تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۵۰
کارشناس مسائل منطقه و جهان گفت: پشت پرده صلح طالبان و آمریکا جلوگیری از قدرت یافتن گروه های رادیکال اسلامی ضد غربی در افغانستان است.
دورخوردن دولت مرکزی افغانستان توسط طالبان و ترامپ/هدف آمریکا جلوگیری از قدرت یافتن گروهای رادیکال اسلامی است
پیرمحمد ملازهی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با واکاوی مذاکرات صلح طالبان و آمریکا، بیان کرد: با وجود مذاکرات صلح میان طالبان و آمریکایی ها همچنان در برخی مناطق درگیری هایی میان این دو گروه وجود دارد به گونه ای که دیروز نیروهای آمریکایی در پاسخ به حملات طالبان به برخی نقاط افغانستان و نیروهای دولتی به مواضع این گروه حمله کردند.

وی افزود: به طور کلی اینگونه حملات همچنان از سوی دو طرف درگیر در بازه های زمانی مختلفی روی می دهد و این به معنای مرگ آتش بست و پایان مذاکرات صلح نیست چرا که دولت افغانستان با آمریکایی ها قرارداد های نظامی داشته و باید این کشور از نیروهای دولتی در برابر طالبان حمایت کند.

این کارشناس مسائل منطقه ای اذعان کرد: در کل این معاهده ای که از سوی آمریکا و گروه طالبان امضا شد آسیب پذیری هایی دارد چرا که تنها میان آمریکا و طالبان است و به نوعی دولت مرکزی را دور زده اند یعنی طالبان هیچ تعهدی را در قبال این موضوع که با نیروهای دولتی چه برخوردی خواهند داشت را نپذیرفته و تنها پذیرفته اند تا مذاکرات بین افغانی را با دولت مرکزی آغاز کنند.

وی با اشاره به مشکلات این طرح، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مشکلات پیش روی این طرح و به طور کلی آرامش در افغانستان تفرقه های موجود در دولت مرکزی افغانستان است، در حال حاضر هم اشرف غنی و هم عبدالله عبدالله مدعی پیروزی انتخابات بوده و می خواهند دولت تشکیل دهند و این موضوع به طالبان این بهانه را داده تا زمان مذاکره را به عقب بیاندازند، این در حالی است که در توافق با آمریکایی ها شروع توافقات پیش بینی شده تا در مدت یک ماه  به جمع بندی رسیده و تکلیف آتش بست روشن شود.

مذاکرات صلح افغانستان همچنان در ابهام است

ملازهی ادامه داد: مهمترین مسئله در حال حاضر بین طالبان و دولت مرکزی موضوع آتش بست است و تا زمانی که این مورد از سوی طالبان پذیرفته نشده و رعایت نشود این درگیری ها همچنان ادامه خواهد داشت و با تشدید حملات طالبان نیروهای آمریکایی نیز در حمایت از دولت مرکزی باید وارد عمل شود و این بهانه به غربی ها میدهد تا نیروهای خود را کاهش ندهد.

وی با تاکید بر اینکه شرایط صلح و مذاکرات طالبان و آمریکایی ها چندان روشن نیست، گفت: در حال حاضر تنها می توان گفت که طالبان و آمریکایی ها به تفاهم رسیده اند تا طالبان اجازه ندهند گروه های رادیکال اسلامی ضد غرب در افغانستان پایگاه به دست بیاورند و آمریکایی ها نیز پذیرفته اند تا بخش اعظمی از نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند هرچند که در سطح و میزان خروج نیروهای آمریکایی اختلاف نظرهایی وجود دارد، طالبان خواهان خروج تمامی نیروهای بیگانه بوده و امریکا نیز خواهان خروج بخش اعظمی از نیروهاست.

این کارشناس مسائل منطقه و جهان تصریح کرد: با نگاهی به کلیت این معاهده به نظر می رسد که این قرارداد از معاهدات پیش از آن جدیتر بوده و ضمانت اجرایی بیشتری دارد چرا که آمریکایی ها نیاز به این توافق دارند تا ترامپ با این برگ برنده سیاست خارجه؛ محبوبیت خود را افزایش داده و با کاهش هزینه های جنگ در خارج مرزهای این کشور مردم را مجاب کند تا مجدد به وی رای بدهند.

صلح افغانستان نیازمند تلاشی جهانی است

ملازهی با اشاره به اینکه صلح آمریکا و طالبان بر شرایط منطقه تاثیر گذار خواهد بود، بیان کرد: درواقع مشکل افغانستان در سه سطح است، اولین مشکل در داخل این کشور بوده و آن اختلاف نظرهایی است که بین گروه های قومی و مذهبی بر سر قدرت وجود دارد به گونه ای که 54 قومیت در افغانستان وجود دارد اگر از گروه های کوچک صرف نظر کنیم آن قومیت هایی که بر سر قدرت جدال دارند پشتونها، تاجیک ها، هزارها و اربک ها هستند.

وی افزود: این چهار قومیت مدعی حق و حقوق خود بوده و نمی پذیرند که یک گروه حاکم باشد طالبان خود را نماینده پشتونها دانسته و حتی لیبرال دموکرات های که در افغانستان حاکم هستند نیز چنین ادعای نمایندگی از این قومیت دارند اما در هر حال اختلاف نظرهای این گروه ها بخشی از مشکلات افغانستان است.

این کارشناس مسائل منطقه و جهان کشورهای منطقه را مشکل دوم افغانستان دانسته و گفت: کشورهای همسایه نیز برای خود در افغانستان منافعی تعریف کرده اند اگر به قومیت ها توجه کنیم افغانستان امتداد قومی کشورهای همسایه خود بوده و همین کشورها با یکدیگر اختلاف و رقابت دارند از سوی دیگر کشورهایی چون ترکیه که حتی همسایه افغانستان نیست به دلیل قومیت ترک زبان این کشور در نگاه ترکیه جای گرفته و آنهانیز به دنبال جایگاهی برای خود هستند.

وی ادامه داد: هندوستان، عربستان و امارات نیز به همین صورت با وجود عدم همسایگی با این کشور به دنبال سهم خواهی خود هستند، این کش مکش و اختلافات در داخل و خارج افغانستان در کنار سطح سوم مشکلات این کشور یعنی کشورهای بین المللی موجب شده تا جنگ و صلح در افغانستان کاملا بستگی به توافق این سه سطح داشته باشد یعنی اگر در داخل تفاهم شود اما در خارج همچنان جدال باشد این صلح پایدار نخواهد بود اما اگر هر سه سطح در کنار هم تلاش کنند تاثیر زیادی در حل مشکلات افغانستان خواهد داشت اما هیچ گاه نمی شود این موارد را با هم هماهنگ کرد و نتیجه این می شود که هر کدام ساز خود را زده و بحران افغانستان ادامه پیدا می کند.

زنان مخالفان اصلی روی کارآمدن طالبان در افغانستان هستند

ملازهی همچنین با تاکید بر اینکه زنان افغانستان از روی کار آمدن مجدد طلبان نگران هستند، اذعان کرد: طالبان در زمانی که حاکم بودند قوانین سختی برای بانوان داشتند به گونه ای که زنان هیچ فعالیت اجتماعی نداشته و حتی اگر از یک خیابان به خیابان دیگر می خواستند تردد کنند باید همراه یک محرم می بودند و اینها به دلیل برداشت طالبان از اسلام و مسائل سنتی است که دارند و این موضوع این قشر از جامعه را بسیار تحت فشار قرار داده بود.

وی تصریح کرد: پس از دخالت آمریکا در سال 2001 و حمله به افغانستان، زنان بسیار فعال شده و بسیاری از شبکه ها و نهادهای بین المللی برای توانمند سازی بانوان و کمک به این قشر جامعه افغانستان پای کار آمدند تاجایی که در حال حاضر زنان فعال شده و در ادارات، شرکت ها، بازرگانی و بسیاری از مشاغل مشغول به کار شده و تحت تاثیر غربی ها مسئله حجاب و حضور در اجتماع آنان تغییری بزرگ کرده است.

این کارشناس مسائل منطقه و جهان کشورهای منطقه با بیان این مطلب که زنان افغانستان امروز مدرنیته شده اند، گفت: در این سالها تلاش های بین المللی و حضور در سایه فرهنگ غربی موجب شده تا جامعه زنان افغان به سوی مدرن شدن پیش بروند، درس خوانده و امتیازات فراوانی به دست آورده اند و اینک نگران هستند که اگر طالبان به قدرت برسند بار دیگر زنان را به شرایط پیش از سال 2001 برگردانده و این قشر از تمامی خواسته ها و امتیازات خود محروم شوند.

وی افزود: از سوی دیگر طالبان نیز در حال حاضر برای جلب رضایت همه اقشار افغانستان به خصوص بانوان اعلام می کنند که دیگر ما آن طالب گذشته نبوده و از سوی دیگر امریکایی ها نیز به دنبال قانع کردن طالبان برای عدم دخالت در فعالیت های زنان و محدود کردن آنها هستند، طالبان نیز تاکید دارند که حقوق زنان را در چارچوب قوانین اسلامی رعایت می کنند اما سوال اینجاست که این نگاه طالبان به اسلام با دنیا متفاوت است و مشخص نیست این چارچوب چه گونه باشد.

صلح طالبان و امریکا بر کشورهای همسایه تاثیری مستقیم دارد

 ملازهی همچنین با اشاره به اینکه صلح طالبان و آمریکا بر کشورهای همسایه اثری مستقیم دارد، خاطرنشان کرد: طالبان رابطه نزدیکی با پاکستان داشته و با توجه به رقابت هند و پاکستان در افغانستان و همچنین مشکلات این دو کشور بر سر کشمیر، قدرت گرفتن طالبان می تواند موجب شادی پاکستان شود هر چند هند نیز با دولت مرکزی افغانستان رابطه نزدیک دارد.

وی اذعان کرد: هر نوع حرکتی که باعث تقویت یکی از طرفین شود بر روی روابط هند و پاکستان نیز اثر گذار است و این رقابت شدید موجب خواهد شد تا این دو کشور نیز بر تحولات افغانستان اثر گذار باشد.

این کارشناس مسائل منطقه و جهان کشورهای منطقه در پایان با تاکید بر اینکه صلح امریکا و طالبان به نفع همه ایران و مردم افغانستان است، تصریح کرد: خروج نیروهای بیگانه از همسایگی ایران و برقراری امنیت در این کشور به نفع ایران است و مردم افغانستان، وقتی امنیت در این کشور برقرار شود سرمایه گذاران خارجی نیز ورود پیدا کرده و به طبع آن ما نیز می توانیم با این همسایه شرقی بیش از پیش همکاری کنیم.
 
انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcf1ydy1w6d0va.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما