تاریخ انتشار :يکشنبه ۱ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۵۶
رضا وردانی، روانشناس شخصیت گفت: با شیوع کرونا بسیاری از مردم به صورت مهار گسیخته دچار وسواس شدید شست و شو شده‌اند که این اختلال صدمات جسمی و روانی برای آنها به همراه دارد.
کووید 19 زنگ خطر وسواس را به صدا درآورد/ خود بیمار انگاری؛ تحفه نامبارک روزهای کرونایی
به گزارش عصرهامون؛ این روزها کرونا زندگی را برای همه سخت کرده است، همه مراقب هستند که ویروسی وارد خانه یا بدنشان نشود و توجه به اصول بهداشتی رنگ دیگری به خود گرفته است، اما این شرایط برای برخی نمود دیگری دارد، به ویژه برای کسانی که حساسیت بیشتری برای رعایت بهداشت دارند.

اما این افراد غافل از آن هستند که تداوم اضطراب ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در درازمدت منجر به بروز وسواس‌های فکری و عملی در آنها می‌شود، به همین منظور به سراغ رضا وردانی، روانشناس شخصیت و مشاور سامانه 4030 رفته ایم و گفت و گویی با وی در این خصوص انجام شده است که تقدیم مخاطبان می شود.
 
افکار مزاحم

 این کارشناس در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: وسواس به افکار مزاحمی گفته می شود که به اجبار باعث ایجاد مزاحمت ذهنی برایمان می شود، به این ترتیب که مدام فکری را در ذهن مرور می کنیم که این نوع اختلال به واسطه عملی است که با توجه شرایطی که در آن قرار داریم به سراغمان می آید و مجبور می کند که کاری را مدام تکرار کنیم.
 
وی با بیان این که اشخاص معروفی چون ساموئل جانسون؛ نویسنده برجسته و بزرگ قرن ۱۸ و هوارد هیوز؛ میلیونر، خلبان و تهیه کننده مشهور هالیوود نیز با اختلال مواجه بوده اند، افزود: برای درمان وسواس شیوه‌های دارویی و شناختی - رفتاری می‌تواند در کنار هم موثر واقع شود.
 
این مشاور ادامه داد: نظریه های مختلفی در زمینه وسواس وجود دارد و گفته شده که یک مشکل زیستی – عصبی، آسیب مغز یا سابقه قبلی عصبی می‌تواند از علل ایجاد این اختلال باشد.
 
وردانی با اشاره به انواع وسواس اذعان کرد: وسواس شست و شو و تکرار بارزترین نوع این اختلال است که در این روز ها که با شیوع کرونا همزمان شده، با این نوع وسواس مواجه هستیم، رعایت اصول بهداشتی از قبیل شست و شوی دست ها، ضدعفونی کردن و دوش گرفتن وقت زیادی را از مردم به خود اختصاص داده و رعایت حساسیت های بهداشتی در برخی افراد این ترس را ایجاد کرده است که وسواس غیر اصولی و بیمارگونه در شرایط پسا کرونا به یک عادت همیشگی تبدیل شود.
 
به گفته وی، یکی از بیماری های مربوط به اعصاب و روان اختلال وسواس اجباری است که آرامش فکری را از فرد می گیرد، گرچه می داند که فکرهایش غیرمنطقی است و از ذهن خودش سرچشمه می‌گیرد اما با این وجود نمی تواند آن را مهار کند، مدام تکرار می کند و کنترلی ندارد، برای مثال فردی حرفی را در جمع دوستانش می زند و مدام با خودش تکرارمی کند که به آن‌ها بر خورده است یا خیر و مرتب درباره اش فکر می کند.

این روانشناس اضافه کرد: در نهایت فرد نمی تواند خود را از این فکرها رها کند، حتی ممکن است دست به عمل بزند و از دوستانشان سوال کند که آیا از حرفش ناراحت شده اند؟ اما با وجود کسب اطمینان از آنها باز هم نگران است و در کنار افکار وسواسی اعمال اجباری برای فرد به وجود می آید.

وسواس شست و شو
 
وردانی اضافه کرد: وسواس انواع مختلف دارد، اما شایع‌ترین آن وسواس شست و شو است، در این اختلال فرد احساس می‌کند که دست خود را خوب نشسته و مجدد این کار را از سر می‌گیرد، نگرانی و اشتغال فکری درباره تکرار کارها از دیگر انواع این اختلال است، برخی افراد کاری را چند بار انجام می دهند تا مطمئن شوند درست انجام داده اند، یا خیر عده ای مرتب در حال چک کردن هستند اما ممکن است بارها یک کار را تکرار کنند یا در خصوص آن درگیری ذهنی دارند.
 
وی گفت: خوشبختانه ۵۰ درصد مبتلایان به این اختلال، در یک دوره درمان که حداکثر یک سال طول می‌کشد با درمان های دارویی یا غیر دارویی بهبود کامل پیدا می کنند و نیازی به ادامه درمان ندارند، اما در موارد شدید وسواس، حدود ۲۰ درصد درمان موثر نیست.
 
به گفته این کارشناس، در هر کشوری حدود ۴ درصد افراد، مبتلا به اختلال وسواس اجباری هستند که شرایط در شیوع بیماری بی تاثیر نیست، مثل شرایط کرونا، چراکه یکی از علت‌های بروز وسواس در این روزها شرایط و استرس های روانی و اجتماعی است در برخی موارد وسواس می تواند به صورت ارثی باشد، علاوه بر این ممکن است در شرایط عادی بروز پیدا کند اما زمانی تشدید می شود که یک فشار روانی یا اجتماعی وارد شود.
 
وردانی تصریح کرد: با شیوع کرونا خیلی از افراد به صورت مهار گسیخته دچار وسواس شدید شست و شو شده‌اند که این کار باعث صدمات جسمی و روانی برای آنها شده است، این افراد با رعایت اصول بهداشتی غیر اصولی آن قدر دست هایشان را می شویند و از محلول ضدعفونی استفاده می کنند که دچار مشکلات پوستی می شوند، گزارش های دریافتی نشان می دهد که طی ماه های اخیر که از شیوع کرونا می گذرد بسیاری از مردم به دلیل استفاده بیش از اندازه از وایتکس، دچار سرفه شدید و تنگی نفس شده و به این دلیل به مراکز درمانی مراجعه کرده اند.

لزوم کسب آگاهی از منابع معتبر

این مشاور 4030 اضافه کرد: اطلاع رسانی درست از منابع معتبر می‌تواند تا حد زیادی از وسواس جلوگیری کند، زیرا منابع متعدد و گفته های ضد و نقیض برخی از پزشکان و کارشناسان باعث می شود مردم سردرگم و دچار استرس شوند و از مواد ضدعفونی‌کننده بیش از اندازه استفاده کنند، دلیل آن این است که در شبکه‌های زرد و فضای مجازی برخی اقدام به تولید محتوا می کردند و این باعث سردرگمی مردم شده بود.
 
وی با بیان این که بهترین کار این است که پزشکان و کارشناسان مورد اعتماد مردم در این مورد اطلاعات یکسان و یک دست علمی را در اختیار مردم قرار دهند، تصریح کرد: در این شرایط بهترین روش درمان، دارویی و روان درمانی است که می تواند در کنار هم تاثیرگذار باشد.
 
این مشاور خانواده اضافه کرد: در این مسیر، روانشناسان با تکنیک مواجهه و عدم پاسخ به بیماران کمک می کنند تا آنها را از تکرار یک عمل باز دارند، برخی در بازه زمانی یکساله بهبود پیدا می کنند و برای عده ای شرایط متفاوت بوده و ممکن است نیاز به ادامه درمان داشته باشند که برخی نگران عوارض داروها هستند، در حالی که داروهایی که برای استرس تجویز می شود، عوارض ندارد و از طرفی اگر این اختلال درمان نشود، مزمن می شود و دیگر نمی توان کنترلش کرد.
 
وردانی گفت: اکثر افراد وسواسی می دانند که کارشان منطقی نیست، بنابراین اگر در این مرحله به آنها پیشنهاد درمان داده شود، معمولاً نتیجه خوبی به همراه دارد زیرا فرد آگاه است که این مسئله غیر منطقی بوده و با مراجعه به یک روانشناس و روانپزشک به راحتی درمان می شود؛ اما اگر این بیماری مزمن شود دیگر نمی توان کاری انجام داد و به جزئی از رفتار و عادت تبدیل می‌شود و فرد دیگر به این باور نمی رسد که بیمار است و برای درمان مراجعه نمی‌کند.
 
 وی تصریح کرد: اگر چند سال از شروع وسواس بگذرد و در فرد به یک عادت تبدیل شود، به گونه ای که خودش را تمیز و دیگران را کثیف بداند، کار سخت می شود، اما هنگام رفتار وسواسی درمان سریع آن می تواند از نشان دادن این وضعیت جلوگیری کند.

این کارشناس گفت: خیلی از مواقع فرد وسواسی به پزشک مراجعه و با درمان دارویی بعد از مدتی احساس می‌کند بهبود یافته است، دوره درمانی را بدون نظر پزشک کنار می‌گذارد که متاسفانه در این صورت دو هفته بعد از اینکه دارو قطع شد دوباره علائم بر خواهد گشت و اگر بخواهیم دوباره دارو درمانی یا روان درمانی را شروع کنیم مثل قبل نتیجه بخش نخواهد بود و کار درمانگر و بیمار را با سختی و مشکل مواجه می کند.

شروع موجی از وسواس در پساکرونا
 
وردانی با تاکید بر این که نشانه های وسواس را باید بشناسیم، بیان کرد: در پسا کرونا موجی از انواع وسواس را خواهیم داشت که کار را سخت می‌کند، اگر مردم دچار این مشکل شده اند، می طلبد زودتر و در زمانی که آگاه هستند  بیماریشان غیر منطقی است برای درمان اقدام کنند.

وی اضافه کرد: این روزها در پی تماس های زیادی که از سوی مردم داشتیم، متوجه شدیم که این حساسیت به وجود آمده است که همه فکر می کنند کرونا گرفته اند، در حالی که اگر موارد بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کنیم، دست ندهیم و روبوسی نکنیم، مشکلی رخ نمی دهد و دیگر نیازی به حساسیت بیشتر نیست.
 
وردانی گفت: توصیه می کنم مردم این روزها از نوشیدنی هایی که توسط پزشکان صاحب نظر معرفی شده و همچنین لیموترش، میوه و سبزیجات استفاده کنند چراکه در تقویت سیستم ایمنی بدنی آن ها موثر است.
 
وی اذعان کرد: یکی از مواردی که می تواند به پیشگیری از ابتلا به کرونا کمک کند، پرهیز از بازدید است، اما متاسفانه همچنان در استان شاهد این موضوع هستیم و برخی حتی همدیگر را به آغوش می کشند که انتظار می رود این موارد توسط مردم رعایت شود.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdchwmnzk23niwd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما