تاریخ انتشار :يکشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۳۵
ادبیات سیاسی دولت و اصلاح طلبان که راهبرد سیاسی پاستورنشینان نشات گرفته از این جریان سیاسی است در چند سال گذشته تغییرات فاحشی کرده و اغلب با تناقضات جدی روبرو بوده است؛ ماجرای «کدخدایی» که «جبار» شد یکی از همین موارد متناقض ادبیات سیاسی دولتمردان است.
«کدخدایی» که «جبار» شد/ راهبرد درهای باز به درهای بسته خورد
به گزارش عصرهامون به نقل از راه دانا؛ در بحبوحه انتخابات سال 92 بود که «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان بیان کرد که با دنیا تعامل می کنیم و مشکلاتمان را در این حوزه حل می کنیم. وی وعده بازگشت عزت به پاسپورت را داد و از سوی دیگر بیان داشت که بایستی با «کدخدا» مذاکره کنیم و وقت کشور را به پای «آقا اجازه‌ها» تلف نکنیم. منظور از کدخدا در این جمله آمریکا و آقا اجازه ها اروپاییان بودند. 
حسن روحانی در ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ در جریان تبلیغات انتخاباتی در جمع دانشجویان دانشگاه شریف گفت: «هنر این است که ما تهدید را به آسیب و آسیب را به فرصت تبدیل کنیم از این رو مذاکره با آمریکا امکان پذیر و شدنی است اما سخت است هرچند بنده معتقدم مذاکره با آمریکا راحت تر از مذاکره با اروپاست چرا که اروپایی ها به دنبال آقا اجازه از آمریکا هستند. از این رو دولت آینده باید بتواند رابطه ایران و آمریکا را از حالت تخاصم به مرحله تنش که یک مرحله پایین تر است برساند....آمریکایی ها کدخدای ده هستند، با کدخدا بستن راحت‌تر است و حالا که رهبر انقلاب در سخنان اول فروردین امسال راه مذاکره را باز گذاشتند دولت بعد با رعایت خطوط قرمز می‌تواند این رابطه را برقرار کند.»
 
 
و همان شب در برنامه تلویزیونی ویژه انتخابات به نام «به انتخاب شما» شرکت کرد و تاکید کرد:«مردم زمانی خوشحال می‌شوند که ما نقشه آمریکا را نقش بر آب بکنیم فناوری هسته‌ای را ما حفظ می‌کنیم در کنار همه فناوری‌ها، سانتریفیوژ ما می‌چرخد در کنار چرخش کل کشور، کارخانه‌ها، صنعت، زندگی مردم، حیات مردم، نشاط مردم با کمترین هزینه و این حتماً در دولت تدبیر و امید دنبال خواهد شد.»
 
بعد از مدتی درهای مذاکره با غرب باز شد و رسانه های اصلاح طلب نیز با ذوق زگی خاصی این مذاکرات را تبلیغ می کردند. اما این روند تا زمانی که آمریکا در برجام بود ادامه یافت و حتی کارشکنی های دولت ترامپ با جملاتی مانند « امضای کری تضمین است» و این اقدام با «روح برجام» منافات دارد، توجیه می شد.
 
پس از اینکه ترامپ از برجام خارج شد، این اعتماد به غرب تغییری نکرد بلکه جای خود را به آقااجازه ها داد. درواقع اروپایی ها که تا دیروز آقا اجازه خوانده میشدند در چرخشی سیاسی حامی و ناجی برجام شدند. روند اعتماد به غرب تا جایی بود که یکی از روزنامه های اصلاح طلب در تیتری غیر واقعی از «فدریکا موگرینی» مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا تیتر زد « هر چه تهران بگوید».
 
اما اروپایی ها نیز ثابت کردند که به واقع آقا اجازه هستند و ضرب المثل دیپلماتیکی که اگر آمریکا عطسه کند اروپا تب می کند را دوباره اثبات کردند. اروپایی ها وعده راه اندازی کانال مالی دادند تا برجام حفظ شود اما در واقع با همکاری کاخ سفید برای فشار و تحریم بیشتر بر ایران وقت خریدند.
 
 
 
 
حالا بعد از سال ها با وجود اینکه بیشتر تخم مرغ های ایران در سبد سیاست خارجی آنهم تعامل با غرب گذاشته شده است، رئیس جمهور از آمریکا به عنوان جبار سخن می گوید. 
 
اخیرا رئیس‌جمهوری ایران در سخنان خود در هیات دولت گفت که چون آمریکا از چارچوب برجام کنار کشیده است، بنابراین دیگر عضوی از این معاهده نیست و نمی‌تواند از سازوکار ماشه استفاده کند.
 
او گفت: «این دوره تمام می‌شود، اگر کسی در ایران فکر کند که حکومت جبار کاخ سفید و تحریم‌های ظالمانه دائمی است اشتباه می‌کند، زیرا هر دو باقی نمی‌مانند و تحریم‌ها می‌شکند.»
 
البته، روحانی در مذاکرات ایران با تروئیکای اروپایی در دولت اصلاحات تاکید داشت که اروپایی‌ها قدرت دست دوم جهان هستند، اما پس از کناره‌گیری واشنگتن از برجام گفت که موجود مزاحم رفت.
 
موضوع ارتباط با غرب و مذاکره با آمریکا که هنوز از سوی برخی از اصلاح طلبان با تمامی خسارت هایی که به کشورمان در این حوزه وارده شده، بازهم به طور خاصی تبلیغ می شود، دارای مشکلات بسیاری بوده است. یکی از این موارد اعتماد بی جا به غرب و همچنین عدم بکارگیری ابزارهای مختلف دیپلماتیک از جمله «اقدام متقابل» و حساسیت های رفتاری با غرب بود که باعث شد برجام نیز از مسیر صحیح خود خارج شود و حالا به برنامه ای خنثی تبدیل شود که برآیند آن «تقریبا هیچ» است. 
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcfy1dytw6d0xa.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما