ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> عصر هامون - شیلات محور توسعه جنوب شرق کشور است - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به عملکرد درخشان شیلات پس از پیروزی انقلاب اسلامی؛

شیلات محور توسعه جنوب شرق کشور است

21 بهمن 1398 ساعت 12:38

با توجه به عملکرد درخشان شیلات پس از پیروزی انقلاب اسلامی و توانمندی‌هایی در زمینه پرورش میگو، صید و صیادی، تولید ماهی در قفس، صید سالانه انواع آبزیان و فعالیت‌های صنعتی؛ شیلات به عنوان یکی از مهم‌ترین محورهای توسعه جنوب شرق کشور است.


به گزارش عصرهامون، کشور ایران به واسطه شرایط منحصر بفرد جغرافیایی، دسترسی به آب های اقیانوسی، وجود اسکله های متعدد، برخورداری از زیرساخت های مناسب و کافی برای صادرات، وجود شهرک های صنعتی وابسته و وجود اراضی مستعد پرورش آبزی پتانسیل قابل توجهی برای توسعه صنایع شیلاتی و فراهم آوردن زمینه مناسب برای اشتغال و ارزآوری دارد.

این استعداد در سیستان و بلوچستان به لطف موهبت هایی نظیر وجود 320 کیلومتر مرز آبی، دسترسی به آب های آزاد و ... بسیار بیشتر و گسترده تر است؛ ظرفیتی که در سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی چندان مورد توجه قرار نمی گرفت و همه سهم بندر استراتژیک و مهم مثل چابهار در یک اسکله کوچک به طول 150 متر، تعداد محدودی قایق، صید سالانه 2 هزار تن ماهی و اشتغال برای نهایتا حدود هزار نفر در این زمینه خلاصه می شد.

امروز  با توجه به برنامه ریزی و اقدامات جهادی صورت گرفته در این عرصه 15 کنسروسازی با ظرفیت اسمی 20 هزار و 600 تن در سال، 18  مجموعه فرآوری (غیر کنسروی) با ظرفیت اسمی 47 هزار و 658 تن در سال، 6 واحد پودر ماهی با ظرفیت اسمی 109 تن مواد اولیه در روز، 6 سردخانه اختصاصی آبزیان با ظرفیت اسمی 16هزار و 980 تن در سال در چابهار و 15 واحد کنسروسازی با ظرفیت اسمی 59هزار و 505 تن در سال، 10 واحد فرآوری (غیر کنسروی) با ظرفیت اسمی 23 هزار و 700 تن در سال، 6 واحد پودر ماهی با ظرفیت اسمی 206 تن مواد اولیه در روز و 6 سردخانه اختصاصی آبزیان با ظرفیت اسمی 8هزار و 592 تن در سال در کنارک ایجاد شده است.
 


رشد دو هزار برابری صیادان نسبت به چهل سال قبل از انقلاب
محمد شهلی بر، مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به مهم ترین شاخصه های شیلات استان سیستان و بلوچستان در مقایسه با قبل از انقلاب بیان کرد: یکی از مزیت های نسبی استان در بخش کشاورزی، فعالیت های شیلاتی است که بسترهای ناشناخته آن به برکت انقلاب اسلامی به خوبی شناسایی شده است.

وی با اشاره به وجود 6 شهرک و ناحیه صنعتی شیلاتی در استان افزود: میزان صید انواع آبزیان در سال 57 دو هزار تن بوده، درحالی که امروز به بیش از 400 تن رسیده؛ در آن سال ها تعداد شناورهای صیادی 315 فروند بودند که امروز این تعداد به 2 هزار و 450 فروند افزایش پیدا کرده است.

شهلی بر با بیان اینکه آمار صیادان در این مدت رشد دو هزار 300 برابری را به همراه داشته، تصریح کرد: شمار صیادان فعال در بنادر جنوبی استان در سال 57، تنها هزار و 100 نفر بود و خوشبختانه با توجه به برنامه ریزی های مناسبی که صورت گرفت و توجه مضاعفی که به این بخش شد، این رقم امروز به 26 هزار و 676 صیاد مشغول به فعالیت رسیده است.

این مقام مسئول با اشاره به عدم فعالیت بخش شیلات در تولید آبزیان شیلاتی در قبل از انقلاب تصریح کرد: در سال های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، شیلات تولید آبزیان پرورشی نداشته که امروزه این میزان به هزار و 550 تن رسیده است.

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان با اشاره به ظرفیت شیلاتی در جنوب استان افزود: وجود ظرفیت برای اشتغال 24 هزار و 896 نفر صیاد به صورت مستقیم و 3 برابر این تعداد به صورت غیر مستقیم، دارا بودن حدود 2 هزار و 400 فروند شناور صیادی قایق و لنج، برخورداری از 8 بندر ماهیگیری و 3 مرکز تخلیه صید، وجود 36 تشکل صیادی در استان، در اختیار داشتن 42 درصد سهم صید استان در بین استان های جنوبی کشور از جمله توانمندی و پتانسیل های صید و صیادی در استان سیستان و بلوچستان است.

وی افزود: علاوه بر این، برخورداری از سهم 40 درصدی صید نسبت به صید کل کشور، دارا بودن رتبه دوم صید در اقیانوس هند بین 32 کشور عضو، وجود 5 اسکله مردمی در سواحل استان و برخورداری از بزرگترین بندر صیادی کشور (کنارک) به عنوان یکی از 50 بندر کددار دنیا نیز مزایایی است که فعالیت و سرمایه گذاری در این عرصه را توجیه پذیرتر می کند.

وی از انواع ماهیان خوراکی و غیر معمول خوراکی، میگوی پرورشی، انواع کنسرو ماهی و کیسه شنای میش ماهی، خیار دریایی، حلزون دریایی، عروس دریایی و ... به عنوان پتانسیل های صادراتی موجود در این بخش یاد کرد و گفت: ایجاد واحدهای نوین در زمینه عمل آوری آبزیان، احداث بازار الگویی ماهی و راه اندازی ناوگان تخصصی حمل و نقل آبزیان نیز از جمله مهم ترین فرصت های سرمایه گذاری در این عرصه است.
 
 
بنادر جنوب استان رتبه اول صید در غرب اقیانوس را دارد
وی با اشاره به وجود پنج اسکله و بیش از دو هزار و چهارصد فروند شناور صیادی که رتبه اول صید در غرب اقیانوس را دارد، ادامه داد: این دو بندر با صید سالانه بیش از 170 هزار تن انواع ماهی رتبه دوم میزان صید و صیادی را در اقیانوس هند را دارند، این یعنی این دو بندر بیشترین میزان صید بنادر کشور را دارند وتأمین کننده بیش از 70 درصد ماهیان صنعتی کشور را صید می کنند.

شهلی بر با اشاره به توانمندی و پتانسیلهای صید و صیادی در استان سیستان و بلوچستان گفت: در این دو بندر 24 هزار و 896 نفر صیاد به صورت مستقیم و سه برابراین تعداد به صورت غیر مستقیم به اشتغال مشغول هستند.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: شناسایی اراضی مستعد پشتیبانی ساحلی برای پرورش ماهی در دریا، شناسایی پهنه های آبی مستعد برای پرورش ماهی در قفس در سواحل استان، تسهیل روند دریافت مجوزهای مربوط به پرورش ماهی در دریا، ارائه تسهیلات برای تکمیل، مطالعه و شناسایی اراضی مستعد پرورش میگو توسط مهندسین مشاور ذیصلاح و توسعه پرورش ماهی در دریا به متقاضیان اهم اقداماتی است که در بخش آبزی پروری صورت گرفته است.

وی همچنین از مهم ترین اقدامات شاخص در بخش صید و صیادی به ترویج و توسعه روش صید لانگ لاین و احداث زیستگاه مصنوعی اشاره و تصریح کرد: صید و صیادی به روش صیدلاین در سال 97 تعداد 20 مجوز موافقت اصولی به متقاضیان بومی داده شده است و برای بیش از 300 نفر شغل مستقیم و 750 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد شد؛ در بخش تکثیر و پرورش میگو نیز بیش از 42 هزار هکتار اراضی مستعد پرورش آبزیان شناسایی شده فرصت سرمایه گذاری در زمینه صنایع وابسته (تولید خوراک آبزیان، عمل آوری، تأمین تجهیزات مورد نیاز در بخش آبزی پروری مانند تجهیزات آب و هوادهی و ...) وجود دارد.

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: به برکت انقلاب اسلامی در حال حاضر دو واحد مجتمع آبزی پروری فعال است که هزار و 500 نفر مشغول به فعالیت هستند.

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: همچنین به برکت انقلاب اسلامی در حال حاضر 2  واحد مجتمع آبزی پروری فعال است که هزار و 500 نفر مشغول به فعالیت هستند.

وی در پایان ضمن ابراز امیدواری نسبت به برنامه ها و اقدامات صورت گرفته در این بخش، اظهار کرد: با توجه به اقدامات انجام شده، این مقدار اعتبارات مصوب دولتی در شرایط کنونی کشور نمایانگر این مسئله است که توسعه سواحل مکران به موازات توسعه زیرساخت های صید و صیادی در این سواحل است و رونق این سواحل بدون توسعه زیرساخت های شیلاتی امکان پذیر نیست.
 
انتهای پیام/


کد مطلب: 120720

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/120720/شیلات-محور-توسعه-جنوب-شرق-کشور

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir