تاریخ انتشار :دوشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۰۷
صبر در کنار آموزش و پرهیز از اقدامات عجولانه و هیجانی یک فاکتور اساسی برای کسب سود در بورس است و دیدگاه یک‌شبه پولدار شدن در این بازار از منظر کارشناسان و فعالان باسابقه بورس مردود است.
«صبر» کلید موفقیت سرمایه‌گذاری در بازر سرمایه/ آیا اصلاح شاخص نوید بخش روند رو به رشد بورس خواهد بود؟
به گزارش عصرهامون به نقل از دیارآفتاب؛ بورس تا چندی قبل واژه‌ای بود تقریباً بیگانه که اکثر مردم آن را محلی برای سرمایه‌گذاری‌های کلان افراد متمول می‌دانستند اما یکی دو سالی است که بازار سرمایه محل جذب سرمایه‌های خرد اقشار مختلف جامعه است و امروز کمتر کسی است که حداقل با واژه‌ی بورس و چند اصطلاحی از آن آشنایی نداشته باشد.
بررسی بازارهای مالی در بلندمدت حاکی از آن است که بازار سرمایه هرچند با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است اما توانسته در بین بازارهای رقیب خود یعنی طلا، مسکن، ارز و سپرده بانکی با اختلاف رتبه نخست را از آن خود کند و بازدهی قابل توجهی را نصیب سهامدارن نماید.
(بازدهی بازارهای مختلف مالی از سال 1388 تا 1398)
همین بازدهی خیر کننده بخصوص در سال 98 و همچنین سه ماه نخست سال 99 باعث شد تا بسیاری از مردم سرمایه‌های خود را وارد بورس کنند و به‌تبع آن با افزایش تعداد کدهای بورسی در کنار آزادسازی سهام عدالت در سال 99 بیشتر نگاه ها به این سمت سوق پیدا کرد و حجم عظیمی از نقدینگی وارد بازار سرمایه شد.
به عقیده بسیاری از کارشناسان فشار نقدینگی ورودی به بازار سرمایه در کنار عوامل متعدد دیگری همچون نرخ تورم و افزایش قیمت ارز یکی از عوامل بسیار مؤثر در رشد قیمتی و افزایش تقاضا در این بازار است و تا زمانی که این ورود نقدینگی و گردش آن در بورس وجود داشته باشد بازار سرمایه می‌تواند با اطمینان بیشتری در مسیر صعودی حرکت کند.
بررسی نمودار های مقایسه ای نشان می دهد که بازار بورس علیرغم وجود ریسک هایی در سرمایه گذاری های کوتاه مدت اما توانسته است در بلند مدت نسبت به رشد نزخ تورم موفق تر عمل کند و حداقل ارزش سرمایه و قدرت خرید سهامداران را حفظ کند.
اما یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه داشت و البته از دید بسیاری از تازه‌واردان به بورس مغفول مانده است تفاوت ساختاری و رفتار معاملاتی در بازار سرمایه است که آن را با سایر بازارهای مالی متمایز می‌کند و موفقیت در آن نیازمند آن است تا سرمایه‌گذار شناخت و دانش کافی را در این حوزه کسب کند و صبوری را به‌عنوان کلید موفقیت سرمایه‌گذاری در بورس مدنظر قرار دهد.
حرکت بازار سرمایه در روزهای اخیر اما بر مدار نزولی بود، ریزشی که بسیاری از سهامداران به دلیل تازه‌وارد بودن برای نخستین بار آن را تجربه کردند و همین موضوع ممکن است باعث شود دست به رفتار هیجانی زده و اقدام به فروش سهم‌های خود، کمتر از ارزش واقعی آن کنند.
شاخص کل بورس که بسیاری از تحلیگران آن را فاکتور اصلی در تحلیل حال و روز این بازار می دانند طی ماه های گذشته با رشد قابل توجهی همراه بوده است و البته طی روزهای اخیر با نوساناتی منفی و اصلاح همراه است اما باتجربه‌های بازار سرمایه اصلاح در بازار را بخشی از فرآیند طبیعی آن و مقدمه‌ای برای کسب انرژی سهم‌ها به‌منظور صعود می‌دانند، نگاهی به حرکت‌های گذشته شاخص کل بورس نیز تأییدکننده این ادعاست چراکه هرگاه شاخص در یک‌روند اصلاحی قرارگرفته است بعد از پایان این روند وارد یک فرآیند صعودی مطلوب شده است.
(سابقه اصلاحات عمیق شاخص کل بورس از سال 97 تاکنون)
برخی کارشناسان گفته‌اند که افت شاخص‌های بورس و قرمز شدن شرکت‌ها بیشتر تحت تأثیر تصمیمات کارشناسی نشده و خدشه‌دار شدن اعتماد مردم بوده است چراکه در شرایط فعلی و با توجه به رفتارهای هیجانی بسیاری از سرمایه‌گذاران تازه‌وارد، بازار سرمایه نسبت به هرگونه اخبار حاشیه‌ای واکنش نشان می‌دهد و دراین‌بین موضع‌گیری و اظهارات مسئولین بسیار حائز اهمیت است.
اعلام خبر لغو عرضه صندوق ETF پالایشی و خبر عرضه‌ی دوباره آن و همچنین اعلام ناگهانی خبر انتشار اوراق سلف نفتی و طرح گشایش اقتصادی دولت ازجمله خبرهای ضدونقیضی بود که طی هفته گذشته بر سرخپوش شدن بازار سرمایه تدثیرگذار بود و به کام سهامداران خوش نیامد و بسیاری را متضرر کرد.
برخی دیگر از تحلیلگران بازار تغییر ساعت معاملات بورسی و دوتکه شدن بازار را عاملی دیگر برای افت شاخص کل در روزهای اخیر می‌دانند و معتقدند چنین اقدامی به سردرگمی سهامداران و رفتارهای هیجانی در مدیریت پرتفوی سهام دامن می‌زند.
اما ساعت معاملات بورسی که هفته گذشته باهدف جلوگیری از ایجاد اختلال در هسته دوقسمتی شده بود و معاملات تا ساعت ۱۵: ۱۵ ادامه داشت، از امروز دوباره به روال عادی بازگشته است و بر این اساس، 8/30 تا 9 زمان پیش گشایش و از ساعت 9 تا 12/30 زمان معاملات نماد شرکت‌ها خواهد بود.
به همین منظور و برای بررسی روند بازار سرمایه خبرنگار دیارآفتاب با علی یونسی عضو هیئت‌علمی دانشگاه و کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی گفتگویی داشته است که مشروح آن در ادامه خواهد آمد.
یونسی مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی؛
نوسانات و ریزش‌ها در بورس طبیعی است/نمودارها نشان از فرآیند رشد بلندمدت دارند/سهامداران باعجله و هیجان تصمیم گیری نکنند
علی یونسی استاد اقتصاد دانشگاه در گفتگو با دیارآفتاب با اشاره به حجم عظیم نقدینگی سرایز شده به بازار سرمایه طی ماه های اخیر گفت: در طول یک سال گذشته وجوه نقد سرگردانی که در دست مردم، بانک‌ها و فعالان اقتصادی بوده است به دنبال مکانی برای ورود می‌گشت و وقتی حجم نقدینگی در کشور افزایش پیدا می‌کند و وجوه نقد فراوانی در اختیار فعالان اقتصادی قرار می‌گیرد صاحبان این سرمایه‌ها به این فکر می‌کنند که چگونه می‌توانیم این دارایی‌ها به ثروت بیشتر تبدیل کنیم.
وی با بیان اینکه حوزه‌ی تولید یکی از گزینه‌هایی است که این سرمایه‌های نقدی می تواند به آن وارد شود گفت:مشکلات اقتصادی متعددی که در حوزه تولید وجود دارد و بخصوص موضوع کرونا که منجر به رکود تورمی شده است باعث می‌شود صاحبان سرمایه حوزه تولید را برای ورود جذاب ندانند و وقتی این سرمایه‌ها وارد عرصه تولید نشود وارد حوزه‌های دلالی می‌شوند و صاحبان آن تلاش می‌کنند قدرت خرید خود را از طریق خرید کالاهایی که نقش تولیدی ندارند اما می‌توانند منجر به افزایش سرمایه شوند حفظ کنند و به سمت بازار مسکن، طلا، دلار و خودرو سوق پیدا می کنند.
هدف بورس باید تأمین نقدینگی برای بنگاه ها و تولیدکنندگان باشد
این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: رقیب دیگری به نام بازار بورس دراین‌بین وجود دارد که این بازار هم در این شرایط خاص از کارکرد خود دور شد یعنی بازار بورس هدفش این بود که از محل عرضه و تقاضای سهام شرکت‌های حاضر در بورس نقش تأمین‌کننده نقدینگی را برای بنگاه‌ها و تولیدکنندگان ایفا کند و هم تابلویی از نشان دادن میزان رشد تولید باشد اما وقتی شرایط اقتصاد تورمی می‌شود و رکود و کرونا هم به آن اضافه می‌شود همان‌طور که تولید جذابیتی ندارد خود واحدهای تولیدی هم بعضاً از وضعیت قوی تولیدی برخوردار نخواهند بود.
یونسی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه از کارکرد اصلی خود دچار انحراف شده است گفت: بورس بجای اینکه نشان‌دهنده یک فضای عملکرد تولید باشد تبدیل شد به فرصتی برای کسب سود از جابجایی سهام، یعنی وقتی حجم زیادی از مردم بازار‌های مختلف را درنوردیدند و تورم را ایجاد کردند به‌تبع آن بورس هم تحت تأثیر قرار گرفت و کارخانه‌ای که مثلاً ۱۰۰ میلیارد تومان ارزش داشت بعد از ورود به تورم ۴۰۰ درصد، ارزش این کارخانه از لحاظ قیمتی ۴۰۰ میلیارد رشد کرد اما به این اندازه تولید ایجاد نکرد.
وی ادامه داد: وقتی ارزش این کارخانه بالا رفت سهامش هم گران شد و گروهی دیدند که بازار سرمایه چه سودی داشته است و همه تصمیم گرفتند پولشان را وارد بازار بورس کنند چون اولاً به دلالی متهم نمی‌شدند و می‌گفتند وارد سرمایه‌گذاری در حوزه تولید شده‌ایم و علاوه بر این دستگاه‌های مالیاتی این را یک فعالیت دلالی نمی‌دیدند که بخواهند از آن مالیات‌بگیرند و به همین خاطر ورود مردم به بورس به‌عنوان فعالیتی که هم دلالی نباشد وهم سودی به آن‌ها بدهد به یک نقطه عطفی در بورس تبدیل شد.
رشد پرشتاب شاخص بورس ناشی از عوامل اقتصادی نبود
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تا سال ۹۶ چهار میلیون کد بورسی وجود داشت اما امروز به ۵۵ میلیون رسیده است افزود: این یعنی تقاضای بسیار زیادی برای خرید سهام وجود دارد و هر یک از این‌ کد هم به‌طور میانگین ۵ تا ۲۰ میلیون تومان پول وارد بازار سرمایه می‌کردند و این شد که بورس تقویت چند برابری از محل افزایش تقاضا پیدا کرد و طبیتاً هر چیزی که تقاضا در آن زیاد باشد افزایش قیمت پیدا می‌کند، لذا انحراف بورس از هدف اصلی آن بیشتر شد و سرمایه‌های شرکت‌های بورسی بین افراد مختلف دست‌به‌دست می‌چرخید.
یونسی با اشاره به اینکه افزایش تقاضا و حجم معاملات باعث شد تا شاخص بورس مرز دو میلیون واحد را رد کرد اظهار داشت: همه‌ی کارشناسان می‌دانستند که این رشد ناشی از تولید نبوده است هم چون نرخ بالای ارز باعث می‌شود شرکت ها در زمینه‌ی واردات مواد اولیه با محدودیت مواجه باشند و همچنین کرونا باعث شد تا صادرات با مشکلاتی مواجه شود.
در بورس چسبندگی قیمت وجود ندارد/ برخی از رفتار هیجانی سهامداران سوءاستفاده می کنند
وی با بیان اینکه یک‌دفعه به رشدی رسیدیم که ناشی از عوامل اقتصادی نبود بلکه ناشی از فشار تقاضا بود تصریح کرد: افرادی جدیدی که وارد بورس شدند هم بسیار حساس هستند و این حساسیت باعث شده اگر تصمیماتشان هم‌روندی داشته باشد و همه یک‌جور فکر کنند نوسانات شدید در بورس ایجاد شود و این‌یک ویژگی منفی در ذات بورس است که چسبندگی قیمت در آن وجود ندارد و یک‌دفعه قابلیت ریزش دارد و برخلاف مسکن که بعد از یک افزایش قیمت وارد رکود و کاهش اندک قیمت می‌شود اما در بورس متفاوت است و قیمت‌ها اصلاً چسبندگی ندارد.
این تحلیگر مسائل اقتصادی با اشاره به رفتارهای هیجانی در بازار سرمایه گفت: به نظر می‌رسد حالا هر خبری عاملی می‌شود تا بورس واکنش نشان بدهد و از طرفی برخی علاقه‌مند هستند از این فرصت استفاده کنند و با نوسان گیری روزانه و حتی ساعتی از اخبار، یک برداشتی را آماده کنند و تحویل مردم بدهند که مردم متناسب با آن برداشت دلخواه اقدام به تصمیم‌گیری کنند.
وی ادامه داد: مثلاً اختلاف اخیر دو وزارتخانه در عرضه یک صندوق بر روی قیمت سایر سهام تأثیر می‌گذارد و این‌ها ازنظر اقتصادی به هم ربطی ندارند چراکه این‌ها کالاهای جانشین و مکمل نیستند بلکه کالای مستقل‌اند و این استقلال باعث می‌شود ما انتظار نداشته باشیم ورود یا عدم ورود این سهام یا تصمیم دولت منجر به تأثیر بر روی فعالیت اقتصادی شود، اما چرا این اتفاق می‌افتد چون نشان داده‌شده است که آنچه باعث رونق بورس است عملکرد دولت است یعنی دولت می‌خواهد بورس را پر رونق نگه دارد و این جمله باعث می‌شود هر حرکتی که نشان‌دهنده شل شدن دولت در ادامه این روند باشد برای فعالان بازار بورس ریزش بورس معنی شود و اگر همه چنین برداشتی کنند صف فروش تشکیل می‌شود و صف فروش هم به معنی راضی شدن به قیمت های پایین‌تر است.
یونسی با بیان اینکه در این فضای روانی است که برخی با نوسان گیری روزانه یا حتی ساعتی سودهای خوبی می‌برند گفت: به عنوان مثال در این حالت یک سهم به شدت ریزش پیدا می‌کند و بعد صف خرید شکل میرد و روز بعد هم رشد خوبی دارد و پس‌فردا دوباره ریزش می‌کند و در این جریان افرادی پولشان را از دست می‌دهند اما اگر بخواهیم توصیه ای به کسانی که وارد این بازار شده‌اند داشته باشیم باید بگوییم که این بازار یک بازار «استراتژی چینی» است یعنی افرادی که وارد بورس شده‌اند بر مبنای یک اطلاعاتی یک استراتژی را انتخاب کرده‌اند و حالا باید صبر کنند تا ببینند که این استراتژی چگونه عمل می‌کند.
سهامداران به‌هیچ‌وجه باعجله و هیجان تصمیم گیری نکنند
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: اگر در یک دوره‌ای نمودارها سبز شد و در دوره‌ای قرمز نیاز به صبوری است، اولاً این استراتژی‌ای است که خودشان انتخاب کرده‌اند، حالا یا مستقلاً یا با استفاده از مشورت دیگران وارد خرید سهامی شده‌اند و این سهام افزایش قیمت پیداکرده است و سودهایی داشته‌اند و بعد از مدتی ریزش داشته و زیان کرده‌اند و این ماهیت بورس است و باید آن را طبیعی بدانیم.
این استاد اقتصاد دانشگاه با تأکید بر اینکه سرمایه‌گذاران باید خود را در حوزه ریزش یا رویش قیمت‌ها تقویت کنند اظهار داشت: این یعنی خیلی حساسیت نداشته باشند که چه اتفاقی می‌افتد، بالاخره وارد بازار شده‌اند که هم نمودارهای سبز در آن دیده‌شده است و هم نمودارهای قرمز و ممکن است برخی قبلاً سبزها را دیده باشند و واردشده باشند و حالا قرمزها را می‌بینند و تجربه می‌کنند اما علائمی که این ریزش‌ها و رویش ها دارد هرچند در نوسان گیری روزانه دارای موج سینوسی است اما در بلندمدت به نظر می‌رسد یک روند فزاینده را به خود بگیرد و این قابلیت را دارد که افزایش پیدا کند لذا سهامداران به‌هیچ‌وجه باعجله و هیجان وارد این ماجرا نشوند و اگر بخشی از سرمایه را ازدست‌داده‌اند نه خیلی نگران باشند یا اگر سرمایه‌شان چند برابر شد خیلی خوشحال شوند.
وی با اشاره به اینکه کسانی که وارد بازار سرمایه می‌شوند باید بدانند که در بهترین شرایط قدرت خرید خودشان را حفظ می کنند افزود: بازار سرمایه برای کسانی که در دوره قبل از تورم وارد آن شده‌اند سودهایی دارد که اگر همچنان در این بازار بمانند تضمینی وجود ندارد که در ادامه این سود حفظ بشود ولی وقتی سرمایشان را از بازار خارج کنند می‌بینند که قدرت خریدشان را به مقدار کمی افزایش داده‌اند چون وقتی تورم وجود دارد متناسب با آن ‌همه چیز گران می‌شود و در دوره‌ای بورس بیشتر رشد می‌کند و در دوره‌ای کمتر و بالاخره به علت عدم وجود چسبندگی در قیمت‌ها باعث می‌شود ریزش‌های شدید هم قابل پیش‌بینی باشد.
نوسانات و ریزش‌ها در بورس طبیعی است/ نمودارها نشان از فرآیند رشد بلندمدت دارند
یونسی با ذکر اینکه کسانی که وارد بازار بورس شده‌اند این نتیجه تصمیم و استراتژی خودشان است گفت: افراد باید چه در سود و چه در زیان به تصمیم خودشان احترام بگذارند و نمی‌شود کسی را مقصر دانست، ممکن است عواملی باشند که نقش داشته باشند و عملاً تأثیر بگذارند اما بالاخره درنهایت کسی یقه مردم را نگرفته است که حتماً وارد بورس بشوند یا چه چیزی را بخرند.
وی با توصیه به خویشتن‌داری سهامداران تصریح کرد: این نوسانات و ریزش‌ها طبیعی است و پیش‌بینی می‌شود در بلندمدت شاخص به اعداد قبلی برگردد و نمودارها نشان از فرآیند رشد بلندمدت دارند، هرچند در کوتاه‌مدت ریزش‌هایی وجود داشته باشد و این در دوره‌های قبل هم دیده‌شده است اما در تحلیل‌های تکنیکال می‌بینم زمانی که در شاخص کل ریزش‌هایی را داشته‌ایم بعد از آن رویش‌های خوبی وجود داشته است ولی افراد حرفه‌ای حتی از ریزش‌ها هم‌سود کسب می‌کنند ولی افراد آماتور ممکن است در یک بازه دوماهه کسب سود را ببینند.
اما همان‌طور که گفته شد صبر در کنار آموزش و پرهیز از اقدامات عجولانه و هیجانی یک فاکتور اساسی برای کسب سود در بورس است و دیدگاه یک‌شبه پولدار شدن در این بازار از منظر کارشناسان و فعالان باسابقه بورس مردود است.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjhhevvuqe8yz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما