تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۰۲:۰۷
پس از افتتاح بند کمال خان در افغانستان توجه مسئولان به پروژه آب‌های ژرف بیشتر شد، پروژه‌ای که نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی آن را در سال ۹۵ مطرح کرد.
" آب " از دشت خشک سیستان فواره زد/آب ژرف پایانی برای وابستگی به افغان ها
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از اوشیدا؛ بیشتر از دو دهه است که خشکسالی در شمال سیستان و بلوچستان باعث ضعیف شدن اقتصاد مردم و همچنین مهاجرت جمع عظیمی از آنها شده است.

درآمد مردم سیستان که عمدتاً از راه کشاورزی و دامداری تأمین می‌شد دو دهه قبل به‌واسطه خشکسالی با نابودی همراه شد، در اواخر سال ۱۳۹۹ نیز کشور افغانستان با بستن آب بر روی مردم سیستان آخرین تیر را به سمت دیار رستم دستان شلیک کرد تا آب برای مردم به یک آرزو تبدیل شود.

پس از افتتاح بند کمال خان در افغانستان بود که توجه مسئولان به پروژه آب‌های ژرف بیشتر شد، پروژه‌ای که نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی آن را در سال ۹۵ مطرح کرد و در سال بعد آن ردیف بودجه‌ای برای آن در نظر گرفته شد.

آب ژرف به آب‌های عمیق زیرزمینی گفته می‌شود که در سال‌های گذشته کشورهای هایی همچون عربستان نیز از آن بهره برده‌اند به طوری که کشور خشک عربستان به‌واسطه استفاده از این آب‌ها به یکی از صادرکننده‌های غلات تبدیل شده است.

اولین چاه ژرف سیستان که به چاه مادر نیز معروف است، پس از حفاری به عمق بیش از دو هزار متر به آب رسید، پس از آن دو چاه دیگر نیز در مناطق مختلف سیستان حفر شد که اکنون خروجی آب از آن امیدوارکننده نشان می‌دهد.

آب‌های ژرف اما در این بین مخالفانی نیز داشت، بسیاری از کارشناسان با این پروژه پرهزینه مخالفت کردند تا جایی که عباس نورزایی کارشناس ارشد مدیریت روستایی با انتقاد از حفاری اولین چاه ژرف سیستان گفته بود که چاهک‌های کشاورزی با عمق ۲۰ متری ۱۳ برابر بیشتر از چاه ژرف آبدهی دارند.

وی همچنین اظهار کرده بود که برای کشاورزی ۲۲۰ هزار هکتار زمین‌های مرغوب زراعی سیستان، نیاز به تأمین دو میلیارد مترمکعب آب داریم، همچنین برای رفع عطش هامون هم نیاز به ۹ میلیارد مترمکعب آب خواهد بود.


400 میلیارد تومان برای حفر چاه های ژرف سیستان در نظر گرفته شده است

حبیب‌الله دهمرده نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در همین رابطه به خبرنگار ما گفت: با هدف تأمین آب شرب شهرهای زابل و زاهدان ۱۰ الی ۱۵ چاه آب ژرف دیگر در منطقه سیستان حفر خواهد شد.

وی افزود: حفر هر کدام از این چاه‌ها به ۲۰ روز زمان نیاز دارد که می‌توانیم با استقرار چندین دکل حفر چاه به طور هم‌زمان آن‌ها را به بهره‌برداری رساند.

دهمرده بیان کرد: در بودجه سال ۱۴۰۰ مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان برای حفر چاه‌های ژرف در نظر گرفته شده است که پس از دستیابی به این آب‌ها می‌توانیم در مصارف کشاورزی و شرب از آن بهره ببریم.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: یکی از مهم‌ترین راه‌های تأمین آب در منطقه سیستان استفاده از آب‌های ژرف است که خوشبختانه این استعداد در منطقه سیستان وجود دارد.

وی ادامه داد: انتقال آب از دریای عمان نیز راه دیگری است که می‌توانیم از آن بهره ببریم، قبل از آن باید برای این پروژه نیز همانند آب‌های ژرف ردیف بودجه‌ای در نظر گرفته شود تا شناسنامه‌دار شود.


از حق آبه هامون دست نمی کشیم

دهمرده خاطرنشان کرد: جلوگیری از تبخیر آب از چاه نیمه‌ها که سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب آن به‌وسیله تبخیر و رسوب‌گذاری از بین می‌رود نیز از دیگر راه‌های پایداری آب در منطقه سیستان خواهد بود.

وی تصریح کرد: راه دیگر تأمین آب منطقه سیستان مطالبه حق آبه رودخانه هیرمند است که افغانستان موظف است ۷۲۰ میلیون متر مکعب باید به تالاب هامون بدهد.

وی گفت: در ابتدای فروردین‌ماه سال جاری نامه‌ای به رئیس‌جمهور در رابطه با تشکیل کارگروهی ملی جهت احیای تالاب هامون ارسال شده است که امیدواریم این نامه مقدمه‌ای برای اقدامات تأثیرگذار در منطقه شود.

همچنین طی اخباری امیدوارکننده خروجی آب از چاه دوم آب‌های ژرف سیستان ۲۸ هزار بشکه در روز عنوان شده است که می‌تواند برای سال‌ها شمال سیستان و بلوچستان را از وابستگی آبی به کشور افغانستان جدا کند.


انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcaain6a49ne01.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما