کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

یادداشت؛

چابهار و میلک نقطه اتصال افغانستان به آبهای آزاد

19 تير 1399 ساعت 7:00

به طور کلی نیاز برخی کشورها به ایران برای اتصال به افغانستان و نیاز این کشور به رابطه دوستانه با ایران می توان با همکاری های اقتصادی امنیت منطقه را نیز افزایش داد.


به گزارش عصرهامون محمدعلی رحیمی نژاد؛ دانشجوی دکتری روابط بین الملل  در یادداشتی نوست:

با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک افغانستان، با مهار این کشور در زمینه پیشگیری از اقدامات تروریستی و امنیت‌زایی در این کشور، می‌توان به ایجاد امنیت بیشتر در کشورهای منطقه و غرب آسیا امیدوار بود.
 
افغانستان یکی از کشورهای مهم و تاثیرگذار بر امنیت غرب آسیا است که علی رغم وجود دولت، از داشتن امنیت در زمینه های مختلف محروم است.
 
فقدان امنیت در افغانستان بر سایر کشورهای منطقه از جمله ایران، پاکستان و هند تاثیرات فراوان از جمله سرایت ناامنی با ترویج گروهک‌های تروریستی همراه بوده است.

در همین راستا یکی از برنامه های راهبردی هندوستان طی سالیان اخیر سرمایه‌گذاری اقتصادی در افغانستان جهت تاثیرگذاری در معادلات امنیتی منطقه و کسب سود از طریق بندر چابهار بوده است.
 
 نیتین گادکاری وزیر کشتیرانی هند و عباس آخوندی همتای ایرانی وی روز چهارشنبه (17/8/96) تفاهمنامه مربوط به توسعه بندر چابهار در خلیج عمان را امضا کردند، در ادامه دولت هند با انتشار بیانیه‌ای تأکید کرده است که شرکت های هندی پروژه توسعه بندر چابهار را اجرا خواهند کرد.
 
توافق فوق در حالی بود که ایران و هند در سال 2003 میلادی با توسعه بندر چابهار در خلیج عمان و در نزدیکی مرز ایران و پاکستان، موافقت کرده بودند ولی این طرح به علت تحریم های غرب با پیشرفت ناچیزی روبرو شده بود؛ علت اصلی این همکاری را می توان علاوه بر تلاش هند برای مقابله با گروهک های تروریستی و رشد اقتصادی، همکاری اقتصادی رقبای سیاسی و اقتصادی هند یعنی چین و پاکستان با امضای قرارداد 46 میلیارد دلاری برای گسترش همکاری های انرژی، دانست.
 
امنیت اولویت اول کشورهای دنیا است

 در دنیای امروز مهمترین بعد از زندگی را امنیت در برمی گیرد و سایر فعالیت ها در سایه امنیت معنا و مفهوم می یابد؛ بالطبع کشور ها که کنشگران بین الملل هستند نیز برای تحقق خواسته های خود امنیت را اولویت خود می دانند.

 امنیت و ناامنی مانند گذشته دارای تاثیرات محدود نیست و ناامنی در یک کشور می تواند امنیت جهانی را به مخاطره بیاندازد با توجه به از بین رفتن گسستگی امنیت کشورها و پیوستگی روز افزون امنیت بویژه برای کشورهای همسایه، همکاری سایر کشورها برای ایجاد امنیت امری بدیهی است.
 
همکاری اقتصادی هند و افغانستان امنیت سیاسی در غرب آسیا را افزایش می دهد

  افغانستان از ناامن ترین کشورها طی سالیان اخیر به شمار می رود که وجود گروهک‌های تروریستی آن بر امنیت کشورهای منطقه تاثیر منفی داشته است؛ لذا همکاری اقتصادی هند و افغانستان که با واسطه قرار گرفتن ایران انجام می‌شود، می‌تواند به افزایش امنیت سیاسی در منطقه غرب آسیا منجر شود.
                                                                                                                        
  صلح و امنيت در افغانستان، وجود سياست‌هاي اشغال گرانه آمريكا و خصوصاً سياست‌هاي پنهان برخي كشورها به منظور انتقال مواد مخدر و باندهاي قاچاق اسلحه و گروههاي خرابكارانه به ايران مواردي است كه همواره ايجاد ثبات امنيتي منطقه را به مخاطره افكندهاست.  
 
مهمترين منابع تنش زاي سياسي- امنيتي در روابط ايران و افغانستان را مي توان در مؤلفه­ هاي فعاليت اشرار و قاچاقچيان مواد مخدر در داخل و آن سوي مرزها، فعاليت گروه‌هاي تروريستي كه اقدامات منفي سياسي و ضدامنيتي مرتكب مي‌شوند، حضور مهاجرين افغان و تبعات ناشي از اين حضور، قاچاق و جرائم خشن، جستجو كرد.
 
ایجاد امنیت سیاسی در آسیای میانه با محوریت قرار دادن فعالیت اقتصادی

  کشور هند جهت مقابله فعالیت های خرابکارانه گروهک‌های تروریستی و استفاده از بازار مصرف آسیای میانه می تواند با حضور اقتصادی به عنوان یک کنشگر فعال ایفای نقش کند.
 
  در واقع مساله امنیت داخلی چالش مشترک کشورهای ایران، هند و افغانستان است که با محوریت قرار دادن فعالیت اقتصادی در پی ایجاد امنیت سیاسی نیز هستند.
 
  حضور اقتصادی هند در افغانستان سبب گسترش تعاملات اقتصادی میان ایران، افغانستان و هند شده و از این طریق علاوه برگسترش همکاری امنیتی، زمینه‌های داخلی ایجاد ناامنی در افغانستان را کاهش می‌دهد.

انتهای پیام/


کد مطلب: 126929

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/126929/چابهار-میلک-نقطه-اتصال-افغانستان-آبهای-آزاد

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir