ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> دولت همچنان پاسخگو نیست مماشات لاریجانی با دولت؛ مانع اصلی اجرای ماده 23 | عصر هامون
تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۲۱
گزارش دانا از تعویق 6 ماهه گزارش‌دهی دولت به مجلس؛

دولت همچنان پاسخگو نیست/ مماشات لاریجانی با دولت؛ مانع اصلی اجرای ماده 23

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با انتقاد از عملکرد علی لاریجانی گفت: رئیس مجلس ماده 238 قانون آئین نامه داخلی مجلس را اجرایی نکرد و دولت هم از پاسخگویی فرار کرد‌.
دولت همچنان پاسخگو نیست/ مماشات لاریجانی با دولت؛ مانع اصلی اجرای ماده 23
به گزارش عصرهامون به نقل از  راه دانا، براساس قانون آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، رئیس‌جمهور و وزرا موظف هستند در مردادماه گزارش عملکرد سال گذشته و برنامه سال آینده خود را به‌صورت کمی و مقایسه‌ای به مجلس تقدیم کنند و این گزارش پس از بررسی در کمیسیون‌ها، در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت و از عملکرد وزیر مربوط رأی‌گیری به‌صورت مخفی به‌عمل می‌آید.
در همین راستا چنانچه عملکرد هر یک از وزرا به تأیید مجلس نرسید، طرح استیضاح در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد. این در حالی است که تاکنون این ماده اجرا نشده است و نه دولت و نه مجلس التزامی برای گزارش دادن و گزارش‌گیری نداشته اند.
حسینعلی حاجی دلیگانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی دانا؛ در مورد چرایی عدم اجرای ماده ۲۳۸ آیین‌نامه مجلس، اظهار کرد: براساس این آیین‌نامه رییس جمهور و وزرا باید هر ساله قبل از ارائه لایحه بودجه سالانه گزارش عملکرد خود را به مجلس بدهند که امسال اولین سال اجرای این قانون بود و می‌بایست آبان ماه عملکرد دولتمردان در مجلس بررسی می‌شد.
 
نقش ریاست مجلس در عدم گزارش‌گیری مجلس از دولت
وی افزود: رئیس مجلس این قانون را اجرایی نکرد و دولت هم از پاسخگویی فرار کرد‌ البته امیدواریم نوبت دوم اجرای این قانون که در سال ۹۹ است، رخ دهد و دولتمردان کارنامه خودشان را بدهند ولی این اقدام باعث حذف مدیران ناکارآمد خواهد شد زیرا کارنامه افراد بررسی و در مورد آن رای گیری می‌شود که روال آن در آیین‌نامه آمده است و در صورت عملکرد ضعیف نهایت به استیضاح ختم خواهد شد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در پاسخ به اینکه چرا مجلس پیگیر اجرا ماده 238 نبود، گفت: رییس مجلس باید به این سوال پاسخ دهند که چرا اجرا نکردند البته فکر می‌کنم نوع رفتار و نگاهی که رییس مجلس به مسائل داشتند و نوع معامله‌گری که بین دو رئیس قوه وجود دارد علت آن بوده است که از اصلی‌ترین اشتباهات استراتژیک آقای لاریجانی است زیرا این گونه اقدامات باعث شده جایگاه مجلس افت کند.
حاجی دلیگانی عنوان کرد: مجلس باید در راس امور باشد ولی عملکرد ضعیف باعث شده این جایگاه از بین برود که یکی از علت‌ها اجرای این بخش از آیین‌نامه است.
 
روحانی و وزرای دولت روحیه پاسخگویی ندارند
وی در مورد اینکه چرا رییس جمهور و وزرا گزارش خود را ارائه نکردند و پاسخگو نبودند بیان کرد: به نظر می‌رسد برخی دولتمردان عملکرد مثبتی نداشتند و از سوی دیگر روحیه پاسخگویی را نداشتند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با انتقاد از روحیه پاسخگویی رئیس جمهور اظهار کرد: آقای روحانی معمولا آنچه که به نفع خودش باشد بیان و مطالبه می‌کند و آنچه بدهی‌شان است هیچ وقت به رو هم نمی‌آورند.
حاجی دلیگانی با بیان اینکه مجلس بایستی جایگاه خود به دست بیارود تا بتواند از دولت پاسخ‌گیری داشته باشند، ادامه داد: عملکرد دولت در بخشی‌ها معدود مثبت بوده ولی در عمده موراد منفی است که جای نگرانی دارد و امروز نتیجه این عملکرد را در جامعه شاهد هستیم.
به گزارش دانا، بر اساس ماده 235 آیین‌نامه مجلس رئیس‌جمهور و هر یک از وزرا موظف هستند در مردادماه هر سال براساس برنامه‌های ارائه‌شده در زمان تشکیل دولت و أخذ رأی اعتماد وزرا، اسناد و قوانین بالادستی و شاخص‌های عملکردی متناسب با حوزه وظایف خود، که هیأت رئیسه مجلس تعیین می‌کند، گزارش عملکرد سال گذشته و برنامه سال آینده خود را به‌صورت کمی و مقایسه‌ای به مجلس شورای اسلامی تقدیم کنند.
اما به اعتراف نمایندگان مجلس، با گذشت 6 ماه از زمان ارائه گزارش هنوز گزارشی از سوی دولت به دست مجلس نرسیده است.
بر اساس ماده 236 این آیین نامه، این گزارش بعد از اعلام وصول، باید ظرف 48 ساعت چاپ شده و در اختیار نمایندگان قرار بگیرد و همزمان توسط رئیس مجلس مطابق با ماده (141) آیین‌نامه داخلی جهت بررسی به کمیسیون یا کمیسیون‌های ذی‌ربط، معاونت نظارت و مرکز پژوهش‌های مجلس ارجاع شود که در ادامه کمیسیون اصلی موظف است پس از وصول گزارش‌ها نسبت به بررسی و جمع‌بندی آن اقدام و ظرف مدت یک‌ماه گزارش نهائی را به هیأت رئیسه ارائه کند تا خارج از نوبت در دستور کار مجلس قرار گیرد.
اگرچه در مرحله اول گزارشی از سوی دولت به دست مجلس نرسیده است اما این مسئله نمی تواند نقش نمایندگان مجلس در پیگیری از معاون پارلمانی دولت و وزرا برای دریافت این گزارش را کمرنگ و کم اهمیت کند.
حسینعلی امیری معاون پارلمانی دولت در موضوعاتی نظیر تصویب طرح وزارت بازرگانی در مجلس نشان داد که از قدرت لابی خوبی برخوردار بوده و می تواند تأثیر زیادی بر روی تصمیمات برخی از نمایندگان مجلس داشته باشد.

همچنین بر اساس ماده 237 آیین‌نامه مجلس درجلسه علنی، گزارش هر کمیسیون در مورد عملکرد رئیس‌جمهور یا وزیر مربوط همراه با توضیحات لازم توسط سخنگو به مدت بیست دقیقه و اظهارات دو مخالف هر یک به مدت ده دقیقه استماع می‌شود. سپس حسب مورد، رئیس‌جمهور برای دفاع از عملکرد خود حداکثر سی دقیقه و هر یک از وزرا حداکثر بیست دقیقه فرصت صحبت دارند.

در ادامه و بر اساس 238 ایین نامه مجلس پس از ارائه گزارش کمیسیون، در مورد اقناع نمایندگان از عملکرد وزیر مربوط رأی‌گیری به‌صورت مخفی با ورقه به‌عمل می‌آید. چنانچه عملکرد هر یک از وزرا به تأیید مجلس نرسید، طرح استیضاح با رعایت اصل هشتاد و نهم (89) قانون اساسی و قانون آیین‌نامه داخلی در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد.
مماشات دو سویه مجلس و دولت با یکدیگر در آخرین سال حیات مجلس دهم و همچنین دو سال آخر عمر دولت دوازدهم در شرایطی صورت می گیرد که مشکلات اقتصادی و معیشتی کشور تقریباً به اولین موضوع و سر خط اخبار این روزها تبدیل شده است. دولت در شرایطی خود را از گزارش دادن به مجلس معاف کرده است که عملکرد اقتصادی آن باعث بروز بسیاری از مشکلات کشور شده است.
از طرف دیگر بی توجهی مجلس به این مساله ناشی از ورود وکیل الدوله هایی است که خود را وام‌دار دولت دانسته و نمی توانند از دولت متبوع خود انتقادی داشته باشند و در این میان نکته مغفول و پایمال شده حقوق مردم است.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdccsxqs02bqim8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما