تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۳ تير ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
در حالی شهروندان سیستان و بلوچستان با مشکلاتی چون گرمای بیش از 40درجه ای و موج دوم شیوع کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند که معضلی بزرگ به نام بی آبی نمک بر زخم کهنه آنان می‌پاشد.
سیستان و بلوچستان در  بی آبی جان می دهد/قطعی آب، کووید-19 و صبر کلماتی آشنا در جنوب شرق کشور
به گزارش عصرهامون، انگار بی آبی و عطش در جنوب شرق کشور پایان ندارد هر سال با شروع فصل تابستان و آغاز فصل گرما باید منتظر شنیدن اخبار و گلایه های مردمی از شهرها و به ویژه روستاهای سیستان و بلوچستان باشیم، گلایه های که ناشی از رنج بی آبی، خشکسالی و تشنگی مردمان سخت کوش این دیار است و اینک عرصه زندگی را بر مردم محروم  این استان پهناور تنگ و تنگتر کرده و انگار چاره آ تنها صبر است ،گلایه و البته امید به یاری مسئولانی که چشم به مشکلات بسته اند.

 در حالی که هنوز در آغاز فصل هستیم اما گرمای هوا و تکرار قصه کم آبی، افت فشار و قطعی های مکرر آب در هر گوشه و کنار این استان  تاب تحمل از مردم این دیار را ربوده است، قصه پر غصه ای که با وجود بارندگی های سیل آسای ماه های اخیر و ورود آب از رودخانه هیرمند همچنان کم آبی زندگی ساکنان این شهر و منطقه را سخت کرده است.

زخم کهنه تداوم خشکسالی‌های ۲ دهه در سیستان و بلوچستان سبب افت آب‌های زیر زمینی و خشک شدن قنات‌های متعدد و در نتیجه از بین رفتن زیر ساخت‌های بخش کشاورزی و نابودی اکوسیستم طبیعی در سطح وسیعی از اراضی و مراتع این استان شده است.

از سوی دیگر عدم توجه به اندک منابع موجود و استفاده درست از این دارایی های با ارزش بر این زخم کهنه نمک پاشیده و دل مردم سیستان و بلوچستان را خون کرده است.

گل آلود بودن آب شرب خطر ابتلا به کرونا را افزایش داد

طی چند روز اخیر برخی از شهروندان سیستانی در هیرمند به دلیل آلودگی در آب شرب این شهر اقدام به تهیه آب از مراکز تصفیه آب کردند که عدم رعایت توصیه های بهداشتی و استفاده از ماسک موجب ازدحام جمعیت برای خرید آب تصفیه شده در این شهر شد.

چندی قبل دکتر میرزایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل شهرستان هیرمند را جزو شهرهای قرمز منطقه سیسان اعلام کرد که می طلبید مردم در این شهرستان دست کم از ماسک برای تردد در خیابان ها استفاده کنند.

این در حالی است که نه تنها مردم این توصیه های را جدی نگرفته اند بلکه استفاده از ماسک را هم بر خود الزامی نمی دانند.



صف خرید آب موجب شیوع کروناست

یکی از شهروندان هیرمندی در این خصوص به خبرنگار ما گفت: در حالی که این روزها شاهد فشار بی سابقه آب هستیم اما آلودگی آن باعث نگرانی از سلامت آن شده است.

مهدی راشکی افزود: به همین جهت برای تهیه آب تصفیه شده اقدام کرده ایم که متاسفانه تجمع افراد بدون ماسک را در این مکان ها شاهد هستیم.

وی بیان داشت: در موقعیتی قرار گرفته ایم که نه می توانیم از آب شرب لوله استفاده کنیم و نه برای خرید آب تصفیه شده به جهت وجود افراد بی ملاحظه اقدام کنیم.

رسوباتی ته نشین شده عامل گل آلود شدن آب هیرمند

غلامحسین لکزائیان پور معاون تامین آب و آبرسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما، گفت: ما از روز چهارشنبه هفته گذشته اقدام به بهره برداری از لوله جدید انتقال آب زهک به هیرمند کرده ایم که این امر باعث فشار آب در لوله ها گشته است.

وی ادامه داد: از طرفی در گذشته که فشار آب برابر با نصف مقدار حال بوده است موجب گشته تا در لوله رسوباتی ته نشین شود که فشار آب قبلی توان جا به جایی آن را نداشته باشد.

لکزائیان پور تصریح کرد: افزایش فشار آب در لوله که از چند روز گذشته ایجاد شده است باعث جا به جای رسوبات به جای مانده شده که تا دو الی سه روز آینده بر طرف خواهد شد.

وی گفت: آب شرب موجود در لوله هم جهت اطمینان از سلامت آن به آزمایشگاه ها فرستاده شده است تا در این خصوص برای مردم جای نگرانی نداشته باشد.



مردم دلگان در ارزوی آب شرب بهداشتی

معضل عدم دسترسی به آب شرب بهداشتی در همه مناطق سیستان و بلوچستان به چشم می خورد به گونه ای که با وجود اینکه اغلب روستاهای شهرستان دلگان در سال های گذشته لوله کشی شده اند اما در این سال ها با توجه به افزایش جمعیت در این مناطق، لوله کشی پاسخگوی جمعیت کنونی نیست و یا اینکه اغلب خانه هایی که ساخته شده اند از شبکه آب رسانی فاصله بسیار زیادی دارند.

یحیی مرادی یکی از اهالی این منطقه به خبرنگار ما گفت: اهالی روستای چاهکیچی شهرستان دلگان آب آشامیدنی مورد استفاده خانواده خود را به دشواری و مشقت تهیه می کنند.

وی عنوان کرد: برخی از اهالی برای تهیه مایه حیات مورد نیاز خانواده خود با طی مسافتی ۵۰ کیلومتری به شهر زهکلوت رودبارجنوب استان کرمان مراجعه می کنند و برخی هم به موتور پمپ های روستا که شور و غیربهداشتی است می روند.

مرادی گفت: تا پیش از شیوع کرونا اهالی چاهکیچی برای تهیه آب آشامیدنی به یکی از موتور پمپ های روستای پنگ بخش جازموریان در استان کرمان می رفتند اما با توجه به شیوع این ویروس خطرناک و اعلام وضعیت هشدار در این مناطق، مالکان موتور پمپ ممانعت می کنند.

وی با تاکید بر اینکه چاهکیچی شهرستان دلگلن در اوایل دهه ۷۰ لوله کشی شده است،تصریح کرد: اما اکنون آن شبکه لوله کشی پاسخگوی جمعیت این روستا که نسبت به دو دهه قبل چند برابر شده، نیست.

مرادی عنوان کرد: استفاده از آب آشامیدنی غیربهداشتی و ناسالم موجب بروز بیماری های بسیار زیادی از اهالی این روستا شده است که می طلبد مسئولان نسبت به رفع معضل کمبود مایه حیات در منطقه چاهکیچی اقدام کنند.

مراد بهزادی یکی از اعضای شورای اسلامی این روستا در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: برخی از منازل این روستا به آب لوله کشی و بهداشتی دسترسی ندارند و آن منازلی هم که لوله کشی آب دارند، متاسفانه به آب آشامیدنی و بهداشتی دسترسی ندارند.

وی ادامه داد: اهالی این روستا عموما آب آشامیدنی مورد نیاز خود را یا از موتورپمپ های کشاورزی و با پیمودن مسیری دو تا 3 کیلومتری تامین می کنند و یا اینکه با حفر چاه جلوی منزل مسکونی خود آب مورد استفاده خانواده هایشان را تامین می کنند.



آب غیربهداشتی بلای جان شهروندان

عضو شورای اسلامی روستای چاهکیچی شهرستان دلگان عنوان کرد: آب غیربهداشتی موجب بروز مشکلات بسیار زیادی از جمله سنگ کلیه، اسهال و... برای اهالی محله الغدیر و روستای چاهکیچی شده است.

بهزادی اضافه کرد: برای رفع این مشکل اهالی چاهکیچی دلگان به مسئولان این شهرستان مراجعه کرده ایم که یا منکر معضل آب آشامیدنی در این محله شده اند و یا برخی هم وعده برطرف کردن مشکل را داده اند که تاکنون رفع هم نشده است.

تامین آب شرب در اولویت ماست

عظیم عظیمی مقدم رئیس اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان دلگان نیز در گفتگو با خبرنگار ما، بیان کرد: در زمان اجرای آب لوله کشی چاه کیچی در چند سال قبل جمعیت این روستا ۲۰۰ خانوار بوده ولی به مرور و با افزایش جمعیتی که داشته به 850 خانوار رسیده و موتور پمپ و مخزن آب روستا جوابگوی این تعداد خانوار نیست.

وی خاطرنشان کرد: برطرف کردن معضل آب لوله کشی روستای چاهکیچی در اولویت اصلی اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان دلگان در سال جاری است.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdchxqnz-23nizd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها