تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۰۳
عادله صفت گل، روانشناس بالینی گفت: هر چه سن بالاتر می رود احتیاج عاطفی شدیدتر می شود و فرزندان سالمندان باید شرایط عاطفی را برای آن ها فراهم کنند چرا که به تفریح، پیاده روی و بازی های سبک و... احتیاج دارند.
عاطفه هایی که سنگی می شوند/ جدال با دیو تنهایی در سالمندی
به گزارش عصرهامون، تمام هفته چشم انتظار پنج شنبه و جمعه بودند که فرزندانشان فارغ از کار و دغدغه های زندگی ساعتی را در کنار آن ها سپری کنند.

مرد خانه به خرید می رفت و مایحتاج یک مهمانی صمیمانه را فراهم می کرد، بانوی خانواده پنج شنبه از صبح مشغول درست کردن غذای مورد علاقه فرزندان و نوه ها بود تا همان چند ساعتی را که در کنارشان هستند به آن ها بیشتر خوش بگذرد.

نوه ها هم می آمدند و حس خوشحالی و شادی بیشتری را در وجود پدربزرگ و مادربزرگ سالمند ایجاد می کرد، اگرچه ممکن بود گاهی فرزندان با هم جر و بحث داشته باشند و یا نوه ها در بازی کودکانه خود گریه کنند و والدینشان از این موضوع ناراحت شوند اما باز هم آن ها به بودن فرزندانشان راضی بودند.

شلوغی خانه، سر و صدای نوه ها و بازی های کودکانه شان، بوی غذایی که مادربزرگ به عشق فرزندان و نوه هایش پخته و سبزی تازه ای که پدربزرگ با همه احساسش در باغچه پرورش داده و حالا تزیین سفره غذای فرزندانش شده شاید اندک خواسته ای بود که داشتند.

این روزها که بازنشسته محسوب می شوند و همه زندگی و سرگرمی شان در تلویزیون و سریال خلاصه می شود بیشتر نیاز دارند که در کنار فزرندان و نوه ها باشند.

امید به زندگی در بسیاری از ایرانی ها به 80 سال رسیده است و از این حیث مراقبت های جسمی و روانی می تواند دوران سالمندی را برای افراد زیباتر کند.

بسیاری از سالمندان که 30 یال در اجتماع حضور داشتند و از این حیث احساس مفید بودن را تجربه می کردند با ورود به دوران سالمندی که سرآغاز آن بازنشستگی است ممکن است دچار افسردگی شوند و ناامیدانه تغییرات جدید زندگی خود را نپذیرند و یا به مقابله با آن ها بپردازند.

مقابله ای که در بسیاری از موارد می تواند برای آن ها مشکلات روحی به بار آورد، افسردگی و عدم پذیرش هنجارهای این دوران و تلاش برای بازگشت به شکوه جوانی و میانسالی و تجربه دوباره مفید بودن می تواند سالمندی را برای آن ها ناخوشایند کند.

اما با فراهم کردن شرایط خانواده، همراهی فرزندان و حضور در کنار آنها می توان دوران سالمندی را برای پدر و مادر به دورانی تبدیل کرد که در کنار استراحت، کار سبک و مسئولیت های کم حجم، حس خوشی به آنها دهد و نیاز عاطفی شان را تامین کند.

سالمندی چیست؟

عادله صفت گل، روانشناس بالینی در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: دوران بازنشستگی معمولا به بعد از 60 سالگی اطلاق می شود و فرد در این مرحله سوم زندگی را می گذراند.

وی ادامه داد: در این دوران سالخوردگان به چهار دسته تقسیم می شوند: دسته اول افرادی هستند که امکانات کافی دارند و تمایل به استراحت دارند.

این روانشناس ادامه داد: دسته دوم افرادی هستند که به دلیل احتیاج به درآمد به کار خود ادامه می دهند یا حداقل اگر کاری داشتند ادامه می دهند.

صفت گل تصریح کرد: دسته سوم هم افرادی را شامل می شود که امکانات مالی دارند ولی چون نمی خواهند از کار افتاده محسوب شوند علاقه دارند کار کنند و گروه چهارم از کار افتاده ها را شامل می شود.

شدت نیازهای عاطفی در سالمندی

وی اظهار کرد: با شروع سالمندی نیازهای افراد هم ممکن است تغییراتی داشته باشد، نیازهای عاطفی، معیشتی، احتیاج به تفریح، شرکت در زندگی اجتماعی و امنیت از مهم ترین نیازهای این افراد است.

روانشناس بالینی بیان کرد: هر چه سن بالاتر می رود احتیاج عاطفی شدیدتر می شود و فرزندان باید شرایط عاطفی را برای آن ها فراهم کنند چرا که به تفریح، پیاده روی و بازی های سبک و... احتیاج دارند.

صفت گل گفت: نیازهای معیشتی آن ها باید در این دوران برآورده شود چون بدن آن ها پیرتر، حساس تر و شکننده تر می شود. آن ها به شرکت در زندگی اجتماعی احتیاج دارند.

وی گفت: حضور در فعالیت های اجتماعی و روابط گسترده برای سالمندانی که سن بالا دارند بسیار مفید است و سبب می شوند آن ها کمتر دچار بیماری های روحی و جسمی شوند.

ضرورت کار سبک بهترین برای گذراندن عمر در کهنسالی

این روانشناس بالینی ادامه داد: کار سبک بهترین وسیله برای گذراندن عمر در کهنسالی است و سالمندان باید محیط مناسب برای زندگی داشته باشند، زیرا احتیاج به امنیت روحی و جسمی دارند.

صفت گل اظهار کرد: با توجه به نیازهای ذکر شده برای سالمندان باید در طراحی فضاهای مرتبط با آن ها این موضوع مورد توجه قرار گیرد و مطمئن شوند که در مواقع ضرورت به آن ها کمک رسانی و در موقع بیماری معالجه می شوند.

وی بیان کرد: نیاز عاطفی سالمندان در این دوران بیشتر می شود و احساسات مشترکی در میان آن هاست، غم و اندوه به دلیل توجه نکردن فرزندان و اطرافیان که عمری برای رفاه آن ها تلاش کرده اند، احساس تنهایی به دلیل طرد شدن، یاس و نا امیدی، اضطراب و نگرانی، احساس هدر رفتن و بیهوده و سربار بودن نمونه این احساس هاست.

این روانشناس بالینی گفت: سالمندان به اندازه ای که دیگران آن ها را پیر و از کار افتاده می دانند خود را ضعیف نمی دانند و اگر محیط خانوادگی گرمی برای آن ها فراهم شود راحت تر و با نشاط تر خواهند بود.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcaawn6a49nee1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما