگر به دنبال خارج کردن نقدینگی موجود در دست مردم به بهانه ساخت مسکن است.
در همین راستا روحانی طبق معمول ضمن انتقاد از وضعیت مسکن مهر بدون توجه به میزان افزایش رونق ساخت و ساز در کشور اعلام کرده بود که مسکن ملی با مسکن مهر متفاوت بوده و قرار نیست تسهیلاتی داده شود که پایه پولی کشور  افزایش پیدا کند.
در خصوص میزان آورده متقاضیان و یا تسهیلاتی که قرار است به آنها اعطا شود هنوز خبر رسمی اعلام نشده اما تنها موضوعی که از جزئیات این طرح اعلام شده، اعطای تسهیلات ۷۵ تا ۱۰۰ میلیون تومانی با سود ۱۸ درصد است که در این طرح نیازی به خرید اوراق تسهیلات مسکن برای متقاضیان نیست.
البته بارها وزارت راه و شهرسازی اعلام کردهاست قیمت واحدها را متناسب با شرایط هر پروژه بوده و واحدها بر اساس قیمت تمام شده بازار خواهد بود و دولت در این فرآیند نه تنها سودی نمی‌برد، بلکه یارانه و زمین هم در اختیار می‌گذارد. فقط یک سود جزئی به سازندگان می‌رسد و هدف نهایی دولت این است که مردم صاحب خانه شوند.
 
ثبت نام کنندگان 30 درصد قیمت تمام شده را می‌پردازند
آنچه که مشخص است قیمت تمام شده مسکن در اقدام ملی تأمین مسکن کمتر خواهد بود اما با توجه به قیمت بالای خانه حتی قیمت کم نیز ممکن است برخی را با چالش مواجه کرده و اقشار متوسط به بالا توانیی ثبت نام در این طرح را دارند؛ در همین راستا محمود زاده معاون مسکن و ساختمان می گوید ثبت‌نام‌کنندگان طرح ملی مسکن باید در مرحله اول ۳۰درصد قیمت‌تمام شده را پرداخت کنند.
از طرف دیگر از آنجایی که قیمت مسکن به طور متناوب در حال افزایش و کاهش بوده و به ثبات نسبی نرسیده است، اعلام رقم 30 درصد قیمت تمام شده نمی تواند رقم درستی برای برنامه ریزی متقاضیان داشته باشد و بسته به شرایط پیش آمده این رقم می تواند طیف زیادی از واریزی ها را شامل شود.
البته محمودزاده معاون وزیر مسکن، راه و شهرسازی در این راستا توضیحاتی ارائه و گفته است قیمت تمام‌شده واحد‌های مسکونی طرح ملی ۱.۶ تا ۲.۵ میلیون تومان و به‌طور متوسط ۲ میلیون تومان خواهد بود؛ با توجه به این اظهارات ممکن است قیمت مسکن رقمی بین 120 تا 200 میلیون تومان باشد که با ارقام قبلی اعلام شده کاملاً متفاوت است.
البته این ارقام در شهرهایی مانند تهران بین دو تا سه برابر رقم فعلی افزایش پیدا می کند چرا که قیمت زمین گران تر بوده است. به عنوان مثال به گفته معاون اسلامی، در شهرهای استان تهران  میانگین یک مترمربع زمین 3.5 تا 4 میلیون تومان خواهد بود.
البته گفته می شد متقاضیان این میلغ را باید در 12 سال یعنی 144 قسط پرداخت کنند که این مساله فشار بر متقاضیان را بسیار کاهش می دهد. اما در نهایت وزارت راه اعلام کرده است که متقاضیان باید آورده‌ای بین 100 تا 150 میلیون تومان داشته باشند و پرداخت اقساط واحدهای مسکونی توسط متقاضیان بعد از تحویل واحد، آغاز می‌شود.
با توجه به پایان ثبت نام دور اول و اتمام ثبت نام طرح « اقدام ملی تأمین مسکن » در بهمن ماه سال جاری متقاضیان باید حداقل آورده 30 میلون تومانی خود را به حساب های اعلامی واریز کنند اما همچنان مشخص نیست این پروژه در چه سالی تمام می شود و در نهایت متقاضیان چقدر هزینه خانه باید بپردازند.
 
انتهای پیام/
  https://www.asrehamoon.ir/vdcgu79qwak9qy4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما