تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۰۱:۱۷
گرد وخاک ناشی از خشکسالی باعث شد تا جمعیت بسیاری در سیستان دچار بیماری های تنفسی شوند و یا از ناحیه چشم آسیب جدی ببینند.
وقتی ضعف دیپلماسی دولت ارمغان آور بیماری های تنفسی می شود/حق آبه هامون در حصار سدهای افغانستان
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از اوشیدا؛ پدیده گرد و غبار از بزرگترین معضلات در سیستان و بلوچستان به شمار می آید که یکی از دلایل آن دخالت غیر مسئولانه انسان ها بر طبیعت است.

سد سازی افغانستان بر روی آب های رودخانه بین المللی هیرمند باعث شد تا شمال استان دو دهه خشکسالی را متحمل شود و تاثیرات آن گرد وغبار برگرفته از بستر خشک تالاب هامون و رودخانه ها را بوجود آورد.

گرد وخاک ناشی از این خشکسالی باعث شد تا جمعیت بسیاری در سیستان دچار بیماری های تنفسی شوند و یا از ناحیه چشم آسیب جدی ببینند.

مسئولان برای آینده برنامه ریزی کنند

فرهاد شیرزایی یکی از هامون نشینان شمال شهرستان هیرمند است که سال ها به واسطه خشکسالی در فقر زندگی می کند وی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: گرد و غبار در منطقه سیستان در برخی از مواقع آنقدر شدید است که می تواند درب خانه ها را با جمع آوری ماسه مسدود کند.

وی افزود: در سال جاری به واسطه آبگیری برخی از نقاط تالاب هامون گرد و غبار کمتری شاهد بودیم اما با سد سازی های پیاپی دولت افغانستان باید مسئولان فکری برای گرد و غبار سال های آینده بکنند.

این شهروند سیستانی بیان کرد: بسیاری از افراد مسن در سیستان دچار آسم و بیماری های چشمی هستند که ناشی از گردو غبار ۲۰ سال گذشته است.

وی خاطرنشان کرد: حیات در سیستان وابسته به تالاب هامون است و اگر این تالاب برای همیشه خشک شود، به زودی سیستان خالی از سکنه هم خواهد شد.

بیماری های تنفسی و چشمی ارمغان گرد و غبار برای مردم سیستان

دکتر هادی میرزایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل در خصوص تاثیرات گرد وغبار بر روی مردم به خبرنگار ما گفت: بیابان زایی در میان ۳۷ چالش مهم جهانی قرار دارد و به عنوان یکی از سه چالش مهم قرن ۲۱ نیز به شمار می آید.

وی گفت: گرد وغبار یکی از پدیده های جوی است که پیامد های زیست محیطی نا مطلوبی بر جای می گذارد و ممکن است اثرات سویی بر سلامت انسان ها بگذارد.

میرزایی بیان کرد: متداول ترین نشانه هایی که طی یک پدیده گرد و غبار مشاهده می شود تحریک چشم ها و راه های هوایی فوقانی است، معمولا نوزادان، کودکان، نوجوانان و سالخوردگان، افراد مبتلا به بیماری های تنفسی همانند آسم ممکن است آسیب پذیری بیشتری در برابر آن داشته باشند.

وی ادامه داد: یافته های جدید محققان نشان می دهد که گرد و غبار سلامت عمومی افراد را هم می تواند به خطر بیندازد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل بیان کرد: علاوه بر دانه های خاک در گرد و غبار شن، ماسه و نمک عناصری چون فلزات سنگین و حتی برخی از عناصر آلی در ترکیب آن وجود دارد که تاثیر سویی بر سلامت انسان ها می گذارد.


دولت در روزهای آخر خود عملکرد مثبتی نشان دهد

احمد ملاشاهی کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: یکی از راه های حل خشکسالی و مبارزه با پدیده گرد و غبار در منطقه سیستان رایزنی با کشور افغانستان برای رها سازی حق آبه ایران است.

وی افزود: دولت روحانی در هشت سال گذشته آنطور که باید نتوانسته است برای دریافت حق آبه سیستان از طریق وزارت خارجه تلاش کند و بیشترین ضرر را در این میان مردم متحمل شده اند.

ملاشاهی بیان کرد: رودخانه هیرمند یک مسیر بین المللی است و طبق قرارداد های پیشین افغانستان موظف به رهاسازی حق آبه منطقه سیستان است اما متاسفانه هر ساله سیلاب های فصلی به ایران روانه می شود و هیچ حق آبه ای از سوی این کشور رهاسازی نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: دولت باید در روزهای پایانی عمر خود با پیگیری حق آبه سیستان دستکم یک عملکرد مثبت در سیستان و بلوچستان به جای بگذارد.
تلاش برای پاکترین هوای ایران

وحید پورمردان مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان اما به تازگی در صفحه شخصی خود اقدام به انتشار پستی از تالاب هامون کرده و گفته است که در ۲۳ سال گذشته میزان ماندگاری آب در تالاب هامون در این برهه از زمان قابل قبول است.

وی همچنین افزود: در دیگر نقاط تالاب هامون هم پوشش گیاهی غنی دیده می شود و امیدواریم کانون های گرد و غبار همانند دو سال گذشته با آب و گیاه پوشش داده شود تا شاهد صدنشینی زابل به عنوان پاکترین هوای ایران باشیم.

اما به گفته مسئولان یکی از راه هایی که می تواند گرد و خاک برگرفته از طوفان های سیستان را مهار کند ایجاد کمربند سبز از شمال تا جنوب منطقه سیستان است.


ایجاد کمربند سبز در ۱۴۰۰

محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: ایجاد کمربند سبز منطقه سیستان یک طرح ملی است و احداث آن در منطقه ضرورت دارد لذا به دنبال ایجاد این کمربند در سال ۱۴۰۰ هستیم.

وی افزود: طرح ملی ایجاد کمربند سبز سیستان ، از قرقری تا ورمال براي مقابله با پديده گرد و خاک و تثبیت شن های روان و مهار کانون های گرد و خاک و جلوگیری از ورود آن به شهر به تازگی با مدیر جهاد کشاورزی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در این راستا برنامه ریزی هایی نیز انجام شده است.

سرگزی بیان کرد: مجری این طرح توسط رییس سازمان جنگل ها و مراتع تعیین و پیش بینی های اولیه از محل اعتبارات ملی و استانی برای تحقق طرح صورت پذیرفته است .

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: با تقویت و توسعه کمربند سبز و تثبیت شن های روان مهم ترین پیامد خشكسالی، که تشدید پدیده بیابان زایی است و تبعات گسترده اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی و افزایش مهاجرت را به دنبال داشته است مهار خواهد شد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcguw9qnak9wz4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما