کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اینجا دلهره های بی آبی به اوج می رسد؛

حبس آب؛ سهم سیستان از بی مهری افغانستان/دولت مکلف به اقدام جدی برای حق آبه ایران از رودخانه هیرمند شد

17 اسفند 1399 ساعت 10:35

به دنبال انتشار اخباری مبنی بر آبگیری بند کمال خان در افغانستان و افزایش نگرانی های مردم سیستان وبلوچستان به ویژه ساکنان سیستان از بسته شدن راه ورود سیلاب به ایران، نمایندگان مجلس دولت را مکلف به اقدام همه جانبه برای استمرار و افزایش حق آبه ایران از رودخانه هیرمند کردند.


به گزارش عصرهامون، وارد سیستان شدم، سرزمینی که در گذشته های دور از آن به عنوان انبار غله ایران نام می بردند، آن روزها که قهر طبیعت و بی مهری همسایه شرقی به اوج نرسیده بود کشاورزی در این خطه از کشور رونق دیگری داشت.

امسال گویا خشکسالی تازیانه هایش را شدیدتر از 20 سال گذشته بر پیکر نحیف سیستان می کوبد، بند کمال خان در آن سوی مرز و در کشور افغانستان آبگیری و راه ورود آب از سوی همسایه شرقی بسته شده است.

سیستان که شامل پنج شهرستان و ده ها پارچه آبادی بوده امروز تشنه تر از همیشه است، زیرا دیگر امیدی به ورود آب ندارد و می داند بندی عظیم در آن سوی مرزها سدراه همان اندک سیلاب شده است.

اسنفدماه از نیمه گذشته است، کشاورزان سیستانی اگرچه به زمین های کشاورزی خود می روند، اما هنوز نمی دانند گندم های کاشته شده به فصل برداشت می رسد یا در همین میانه راه به دلیل بی آبی از بین می روند.

ناامیدی و نگرانی مردم سیستان از آبگیری بند کمال خان

شهروندان زهک که شریان اصلی سیستان و ردوخانه هیرمند از این شهرستان عبور می کند ناراضی هستند و می خواهند اقدام اساسی برای این خطه صورت گیرد، آن ها از اینکه هر سال دلهره آبیاری زمین های کشاورزی خود را داشته باشند ناراحتند و می خواهند با آرامش خاطر به کشاورزی خود ادامه دهند.

برخی از روستاییان زهک اگرچه زمین های کشاورزی خود را کاشته اند، اما نمی دانند اردیبهشت ماه می توانند گندم را برداشت کنند یا اینکه خوشه های خشک شده آن غذای گاو و گوسفندهایشان می شود.

آن ها می گویند علاوه بر آن که سیستان در زمینه آب شرب و کشاورزی به رودخانه هیرمند وابسته است زاهدان هم به این آب وابسته شده، در حالی که مشخص نیست سیلاب و دشتمال مانند سال های قبل به سیستان وارد می شود یا نه؟


نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان وابسته به آب رودخانه هیرمند

حبیب اله دهمرده، نماینده مردم سیستان چندی پیش در جلسه کمیسیون عمران پیرامون حق آبه ایران از افغانستان که با حضور وزیر نیرو برگزار شد، بیان کرد: سیستان و زاهدان را به آب رودخانه هیرمند متصل کردیم که به افغانستان وابسته است، کشوری که مقید به تعهداتش نیست و هر روز سازی در آن کوک می شود.

وی ادامه داد: اخیرا هم بند کمال خان آبگیری شده است، به طوری که اگر مردم سیستان اندک امیدی داشتند ناامید شدند و قصد مهاجرت دارند.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در این رابطه باید برنامه ای تدوین شود که مردم بدانند چه اقدامی انجام دهند، انتقال آب از دریای عمان اجتناب ناپذیر است، برای حق آبه هم باید روش علمی در نظر گرفته شود که هر دو کشور منافع داشته باشند.

این نماینده تصریح کرد: در زمینه ترانزیت، انرژی بادی و صادرات گاز باید اقدام شود که هر دو کشور سود ببرند، وقتی مردم از سیستان کوچ کنند اقدامی اگر انجام شود فایده ای ندارد.
 

اعلام آمادگی بخش خصوصی برای صادرات برق و انتقال آب از دریای عمان

دهمرده اظهار کرد: بخش خصوصی هم برای صادرات انرژی برق بادی، انتقال آب از دریای عمان و دریافت گازبرای صادرات برق به افغانستان و پاکستان اعلام آمادگی کرده و ظرفیت ها و تهدیدها مشخص است و باید اقدامی در این خصوص صورت گیرد.

نماینده مردم سیستان بیان کرد: احداث بند کمال خان و بندهای دیگر بر روی رودخانه هیرمند هراس و نگرانی را در این زمینه به وجود آورده است، آب شرب زاهدان و سیستان به عنوان نیمی از جمعیت استان به این رودخانه وابسته است و حتی کشاورزی را هم در نظر نمی گیریم.

دهمرده تصریح کرد: از دکتر ظریف، وزیر امور خارجه باید بپرسم این رودخانه هیرمند را چه می کنید؟ با وجود برگزاری ده ها جلسه اعلام کردم یک سند اعلام کنید که راه چیست و در دولت بعدی از صفر شروع نکنیم، ما باید به مردم سیستان و بلوچستان امید بدهیم که دولت و نظام اقدامی انجام داده اند.

وی ادامه داد: سوال این است که آیا می خواهیم سیستان و بلوچستان داشته باشیم یا نه؟ این استان بسیار مهم است و تنها نقطه ایران که دچار این بدبختی هاست سیستان و بلوچستان و به ویژه خطه سیستان است.

دولت مکلف به اقدام همه جانبه برای استمرار و افزایش حق آبه ایران از رودخانه هیرمند شد

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این پیشنهاد روز گذشته در مجلس تصویب شد که دولت مکلف است در سال 1400 جهت تثبیت، استمرار و افزایش حق آبه ایران از رودخانه هیرمند اقدام سیاسی و اقتصادی و عمرانی لازم را در چارچوب اعتبارات مصوب به عمل آورد.

دهمرده بیان کرد: همچنین وزارت خارجه موظف است گزارش عملکرد در خصوص این موضوع را هر سه ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.

انتهای پیام/
 
 


کد مطلب: 135675

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/135675/حبس-آب-سهم-سیستان-بی-مهری-افغانستان-دولت-مکلف-اقدام-جدی-حق-آبه-ایران-رودخانه-هیرمند

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir