> عصر هامون - سهم اندک سیستان و بلوچستان از صنعت سودآور تراش سنگ های زینتی/ غبار بی توجهی ها بر ظرفیت های معدنی جنوب شرق کشور - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازاری در آن سوی مرزها که نادیده گرفته می شود؛

سهم اندک سیستان و بلوچستان از صنعت سودآور تراش سنگ های زینتی/ غبار بی توجهی ها بر ظرفیت های معدنی جنوب شرق کشور

10 آذر 1399 ساعت 9:58

سیستان و بلوچستان با داشتن ظرفیت های معدنی ویژه و هم جوار بودن با کشورهای همسایه ظرفیت های ویژه ای را در زمینه تراش و صادرات سنگ های زینتی قیمتی و نیمه قیمتی دارد که اشتغال زایی و جهش تولید در این حرفه نیازمند حمایت مسئولان است.


به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان را به جرئت می توان در فهرست مهم ترین استان ها در زمینه معدن و سنگ های زینتی به شمار آورد.

این استان دارای معادن زیادی است و به همین دلیل رنگین کمان معادن ایران نام گرفته، در این میان سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی زیادی هم دراستان دیده می شود.

با مطالعه پیشینه تاریخی شهر سوخته به عنوان خاستگاه علم گوهرتراشی و سنگ تراشی و ظرفیت های ویژه معدنی در این خطه از کشور و راه اندازی کارگاه های کوچک تراش سنگ می توان اقتصاد خرد جنوب شرق را متحول کرد.

تراش سنگ های زینتی هنری، پر طرفدار که نیازمند حمایت مسئولان است

علیرضا شیری یکی از کارآفرینان موفق زاهدانی در حرفه جواهرسازی و گوهرتراشی در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: افزود: 18 سال پیش از تهران به زاهدان مهاجرت کردم و با توجه به تجربیاتی که از گذشته در زمینه طلا و جواهر سازی در تهران کسب کرده بودم کارگاهی در شهر زاهدان با هدف کم کردن نرخ بیکاری راه اندازی کردم.

وی ادامه داد: در این کارگاه 18 حرفه از طراحی طلا و جواهر تا آبکاری گوهر تراشی، گوهرنشانی را آموزش دادم تا کارآموزان بتوانند تولید ثروت داشته باشند و 85 نفر آموزش های مورد نیاز را کسب کردند که 50 نفر از آنان وارد بازار کار شدند.

این کارآفرین ادامه داد: "گارنت" گران قیمت ترین سنگ جواهر دنیا است که آن را تراش داده و بر روی آن کار می کنیم و پس از تراش به کشورهای اروپایی صادر می شود.

شیری خاطر نشان کرد: با توجه به همسایگی با افغانستان و وجود معادن یاقوت و زمرد در این کشور، سنگ به صورت ترانزیت وارد استان و پس از تراش به دیگر نقاط صادر می شود.

وی گفت: در سال جهش تولید این هنر در صورت حمایت مسئولان می تواند اشتغال خوبی در بین جوانان ایجاد کند، کار با سنگ های قیمتی بسیار ظریف و خوب است و از آن استقبال می شود و چنانچه در این کار طرح های خاص و نمونه ای ارائه دهیم بازار کار بسیار خوبی خواهد داشت.


بازدید اعضای کمیسیون صنایع و معادن موثر در شناسایی ظرفیت های معدنی استان

عبدالناصر درخشان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: سیستان و بلوچستان از لحاظ منابع معدنی استان بکری است و نیاز به اکتشافات زیادی دارد که متاسفانه آن ها انجام نشده است.

وی ادامه داد: جلسات متعددی را با مسئولان استانی در اداره کل صمت برگزار کردیم و با مدیرکل مربوطه هم درباره پهنه های معدنی استان به ویژه در حوزه انتخابیه بنده در مناطق ایرانشهر، بزمان، لاشار و فنوج منابع غنی وجود دارد صحبت شده است.

نماینده حوزه انتخابیه ایرانشهر،سرباز،دلگان،فنوج،بمپور،راسک و بخش های بنت،لاشار، آشار و آهوران در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اگرچه اقداماتی در معدن طلای بزمان، کرومیت، منگنز انجام می شود اما در حدی نیست که ما را اغنا کند.

درخشان ادامه داد: تمام تلاش خود را به کار می گیریم که عزم جدی تری در این زمینه ایجاد شود و بتواند از نظر اشتغال به اقتصاد مملکت و مردم محلی کند.

وی خاطرنشان کرد: در کمیسیون صنایع و معادن به ویژه کمیته معدن آن برنامه هایی برای این موضوع داریم و تلاش می کنیم اعضای این کمیسیون بازدیدی در حوزه انتخابیه بنده و سیستان و بلوچستان داشته باشند و ظرفیت های معدنی استان شناخته شود تا نتیجه بهتری بگیریم.

صادرات سنگ های تراش خورده به کشورهای هم جوار

علیرضا جلالزایی، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: یکی از مهم ترین شاخه های صنایع دستی سیستان و بلوچستان سنگ های تزئینی و قیمتی است که تاثیرگذاری خاصی دارد.

وی ادامه داد: معمولا سنگ ها را از معادن سیستان و بلوچستان یا خارج از استان به صورت خام و بدون اینکه فرآوری شود به استان می آوریم و توسط صنعتگرانی که تاثیرگذار هستند تراش داده می شود و به دست مصرف کننده می رسد.

این مقام مسئول تصریح کرد: هنرمندان و صنعتگران این رشته می توانند در زمینه سنگ های تزئینی و قیمتی کمک حال صنایع دستی سیستان و بلوچستان باشند و به آن ها شکل و شمایل دهند که بر اساس سلایق و علایق مشتری ها در اختیار آن ها قرار گیرد.

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: ما در خانه خلاق صنایع دستی پردازنده داریم و در حال کار هستند بر اساس علایق مردم مراجعه کننده صنعتگران کار می کنند و به ادامه راه ترغیب می شوند.

جلالزایی اظهار کرد: نمایشگاه صنایع دستی در مرکز استان در خانه خلاق وجود دارد که 2 غرفه هم مربوط به سنگ های تزئینی است و فروش خوبی هم دارد.

وی عنوان کرد: این سنگ ها هم به کشورهای هم جوار، افغانستان پاکستان و حاشیه خلیج فارس، صادر می شوند که مورد استقبال
خوبی قرار گرفته است.
 

برگزاری دوره های افزایش مهارت در دستور کار

این مقام مسئول اظهارامیدواری کرد: در آینده بتوانیم مرکز تخصصی سنگ های قیمتی و تزئینی با محوریت خود سنگ ها و کارگاه هایی در این زمینه افتتاح کنیم که لازم است تعداد صنعتگران در این زمینه بیشتر باشد و شناسایی شوند و برروی مهارت آموزی آن ها بیشتر کار شود.

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: در اداره میراث فرهنگی زابل دستگاه های تراش سنگ را داریم و در زاهدان و دیگر شهرستان های استان بر روی تراش سنگ های قیمتی کار می شود.

جلالزایی گفت: با برگزاری دوره ها و کلاس های آموزشی می توان سطح آگاهی هنرمندان این رشته را نسبت به نوع تراش، صیقل دادن و کارکرد سنگ های قیمتی افزایش داد.

وی اظهار کرد: از برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی و دعوت از اساتید صاحبنام و اهل فن برای صنعتگرانی که در این رشته کار می کنند استقبال خوبی شده و امیدواریم بعد از کرونا بتوانیم با محوریت خاص و نگاه ویژه به سنگ های قیمتی نمایشگاه های فصلی و یک نمایشگاه دائمی افتتاح کنیم و مورد استقبال افراد باشد.

پرداخت تسهیلات به تراشکاران سنگ های قیمتی در قالب مشاغل خانگی

این مقام مسئول ادامه داد: مطابق با هر کدام از شاخه های صنایع دستی به افرادی که در این موضوع ورود کنند تسهیلات هم  داده می شود و بنابر نیازمندی آن ها و دغدغه هایی که ما در زمینه صنایع دستی داریم و مجوزها و گواهی نامه هایی که ارائه می دهند تحت عنوان تسهیلات ارزان قفیمت و کم بهره به آن ها پرداخت می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: این حرفه در زمره مشاغل خانگی و صنایع خرد قرار می گیرد که قطعا حمایت و به بانک های عامل معرفی می شود تا از تسهیلاتی که در این زمینه است بهره ببرند و در تقویت خود اقدام کنند.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 132641

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/132641/سهم-اندک-سیستان-بلوچستان-صنعت-سودآور-تراش-سنگ-های-زینتی-غبار-بی-توجهی-ظرفیت-معدنی-جنوب-شرق-کشور

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir