تاریخ انتشار :شنبه ۲۱ تير ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
تبعات اجتماعی و فرهنگی فضای مجازی مانند یک سونامی است که در عرض چند دقیقه قدرت تخریبی به اندازه چندین توفان، زلزله و سیل را دارد که به نظر می رسد برای مقابله با این قدرت تخریب راهی جز آموزش وجود ندارد.
سونامی بدحجابی در شبکه های اجتماعی/ وقتی گره روسری ها هر روز شل تر می شود
به گزارش عصرهامون، این روزها علاوه بر این که فروشگاه های پوشاک ویترین خود را با مانکن هایی آراسته اند که مروج بی بند و باری و بدحجابی هستند، شاهد شوی بی حجابی توسط کاربران فضای مجازی در شبکه های مختلف هستیم.
 
 با گسترش تکنولوژی و ورود آن به بطن زندگی مردم، متاسفانه حجاب به عنوان یکی از شاخصه‌های سبک زندگی اسلامی مورد هجمه شبکه های اجتماعی واقع شده و این فضا فرصتی را برای موج سواری جریان های ضدفرهنگی فراهم کرده است.
  
در حالی که فضای مجازی به حدی اهمیت دارد که رهبر معظم انقلاب سال‌ها است که دغدغه فرهنگی و غفلت از آسیب های فضای مجازی را گوشزد می کنند، ایشان فرموده اند "اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتماً رئیس فضای مجازی کشور می‌شدم".

واقعیت مجازی
 
حسنیه ارباب افضلی، کارشناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره گفت: فضای مجازی این روزها آنقدر در زندگی انسان نقشی پررنگ بازی می کند که می توان گفت به یک واقعیت مجازی تبدیل شده است، واقعیتی که نمی توان از آن چشم پوشید و کم یا زیاد زندگی همه ما را تحت تاثیر خود قرار داده است.
 
وی ادامه داد: در این واقعیت مجازی، افراد ترکیبی از زندگی خصوصی و عمومی خود را به نمایش می گذارند و همین موضوع سبب شده است تا این روزها با سبک های جدید و شاید مغایر با زندگی عادی در فضای مجازی مواجه شویم.

ارباب افضلی افزود: به طور مثال تا همین ۵ یا شش سال اخیر یک فرد مشهور یا به عبارتی سیلبریتی مانند یک بازیگر فقط در جلوی دوربین فیلمبرداری برای مردم به ایفای نقش می پرداخت و از زندگی شخصی وی جز برخی اطلاعات شناسنامه ای مانند ازدواج و طلاق یا سن تولد چیز دیگری در دست نبود، اما اکنون که هر کس در فضای مجازی دارای صفحه شخصی است، این روال نیز تغییر یافته و افراد مشهور یا محبوب در افکار عمومی با اشتراک گذاشتن لحظاتی از زندگی شخصی خود دامنه زندگی خصوصی خود را گسترده تر کرده اند.
 
این کارشناس تصریح کرد: در این میان مخاطبان آنان با همراهی های هر روزه در این زندگی با آنان شریک می شوند، همین سبک رفتاری افراد مشهور در زندگی افراد معمولی و عادی نیز به وجود آمده است با این تفاوت که بازیگران، هنرمندان، خوانندگان، سیاستمداران و ... از قبل در فضای واقعی دارای شهرت و محبوبیت بوده اند و فضای مجازی با به نمایش گذاشتن بخشی از زندگی خصوصی آنان به شهرت و محبوبیتشان افزوده است.
 
هدف؛ رسیدن به شهرت

وی اضافه کرد: اما افراد معمولی در فضای مجازی برای سیلبریتی شدن دیگر نیازی به استعداد در بازیگری یا خوانندگی و شغل و حرفه ای خاص ندارند و هر کس با داشتن زیبایی ظاهری یا انجام کاری ساختارشکنانه می تواند در این واقعیت مجازی به شهرت دست یابد.
 
به گفته ارباب افضلی، در این میان بر اساس آنچه مشاهده می شود انجام کارهای ساختارشکنانه بیشتر از موارد دیگر در شهرت آنان در فضای مجازی نقش دارد و همین مسائل سبب می شود تا با سبکی جدید و مغایر با زندگی عادی و عرف جامعه روبه رو شویم.
 
وی با بیان این که یکی از این مسائل ساختارشکنانه مسئله بی حجابی در فضای مجازی است، ادامه داد: همانطور که عدم رعایت حجاب در زندگی واقعی جامعه را در برابر آسیب های مختلف اجتماعی و فرهنگی قرار می دهد، در زندگی مجازی نیز این مسئله آثار و پیامدهای بسیاری دارد.
 
این کارشناس مسائل اجتماعی تاکید کرد: افراد در فضای مجازی ترکیبی از زندگی خصوصی و عمومی خود را به نمایش می گذارند، در این شرایط افرادی که علی رغم میل باطنی خود در زندگی واقعی مجبور به رعایت حجاب هستند یا به عبارتی افراد کم حجاب جامعه تلقی می شوند، در زندگی مجازی خود دیگر خود را ملزم به رعایت آن نمی دانند و آن گونه که دلخواه خودشان است، رفتار می کنند.

تسری بدحجابی در زندگی واقعی 

ارباب افضلی اذعان کرد: رواج این رفتار در فضای مجازی چه در بین افراد مشهور و چه در میان افراد معمولی سبب می شود رعایت نکردن حجاب از نظر روانی در جامعه به امری عادی تبدیل شود و همین طرز تفکر به صورت آرام آرام در زندگی واقعی نیز تسری پیدا می کند.
 
وی اضافه کرد: اگر در گذشته نه چندان دور به مردان توصیه می شد چشم خود را به روی زنان نامحرم ببندند و به زنان نیز توصیه می شد حجاب خود را در برابر مردان نامحرم حفظ کنند اکنون دیگر نمی توان گفت مردان چشم خود را به روی فضای مجازی ببندند و زنان نیز در برابر مردان محرم در فضای مجازی حجاب خود را رعایت کنند، چرا که این فضای مجازی برخلاف عمر کوتاهی که دارد بسیاری از معادلات چندین ساله زندگی ما را به راحتی تغییر داده است.
 
این کارشناس اعزکد: اگر در گذشته یک مرد ایرانی نسبت به دیده شدن عکس و فیلم خصوصی همسر یا خواهر خود تعصب فراوان داشت، اکنون خواسته یا ناخواسته در حال لایک کردن همین عکس ها در فضای مجازی است و قبح دیده شدن ناموسش در فضای مجازی برای او از بین رفته است.
 
ارباب افضلی تصریح کرد: اگر در گذشته مردی به خاطر تعهد به زندگی از نگاه کردن به زنان بی حجاب چشم پوشی می کرد، اکنون با باز کردن اینستاگرام در تلفن همراهش ناخواسته در برابر دنیایی از تصاویر بی پرده و حجاب قرار دارد که اگر بخواهد باز هم از روی تعهد به آنان نگاه نکند باید به کلی تلفن همراه اندورید خود را کنار بگذارد، همین کمرنگ شدن تعهد افراد به یکدیگر به بهانه مجازی شدن زندگی اکنون بزرگترین مشکل و بیشترین دلیل شکست زندگی های مشترک در دنیای واقعی است.
 
تبعات اجتماعی فضای مجازی

به گفته ارباب افضلی، تبعات اجتماعی و فرهنگی فضای مجازی مانند یک سونامی است که در عرض چند دقیقه قدرت تخریبی به اندازه چندین توفان، زلزله و سیل را دارد که به نظر می رسد برای مقابله با این قدرت تخریب راهی جز آموزش وجود ندارد.
 
وی گفت: با رواج روزافزون شبکه های اجتماعی و نقش جدایی ناپذیر آنان در زندگی امروز نمی توان به حذف یا فیلترینگ فکر کرد، بلکه باید برای نسل جدید که کودکان و نوجوانان ما هستند مطابق با همین تهدیدات و ظرفیت های فضای مجازی نسخه زندگی پیچید و با دادن آموزش های اساسی و پایه ای سعی کرد تا از تبعات منفی فضای مجازی در زندگی واقعی آنان کاسته شود.
 
این کارشناس ادامه داد: شاید مهمترین و اساسی ترین مقوله این آموزش تفکیک بین زندگی خصوصی و عمومی و اهمیت رعایت اخلاق و حقوق متقابل در فضای مجازی باشد تا کاربران بدانند فضای مجازی به معنای جایی نیست که هر کس هر کار دلش بخواهد انجام دهد.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcjmmevvuqe8mz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها