تاریخ انتشار :سه شنبه ۶ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۱۷
با زمزمه اتمام بند کمال خان در افغانستان نگرانی های زیادی در میان مردم سیستان دیده می شود، بسیاری از مشاغل وابسته به آب در آستانه نابودی است و تالاب هامون هم به زودی به کانون بحران شن و گرد و غبار تبدیل می شود.
بیکاری و مهاجرت از سیستان؛ ارمغان اتمام بند کمال خان در افغانستان / دیپلماسی نافرجام آب در جنوب شرق کشور
به گزارش عصرهامون، شاید نسل جوان سیستان آخرین باری که تالاب هامون را پرآب دیده باشند به یاد ندارند، در چند سال اخیر هم فقط بخش کوچکی از این تالاب در حاشیه کوه خواجه آبگیری و دو سه ماهی سبب رونق گردشگری و صیادی در منطقه می شد.

در این سال هایی که سیستان یکی از بزرگترین دوره های خشک سالی را تجربه کرد بسیاری از مشاغل از بین رفت، معیشت اغلب خانواده های سیستانی به صید و صیادی، کشاورزی و دامپروری وابسته بود و بسیاری از آن ها بیکار شدند.

مهاجرت از تنگه احد ایران آغاز شد، مردم چوب حراج به خانه ها و اموال خود زدند و با کمترین قیمت آن ها را فروختند و راهی شهرهای دیگر شدند.

اما هنوز بسیاری از سیستانی ها ترک دیار نکرده اند و بر ماندن اصرار دارند، در دوسه سال اخیر که سیلاب ها توانسته اندک رونقی به منطقه ببخشد امیدواری ها هم افزایش یافته، رونق کشاورزی، صیادی و دامپروری جان تازه ای به سیستان داده است.

اما این روزها در فضای مجازی خبرهای دیگری از آن سوی مرز می آید، افغانستان با تمام توان در حال اتمام ساخت بند کمال خان است.

محمد اشرف غنی در مراسم افتتاح فاز سوم بند کمال خان گفته آب، آبروی ماست و حفظ آبرو هدف ملی ماست و باید مهار شود و در اختیار ما قرار گیرد.

حالا نگرانی های زیادی در میان مردم سیستان ایجاد شده است، نگرانی هایی از جنس ناامیدی و از بین رفتن مشاغل وابسته به آب و ترک شهر و دیار.

در این میان چشم هزاران سیستانی و نیز بسیاری از مردم شمال استان که آب مورد نیازشان از چاه نیمه ها تامین می شود به دیپلماسی آب است، آنچه که می تواند سیستان را زنده و حق آبه هیرمند را دوباره به این شاهرگ حیاتی دیار رستم تزریق کند.

در سال های اخیر قول های زیادی درباره پیگیری حق آبه هیرمند و تالاب هامون داده شده، اما اقدام چندان موثری صورت نگرفته است و فقط سیلاب های وارده به تالاب توانسته تنفس مصنوعی برای هامون و مشاغل وابسته به آب در سیستان باشد، تنفسی که به زودی و با محدودیت های اعمال شده در آن سوی مرز قطع خواهد شد و مرگ تالاب هامون را در سکوت رقم خواهد زد.
 

 
معیشت 4 هزار خانوار سیستانی در گرو صیادی

عیسی میرانی شاهرودی مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان (آب های داخلی) تصریح کرد: با ساخت بند کمال خان در افغانستان در آینده برای تامین آب شرب هم مشکل داریم و قطعا تالاب هامون هم با مشکل مواجه خواهد شد.

اظهار کرد: حوزه صید و صیادی هم متاثر از میزان آب است که متاسفانه در حوزه چاه نیمه ها و تالاب هامون آب کافی نداریم.

این مقام مسئول عنوان کرد: حدود چهار هزار خانوار صیاد زندگی خود را از طریق صید در سیستان می گذرانند و در صورت ساخت بند کمال خان در افغانستان آب ورودی به ایران کاهش می یابد و این خانواده ها هم بیکار خواهند شد و ضررهای ناشی از کمبود آب در منطقه به طور مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی مردم تاثیر خواهد گذاشت.
 

هدررفت سرمایه مگاپروژه آبیاری سیستان در صورت نبود آب
 
محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در جلسه کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: محدودیت هایی که در آن سوی مرز برای ورود آب به سیستان در حال انجام است نگرانی های زیادی را در میان مردم به وجود آورده، 35 درصد مردم استان از آبی که وارد چاه نیمه ها می شود، استفاده می کنند.

وی تصریح کرد: ساخت بند کمال خان در حال اتمام است و پایان آن به معنای کنترل سیلاب خواهد بود و 850 میلیون مترمکعبی که قرار بود وارد سیستان شود کنترل خواهد شد.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: از دیگر سو 850 میلیون دلار برای انتقال آب از چاه نیمه ها به مزارع در سیستان هزینه شده است که با اتمام ساخت این بند همه این سرمایه گذاری از بین می رود، زیرا آبی نیست که منتقل شود.
 

تدوین نقشه راه برای توسعه حوزه آبریز ایران و افغانستان

رضا اردکانیان، وزیر نیرو هم در این جلسه در پاسخ به سوال نماینده سیستان بیان کرد: در خصوص بند کمال خان و حقابه ما از هیرمند، کشورها به ویژه در منطقه ما و همسایه شرقی متعهد به معاهدات بین المللی هستند. 

وی اظهار کرد: با کمک همکاران مان در وزارتخانه های امور خارجه، کشور، جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر دستگاه های عضو کمیسیون نقشه راه بلند مدتی را برای توسعه حوزه آبریز در بخش افغانستان و ایران تدوین کردیم کارها و برنامه ها تنظیم شده و جزو لاینفک این برنامه ها رعایت مقررات بین المللی است.

انتهای پیام/




 
https://www.asrehamoon.ir/vdccxsqsm2bq118.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما