تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۰۷:۳۷
به مناسبت روز جهانی مامایی؛ گفتگو با فرشته نجات قلب های کوچک:

لذت تولد یک نوزاد خستگی را از تنم خارج می کند/دولت باید به مشکلات ماماها رسیدگی کند

سحر صفرزایی مامای نمونه شهرستان چابهار گفت: لذت تولد یک نوزاد بسیار نشاط آور است و همین باعث می‌شود روز به روز شوق و علاقه ام به این شغل بیشتر شود، وقتی یک خانم باردار را مراقبت میکنم با تولد فرزندش خستگی از تنم خارج می شود.
لذت تولد یک نوزاد خستگی را از تنم خارج می کند/دولت باید به مشکلات ماماها رسیدگی کند
به گزارش عصرهامون به نقل از چهاربهاران، پنجم ماه می مصادف بـا 16 اردیبهشـت، از سوی سازمان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی به نام «روز جهانی ماما» نام گذاری شده است.

برای اولین بار در سال ۱۹۸۰ این روز به عنوان روز جهانی ماما پیشنهاد و سپس از سال ۱۹۹۲ به صورت رسمی به افکار عمومی جهان اعلام شد.

قدمت رشته مامایی در ایران به شکل آموزش عالی پس از تحصیلات دبیرستان، به ۸۰ سال قبل برمی گردد. اولین آموزشگاه مامایی به نام مدرسه قابلگی با ۱۰ نفر شاگرد در سال ۱۲۹۸ در بیمارستان بانوان شهر تهران تاسیس شد.
 
حرفه ای که در کشورهای پیشرفته یکی از بازوهای اصلی و غیر جایگزین بخش زنان و زایمان به شمار می رود و گستره آن تمامی نیازها، مراقبت ها و کفه آگاهی رسانی خانواده‌ها و دختران جوان را دربرمی گیرد.
 
به مناسبت روز جهانی ماما، گفتگویی جالب و خواندنی را با سحر صفرزایی مامای مرکز خدمات جامع سلامت روستایی شهرستان چابهار ترتیب داده‌ایم که میخوانیم:
 
لطفا خودتان را معرفی کنید؟

من سحر صفرزایی کارشناس مامایی، 4 سال سابقه کار دارم و در حال حاضر به مدت 6 ماه در مرکز خدمات جامع سلامت روستایی بلوچی درویش دشتیاری از توابع شهرستان چابهار مشغول به فعالیت هستم.
 
چطور شد که مامایی را به عنوان شغل خود انتخاب کردید؟

از دوران دبیرستان به این رشته علاقه داشتم و بحث عاطفیه رشته مامایی و نوزادی که پا به این دنیا میگذارد و به مادری که با تحمل رنج و فشار زیادی همراه است بتوانم کمک کنم، من از همان روز اول شغلم را با عشق انتخاب کردم و علاقه خاصی به آن دارم و این شغل به گونه ای است که در هر لحظه وجدان و شرف شخص در آن تاثیرگذار است.
 
به نظر شما کدام مورد در مامایی باید قوی تر باشد؟ علم ومهارت یا معنویت و حس انسان دوستی؟

معنویت و حس انسان دوستی در جایگاه خود بسیار بالا است ولی در حرفه مامایی باید مهارت و علم داشته باشی تا در مواقع دشوار و سختی که لحظه ای و یهویی پیش میاد بدانی چه عکس العملی نشان داد و البته هم علاقه و هم مهارت دراین شغل بسیارمهم است زیرا جان دونفر در دست ما است. بارداری هر شخصی با دیگری متفاوت و برای هر یک عوارضی است که باید برای درمان آن مهارت داشته باشیم در گذشته مرگ میر مادر و نوزاد زیاد بود ولی در عصر حاضر مهارت‌ها پیشرفت کرده است. 
 


چگونه سختی های شغل مامایی تاثیر منفی بر روحیه شما نمی گذارد؟

مامایی شغل سختی است در محیطی کار میکنیم که هم باید استرس جان نوزاد داشته باشیم هم مادر؛ در طول مدت زمان زایمان هر اتفاقی ممکن است پیش بیاد ولی همه این سختی و فشار با بدنیا آمدن نوزاد فراموش می شود و در اون لحظه بهترین حس است و البته میشه گفت برای من و همکارانی که در روستا کار میکنیم این فشار و استرس کار بیشتره، چراکه باید مراقب مادرهایی با زایمان ها پرخطر باشیم و مراقبت های قبل و دوران بارداری و مراقبت های بعد از زایمان اهمیت زیادی دارد، مادرهایی که از محیط شهری دور هستند و سطح اطلاعات عمومی درخصوص بارداری و زایمان بسیار کم است و باید زحمت بیشتری برایشان کشید.
 
از شیرین ترین و تلخ ترین خاطره چند سال مامایی خود برایمان بگویید؟

شیرین ترین لحظه برای من در مرکز درمانی روستایی که در حال حاضر مشغول به کار هستم به یک مادر بارداری که هفت سال نازایی داشت، خبر تست مثبت بارداری بهش دادم خیلی خوشحال شد و فقط اشک میریخت و بغلم کرد.

تلخ ترین لحظه برای یک ماما مرگ نوزاد است وقتی که یک نوزاد مرده بدنیا میاد.

تجربه تلخ من در چند سال قبل در زایشگاه مادری که هفته آخر بارداری بود و البته این مادر با دیابت بارداری و 9 سال هم سابقه نازایی داشت مراجعه کرد و گفت نوزادش از صبح تکون نمیخوره و ما بعد از چک کردن صدای قلب بچه که هیچ صدایی نیومد و بعد از سونوگرافی مشخص شد بچه اش فوت کرده و خیلی این اتفاق تلخ بود.
 
اهمیت و برتری زایمان طبیعی با سزارین چیست؟

مقایسه زایمان طبیعی با سزارین اشتباه است.

باید به مادران آموزش داد که روند زایمان فیزیولوژی، روندی است که هر مادری توانمندی انجام آن را دارد، مگر، در مواقعی که پزشک انجام سزارین را تشخیص بدهد.

در ادامه در همین باره باید بگویم که زایمان روندی است که در هر لحظه آن، امکان ایجاد مشکل وجود دارد و اینکه از اول پیش بینی شود امر زایمان، یک زایمان طبیعی خواهد بود، این غیر قابل پیش بینی است.

و این را هم خاطر نشان کنم اگر 99 درصد از فرآیند طبیعی زایمان به نحو خوبی پیش رفت و هیچ مشکلی پیش نیامد، زایمان به صورت طبیعی انجام خواهد شد، اما اگر مشکلی بوجود آمد، در آن زمان بلافاصله سزارین انجام خواهد شد.
 


ویژگی های یک مامای خوب؟

خدمت کردن خالصانه به مردم و مادرای باردار، یک مامای نمونه باید صبور باشد و سلامتی مادر و فرزندی که تحت نظر دارد را در مهم‌ترین اولویت خود قرار دهد باید در نظر داشته باشد که جان دو نفر در دستان اوست، شوق و علاقه از دیگر ویژگی های بارز یک مامانی نمونه است.
 
از احساساتان زمانی که اولین نوزاد را به دنیا آوردید بگویید؟

در زمان دانشجویی من اولین نوزادی که تونستم بدنیا بیارم خیلی استرس داشتم و هر لحظه ترس اینکه از دستم لیز بخوره و بیفته را داشتم و به خودم میگفتم من از عهده این کار بر نمیام ولی میشه گفت بهترین حس و خیلی هم خاص و قشنگ بود.
 
با وجود این مشکلات چه انگیزه‌‌ای باعث می‌شود شما در این شغل به فعالیت خود ادامه دهید؟

 اگر به سال‌های قبل بازگردم دوباره این رشته و شغل را انتخاب خواهم کرد زیرا لذت تولد یک نوزاد بسیار نشاط آور است و همین باعث می‌شود روز به روز شوق و علاقه ام به این شغل بیشتر شود، وقتی یک خانم باردار را مراقبت میکنم با تولد فرزندش خستگی از تنم خارج میشود.
 
 مامایی را چگونه می بینید وچه توصیه ایی برای علاقمندان به این رشته دارید؟

برای افرادی که تمایل دارند این رشته انتخاب کنند باید صبر و حوصله زیادی داشته باشند، مهارت ها را تقویت کنند و خود را برای سختی کار آماده کنند و همچنین لذت بعد سختی کار را هم آماده کنند چراکه در مامایی بعد سختی یه لذت بسیار قشنگی دارد و آغوش گرفتن نوزاد و نشان دادن به یک مادر درد کشیده که لبخند رضایتش در آن لحظه از بهترین زمانهاست.

مامایی شغلی است که مکان و زمان ندارد و همیشه در شهر و همه امکانات در دسترست نیست و چون باید در روستاهای دورافتاده هم خدمت کنی باید خودتو برای هرگونه سختی و شرایط آماده کنی و ظرفیت همه اینموراد داشته باشید.
 


به نظر شما چرا نگرش زنان جامعه در مورد زایمان طبیعی تغییر پیدا کرده است؟(به زایمان طبیعی عوض شده ومادران به سزارین روی آورده اند)

اینکه بعضی از مادرها به عمل سزارین روی آوردند افکار منفی که اطرافیان گفتند روی آنها تاثیر گذاشته و از تجربیات بقیه مادرها شنیده اند و بیشتر بحث درد زایمان هم مطرح می شود و به همین دلیل هم بیمار میترسد و نمیخواد درد تحمل کند و به عمل سزارین روی می آورد.

توصیه و کلاس های آمادگی برای زایمان طبیعی در دوران بارداری هم بسیار تاثیر مثبت و خوبی در روحیه مادر دارد و ترس از زایمان کمتر می شود.
 
وضعیت عمل سزارین در شهرستان چابهار چگونه است؟

در منطقه روستایی دشتیاری که من در حال انجام وظیفه میکنم درصد سزارین خیلی کمتر از شهر است و این به دلیل روش انتخابیه مادران اکثرا زایمان طبیعی است و نقش راهنمایی و توصیه همکاران من در این راه تاثیر خوبی داشته است.
 
مشکلات شغل مامایی را در چه می بینید؟

مامایی شغل پرمشغله است و فرقی نمیکند در بیمارستان و زایشگاه باشید یا مراکز درمانی روستایی سختی های خودش را دارد و باید همیشه پیگیر حال مادر باشی مادرهایی که شاید بیماری های زمینه ای دارند و یا بارداری های پرخطر مراقبت زیادی می خواهد.

خیلی از ماماها بعنوان شغل و اسم ماما کار نمیکنند بعنوان مراقب سلامت یا بهداشت خانواده کار میکنند و این باعث می شود حقوق و مزایای کمتری بگیرد.

خدمات و هزینه مامایی را بیمه قبول نمیکند و بیمار مجبور می شود پیش متخصص زنان و زایمان برود با هزینه بیشتری که یک ماما هم میتواند برایش انجام دهد بپردازد.

آزمون ها استخدامی که برگزار می شود آمار پذیرش ماما نسبت به پرستارها خیلی کمتر است، قراردادی پذیرش نمیکنند و مواردی هم که قبول می کنند بصورت شرکتی هستند و وضعیت مشخصی ندارند و از لحاظ کاری بسیاری از ماماها بیکار هستند.

رفت و آمد همکاران مراکز روستایی به شهر بسیار هزینه بر است و برای اینمورد هم کاش تدابیری اندیشده شود تا کمتر این هزینه بپردازند.

انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdccp1qso2bqip8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما