تاریخ انتشار :يکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۰۷:۵۴
مجتبی شجاعی گفت: برای رفع مشکلات تالاب جازموریان باید سازمانهای مرتبطی به مثل حفاظت محیط زیست، وزارت نیرو، منابع طبیعی و آبخیزداری به تکالیف خود که در برنامه ششم توسعه آمده، پایبند بوده و آنها را عملیاتی کنند.
رفع مشکلات جازموریان در گرو پایبندی دستگاه ها به برنامه ششم توسعه/ سرنوشت شوم جازموریان دستاورد عدم مدیریت صحیح است
مجتبی شجاعی در  گفت وگو با خبرنگار عصرهامون، با اشاره به اینکه تالاب جازموریان تنها یک نام نیست بلکه سند هویت و دلیل ماندگاری و دل دادن به این جغرافیای سخت است، بیان کرد: تمام سدهایی که در مسیر رودخانه‌های متصل به تالاب جازموریان ایجاد شده، بدون انجام مطالعات حوزه آبریز بوده است.

وی ادامه داد: هر سدی که می‌خواهند احداث شود از حدود ۲۰ سال گذشته، نیازمند مطالعات جامع  و کامل در تمام حوزه ها است که متاسفانه سدهای احداث شده در این منطقه عمدتاً فاقد پیوست های لازم است.

رفع مشکل جازموریان به رهاسازی آب وابسته است

وی اضافه کرد: بر روی رودخانه هلیل رود تاکنون چهار سد به نام سد جیرفت با حجم ۴۷۰ میلیون متر مکعب، سد صفا رود در حجم ۱۲۰ میلیون متر مکعب، سد آسیا در بافت با حجم ۵۰ میلیون متر مکعب و سایر سدهای دیگر که آب پشت آنها ذخیره شده  و در حوزه زیست محیطی رها سازی نمی شود.

وی با تأکید بر اینکه رفع مشکل جازموریان تنها به رهاسازی آب وابسته است، گفت: متاسفانه در گذشته طی دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ مردم محلی و حتی برخی مسئولین خطر خشکسالی را در حاشیه جازموریان در سیستان و بلوچستان جدی نگرفتند که متاسفانه نه تنها از مخاطرات خبر نداشتند، بلکه از اهمیت آن هم مطلع نبودند.

وی گفت: در این حوزه برای رفع مشکلات باید سازمان حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری و وزارت نیرو به تکالیف خود در برنامه ششم توسعه پایبند باشند و آن را عملیاتی کنند.


 
سرنوشت شوم جازموریان دستاورد عدم مدیریت صحیح

شجاعی تصریح کرد: اشتباه است اگر بخواهیم این حال بد جازموریان رابه خشکسالی یا کم‌آبی ربط دهیم؛ این تالاب بزرگ به واسطه نبود مدیریت صحیح آب به این روزگار گرفتار شده است؛ ما با جازنشینان استان کرمان در آینده سرنوشت مشترکی داریم. لذا در این راستا تقاضا داریم حتما مسئولین درحوزه سیستان و بلوچستان باید در فرایند تصمیم‌گیری در خصوص آینده تالاب جازموریان نقش داشته باشند. چرا که متأسفانه امروز عمده برنامه ریزی‌ها در خصوص تالاب جازموریان در حوزه کرمان انجام می‌شود.

این مقام مسئول تاکید کرد: ما و  مردم دلگان نگران عواقب تصمیماتی هستیم که خودمان در ایجاد آن نقشی نداریم و به پشتوانه های علمی آن هم در استان کرمان شناخت و اطمینانی نداریم.

وی افزود: در حال حاضر هم بحث انتقال آب از رودخانه‌های متصل به جازموریان مطرح بوده که دغدغه مردم جنوب سیستان و بلوچستان است، و اطمینان مردم هنوز به تصمیم و پشتیبانی‌های علمی که در خصوص انتقال آب گرفته شده جذب نشده است.



گرد و خاک و مخاطرات زیست محیطی برای سیستان وبلوچستان، اعتبار مختص کرمان

فرماندار دلگان اظهار کرد: گلایه ای از سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته داریم و آن اعتباری به نام طرح ملی حفاظت پایش و احیای تالاب ها و رودخانه‌های در معرض خطر و تهدید کشور است که به صرف اینکه ۵۱ درصد از وسعت تالاب جازموریان گفته شده در استان کرمان است، تمام این اعتبار را به آنها دادند که بعد از مکاتبات استاندار و سازمان حفاظت محیط زیست، پیگیری‌ها و حساسیت‌های اجتماعی که انجام شد، قرار شد در سال ۱۴۰۰، بخشی که سهمی به سیستان و بلوچستان و شهرستان دلگان اختصاص یابد.

وی ادامه داد: گرد و خاک و مخاطرات زیست محیطی برای ما است و اعتبار را کرمان می‌گیرد، تصمیمات برای آینده تالاب را هم استان کرمان می‌گیرد.

شجاعی گفت: تالاب جازموریان نیاز به درمان و هم نیاز به پیشگیری دارد تا به سرنوشت تالاب‌های مشابه همچون تالاب هامون دچار نشود؛ خوشبختانه سال گذشته از محل اعتبارات گرد و غبار به شهرستان دلگان برای اولین بار اعتباری تخصیصی پیدا کرد.

وی ادامه داد: خشک شدن تالاب هامون جازموریان مشکلات زیادی را برای روستاهای شهرستان دلگان و بخش جلگه چاه هاشم ایجاد کرده است و احیای این تالاب که بین استان سیستان و بلوچستان و کرمان مشترک است نیازمند عزمی جدی است.

شجاعی تصریح کرد: اگر عزم عمومی برای نجات تالاب جازموریان از هم اکنون شکل بگیرد می توان از بروز خسارتهای آتی جلوگیری کرد چرا که کل تالاب در داخل کشور قرار گرفته و بر خلاف تالاب هامون در سیستان متاثر از خارج مرز نیست.

فرماندار دلگان خاطر نشان کرد: حق آبه تالاب هامون جازموریان واقع در شهرستان دلگان باید حداقل در بخش زیست محیطی تعیین شود تا خطراتی که متوجه اکوسیستم منطقه و ناشی از تاثیر خشکی این تالاب است به کمترین میزان برسد.

وی اذعان کرد: زنگ‌ خطر حرکت شنهای روان به سمت دلگان و نقاط شهری و روستایی مجاور آن حتی تا ایرانشهر به دنبال نابودی تدریجی تالاب به صدا در آمده و این تهدید به طور مستقیم حیات، اقتصاد، فرهنگ و زندگی روزمره مردم منطقه را نشانه رفته است.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcgzt9quak9wt4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها