تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۵۸
پشت پرده شایعه مصونیت سیگاری‌ها از ابتلا به کووید 19 چه بود؛

قانون «افزایش مالیات بر مواد دخانی» در مجلس یازدهم عملی می‌شود؟

اهمیت مبارزه با دخانیات و جلوگیری از همه گیری مصرف مواد دخانی این روزها کمتر از مبارزه با ویروس کرونا نیست حال آنکه همین معضل تهدیدی برای شیوع بیشتر و تاب آوری کمتر مردم در برابر ویروس منحوس کرونا است.
قانون «افزایش مالیات بر مواد دخانی» در مجلس یازدهم عملی می‌شود؟
به گزارش عصرهامون به نقل از یزدرسا،‌ دخانیات؛ پایه ثابت معضلات جوامع امروزی است حتی در روزهای شیوع ویروس کرونا! مسئله‌ای که افراد، صنایع وابسته آن و گاها دولت ها در هر شرایط چهره موجهه آن را حفظ می کنند و گویا آنقدر سود دارد که جان انسان هم در قبال آن کم ارزش و حتی ناچیز است!
در ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه آمریکا، شاید سخت بتوان باور کرد که ارز دولتی به سیگار اختصاص یافته است. بطوریکه ١۶ میلیون دلار ارز دولتی ۴٢٠٠ تومانی تنها برای واردات کاغذ سیگار و١٧٠ میلیون دلار ارز نیمایی برای واردات توتون داده شد. این فاجعه در حالی است که بنا به اظهارات مسئولان وزارت بهداشت برای ارز دولتی دارو باید چانه زنی شود چراکه مافیای قوی در حوزه دخانیات در کشور وجود دارد که جلوی هر برنامه‌ای را می‌گیرد.
بنا بر گزارش های منتشر شده دو شرکت BAT پارس و JTI پارس پس از برجام برای تولید سیگار در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند و به جهت اینکه سیگار مشمول تحریم ‌های آمریکا نمی‌شد، درحال حاضر در ایران ماندگار شده و بخش قابل توجهی از بازار سیگار در برندهایی همچون دانهیل٬ کنت٬ پال‌مال، لاکی‌استرایک٬ کول، روتمنز، وینستون و کمل را در اختیار دارند.

 
لیست دریافت‌کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی بانک مرکزی نشان می‌دهد طی یکسال اخیر شرکت‌های تولید سیگار ۶۹/۶ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته‌اند که در این بین دو شرکت با عاملیت خارجی‌ها یعنی شرکت BAT پارس و شرکت JTI پارس در مجموع ۷۸ درصد (۵۴/۶ میلیون دلار) ارز ۴۲۰۰ را بین هفت شرکت دریافت کرده‌اند که هر چند این آمار مربوط به قبل از ایام شیوع کرونا است اما مطمئنا تبعات آن در زمینه مصرف دخانیات و افزایش بیماری های تنفسی به اثر نیست.
با شیوع کرونا ویروس بسیاری از صنایع و کسب و کارها حتی تا مرز تعطیلی دائم رفتند و این ویروس ناشناخته ضربه جبران ناپذیری را به بدنه اقتصادی بزرگترین صنایع جهان وارد کرد اما علیرغم اعلام اینکه مصرف سیگار و دخانیات افراد را در ابتلا به ویروس کرونا و تاب آوری مصرف کنندگان در قبال آن بشدت تحت تاثیر قرار می دهد اما گویا آن صنف و صنعتی که نه تنها ضرر نکرد و حتی به بازار سوددهی هم رسید صنایع دخانی و مراکز عرضه دخانیات بودند.
***تغییر چهره صنایع دخانی در روزهای کرونا!
جواد رزاقیان پور کارشناس سلامت روان و اعتیاد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با بیان اینکه ارتباط بین مصرف دخانیات و دچار شدن به سرطان ریه کاملا به اثبات رسیده است، اظهار کرد: در مقالات و مستندات علمی بسیار زیادی اثبات شده که استعمال هر نوع مواد دخانی اعم از تنباکو، سیگار و مواد مخدر به طور جدی بر تضعیف سیستم ایمنی و تخریب سیستم‌های تنفسی و قلبی_عروقی تاثیر می‌گذارد.

وی با بیان اینکه مصرف دخانیات در جهان سالانه 8 میلیون نفر را به کام مرگ می برد، افزود: کارشناسان سلامت به ویژه در زمان شیوع کرونا توصیه موکد دارند که افراد از استعمال دخانیات به ویژه قلیان که دارای استفاده مشترک است خود داری کنند اما آنچه قابل توجه است اینکه پس از شیوع ویروس کرونا، صنایع دخانی سعی کرده‌اند چهره موجهی از خود به عموم جامعه نشان دهند!
رزاقیان پور ادامه داد: برخی از برندهای و صنایع شناخته شده دخانیات در اوج بحران کرونا به برخی کشورهای جهان کمک‌های مالی، تجهیزاتی مانند لوازم حفاظت فردی و حتی ونتیلاتور اهدا کردند و این یعنی مافیای دخانیات در هر شرایطی حتی در اوج شیوع ویروس کرونا تلاش می کنند که از چهره‌ای که به عنوان عامل مرگ شناخته شده است، به چهره‌ای که باعث رفاه و آرامش جهانی است، تغییر چهره دهند.
***قلیان و تشدید خطر انتقال و ابتلا به کرونا
کارشناس سلامت روان و اعتیاد تصریح کرد: این رفتار در کشور ما نیز به صورت خرد دیده شد از یک سو در برخی شهرها بنا به تبلیغات سودجویان شاهد مسمومیت با الکل به بهانه مصون ماندن از ابتلابه کرونا بودیم که برخی افرادی که به این دام افتادند گاها کسانی بودند که اصلا سابقه مصرف الکل هم نداشتند و از یک سو تبلیغات برای خرید قلیان شخصی به همان بهانه بود که همین امر قلیان را وارد بسیاری از منازل کرد.

 
رزاقیان پور با اشاره به باور غلط درخصوص در امان ماندن از کرونا با استفاده از قلیان شخصی اذعان کرد: مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی به شمار می‌رود و ویروسی که بیماری کووید ۱۹ را ایجاد می‌کند نیز در درجه اول سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی می‌شود، از این رو مصرف کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید ابتلا به ویروس کرونا هستند.
وی عنوان کرد: مصرف قلیان، به طور معمول فعالیتی است که به صورت گروهی و چند نفره انجام می شود و همین موجب تشدید خطر انتقال ویروس کرونا در بین افراد خانواده و به دنبال آن جامعه می شود.
***دود قلیان؛ آغازی برای بیماری های تنفسی و کرونا!
این کارشناس با بیان اینکه ویروسی که باعث بیماری کووید ۱۹ می‌شود از خانواده مشابه با سندرم تنفسی خاورمیانه یا MERS و سندرم حاد تنفسی SARS است خاطرنشان کرد: علیرغم آنچه گفته شد قرار گرفتن در معرض دود دست دوم محصولات دخانی یکی از دلایل عمده ابتلا به بیماری های قلبی عروقی به شمار می آید و لذا ویروس کووید ۱۹ خانواده هایی را که در معرض دائم دود مواد دخانی مثل قلیان هستند را هم بیشتر تهدید می کند و شاید این مسئله کمتر مورد توجه مصرف کنندگان مواد دخانی قرار می گیرد.

رزاقیان پور با اشاره به ترفندهای صنایع دخانی برای تسهیل مصرف کنندگان تشریح کرد: ورود محصولات جدید دخانی مانند سیگار الکترونیکی با بهانه‌ ضرر کمتر به بازار از دیگر ترفندهایی است که توسط این صنایع برای تغییر چهره دخانیات استفاده شده است که علیرغم توصیه سازمان بهداشت جهانی به عدم ترویج ان ها و حتی ممنوعیت چنین محصولاتی در ایران، این اقلام به صورت قاچاق وارد می شوند و وابستگی مردم به ویژه قشر جوان را به نیکوتین افزایش می دهند.

شیوع کرونا ویروس همه معادلات جهان را این روزها دچار تغییرات اساسی کرده است که مصرف مواد دخانی هم از این موضوع فارغ نیست اما سوالی که مطرح است اینکه به موازات مصرف مواد دخانی، راه‌های مقابله و پیشگیری از مصرف این مواد پیشرفته است یا همچنان باید با روش های سنتی و پیش از شیوع کرونا به این معضل نگاه کرد و اینکه مجلس تازه نفس یازدهم رسیدگی به این مسئله مهم اما خاموش را اولویت چندم خود قرار می دهد؟
محمدرضا دهقانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در مصاحبه با خبرنگار یزد رسا، با اشاره به فرا رسیدن هفته مبارزه با مصرف دخانیات گفت:  شعار امسال در این هفته «محافظت از مردم در برابر صنایع دخانی» است که برنامه‌ها و جلسات آموزشی در این زمینه به‌صورت مجازی در قالب کلیپ و محتوای الکترونیکی، همچنین برگزاری برخی برنامه‌های حضوری با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی انجام خواهد شد.
***برخورد بدوم ملاحظه با عرضه قلیان در ایام کرونا
دهقانی در بخش دیگری از سخنانش به تشدید پلمپ و جمع‌آوری مراکز عرضه قلیان از اسفندماه سال گذشته اشاره کرد و ابراز داشت: با توجه به شیوع بیماری کرونا از اسفندماه گذشته طرح برخورد با مراکز عرضه قلیان را بدون کوچکترین ملاحظه و مماشاتی دردستور کار خود قراردادیم و در این زمینه مجوزهای لازم را از دادستانی استان دریافت کردیم.
وی خطاب به کافی‌شاپ‌ها و رستوران‌هایی که اقدام به عرضه قلیان نمایند گفت: اگرچه قبل از شیوع کرونا برخی ملاحظات صورت می‌گرفت امادر این ایام در صورت مشاهده یا دریافت گزارشی از سوی مردم بدون هیچ درنگی واحد عرضه‌کننده را پلمپ خواهیم کرد و در این خصوص با احدی شوخی نخواهیم داشت.

***10 تا 15 درصد یزدی‌ها مواد دخانی مصرف می‌کنند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد میانگین سنی افراد مصرف‌کننده مواد دخانی در استان رابین 17 تا 35 سال دانست و گفت: تقریباً 10 تا 15 درصد جمعیت استان از انواع مواد دخانی که عمده‌ترین آن سیگار و قلیان است استفاده می‌کنند و در این میان متأسفانه 3 درصد از جمعیت بانوان استان هم درگیر هستند.
دهقانی پیرامون بیماری‌های شایع مصرف مواد دخانی هم گفت: مواد دخانی دارای تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر سلامتی افراد دارند که تأثیرات مستقیم آن شامل سرطان‌ها به‌ویژه سرطان ریه و بیماری مزمن ریوی بوده و تأثیرات غیرمستقیم آن شامل بیماری‌های قلبی و عروقی نظیر سکته قلبی، سکته مغزی، سرطان مثانه و بیماری‌های کلیوی است.
وی تأکید کرد: مصرف دخانیات می‌تواند شانس ابتلا به سرطان ریه به‌ویژه در افراد سیگاری که روزانه بین 5 تا 10 نخ سیگار مصرف می‌کنند را 10 تا 20 درصد افزایش دهد البته این عوارض در درازمدت و طی بازه زمانی 5 تا 10 ساله خود را نشان خواهد داد.
***درخواست از نمایندگان مجلس یازدهم برای تصویب قانون افزایش مالیات مواد دخانی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد با انتقاد از عدم تصویب قانون افزایش مالیات بر مواد دخانی اظهار داشت: متأسفانه این قانون به شکلی که مدنظر وزارت بهداشت بود مصوب نشد و آن بخشی هم که به تصویب رسید اجرایی نشده است بنابراین از نمایندگان محترم مجلس یازدهم درخواست داریم به جد این موضوع را پیگیری کنند چراکه یکی از ابزارهای متداول و استراتژی کنترل مصرف دخانیات همین افزایش مالیات است.
دهقانی خاطرنشان کرد: قطعاً این موضوع را از طریق مکاتبه با مجمع نمایندگان استان پیگیری خواهیم کرد هرچند در دور گذشته نیز این موضوع از طریق مجمع نمایندگان استان در مجلس پیگیری شد اما متأسفانه راه به‌جایی نبرد.
وی در پایان اظهار داشت: امیدواریم نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در این دوره با تصویب قانون افزایش مالیات بر مواد دخانی به‌ویژه سیگار و اختصاص مابه‌التفاوت آن به وزارت بهداشت جهت هزینه کرد درزمینهٔ پیشگیری، قدم مهمی را درراه مبارزه با مصرف دخانیات در کشور بردارند.
اهمیت مبارزه با دخانیات و جلوگیری از همه گیری مصرف مواد دخانی این روزها کمتر از مبارزه با ویروس کرونا نیست حال آنکه همین معضل تهدیدی برای شیوع بیشتر و تاب آوری کمتر مردم در برابر ویروس منحوس کرونا است که باید مورد توجه هم جامعه و هم مسئولان اجرایی کشور قرار گیرد تا هفته ملی مبارزه با دخانیات تنها هب شعار و چند اقدام بی اثر خلاصه نشود.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdccm0qs12bqi48.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما