تاریخ انتشار :شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۵۷
ثبت جهانی و ملی شهرها و روستاها، آثار باستانی و جاذبه های طبیعی و گردشگری می تواند در رونق اقتصاد واشتغال در آن مناطق تاثیر بسزایی داشته باشد.
چراغ روشنِ ثبت های ملی و جهانی برای اشتغال و اقتصاد/ فرصت سوزی مردم و مسئولان ایرانشهری پس از معرفی شهر سوزن دوزی
به گزارش عصرهامون، این اقدام علاوه بر بهبود وضعیت اشتغال در منطقه می تواند در معرفی فرهنگ، آداب و رسوم، صنایع دستی و جاذبه های گردشگری هم مفید باشد، از دیگر سو می تواند پای گردشگران زیادی را به آن شهر یا روستا باز کند و گردشگری منطقه را رونق بخشد.

سیستان و بلوچستان هم از این موضوع بی بهره نیست، روستای جهانی دارد، شهر سوخته آن نیز در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده است، نام کویر لوت هم که بخشی از آن در این استان واقع شده در فهرست یونسکو دیده می شود.

از دیگر سو، نام ایرانشهر و ادیمی به واسطه صنایع دستی در فهرست مناطق ملی کشور ثبت شده و روستای تنگه سرحه هم روستای ملی حصیر بافی نام گرفته است.

چهار شهر و روستای سیستان و بلوچستان به واسطه صنایع دستی ثبت ملی و جهانی شده اند که نشان از توجه ویژه به این مناطق است و باید دید ثبت این مانطق چه تاثیری در صنایع دستی، معیشت صنعتگران و صدور فرهنگ و هنر مردم منطقه داشته است.
 

آغاز ثبت شهرها و روستاهای شاخص میراث فرهنگی از سال 96 در کشور

بهروز عیسی زهی، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: روستای کلپورگان به واسطه صنایع دستی ثبت جهانی و روستای تنگه سرحه و شهرهای ایرانشهر و ادیمی نیز به همین دلیل ثبت ملی شده اند.

وی ادامه داد: از سال 96 برنامه ای در معاونت صنایع دستی سازمان وقت با عنوان ثبت شهرها و روستاهایی که در یکی از رشته های شاخص بومی استان سرآمد باشند، آغاز شد و این مناطق از جهت تعداد صنعتگران، میزان تولید و کیفیت محصول و سابقه تولید مورد بررسی قرار گرفتند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان اظهار کرد: سال 96 کلپورگان به عنوان اولین روستای جهانی در حوزه آسیا و اقیانوسیه در فهرست یونسکو ثبت شد.

عیسی زهی گفت: سال 97 ایرانشهر در حوزه سوزن دوزی و سال 98 هم روستای تنگه سرحه در زمینه حصیربافی ثبت ملی شد، امسال هم از پرونده شهر ادیمی به عنوان شهر ملی خامه دوزی دفاع کردیم و با توجه به اینکه پرونده خوب و کاملی ارائه شد امیدواریم به زودی موافقت با ثبت ملی آن اعلام شود.

وی افزود: بنا داریم سال های آینده مناطق دیگری از استان را که قابلیت دارند به عنوان شهر یا روستای ملی پیشنهاد دهیم و از پرونده آن ها دفاع کنیم و در گام های بعدی اگر شرایط لازم را داشته باشند برای ثبت جهانی هم اقدام کنیم.
 
تاثیرات فرهنگی و اقتصادی ثبت ملی و جهانی مناطق

این مقام مسئول گفت: این ثبت ها دو تاثیر کلی فرهنگی و اقتصادی دارند، در بعد فرهنگی، صنایع دستی یکی از عرصه های لاینفک فرهنگ بشری است و می توان فرهنگ را از این طریق به مردم شناساند.

عیسی زهی بیان کرد: در بعد اقتصادی هنگامی که شهر یا روستایی نام ملی و جهانی می گیرد برند به نام آن ثبت می شود و این کار باید در حوزه صنایع دستی صورت گیرد و محصولی که دارای سابقه و پیشینه است به عنوان برند معرفی شود.

وی تصریح کرد: از زمان ثبت کلپورگان شاهد بودیم که فروش و تعداد صنعتگران بیشتر شده و قبلا پنج صنعتگر و الان حداقل 60 نفر به صورت مستقیم از این راه ارتزاق می کنند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در حال حاضر 10 غرفه فروش سفال کلپورگان در حال آماده سازی است که 80 تا 90 درصد کار آن ها به پایان رسیده و امیدواریم بتوانیم در پایان سال این غرفه ها را آماده و در اختیار سفالگران کلپورگان قرار دهیم.

وی تصریح کرد: همچنین در این روستا اقامتگاه های بوم گردی ایجاد کردیم و امیدواریم در آینده توجه بیشتری به این منطقه شود، سازمان های دیگر هم بودجه هایی دارند که می توانند برای بهبود زیرساخت های روستا هزینه کنند.

این مقام مسئول ادامه داد: ثبت ملی تنگه سرحه هم سبب توجه بیشتر به روستا شد و فروش محصولات آن ها نسبت به قبل از ثبت افزایش داشته است.
 

ایرانشهر از قافله عقب مانده است

عیسی زهی گفت: البته ایرانشهر که شهر ملی سوزن دوزی نام گرفته هنوز طبق انتظارات ما پیش نرفته است به ویژه مسئولانی که انتظار داشتیم یاری رسان این صنعت در ایرانشهر باشند، نبودند و امیدواریم در آینده مسئولان و مردم شهر پای کار باشند.

وی بیان کرد: زیرا بخشی از این اقدامات بر عهده میراث فرهنگی است و باقی برعهده مردم و دیگر مسئولان منطقه ای است.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcgqq9qqak9wx4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما