تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۰۱:۰۵
افغانستان، در غفلت وزارت خارجه ایران پس از صدها سال یکی از مهمترین بندهای آبی خود را دوباره بازسازی کرد تا ورود آب را به منطقه سیستان کنترل کند.
وزارت خارجه؛ بزرگترین متهم خشکسالی در سیستان/اولین دشتمال 1400 ناچیز و غیر قابل قبول بود
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از اوشیدا؛ شاید سال گذشته و امسال را به دلیل کمبود منابع آبی در شمال سیستان و بلوچستان یکی از سخت ترین سال های زندگی مردم بتوان نامگذاری کرد.

افغانستان پس از صدها سال یکی از مهمترین بندهای آبی خود را دوباره بازسازی کرد تا ورود آب را به منطقه سیستان کنترل کند، بند کمال خان شاید برای مردم افغانستان امیدآور باشد اما برای هم زبانان ایرانی آنها شرایط سختی را به وجود آورده است.

قبل از احداث بند کمال خان و تغییر مسیر آب توسط افغان ها رودخانه بین المللی هیرمند هر ساله آب سیلاب های فصلی را به هامون در ایران هدایت می کرد.

وجود این منابع آبی باعث ایجاد اشتغال هایی از جمله ماهیگیری،پرورش دام، کشاورزی و همچنین فروش نی های تالاب هامون شده بود که در فصول مختلفی از سال باعث شکوفایی اقتصاد مردم می شد.

به گفته بسیاری از کارشناسان، مردم سیستان در شرایط این چنینی باید برای ایجاد مشاغل جایگزین اقدام کنند یا محصولات کشاورزی را با روش های نوین آبیاری مورد کاشت قرار دهند.

خسارت تاریخی کشاورزان در پی کمبود آب

شریف سارانی، نماینده کشاورزان منطقه سیستان در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره گفت: در سال جاری به دلیل نبود آب کافی، کشاورزان بیشترین خسارت را تجربه کرده اند، به طوری که این چنین خسارتی در هیچ سالی سابقه نداشته است.

وی افزود: به وسیله لوله های طرح ۴۶ هزار هکتاری در سیستان یک بار برای کشت محصولات کشاورزی آب چاه نیمه ها رهاسازی شد، اما پس از آن وقتی نوبت به آبیاری دوم کشاورز رسید، مسئولان عنوان کردند آب مورد نیاز تامین نمی شود.

سارانی بیان کرد: این در حالی است که در هنگام کشت اول باید به کشاورزان هشدار داده می شد تا به سمت کشاورزی غرقابی نروند و محصولات کم آب تری را مورد کشت قرار دهند.

نماینده کشاورزان سیستان بیان کرد: در گذشته کشاورزان از آب نهر و کانال ها برای کشت محصولات خود استفاده می کردند که این امر باعث شده بود، بالاترین کیفیت محصولات کشاورزی را در کشور رقم بزنند.
 

عاشقان مذاکره با غرب از همسایه خود غافل شدند

حجت الاسلام ابراهیم گزمه، امام جمعه شهرستان هامون نیز به تازگی با انتقاد از عدم پیگیری وزارت خارجه برای حق آبه تالاب هامون گفت: دولت باید برای حق آبه تالاب هامون که طبق یک قرارداد بین مللی افغانستان باید به آن پایبند باشد، تلاش می کرد.

وی افزود: متاسفانه در ۸ سال فعالیت دولت نه تدبیری برای حق آبه هامون دیده شد و نه امیدی برای ادامه این موضوع در این دولت است، مردم باید قبول کنند که آب چاه نیمه ها نیز در حال خشک شدن است و هرچه زودتر باید منابع جایگزینی را در منطقه مورد استفاده قرار دهیم.

امام جمعه شهرستان هامون گفت: وزارت خارجه که در سال های اخیر علاقه خاصی به گفت وگو و دیپلماسی نشان داده است، باید برای رایزنی حق آبه هامون با کشور افغانستان مذاکره می کرد.

وی گفت: با وجود اینکه وزارت خارجه سال ها برای مذاکره با غرب در سفر بود، اما از همسایه خود غافل شد که متاسفانه امروز دود آن به چشم مردم سیستان و بلوچستان می رود.

سیستان از زیر زمین آب بیرون می کشد

حبیب الله دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز در همین خصوص به خبرنگار ما گفت: یکی از مهمترین اقداماتی که می توان آب مورد نیاز سیستان را تامین کرد استفاده از آب های ژرف است.

وی افزود: در سال های اخیر خوشبختانه چاه های آب ژرف ظرفیت عظیم خود را به نمایش گذاشته اند و با حفاری چاه های بعدی می توانیم آب مورد نیاز مردم سیستان را تامین کنیم.

دهمرده بیان کرد: راه بعدی تامین آب در سیستان انتقال آن از دریای عمان به شمال استان است، این طرح نیز هم اکنون در دست پیگیریست و امیدواریم هر چه زودتر همانند لوله گاز به سیستان برسد.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: رایزنی برای حق آبه هامون نیز یکی دیگر از راه های تامین آب در سیستان است که افغانستان باید به قراردادی که سال ها قبل با آن توافق کرده، پایبند باشد.

دهمرده گفت: آب های ژرف منابع عظیمی است که در آینده بیشترین بهره را از آن خواهیم برد.
 

ورود ناچیز اولین دشتمال در سال ۱۴۰۰ به تالاب هامون

یدالله شعیبی، معاون سیاسی فرمانداری نیمروز نیز در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: اولین دشتمال یا همان سیلاب های فصلی روز گذشته وارد منطقه سیستان شد و در تالاب هامون در بخش صابری آرام گرفت.

وی افزود: طبق اعلام منابع محلی در بخش صابری این مقدار آب فعلا وارد پنج کیلومتر از خاک جمهوری اسلامی ایران شده است و امیدواریم که روند ورود آن ادامه داشته باشد.

شعیبی بیان کرد: دشتمال وارد شده در پی بارندگی های اخیر در افغانستان بوده و هیچ ارتباطی به حق آبه هامون ندارد.

معاون سیاسی فرمانداری نیمروز خاطرنشان کرد: مقدار دشتمال وارد شده با توجه به سرعت حرکت آن در برابر دشتمال های سال های قبل بسیار ناچیز است.

وی گفت: به دلیل ناچیز بودن مقدار دشتمال های وارد شده میزان ورود آن قابل سنجش نیست.


انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcftedyew6dmta.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما