تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۷ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۰۲
محمدعلی رحیمی نژاد گفت: سندهمکاری ایران و چین به عنوان یک نقشه راه برای تحقق همکاری های جامع راهبردی بین دو کشور که بر روی آن توافق کرده اند، یک دستاورد و تحول بین المللی به حساب می آید.
نتیجه توافق ایران و چین؛ یک دستاورد و تحول بین المللی/ جهانی شدن قدرت انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین ترس غرب از این اقدام است
به گزارش عصرهامون، محمدعلی رحیمی نژاد؛ دانشجوی دکتری روابط بین الملل در گفت و گو با خبرنگار چهاربهاران با اشاره به توافقنامه ایران و چین بیان کرد: طی روزهای اخیر شاهد اظهارنظرهای مختلفی از سوی سیاسیون و نخبگان دانشگاهی، آحاد جامعه و حتی سلبریتی ها در رابطه با مباحث توافقنامه ایران و چین بودیم که موافقان و مخالفان زیادی را به همراه داشت.
 
وی با اشاره به عدم آگاهی افراد نسبت به این توافقنامه مهم افزود: فارغ از صحت و سقم این مباحث مطرح شده با اظهارنظرهای مختلف افراد و سلایق گوناگون باید گفت که اکثر قریب به اتفاق افراد نظر دهنده و پاسخ دهنده در رابطه با این قرارداد از مفاد قرارداد اطلاعی نداشتند و برداشت همه آنها براساس شایعات و شنیده های فضای مجازی و اطراف آنها بوده است.
 
این کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: جز مقامات مافوق بین دو کشور و سایر افراد جامعه و حتی کارشناسان و نخبگانی که در فضای مجازی به اظهار نظر پرداختند، اطلاعی از مفاد قرارداد نداشتند و جای بسی تعجب است که با وجود عدم آگاهی از متن قرارداد و توافقات بین 2 کشور، چگونه برخی افراد به نقد و بررسی تحلیل چه در مقام دفاع و چه در مقام انتقاد به آن می پرداختند.
 
وی تصریح کرد: فهم این موضوع که چرا با وجود اینکه اطلاعی وجود ندارد و به اظهار نظر پرداخته می‌شود؛ خود این نکته بسیار کلیدی است و به نظر میرسد افرادی که در این راستا به صحبت پرداختند بیشتر جنبه هیجانی و رسانه‌ای در نظر گرفتند که علت اصلی آن هجمه رسانه‌ای غرب بود.
 
رحیمی اشاره کرد: رسانه های غربی با وجود اینکه دست خودشان را از منافع ملی و منافعی که می توانست از قبل ایران کسب کند خالی می‌دید به نقد این قرارداد و توافق ایران و چین پرداختند، از همین رو بسیاری از افراد آن را با عناوین مختلف نقد کردند و رویکرد واکنشی سایر افراد نیز دفاع از این قرارداد بود.
 
وی گفت: در واقع با قرارداد ایران و چین افراد و کشورهای متضرر شده یا سایر کشورها  با یک حمله رسانه‌ای سعی در تخریب این توافق نامه و سیاه نمایی از آن داشتند؛ در مقابل نیز افرادی که به اسم یا دلسوز بودند در رابطه با روابط ایران و چین در مقابل دفاع در حالی که اصلاً هیچ کدام از این دو طرف از مفاد قرارداد اطلاعی نداشتند و وقتی اطلاعی از مفاد وجود ندارد نقد از قرارداد خودش امر بی‌معنی است.
 
وی با اشاره به اینکه در واقع صحبت های من نکته اصلی پرهیز از سیاه نمایی یا غیر واقعی بودن از این مسئله نیست ادامه داد: در واقع با فهم اینکه این قرارداد وقتی خوانده نشده میتوانیم به پشت پرده یا مباحث تحلیلی که به صورت واقعی از این موضوع وجود دارد پرداخته و بسیاری از مسائل و موضوعات روشن شود.
 
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به هدف از سیاه نمایی در این توافقنامه اذعان کرد: حال باید به قصه اصلی یا اطلاعاتی که در این زمینه وجود دارد توجه کنیم و اطلاعات اصلی پیرامون این است که ایران و آمریکا در یک تنش ۴۰ ساله به سر می بردند که پس از گذشت سالها حتی به واسطه توافقنامه برجام هم نتوانستند مشکلات و چالش ها را حل و مرتفع کنند.
 
رحیمی افزود: بر خلاف ۴۰ سال اخیر که آمریکا حرف اول و آخر را در مناسبات بین‌المللی قدرت‌های نوظهور زده و توانسته‌ در سطح مناطق خود و حتی در عرصه بین الملل آمریکا را به تنش وادار کند و از مهمترین قدرت‌ها می‌توانیم به روسیه و چین اشاره کنیم.
 
وی اظهار کرد: وقتی با آمریکا و غرب نمی توان وارد معامله و حرف شد ایران به تبع سراغ چین رفت تا بتواند فشارهای آمریکا را تقلیل بدهد و از همین رو طی آن چیزی که روزهای اخیر دیدیم موفق شد یک توافقنامه ۲۵ ساله را با اعضای مختلف به ثمر برساند.
 
وی ادامه داد: مخالفت آمریکا و وابستگان غربی به آن طبیعی بود؛ در ادامه شاهد این بودیم که این مبحث در عرصه داخلی و حتی در عرصه بین‌الملل برای افرادی که حتی کوچکترین اطلاعی از ادبیات سیاسی و روابط بین الملل نداشتند ایجاد شد.
 
وی تاکید کرد:  فضایی ایجاد شده بین موافقین و مخالفین باید در نظر گرفت که خروجی این توافقنامه چه خواهد بود یعنی در وقتی ما اطلاعی نداریم که درعمل ممکن است برای ما خیلی خوب باشد یا خیلی بد که نباید واکنش غیر معقولی داشته باشیم.
 
رحیمی عنوان کرد: به هر حال هر فردی که در هر زمینه‌ای تخصص کسب میکند باید بداند، از همین رو ناچاراً و ناگزیرند توجه به علائمی که در روابط ایران و آمریکا و در واقع در نظام جهانی پدیدار شده معین است.
 
وی تصریح کرد: ایران قدم بزرگی به سمت عدم وابستگی به غرب و پرداختن به منافع خود در شرق برداشته از همین‌ رو افراد و ذینفعانی که در عرصه داخلی و بین المللی ایران دستشان در حال کوتاه شدن از منافع است، در حال فضا سازی و تلاش برای دگرگون کردن این حالت هستند.
 
وی گفت: در واقع این افراد و کشورهای غربی در صدد این هستند که به بهانه برجام مجدداً کشور را پای میز مذاکره با آمریکا بکشانند تا در قبال دریافت یکسری امتیازات و مزایا ایران از رویکرد شرقی خود دست بردارد و همچنان مانند سابق با همان اندک تعاملاتی که با غرب داشته به حیات سیاسی و اجتماعی خود ادامه دهد.
 
وی یادآور شد: نیاز هر اظهار نظری علم کامل به ابعاد آن ماجرا و جریان است و نمی‌توان با به کاربردن یکسری الفاظ کلی در علم سیاست مانند روندهای ایجاد شده تاریخ گذشته و سایر ادبیاتی که باب شده و جدیداً مورد استفاده کارشناسان و مخصوصاً سیاسیون هر دو جناح قرار گرفته نمی توانیم به درستی تحلیل واقع بینانه ای از توافق ایران و چین داشته باشیم.
 
این کارشناس روابط بین الملل اظهار کرد: به عنوان یک پژوهشگر توصیه اصلی برای پرداختن درست به موضوع این است که افراد با مشاهده نتایج به قضاوت درباره تحولات بین الملل بپردازند و در واقع حرف اول و آخر منافع و دستاوردهای ملی کشورها در این میدان جهانی است.
 
وی ادامه داد: قرارداد با چین گام اول بوده و همانطور که این کشور در صدد جبران زیانهای وارد شده از سوی تحریم های آمریکا است، ما نیز باید طبق برنامه و استفاده از ظرفیت های خود به ویژه در بعد ترانزیت و انرژی به کسب منافع بیشتر اقدام کنیم.
 
رحیمی بیان کرد: توافقات بین کشورها در عرصه بین‌الملل صورت میگیرد و فقط از کسب منافع ملی است، یعنی اگر چین امروز وارد تعامل با ایران شده از سر خیرخواهی و دلسوزی نیست و بلعکس اگه ایران با چین وارد مذاکره شده به دلیل رسیدن به دستاورد های ملی برای کسب موفقیت های جهانی و رسیدن به رفاه و آسایش جامعه و مردم است.
 
وی گفت: هر دو طرف ناچار بودند در شرایطی که آمریکا هر دو کشور را تحریم کرده و در شرایطی که چین و همسایگانش به تنش رسیدند و آمریکا آنها را وادار به دخالت در امور چین میکند همانطور که ما ناچار بودیم نگاه به شرق داشته باشیم.
 
کرشناس روابط بین الملل خاطرنشان کرد: چین نیز برای پیشبرد اهداف خود از جمله در زمینه صادرات و استفاده از کمربندی تجاری آسیا به اروپا و آفریقا ناچار بود ایران را وارد معامله کند و بخشی از منافع کشورمان در مورد ترانزیت، امنیتی و انرژی بهره خواهد برد.
 
رحیمی تاکید کرد: از همین رو نگاه متفاوتی به این عرصه می‌توانیم داشته باشیم، نگاهی علمی و فارغ از تخریب رسانه های ذینفع از طریق توجه به نتایج این توافق می باشد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcaoin6649nee1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما