کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در گفت و گو با معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مطرح شد؛

کنترل قندخون؛ ضرورت انکارناپذیر در دیابتی ها/ توصیه هایی در خصوص همراهی مرض قند با کرونا

24 آبان 1399 ساعت 14:10

مهدی طباطبایی گفت: بر اساس آخرین پیمایش عوامل خطر بیماری های غیر واگیر در سال 1395، حدود 9 درصد از جمعیت بالای 25 سال سیستان و بلوچستان مبتلا به دیابت هستند.


مهدی طباطبایی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون گفت: طی سال های اخیر افزایش شیوع بیماری دیابت در جهان، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل کرده است.

وی ادامه داد: بیش از 483 میلیون نفر از مردم 20 تا 79 سال جهان مبتلا به دیابت هستند و پیش بینی می شود تا سال 2045 تعداد بیماران بالغ بر 700 میلیون نفر شود.

به گفته این مقام مسئول، بیش از یک میلیون کودک و نوجوان در سراسر دنیا مبتلا به دیابت نوع یک هستند، در سال 2019 میلادی بیش از چهار میلیون و200 هزار نفر به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند.

9 درصد جمعیت بالای 25 سال سیستان و بلوچستان مبتلا به دیابت هستند

وی تصریح کرد: از طرف دیگر 374 میلیون نفر در جهان دچار اختلال تحمل گلوکز هستند که در صورت عدم مداخله موثر بسیاری از آن ها مبتلا به دیابت خواهند شد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: از هر 6 تولد یک مورد، درگیر قند خون بالا (هیپرگلیسمی) در بارداری بوده است.
طباطبایی بیان کرد: در کشور ما نیز بیش از پنج و نیم میلیون نفر از افراد بالای 25 سال مبتلا به دیابت هستند و به عبارت دیگر حداقل 11 درصد جمعیت بالای 25 سال از بیماری دیابت رنج می برند که حداقل 25 درصد این بیماران از بیماری خود آگاه نیستند.

وی تصریح کرد: بر اساس آخرین پیمایش عوامل خطر بیماری های غیر واگیر در سال 1395، حدود 9 درصد از جمعیت بالای 25 سال سیستان و بلوچستان مبتلا به دیابت هستند.

افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا هستند

این مقام مسئول درباره اقدامات برای پیشگیری از کووید 19 در بیماران دیابتی افزود: در پاسخ به بیماری همه گیر کرونا، دولت ها در بسیاری از کشورها فعالیت های شهروندان را محدود و به آن ها توصیه کردند که در محیط خانه بمانند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به شعار روز جهانی دیابت با عنوان "پرستاران در دنیای دیابت تغییر ایجاد می کنند" بیان کرد: فعالیت بدنی منظم برای عموم افراد جامعه و حتی بیش از آن برای افراد مبتلا به دیابت فواید زیادی دارد.

طباطبایی اظهار کرد: در حال حاضر، منطقی است که فرض کنیم افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت COVID-19 هستند، وجود همزمان بیماری های قلبی، کلیوی و سالمندی به احتمال زیاد شدت بیماری را افزایش می دهد.

وی با توصیه به بیماران دیابتی گفت: اگر مبتلا به دیابت هستید، برای مواجهه با بیماری از قبل خود را مهیا سازید و اطمینان حاصل کنید که همه اطلاعات مورد نیاز از جمله آدرس وبسایت های مورد نیاز، نصب اپلیکشن های مفید، شماره تلفن پزشک، مراکز درمانی، داروخانه، آزمایشگاه، سوپرمارکت، انجمن ها، دوستان و نزدیکان را در اختیار دارید.

این مقام مسئول بیان کرد: بیماران دیابتی باید به کنترل فند خون خود توجه بیشتری کنند، کنترل و پایش منظم قند خون می تواند به جلوگیری از عوارض ناشی از افزایش یا کاهش قند خون کمک کند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: اگر مبتلا به دیابت هستید و علائمی مانند آنفلوانزا (تب، سرفه، شکل در تنفس) را تجربه کردید، مهم است که با بهورز و مراقب سلامت مشورت (تلفنی) داشته باشید، در صورتی که سرفه می کنید، ممکن است نشان دهنده عفونت باشد، بنابراین سریعاً به دنبال مشاوره پزشکی و معالجه باشید.

وی گفت: هر گونه عفونت ممکن است مقدار قند خون بیماران دیابتی را بالا برده و نیاز به مایعات را افزایش دهد، بنابراین بهتر است که به یک منبع کافی آب دسترسی داشته باشند.

این مقام مسئول اظهار کرد: بیماران دیابتی باید خود را برای قرنطینه احتمالی آماده کنند و وسایلی که مورد نیاز است در اختیار داشته باشند، به همین دلیل باید  اطمینان داشته باشند که به غذا کافی دسترسی دارند و در صورت افت ناگهانی قند خون، آمادگی اصلاح وضعیت هایپوگلیسمی را داشته باشند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: اگر دیابتی هستید و تنها زندگی می کنید، فردی قابل اعتماد را از بیماری دیابت خود مطلع کنید، زیرا ممکن است در صورت بیماری به کمک نیاز داشته باشید.

طباطبایی عنوان کرد: از برنامه کاری منظمی پیروی کنید، از کار بیش از حد خودداری کرده و خواب شبانه خوبی داشته باشید.

تغذیه سالم بخش اصلی مدیریت دیابت

وی بیان کرد: تغذیه سالم بخش اصلی مدیریت دیابت است، بنابراین برای مبتلایان به دیابت مهم است که رژیم غذایی متنوع و متعادل داشته باشند تا مقدار قند خون خود را ثابت نگه داشته و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.

طباطبایی بیان کرد: بیماران دیابتی باید به غذاهایی با اندکس گلیسمیک پایین (به عنوان مثال سبزیجات، ماکارونی کامل گندم، رشته فرنگی) اولویت دهند، از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده خودداری و مصرف غذاهای شیرین، کربوهیدرات و چربی را محدود کنند.

وی تصریح کرد: پروتئین های بدون چربی را انتخاب کنند، به عنوان مثال ماهی، گوشت بدون چربی، تخم مرغ ، شیر و سایر لبنیات کم چرب ، لوبیا بعد از پخته شدن کامل می تواند برای آن ها موثر باشد.

این مقام مسئول ادامه داد: بیماران دیابتی بهتر است سبزیجات سبز و برگ دار بخورند و روزانه دو یا سه وعده میوه میل کنند.

کنترل قند خون موثر در کاهش خطر عفونت

وی در خصوص اقدامات خاص در بیماران مبتلا به دیابت بیان کرد: مبتلایان به دیابت باید کنترل مطلوب قند خون داشته باشند، زیرا ممکن است در کاهش خطر عفونت و همچنین شدت آن کمک کند.

به گفته این مقام مسئول، کنترل مکرر مقدار قند خون (با استفاده از دستگاه خود پایشی قند خون) لازم است، کنترل مطلوب میزان قند خون ممکن است احتمال بروز پنومونی باکتریایی را نیز کاهش دهد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: بیماران مبتلا به دیابت که همزمان دچار بیماری قلبی یا کلیوی هستند، نیاز به مراقبت ویژه دارند و باید تلاش شود تا وضعیت قلبی، کلیوی آن ها تثبیت شود.

طباطبایی اظهار کرد: توجه به تغذیه و مصرف کافی پروتئین از اهمیت برخوردار است، هر گونه کمبود مواد معدنی و ویتامین ها باید مورد توجه قرار گیرد.

علائم کووید 19 در دیابتی ها جدی گرفته شود

وی بیان کرد: ورزش علاوه بر بهبود سیستم گردش خون، باعث بهبود سیستم ایمنی می شود، هر چند باید محتاط بود و از حضور در مکان های شلوغ مانند باشگاه ها یا استخرها خودداری کرد.

طباطبایی گفت: مهم است که واکسیناسیون های آنفلوانزا و پنوموکوک انجام شود، بدین ترتیب احتمال بروز پنومونی باکتریایی ثانویه پس از عفونت ویروسی تنفسی نیز کاهش می یابد.

وی خاطرنشان کرد: اقدامات پیشگیرانه از ابتلاء به کووید 19 مانند اقدامات همگانی پیشگیری از بیماری های تنفسی است.

به گفته این مقام مسئول، در صورت ابتلا به بیماری کرونا، اکثر مبتلایان دچار یک بیماری خفیف می شوند و درمان در خانه امکان پذیر است، هیدراتاسیون کافی و درمان علامتی با استامینوفن، استنشاق بخور و غیره انجام می شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: در صورتی که فرد مبتلا به دیابت دچار تب، سرفه، آب ریزش بینی و یا تنگی نفس شود، لازم است جهت انجام تست تشخیصی کرونا ویروس به نزدیکترین مرکز منتخب غربالگری کووید 19 مراجعه کنند.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 132028

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/132028/کنترل-قندخون-ضرورت-انکارناپذیر-دیابتی-توصیه-هایی-خصوص-همراهی-مرض-قند-کرونا

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir