تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۱۰
حجت الاسلام علیرضا اصغری حسامیه گفت: مسلمانان سه انقلاب بزرگ در حوزه های علمی، اقتصاد و اخلاق در اندلس رقم زدند، اما به دلیل از بین رفتن اتحاد و غفلت از دشمن، بعد از ۷۰۰ سال این حکومت قوی از دست رفت، باید از این موضوع درس گرفت و با وحدت و بصیرت به ویژه در این روزها که موضوع انتخابات را در پیش داریم، توطئه دشمنان را خنثی کنیم.
علم، اقتصاد و اخلاق؛ ۳ انقلاب بزرگ مسلمانان در اندلس/وحدت و بصیرت توطئه دشمنان را خنثی می کند
حجت الاسلام علیرضا اصغری حسامیه، کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به سالروز فتح اندلس به دست دست مسلمانان در سال ۹۲ هجری قمری، در گفت و گو با عصرهامون بیان کرد: اندلس در واقع به نوعی مسیر اروپا و آفریقا بود، سرزمینی که اکنون بخشی از آن در اسپانیا و قسمتی در پرتغال واقع شده است.
 
وی ادامه داد: تا قبل از فتح اندلس به دست مسلمانان نقطه قوتی در اقتصاد این شبه جزیره وجود نداشت و مطلبی درباره شکوفایی فرهنگ، تمدن و اقتصاد آن ثبت نشده، بلکه برعکس کشوری آشفته و مصیبت زده بوده و تمام رونق، افتخار و پیشرفت آن بعد از جریان فتح توسط مسلمانان رقم خورد.
 
این کارشناس اظهار کرد: در زمان ششمین خلیفه اموی، حدود ۷ هزار مسلمان به فرماندهی فردی به نام طارق به طرف اندلس حمله ور شدند، تقریبا ۵ سال جنگ مسلمانان به طول کشید تا اینکه توانستند آنجا را فتح کنند.
 
وی افزود: جریان فتح اندلس و لشکر کشی مسلمانان از این قرار بود که پادشاه این شبه جزیره به دختر یکی از فرماندهان خودش تعرض کرد، این مسئله برای آن فرمانده سخت تمام شد و در مقام اعتراض به پادشاه برآمد، اما چون امنیتی بر جان خودش نداشت، مجبور شد با خانواده اش به سمت آفریقا فرار کند و آنجا از حاکم مسلمانان که گماشته امویان بود، کمک خواست و برای اعاده حیثیت از آن ها طلب همکاری کرد.
 
انقلاب بزرگ مسلمانان

 
به گفته اصغری حسامیه، نویسندگان تاریخ اسلام، غیر اسلام و مغرب ‌زمین و محققان بزرگ تاریخ، نظر قاطعی دارند که بعد از تسلط مسلمانان بر اندلس، انقلاب عظیمی در سه حوزه اقتصادی، علمی و اخلاقی آن پدید آمد، چراکه تا قبل از فتح جامعه اسلامی، موضوع اخلاق فردی و اجتماعی از بین رفته و اقتصاد به شدت فروپاشی شده بود.
 
وی اذعان کرد: بعد از این که مسلمانان تسلط پیدا کردند، در بخش علم به گونه ای پیش رفتند که بزرگترین دایره المعارف پزشکی در همان دوره نوشته شد، آن ها این سه انقلاب را رقم زدند و باعث قدرت گرفتن در اندلس شدند، به گونه ای که به عنوان نمونه حکومتی در اروپا مطرح بود.
 
اصغری حسامیه تاکید کرد: موضوع پزشکی آنقدر در اندلس پیشرفت کرده بود که بسیاری از بزرگان از نقاط مختلف دنیا برای درمان خودشان به این شبه جزیره می آمدند، این در تاریخ هم نقل شده است، در دیگر علوم از جمله نجوم و کشاورزی نیز پیشرفت چشمگیری حاصل شد و با توجه به دریایی بودن مسیر اندلس موضوع صنعت کشتی سازی به عنوان یکی از صنایع بسیار مهم توسط مسلمانان نهادینه شد.
 
وی با بیان این که حدود هشت قرن حکومت مسلمانان در اسپانیا طول کشید، گفت: یکی دیگر از دستاوردهای حکومت مسلمانان در اندلس موضوع شهرسازی بود، یکی از مواضعی که دنیا بسیار به نقشه جامع شهرسازی نیاز دارد، چراکه حقوق شهروندی حتی در ساختمان سازی باید مدنظر قرار گرفته شود، ما در اسلام احادیث فراوانی مبنی بر ساخت منزل، خانه ها، خیابان ها و حتی سرویس ‌های بهداشتی داریم که ذوات مقدسه معصومین (ع) و به خصوص پیامبر اکرم (ص) بر آن تاکید دارند.
 
این خطیب افزود: بعد از آنکه مسلمانان در اندلس قدرت گرفتند، بر اساس فرامین پیامبر (ص) نقشه شهرسازی اسلامی را پیاده کردند، نمونه کاملی که از آن الگوبرداری می‌کنند.
 
 
اعتراف دانشمندان اسپانیایی به نتایج حکومت اسلامی در اندلس
 
وی با بیان این که موضوع حکومت مسلمانان در اندلس مربوط به زمانی است که ما اروپا را به قرون وسطا می ‌شناسیم، اظهار کرد: به اعتراف خود دانشمندان اسپانیایی از جمله دکتر مارتینز، امروز اگر اسپانیا حرفی برای گفتن دارد و مطرح است از نتایج همان حکومت مسلمانان و اسلام بر این کشور است.
 
اصغری حسامیه با اشاره به عوامل فروپاشی حکومت قدرتمند اسلامی و دارای پایه های محکم در اندلس، ضعف مسلمانان بعد از این حکومت قوی گفت: امروز شاهد حکومت‌های اسلامی در دنیا هستیم، به خصوص در خاورمیانه، اما سوال این است که چرا قدرتمند و مرجع مراجعه کشورهای پیشرفته نمی ‌شوند؟ چرا به طور معمول کشورهای اسلامی ضعیف هستند؟ حتی جمهوری اسلامی با وجود این که حکومتی است که پشتوانه قوی مردمی دارد، ولی با این وجود گرفتار بسیاری از مسائلی شده که درون حکومت را به چالش می کشد، حتی گاهی بعضی از طرفداران جمهوری اسلامی هم به نقاط ضعفی اشاره می کنند و در حین طرفداری این مشکلات را دارند.
 
ضرورت حفظ وحدت در جهان اسلام
 
 وی تصریح کرد: یکی از عوامل اصلی قدرت موضوع وحدت و اتحاد است، هر گروهی که دنبال قدرت هستند شرط اول آن یکپارچگی و کنار گذاشتن اختلاف است، به گونه ای که مقام معظم رهبری هم تاکید بر حفظ وحدت در جهان اسلام می کنند.
 
این کارشناس مذهبی ادامه داد: مسلمانان بعد از قدرت گرفتن در اندلس آرام آرام دنبال غنائم و طبقه بندی اجتماعی هستند، به عنوان مثال اعرابی که وارد اندلس شده بودند، خودشان را از افرادی که آنجا بوده و بعد مسلمان شده بودند برتر می ‌دیدند، این روحیه برتر بینی باعث تشکیل طبقات اجتماعی شد و مدت کمی بعد از حکومت یکپارچه مسلمانان در اندلس شاهد تقسیم زیر مجموعه ها هستیم.
 
وی افزود: در زیر مجموعه حکومت واحد اسلامی حکومت های کوچکی شکل می ‌گیرد که ۲۶ شاخه برای حکومت های زیر مجموعه نقل کرده اند. آن ها در ادامه مسیر و در طول این ۷۰۰ سال گاهی با خودشان درگیر می‌شدند، علیرغم تاکید قرآن به "وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَميعًا وَلا تَفَرَّقوا" یا اینکه می ‌فرماید پرهیز کنید از اختلاف، چراکه فشل می شوید و رنگ و بوی شما از بین می رود، مسلمانان نتوانستند وحدت و اتحادشان را حفظ کنند، این مهمترین عامل فروپاشی حکومت اسلامی در آن منطقه بود.
 
شیوع فساد و غفلت از دشمن
 

اصغری حسامیه اظهار کرد: عامل دوم فروپاشی حکومت مسلمانان در اندلس، وجود و شیوع فساد اخلاقی در بین مسئولان و مدیران و بعد خود جامعه بود، موضوعی که باعث شد مسلمانان برای از بین بردن فساد به آن منطقه بروند، ولی متاسفانه خودشان گرفتار شدند.
 
به گفته وی، در پی شیوع فساد در بین مسلمانان در اندلس شاهد کاهش پیشرفت علمی آن ها شدیم، صنعت دچار مشکل شد، حتی حکومت بر دریا را از دست دادند و پرتغالی‌ها حاکم آن شدند، این ها آثار توجه به عیش و نوش و فساد است که باعث شد مسلمانان فاصله فاحشی با دستورات دینی بگیرند و از اهداف اصلی تشکیل حکومت غافل و گرفتار مسائل اخلاقی و اختلافات داخلی شوند.
 
این کارشناس با بیان این که نکته سوم غفلت از دشمن است، اضافه کرد: وقتی مسلمانان قدرت داشتند، به آن تکیه کردند و آرام آرام از مکر دشمنان غافل شدند، دشمن شناسی یکی از دستورات موکد دین مبین اسلام است، هر جا و هر مکانی کسی که از مکر دشمنان غافل شود، آسیب می بیند.
 
فاصله گرفتن مردم از صندوق رای یکی از ترفندهای امروز دشمن
 
وی اذعان کرد: یکی از حربه هایی که دشمن امروز استفاده و از اهدافی که با شایعه و انواع ترفند ها دنبال می کند و می خواهد به آن برسد، این است که مردم از صندوق رای فاصله بگیرند، اگر کسی دشمن شناس باشد، علی رغم انتقادهایی که به دولتمردان دارد، کاری نمی کند که دشمنان به اهداف خود برسند.
 
اصغری حسامیه بیان کرد: امروز جمهوری اسلامی حکومت مقتدری است که در عرصه‌های مختلف به ویژه علمی پیشرفت کرده، اما دلخوش کردن به این پیشرفت ها باعث توقف می شود، باز کردن درهای فساد به روی جوانان نیز کاهش این پیشرفت ‌های علمی و غیر علمی را رقم می زند، ما مسلمانان تجربه تلخی داریم که حکومت قوی ۷۰۰ ساله ای را با همین امور از دست دادیم، دوباره نباید تکرار شود و این اتفاق در جریان اسلام بیفتد که شاهد فاصله گرفتن از آن قدرت باشیم.
 
وی گفت: اگر امروز ایران قوی می ‌خواهیم به تعبیر مقام معظم رهبری یکی از شاخص ‌های ایران قوی این است که به خصوص مسئولان و به صورت عمومی مردم از فساد در حوزه فردی، اجتماعی، اقتصادی و دیگر بخش ها فاصله بگیرند که می طلبد قوه قضاییه توانمند تر شود و قوی تر برخورد کند، قوه مجریه حساسیت خود را بالا ببرد، رشد علمی و صنعتی دیده و خودباوری در جامعه شکوفا شود، مغرور به پیروزی هایی که داریم نشویم و مراقب باشیم و سعی کنیم هر کسی در هر حوزه ‌ای که هست چه اقتصادی، صنعتی، علمی و فرهنگی باعث پیشرفت جامعه شود.
 
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdccx4qso2bq108.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما