تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۳۸
سواحل مکران و مرزهای سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت استراتژیکی امروز به یک شاهراه بین المللی طلایی برای ایران و سایر کشورهای از جمله افغانستان و هند هستند که با توجه به ظرفیت دریایی و زمینی برای تبادل کالا و تجارت نقش مهمی در اقتصاد و امنیت ایجاد کردند.
مرزهای جنوب شرق؛ گزینه طلایی توسعه کشورهای منطقه/ افغانستان و هند تبادلات اقتصادی خود را زیر سایه پرچم سه رنگ انجام می دهند
به گزارش عصرهامون به نقل از چهاربهاران، جمهوری اسلامی ایران با داشتن ظرفیت ها و پتانسیل های بالقوه اقتصادی، امنیتی، ارتباطی یک کشور استراتژیک در خاورمیانه و آسیای میانه است که با توجه با مرزهای آبی و زمینی علاوه بر ایجاد فرصت توسعه برای خود، باعث فرصت مناسب برای سایر کشورها از جمله کشورهای همسایه خود شده است.
 
سواحل مکران و مرزهای سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت استراتژیکی امروز به یک شاهراه بین المللی طلایی برای ایران و سایر کشورهای از جمله افغانستان و هند هستند که با توجه به ظرفیت دریایی و زمینی برای تبادل کالا و تجارت نقش مهمی در اقتصاد و امنیت ایجاد کردند.
 
این ظرفیت ها باعث شده تا دو کشور افغانستان و هند به دلیل تنش های سیاسی و نڟامی که با کشور پاکستان دارند و برای بحث های اقتصادی دچار معضل و مشکل هستند، جمهوری اسلامی ایران را برای نجات از این بحران انتخاب کنند.
 
راه دریایی سواحل مکران و زمینی مرزهای سیستان و بلوچستان بهترین انتخاب برای تبادلات اقتصادی این دو کشور است که با توجه به ظرفیت های فعلی و تاکید ایران بر گسترش دریای چابهار می تواند اثربخشی زیادی در توسعه اقتصادی منطقه داشته باشد.
 
محمدعلی رحیمی نژاد؛ دانشجوی دکتری روابط بین الملل در گفت و گو با خبرنگار چهاربهاران با اشاره به مهم ترین دلیل همکاری هند و ایران برای حضور اقتصادی در افغانستان گفت: مهمترین هدف استراتژیک هند در افغانستان، پیشگیری از نفوذ استراتژیک پاکستان در این کشور است تا بتواند مانع تبدیل افغانستان، به عمق استراتژیک پاکستان شود.
 
وی افزود: افغانستان ضلع سوم هارتلند جان است که هند با توجه به امتیاز عضویت در بریکس (5 کشور نوظهور در زمینه قدرت اقتصادی) و موقعیت ژئوپولیتیک افغانستان در صدد تسلط بر چین، ایران و روسیه است. برای ایران نیز حضور در افغانستان به منزله بخشی از فرهنگ هویتی و تمدنی است که تمایل به مزاحمت رقبا در این کشور ندارد.
 
وی ادامه داد: بدین ترتیب در رابطه با غرب آسیا بحث افغانستان بیانگر تناسب منافع ملی این کشور با هند، ایران و پاکستان است که تاثیر مهمی بر روابط افغانستان با غرب آسیا دارد.
 
این کارشناس روابط بین الملل تصریح کرد: ایران پس از انقلاب اسلامی همواره تلاش کرده است تا افغانستان به عنوان یک کشور اسلامی در منطقه مطرح شود.
 
وی گفت: حمایت از احزاب جهادی افغانستان و تشکیل اتحاد احزاب هشت گانه شیعی در ایران، بیانگر تمایل ایران به سیاست در افغانستان است و کشورمان برخلاف پاکستان دارای منافع حیاتی در افغانستان نیست اما ثبات افغانستان، امنیت مرزهای شرقی کشور را تامین می کند.

رحیمی نژاد با اشاره به اینکه ایران در کنار روسیه و هند از عوامل مهم شکست سیاست های پاکستان در افغانستان می باشند اظهار کرد: ایران پس از قدرت یابی طالبان که دارای حمایت تسلیحاتی پاکستان بود فجایع این گروه را محکوم کرد و همواره بر حمایت خود از شیعیان، تاجیک ها و سایر گروههای ضد طالبان افزود، این چالشها با شهادت دیپلمات های ایرانی در مزار شریف و دستور رزمایش نظامی توسط ایزان در مرزهای شرقی به اوج خود رسید.
 
وی ادامه داد: اهمیت افغانستان تنها به کشورهای ایران، هند و پاکستان در منطقه ختم نمی شود از دیگر کنشگران فعال در تحولات افغانستان کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند که پس از انقلاب اسلامی بر تاثیر گذاری خود افزودند.
 
کارشناس روابط بین الملل گفت: عربستان به دلیل رقابت با ایران و ادعای زعامت جهان اسلام باعث ورود به تحولات افغانستان و حمایت از طالبان در افغانستان شد، امارات نیز به علت اختلافات سرزمینی با ایران و طرح جزایر سه گانه خلیج فارس به حمایت از طالبان در افغانستان ترغیب شد (Taneja, 2017).
 
رحیمی نژاد خاطرنشان کرد: از انگیزه های مهم افغانستان جهت همکاری با ایران و هند علاوه بر مسائل اقتصادی می توان به خروج از انزوای منطقه ای و جهانی اشاره کرد، ترسیم مرزهای سیاسی افغانستان ما را متوجه کشوری محصور در خشکی می کند که با مجموعه ای از تنش های ملی و بین المللی قرار دارد.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcfecdytw6d0ta.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما