تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۳۵
عضویت 24 دستگاه در شورای عالی فرهنگ عمومی کشور و شرایط فعلی حاکم بر جامعه از لحاظ عفاف و حجاب، نشان از موازی کاری یا به قولی به درستی انجام نشدن مسئولیت ها در این حوزه دارد که نتیجه ای جز کمرنگ شدن عفاف و حجاب در کشوری اسلامی نداشته است.
چرا طرح‌های ایرانی و اسلامی در حد نمایشگاه‌ها باقی می‌ماند/ نقش سلبریتی‌ها در تغییر ذائقه پوشش مردم چیست؟
به گزارش عصرهامون به نقل از عصراترک، بیست و یکم تیرماه سالروز قیام مردم مشهد علیه کشف حجاب به عنوان روز عفاف و حجاب در تقویم کشور نام گرفته و هر ساله از ۱۹ تا ۲۵ تیرماه به عنوان هفته عفاف و حجاب در کشور مطرح است تا بهانه ای باشد برای دقت بیشتر به مقوله عفاف و حجاب  و توجه به زنگ خطر افزایش بی حجابی و تلاش در راستای نهادینه کردین فرهنگ حیا و عفت در خانواده ها.
در همین راستا و به مناسبت هفته عفاف و حجاب میزگرد تخصصی عفاف و حجاب با حضور رضا لنگری، مسئول دبیرخانه شورای فرهنگی استان و رئیس اداره گروه هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد استان خراسان شمالی ، حجت الاسلام مرتضی رستم پور، معان رسانه، فرهنگ سازی و آموزش ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان،  علی صادقی، نائب رئیس اتحادیه پوشاک مرکز استان، علی وفاه خواه، رئیس اداره بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی و خانم طاهره رحیم زاده بانوی طراح و موسس اولین مرکز تک منظوره مد و لباس در استان برگزار شد.
چرا فروشگاه های اختصاصی اقلام فرهنگی و حجاب در سطح استان به اندازه نیاز وجود ندارد و بانوان محجبه به راحتی نمی توانند اقلام مورد نیازشان را تامین کنند؟
علی صادقی، نائب رئیس اتحادیه پوشاک مرکز استان با اشاره به اینکه این دغدغه در جامعه وجود دارد، اما تنها مختص استان خراسان شمالی نیست، گفت: در حال حاضر در شهرستان بجنورد پنج فروشگاه اختصاصی اقلام فرهنگی و حجاب دایر است، اما متاسفانه تقاضا و خرید از این فروشگاه ها پایین است.
وی نبود فرهنگ سازی مناسب در راستای معرفی عفاف و حجاب را نقص بزرگی خواند و گفت: در بازرسی های مکرر در مرکز استان به فروشنده ها نسبت به توزیع و فروش مانتوهای فاقد حجاب و پوشش تذکر داده می شود، اما این فروشنده ها در پاسخ بیان می کنند، وقتی برای خرید به تهران یا مشهد مراجعه می کنند بالغ بر 90 درصد مانتوهای ارائه شده در گروه مانتوهای جلوباز، شیشه ای و بدن نما هستند و با توجه به تقاضای مشتری در شهر به اجبار آن ها را تهیه می کنند.
صادقی با اشاره به سابقه 15 ساله اش در صنف پوشاک اضافه کرد: خراسان شمالی نسبت به سایر استان ها از لحاظ رعایت حجاب و عفاف وضعیت مناسبی دارد و در بجنورد 80 درصد مردم عرف را رعایت می کنند.
وی با بیان اینکه فرهنگ سازی در گام نخست باید از خانواده شروع شود، خاطرنشان کرد: جایگاه نهادهای آموزشی در ادامه تربیت خانواده، غیرقابل انکار است اما متاسفانه تاکنون فرهنگ سازی مطلوبی صورت نگرفته است.
در حال حاضر در کشور 24 دستگاه فرهنگی در این رابطه مسئول هستند، اما آنچه در جامعه نمایان است، نشان از عدم همکاری این دستگاهها دارد، چه کسی متولی رسیدگی به امر عفاف و حجاب است؟
رضا لنگری، مسئول دبیرخانه شورای فرهنگی استان با اشاره به اینکه اتحادیه پوشاک خط مقدم است، گفت: نهاد قانون گذار در این حوزه، شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست رئیس جمهور است که ذیل این شورا، شورای فرهنگ عمومی که خوراک و حلقه وصل استانها و کارهای اجرایی است به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد تشکیل می شود.
وی ادامه داد: در استان خراسان شمالی رئیس این شورا حجت الاسلام یعقوبی، نماینده ولی فقیه در استان، نائب رئیس شورا برعهده استاندار و دبیر آن مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
لنگری با بیان اینکه 24 دستگاه در این شورا عضو هستند و تصمیمات گرفته می شود، گفت: وظیفه شورای فرهنگ عمومی رصد مسائل فرهنگی و اجتماعی است و جایگاه اجرایی ندارند.
این مقام مسئول اضافه کرد: در موضوع عفاف و حجاب، اصل عفاف فراموش شده است،  در حالی که اصل و اساس عفاف و حجاب، حیا است، اگر حیا این خصلت نفسانی در انسان ها تقویت شود، عفاف رویش پیدا کرده وبه شکل حجاب به نمایش گذاشته می شود.
لنگری اضافه کرد: نباید در بحث پوشش نامتعارف در جامعه تنها کاسب و توزیع کننده مقصر دانسته شود،  چرا که  وظایف 24 گانه در حوزه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به دستگاه های متولی ارائه شده است و هیچ دستگاهی نمی تواند بگوید به ما ربطی ندارد و از انجام مسئولیتش شانه خالی کند.
 

 
وی یادآور شد: در مصوبه شورای عالی فرهنگی حمایت مادی و معنوی از آثار فرهنگی و هنری همانند تسهیل در صدور مجوز، جلوگیری از انتشار و تبلیغ کالای فرهنگی همچون کتاب، فیلم، تئاتر که با فرهنگ عفاف و حجاب مغایر است، شواری نظارت بر پروانه نمایش تئاتر، مسائل پوششی و حجابی در متن، موسیقی، طراحی بر عهده دستگاه فرهنگ و ارشاد گذاشته شده است.
لنگری با بیان اینکه جزو منتقدین به فضای نامتعارف پوشش در جامعه هستم، اضافه کرد: صداوسیما در این زمینه مسئولیت سنگینی بر عهده دارد، زیرا جوانان از فیلم ها الگو می گیرند، اما در این زمینه آسیب شناسی نشده است، در حالی که سلبریتی با در دست داشتن ابزار و رسانه به راحتی بر خانواده اثر گذاری می کنند.
حجت الاسلام رستم پور در ادامه با اشاره به اینکه با بخشی از توضیحات دستگاه فرهنگ و ارشاد استان موافق هستم، گفت: نیاز به فضا سازی است که بتوانیم پوشش درست را نهادینه کنیم و اینکه بگوییم در این زمینه فرهنگ سازی نشده است، قابل پذیرش نیست، زیرا پوشش ما میراث گذشتگان ما، اسلامی بودن ما و یادگار حضرت زهرا (س) است.
وی اضافه کرد: اداره فرهنگ و ارشاد استان به عنوان دبیری شورای فرهنگی عمومی در استان چه زمانی آخرین بار جلسه ای با این موضوع تدارک دیدند، با توجه به اینکه رصد را بر عهده دارید قطعا آسیب ها باید احصا شده باشد، که دنبال حل آن باشید، نتیجه رصد ها را بیان کنید؟
حجت الاسلام رستم پور با اشاره به اینکه خراسان شمالی استانی صنعتی نیست، یادآور شد: اداره صنعت و معدن و تجارت خراسان شمالی در استان به صورت ویژه  چه اقدام و حمایتی را نسبت به تولیدکننده اقلام فرهنگی و کالای فرهنگی پوشش اسلامی داشته است، آیا یارانه ای  برای حمایت از آنها در نظر گرفته شده است؟
وی با بیان اینکه در سطح شهر بجنورد به نسبت جمعیت تنها پنج مرکز ارائه محصولات حجاب هستند، که گاها باب سلیقه متقاضیان واقع نمی شود، گفت: آیا حمایتی برای توسعه و افزایش تعداد این مراکز در دستور کار بوده است، اگر انجام شده پس مشکل کار کجاست که بعد از گذشت 40 سال از عمر انقلاب هنوز درگیر این مسائل هستیم و الگوی درستی از پوشش اسلامی را نتوانسته ایم طراحی کنیم.
لنگری در پاسخ گفت: در جلسه شورای فرهنگی عمومی، که 11 آبان سال گذشته برگزار شد، مصوب شد که دستگاه های عضو شورا، هر سه ماه براساس تکلیفی که به انها محول شده است، گزارشی را ارائه دهند، که گزارشات به صورت کلی جمع بندی و برای آسیب شناسی به تهران ارائه شود.
حجت الاسلام رستم پور افزود: به نظر شما با این گزارشگیری ها به نتیجه خواهید رسید؟
لنگری با اشاره به اینکه براساس علم برنامه ریزی، زمانی می توان برنامه ریزی درستی داشت که داده های دریافتی صحیح باشند، گفت: باید دستگاه ها به صورت هر سه ماه گزارش دهند و جمع بندی شود، برای شورای فرهنگ عمومی ارسال شود که بعد از رصد وضعیت استان تکلیف گذاری و وضع قانون صورت گیرد.
وی با بیان اینکه مد و لباس زیرمجموعه اداره کل و معاونت هنری استان است، گفت: در این راستا برای حمایت از طراح فراخوان داده می شود، نمایشگاه های سالانه مد و لباس برگزار می شود و لباس هایی در این نمایشگاه پذیرش می شوند که براساس طراحی ایرانی و اسلامی باشند.
حجت الاسلام رستم زاده بیان داشت: فرهنگ و ارشاد به عنوان متولی امر چرا تاکنون پیگیر نبوده است، به نظر شما رصدی که انجام می شود آیا منجر به لایحه و قانون خواهد شد؟
لنگری افزود: پایش ها انجام می شود و قطعا برش استانی خواهد داشت.
حجت الاسلام رستم زاده گفت:  آخرین جلسه فرهنگ و عمومی در موضوع حجاب در سال گذشته برگزار شده است، و این به معنای ولنگاری در این قضیه است  و نشان دهنده وضع نامطلوب این مهم دارد.
لنگری اضافه کرد: حرف باید براساس علم بیان شود، من جزو منتقدین این بحث هستم ،اما باید علمی تر و واقعی تر به قضیه نگاه شود، چرا خواسته نمی شود بقیه دستگاه های مسئول بگویند در این زمینه چه کاری کرده اند؟
حجت الاسلام رستم پور ادامه داد: متولی عفاف و حجاب در کشور چه کسی است؟ 
لنگری پاسخ داد: کل کشور مسئول است.
حجت الاسلام رستم پور خاطر نشان کرد: متولی متمرکز در مسئله عفاف و حجاب باعث موازی کاری تمام دستگاه ها شده است به گونه ای که هر کدام در مقام دفاع از سازمان خودشان هستند.
لنگری بیان داشت: دفاع از عملکرد هر سازمان براساس چیزی است که قانون مکلف کرده است.
 
 

در راستای حمایت از تولید کننده چه اقدامی انجام شده است؟ 
وفاه خواه، رئیس اداره بازرسی و نظارت سازمان صنعت با اشاره به اینکه مقوله گرانی و گران فروشی متمایز از یکدیگرهستند، گفت: گرانی افزایش قیمتی است که توسط کارگاه ها و کارخانه های تولید خارج استان لحاظ می شود، اما خراسان شمالی بیشتر مصرف کننده و توزیع کننده است و در این مورد دخالت زیادی ندارد،  اما گران فروشی افزایش قیمتی است که توسط واحد صنفی لحاظ می شود و در واقع درصد سودی که از سمت سازمان حمایت مصرف کننده لحاظ شده است .
وی با بیان اینکه بازرسی ها فعال هستند، گفت:  از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد یک هزار و 550  نظارت بر واحدهای صنفی پوشاک در استان انجام شده است، که پرونده 114 واحد صنفی متخلف با عناوین گران فروشی، عدم درج قیمت، عدم صدور فاکتور و تقلب به تعزیرات ارجاع داده شده است.
وفاه خواه خاطر نشان کرد: همچنین ابلاغ دستور العمل جهت رعایت عفاف و حجاب به خصوص صنف پوشاک،پوشش مانکن ها، ممنوعیت نصب دوربین در آرایشگاه های زنانه، ممنوعیت فروش مانتوهای جلوباز و شیشه ای  ابلاغ شده است.
این مقام مسئول ادامه داد:  وام های قرض الحسنه با کارمزد 4 درصد به تولیدی های پوشاک داده شده که از سال گذشته تاکنون 22 تولیدی کارشان را آغاز کرده اند که از این تعداد سه مورد در راستای تولید محصولات فرهنگی و حجاب ایجاد اشتغال داشته اند.
مشکلات مطرح شده از سوی تولید کنندگان این است که از تولیدات استان حمایت خاصی نمی شود و تولیدات برای فروش به خارج استان ارسال می شود و با زدن برچسب یا برندی خاص، مجدد با قیمت بالاتری وارد استان می شود؟ برای رفع این مشکل چه اقدامی صورت گرفته است؟ 
وفاه خواه گفت: فرهنگ نابجایی در بین واحدهای صنفی استان جا افتاده که متاسفانه به تولیدات داخل استان بها نمی دهند و ترجیح می دهند از خارج استان خرید کنند که دلیل این خرید را کیفیت بالای کار عنوان کرده اند بنابراین تولیدکنندگان باید برای معرفی کارشان و حمایت به صنف مربوطه مراجعه کنند. 
 
اشاره شد در سال گذشته 22 وام جهت ایجاد تولیدی پوشاک اختصاص پیدا کرد، آیا حمایت از تولید کننده تنها منوط به پرداخت تسهیلات است یا حمایت های پس از تولید نیز انجام می شود؟ 
وفاه خواه پاسخ داد: در سال جاری حدود پنج جلسه با آموزش و پرورش برگزار شد و تولید کنندگان پوشاک مدارس معرفی و قرارداد بسته شد. 
صادقی گفت:  اتحادیه پوشاک آمادگی هر نوع همکاری را برای حمایت از تولیدکنندگان را دارد و این دغدغه حمایت پس از تولید در استان وجود دارد.
وی در رابطه با افزایش قیمت پوشاک در بازار اظهارکرد: در حالی که تورم سراسر کشور را فرا گرفته است، قطعا پوشاک نیز از مقوله گرانی در امان نخواهد بود، واحدهای صنفی بر اساس قانون موظف هستند 25 درصد به فاکتور خرید اضافه کنند در غیر اینصورت با آنان برخورد خواهد شد.
 

 
در رابطه با اختلاف قیمت یک پوشاک مشابه در دو نقطه از شهر، گاها بیان شده است که جایگاه مغازه روی قیمت جنس تاثیرگذار بوده است؟ 
وفاه خواه پاسخ داد:  این گران فروشی نیست، منطقه بالا شهر سقف 25 درصد سود را لحاظ می کند اما در پایین شهر با توجه به اینکه مخارج کمتری دارند، گاها کمتر از 25 درصد سود بر روی اقلام خود می کشند و این باعث اختلاف قیمت می شود.
وی افزود: کارگروه تنظیم بازار با حضور 11 دستگاه اجرایی فعال است که مصوبات کارگروه اطلاع رسانی می شود و تولیدی هایی که از تهسیلات این سازمان استفاده کرده اند معرفی می شوند.
 
طراحان لباس اسلامی چه دغدغه ای برای ورود به این عرصه دارند؟
رحیم زاده، طراح و موسس اولین مرکز تک منظوره مد و لباس در استان گفت: پوشش نامتعارف موجود در سطح شهر مهمترین دغدغه ام برای ورود به این عرصه بود، می توان با حمایت از افراد تحصیلکرده زیادی که در رشته طراحی دوخت تحصیل کرده اند و متخصص هستند، تولیدات استان را به سمت و سوی مورد نظر پیش برد.
این طراح لباس خاطرنشان کرد: در استان فقط فروشنده را که تنها یک توزیع کننده است از فروش لباس های با پوشش نامتعارف منع می کنند در حالی که در مقابل هیچ گونه حمایتی از طراحان و تولیدکنندگان داخلی نمی شود، طرح هایی که دانشجویان با دغدغه پوشش مناسب بانوی مسلمان و متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی طراحی می شود در هیچ جایی نمود پیدا نمی کند و نهایتا در یک نمایشگاه به نمایش گذاشته می شود که نتیجه آن نیز معمولا خروجی ندارد.
چرا با وجود اینکه هر ساله جشنواره های مد و لباس در سطح استان برگزار می شود و لباس هایی با هنرمندی طراحان استان با الگو گیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی به نمایش گذاشته می شود، اما این لباس ها و طراحی ها در سطح نمایشگاهی باقی می مانند و شرایط برای برای ورود به بازار و تولید انبوه برای آنها فراهم نمی شود؟ 
رحیم زاده گفت: لباسی که یک دانشجو برای ارائه در نمایشگاه به مرحله اجرا می رساند برای نمود بهتر کار با هزینه بالایی تهیه می شود، اما متاسفانه به دلیل حمایت نکردن از این طرح ها در همان سطح باقی می ماند و خاک می خورد. در مرکز استان خراسان شمالی در شرایط فعلی  چهار تولید کننده اقلام حجاب  فعال هستند که قطعا پاسخگوی نیاز بانوان نخواهد بود.
لنگری در این باره گفت: در قانون مد و لباس وظایف هر دستگاهی مشخص شده است، فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مقوله وظیفه حمایت از طراح کالای فرهنگی و هنری را دارد و پیگیری مراحل دریافت مجوز برای قانونی انجام شدن کار را بر عهده دارد و طبق قانون برپایی نمایشگاه های فصلی و دائمی، حمایت عملی از طراحان و تولید کنندگان پوشاک اسلامی که محصولاتشان براساس موازین اسلامی باشد، ارائه تسهیلات قانونی ، شناسایی تولید کننده و نظارت بر عهده سازمان صمت است.
در حال حاضر حجاب در جامعه اسلامی رنگ باخته است و برای برگرداندن آن به جایگاه اصلی اش باید دغدغه مند گام برداشته شود در اینجا این سوال پیش می آید که چرا افرادی که برای راه اندازی یک تولیدی پوشاک مراجعه می کنند به طراحان داخلی معرفی نمی شوند تا تولیدات متعارف در استان افزایش یابد؟
وفاه خواه در این باره گفت:  معرفی طراح باید از جانب سازمان فنی و حرفه ای انجام شود، اما در حال حاضر متاسفانه تولیدکنندگان برای اینکه حقوق مربوط به اداره دارایی، تعزیرات و اتحادیه را پرداخت نکنند غالبا به صورت غیرمجاز و زیرزمینی فعالیت دارند.
 
تاکنون بررسی شده است که چرا تولیدکنندگان داخلی با استان خراسان شمالی همکاری ندارند؟
وفاه خواه گفت: قبل از برگزاری هر نمایشگاهی در استان تبلیغات به صورت گسترده انجام می شود، اما یکی از دلایل اصلی تولید کنندگان داخلی برای حمایت کردن از محصولات تولیدی استان، پایین بودن کیفیت تولیدات است.
 چه دستگاهی باید پاسخگو این موضوع باشد که چرا طرح هایی که در این نمایشگاه عرضه می شود به تولید انبوه نمی رسند؟ 
وفاه خواه پاسخ داد: برگزاری نمایشگاه های مد و لباس بر عهده سازمان صمت نیست.
یکی از وظایف سازمان صنعت، معدن و تجارت  حمایت از تولید کنندگان است، در این راستا آیا از سمت نهاد شما به تولیدی های داخل استان پیشنهاد تولید محصولات ایرانی و اسلامی داده شده است، وقتی مطرح می کنیم پنج تولید کننده محصولات فرهنگی و حجاب در شهر بجنورد فعال هستند که بخاطر پایین بودن کیفیت کار در نمایشگاه های فصلی حضور پیدا نمی کنند، آیا به این موضوع هم  تاکنون نظارت شده است؟ 
 
 

لنگری پاسخ داد: شفاف صحبت کنیم، برگزاری نمایشگاه مد و لباس بستری است که فرهنگ و ارشاد برای نشان دادن طراحی ها ایجاد می کند، فرصت را دولت فراهم می کند، طراح باید دنبال کننده کار باشد.
وی با اشاره به اینکه خرید به قدرت خرید، اقتصاد  و ذائقه مردم برمی گردد، گفت:  ما در نهاد فرهنگ و ارشاد وظیفه مان را به درستی ایفا کرده ایم، مجوز دادیم، حمایت کردیم، اما ضلع اصلی که تعیین کننده است، مردم در جایگاه مصرف کننده هستند، باید ذائقه مخاطب که مردم هستند در نظر گرفته شود، باید دستگاه های متولی از جمله آموزش و پرورش که ساعت های زیادی با فرزندان ما در ارتباط هستند با دغدغه وارد شوند.
حجت الاسلام رستم پور نیز در این خصوص گفت: نسبت به پوشش اسلامی و ایرانی باید متولی کار را پیدا کیم، بنیاد عفاف و حجاب به عنوان متولی پوشش تشکیل شده است که دبیری آن برعهده حوزه های علمیه استان، حجت الاسلام سالاری است. در این زمینه باید بنیاد عفاف و حجاب، مدیر کل امور اجتماعی استانداری حضور پیدا کنند و پاسخگو باشند.
وی اضافه کرد: در این قضیه 24 دستگاه حضور دارند، به دنبال پازل های گمشده باشید.
حجت الاسلام رستم پور بیان داشت: آینده پژوهی در بحث پوشاک مغفول مانده است، طراحی ها نمایشگاه محور شده اند و خروجی کار در بازار دیده نمی شود، باید شرایطی فراهم شود که طرح های نمایشگاهی با کیفیت با قیمت پایین به بازار عرضه شود که مستلزم ورود بنیاد عفاف و حجاب در استان است.
وی یادآور شد: خراسان شمالی با داشتن قومیت های مختلف، پوشش های مختلفی را در دلش جای داده است اما در زمان فعلی آن پوشش ها قابل استفاده نیستند، در حالی که می توان با به روز کردن آن مدل ها و ایده گرفتن از طرح ها و رنگ ها پوششی مناسب و متناسب با ذائقه مردم تولید کرد که با عقاید اسلامی مان نیز متناقض نباشد.
حجت الاسلام رستم پور یادآور شد: کسی که باید پاسخگو باشد، مدیرکل امور اجتماعی و بنیاد عفاف و حجاب است که در زمینه فرهنگ سازی، اجرایی و عملیاتی پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: متاسفانه سلبریتی ها ذائقه مردم را نسبت به حجاب تغییر داده اند، مردم با الگو قرار دادن این گروه پوشش اصلی شان را به فراموشی سپرده اند،بارها شاهد هستیم که پوشش فلان آقا یا خانم بازیگر که در جشنواره کشوری حضور داشته در حجم بالا تولید و در کل کشور به عرضه می رسد.
 
صادقی افزود:  طراح و تولید کننده باید حمایت شوند، اما اینکه در این رابطه تنها اصناف مورد سوال واقع شود منصفانه نیست، همه باید پاسخگو باشند تا راه حلی برای این مشکل پیدا شود.
 
تهیه و تنظیم میزگرد: آرزو رحمانی
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjyaevhuqe8tz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها