ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> چاهک های کشاورزی در سیستان از آب های ژرف بیشتر آب دهی دارندسن آب در چاه ژرف از نظر علمی همخوانی ندارد | عصر هامون
تاریخ انتشار :شنبه ۲۱ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۵۳
عباس نورزائی گفت: یکی از آزمایشات انجام شده بر روی آب های استحصالی از چاه ژرف، آزمایش تعیین سن آب بوده است، سن آب های استحصالی بین ۳ تا ۳۵ سال برآورد شده اما آبهای ژرف باید سن میلیونی داشته باشند.
چاهک های کشاورزی در سیستان از آب های ژرف بیشتر آب دهی دارند/سن آب در چاه ژرف از نظر علمی همخوانی ندارد
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از پایگاه خبری اوشیدا؛ آب های ژرف به آب هایی گفته می شود که در عمق بیش از هزار کیلومتری عمق زمین یافت می شوند اینحفر زمین برای دستیابی به این آب ها بارها در کشور مطرح شد تا در مناطق کم آب از آن بهره گیری شود.

برای اولین بار درسیستان و بلوچستان حفاری آب های ژرف در سال ۹۷ آغاز شد که مخالفان و موافقانی در این زمینه وجود داشت.

عباس نورزائی کارشناس ارشد مدیریت روستایی در این خصوص به خبرنگار اوشیدا گفت: در اوج یأس و ناامیدی ناشی از حکومت خشکسالی در سیستان، طرحی بر زبان ها و نوشته ها زرق و برق یافت و عده ای با انگیزه های متنوع بر طبل اجرای آن کوفتند و اعتباری را صرف آن کردند.

وی افزود: کاری به گفته های دیگران و نوشته های آنها و مواضع جناحی و طایفه ای آنها ندارم، آنچه خود از نزدیک و از منابع دست اندرکار شنیده ام و تحلیل خودم است، این است که تئوری استفاده از آبهای ژرف در وزارت نیرو و بین صاحب نظران و دانشمندان آب موافقین و مخالفین فراوانی دارد.

نورزائی بیان داشت: در حالی که اندیشمندان وزارت نیرو جزو مخالفین این طرح بودند، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اسلامی ایران، با نیت خیرخواهانه و پژوهشی، این کار را با ضرب الاجل در سیستان و در نقطه ای مطالعه نشده، آغاز کردند.

وی بیان داشت: محل اجرای طرح با مخازن چاه نیمه ها کمترین فاصله را دارد. از طرفی با بستر دریاچه‌ی هامون هم فاصله ی چندانی ندارد، تا عمق دو هزار و ۱۵۰ متری حفاری صورت گرفته است و حجم خاکی که براساس قطر حفاری محاسبه می شود، با عمقی که حفار اعلام کرده است، همخوانی ندارد.

کارشناس ارشد مدیریتروستایی تصریح کرد: دبی محاسبه شده برابر اعلام کارشناسان، معادل ۶۰ بشکه ی ۲۲۰ لیتری در شبانه روز بوده است یعنی ۱۳ هزار و ۲۰۰ لیتر در شبانه روز، که معادل ۰/۱۵ لیتر بر ثانیه می شود.

وی ادامه داد: یکی از تحلیل ها این است که همین مقدار آب هم از زهاب چاه نیمه ها یا دریاچه‌ی هامون است برای قیاس لازم است بدانیم که هم اکنون هزاران چاهک تا عمق بیست متری به عنوان زهکش در دشت سیستان توسط کشاورزان با هزینه ای معادل بیست میلیون تومان حفاری شده است، این چاهک ها هر کدام حدود دو لیتر بر ثانیه یعنی معادل ۱۳/۳ برابر چاه ژرف آبدهی دارند.

وی گفت: یکی از آزمایشات انجام شده بر روی آب های استحصالی از چاه ژرف، آزمایش تعیین سن آب بوده است، سن آب های استحصالی بین ۳ تا ۳۵ سال برآورد شده اما آبهای ژرف باید سن میلیونی داشته باشند.

نورزائی گفت: ما برای کشاورزی ۲۲۰ هزار هکتار زمین های مرغوب زراعی سیستان، نیاز به تأمین قریب دو میلیارد مترمکعب آب داریم، همچنین برای رفع عطش هامون های مان، نیاز به ۹ میلیارد مترمکعب آب داریم.

وی تصریح کرد: از طرفی برای سیراب کردن چاه نیمه های مان، نزدیک به دو میلیارد آب نیاز داریم ، این چاه ژرف برای نقاطی از کشور، شاید مهم باشد که آب را با تاس و فنجان تقسیم می کنند نه سیستانیان دریادیده و اقیانوس اندیش که مقدار آب مصرفی خود را از چاهنیمه ها تامین می کنند.



انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjxaevouqe8yz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما