تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۵۲
رئیس انجمن علمی سالمندان به بیان هشدار درباره وضعیت نامناسب شیوع سالمندی در کشور و کمبود پزشک متخصص برای رسیدگی به این جمعیت، پرداخت.
زنگ خطر سالمندی در کشور به صدا درآمده است/با سونامی جمعیت سالخوردگان در کشور روبرو خواهیم شد
به گزارش عصرهامون به نقل از  باشگاه خبرنگاران جوان، «افزایش سالمندان فرصت یا چالش» امشب ۱۲ مهر در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با حضور دلبری رئیس انجمن علمی سالمندان و شتی رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دلبری رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه متاسفانه نیروی آموزش دیده در حوزه سالمندی نداریم گفت: ۲۰ درصد سالمندان نیازمند خدمات مراقبتی یک ساعته یا ۲۴ ساعته هستند، در این حوزه به اندازه کافی نیروی آموزش‌دیده نداریم.
وی با اشاره به اینکه سالمندان فعلی ما وضعیت خوبی دارند به طور میانگین ۵ و نیم فرزند دارند و ۲، ۳ دهم این فرزندان حمایتگر هستند افزود: اما نگرانی ما برای آینده است الان ۸۰ هزار سالمند ازدواج نکرده داریم، اما اگر دهه شصتی‌ها بیایند در ۱۴۳۰ حدود ۳  میلیون نفر سالمند خواهیم داشت که ازدواج نکرده اند.
رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه باید به سالمندان آموزش دهیم که چگونه پیر شوند تا سالم بمانند ادامه داد: هیچ وقت نباید افسوس سالمند شدن را بخوریم، زیرا خیلی‌ها در سن۵۰ سالگی فوت می‌کنند و به سن ۷۰ سالگی نمی‌رسند، باید یاد بگیریم که چگونه سبک زندگی سالم داشته باشیم، لذا باید سبک زندگیمان را اصلاح کنیم تا وقتی به ۷۰ سالگی می‌رسیم ناتوان نمانیم و این موضوع باید از میان سالگی شروع شود.
وی با اشاره به اینکه باید به این فکر بیفتیم که مریض نشویم و تعداد بیماری‌ها یمان را کم کنیم و یا یک سری از بیماری‌ها را به تعویق بیندازیم اظهار کرد: باید به سالمندی سالم برسیم، سالمندان باید از همین امروز شروع کنند، هیچ وقت زمان دیر نیست، اگر آخرین اصلاحات را هم انجام دهیم باز کمک کننده خواهد بود.
رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه در تربیت نیروی انسانی متخصص عقب‌ماندگی بیش از ۵۰ سال در دنیا داریم افزود: در سنوات گذشته متاسفانه رشته سالمندی حذف شده است و در حوزه‌های دیگر هم به همین گونه است، در صورتی که سالمندی فرصتی در دنیا است، به طوری که فرصت کارآفرینی و اشتغال را ایجاد می‌کند، برای ایجاد یک شغل در کشور باید منابع زیادی صرف شود.
وی با اشاره به اینکه به ۲۲۰۰ نفر متخصص الان نیازمند هستیم ادامه داد: همین الان به این تعداد نیرو نیاز داریم در صورتی که این تعداد نیروی متخصص نداریم  و در کل کشور فقط بیست و دو متخصص ظب سالمندی داریم، اگر به درستی به پدیده مهم جمعیت‌شناسی که انباشت جمعیت سالخوردگان است را ببینیم متوجه می شویم که هم می‌تواند فرصت ایجاد کند و هم می‌تواند چالش بسیار جدی باشد.
دلبری با اشاره به اینکه بنده مطمئن هستم که سیاست و راهبردی برای استفاده از جمعیت سالمندی در کشور وجود ندارد گفت: پیش‌بینی می‌کنیم با یک سونامی جمعیت سالخوردگان در کشور روبرو خواهیم شد.
موضوع سالمندی یک موضوع حاکمیتی است
رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه ایران در آینده بیشترین رشد جمعیت سالمندان را در جهان خواهد داشت و کمترین زیر ساخت‌های لازم را برای این جمعیت نداریم عنوان کرد: زنگ خطر سالمندی در کشور به صدا درآمده است، اما مسئولین نمی‌شنوند، از دولت خواهش می‌کنم عزم ملی در این خصوص داشته باشند.
دلبری با اشاره به اینکه ساماندهی ۸ میلیون نفر سالمند در حد سازمان بهزیستی نیست، ادامه داد: موضوع سالمندی یک موضوع حاکمیتی است و سه قوا باید در آن درگیر باشند، مشکلات سالمندان ۵ برابر مشکلات جوانان است، سالمندی که سکته می‌کند ۵ نفر باید آن را جمع کنند.
وی خاطرنشان کرد: ۲۰ درصد سالمندانی که در آسایشگاه‌ها نگهداری می‌شوند مجهول‌الهویه هستند این‌ها کسانی هستند که خانواده‌ها به جایی رسیدند که پدر یا مادر پیرشان را به امامزاده می‌برند و رها می‌کنند.
دلبری با اشاره به اینکه در سند ملی، دستورالعمل‌های اجرایی در سال ۷۳ از سوی هیئت دولت مصوب شد گفت: در این ۱۷ سال حتی یکبار نه تنها به ریاست رئیس جمهور بلکه به ریاست معاون اول هم نیز جلسه‌ای تشکیل نشد، دو سال است که سند ملی ابلاغ شده است به طوری که از سال گذشته تا به امسال حتی یک جلسه هم نداشتیم.
رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه در آینده هیچ سرویس خدماتی در حوزه سالمندان نخواهیم داشت گفت: فقط آسایشگاه خواهیم داشت که دو دهم درصد خواهد بود، برای سایر سالمندان باید ببینیم که چه برنامه‌ای برای کشور وجود دارد، کل تخت‌های ما در آسایشگاه‌های کشور حدود ۲۰ هزار است لذا سرویس‌های زیادی در دنیا وجود دارد که ما هیچ کدام از آن‌ها را نداریم.
وی ادامه داد: متاسفانه قوانین به قدری در سازمان بهزیستی دست و پا گیر است که نمی‌توان کاری را انجام داد، فرزندان مراقب پدر و مادران خود باشند و از مسن شدن والدین خود غافل نشوند، معاینات دوره سالمندی را جدی بگیرید، خیلی از بیماری‌های دوره سالمندی علامت ثابتی ندارند.
دلبری با اشاره به اینکه دوره‌های تخصص طب سالمندی در کشور متوقف شده است گفت: الان زیر۲۰ متخصص طب سالمندی در کشور داریم، سوئد برای تنها ۲ میلیون سالمند اکنون هزار نفر متخصص طب سالمندی دارد.
فاجعه بار روانی و اقتصادی با سونامی سالمندی
قاسمی جمعیت شناس در ادامه برنامه با اشاره به اینکه سونامی سالمندی در ایران پیامد‌های فاجعه بار روانی و اقتصادی خواهد داشت افزود: آشیانه خالی و پدیده سالمند رها شده از جمله پیامد‌های سالمندی آتی ایران است، ساختار اقتصاد اولین بخشی است که از سالخوردگی ایران آسیب خواهد دید.
وی با اشاره به اینکه ما به شدت به این گروه نیازمند هستیم تصریح کرد: در طی ۱۲ سال گذشته کمتر از ۲۴ نفر متخصص سالمندی داشتیم لذا بیش از ۲۰۰۰ نفر به متخصص سالمندان نیازمند هستیم، متاسفانه با مشکلات روحی سالمندان روبرو هستیم.
این پژوهشگر و جمعیت شناس اظهار کرد: در ابعاد ملی در ساختار‌های اقتصادی، اجتماعی، پزشکی و سیاسی به دلیل ساختار جمعیت بسیار آسیب خواهیم دید، به این معنی که ساختار اقتصاد اولین ساختاری است که از سالخوردگی جمعیت صدمه می‌بیند و نیروی کار کاهش پیدا می‌کند لذا به نیروی کار خارجی محتاج می‌شویم.
قاسمی با اشاره به اینکه سازمان‌های تامین اجتماعی و سازمان‌های حمایت گر اجتماعی در آستانه ورشکستگی قرار خواهند گرفت افزود: ویژگی منحصر به فرد اغلب کشور‌های توسعه یافته این است که بعد از توسعه یافتگی وارد فاز سالخوردگی جمعیت می‌شوند، ولی کشور ما قبل از اینکه بخواهد این عرصه را تجربه کند وارد پدیده سالخوردگی جمعیت شده و سرعت سالخوردگی جمعیت در کشور ما بسیار بالا است.
وی با اشاره به اینکه باید دوره سالمندی فعال را داشته باشیم ادامه داد: در دنیا سند‌های بسیار دقیقی برای سالمندانی که باید در جامعه فعال بمانند وجود دارد، اما در ایران هنوز نهاد متولی نداریم که موضوع را دنبال کند، جمعیت سالمند نیازمند هستند تا جمعیت جوان به آن‌ها خدمات و سرویس بدهند.
این پژوهشگر افزود: امروز می‌گوئیم که باید در حوزه فرزند آوری و در حوزه حمایت از نیازمندی‌های سالمندی فکری شود و ما در هر دوی این‌ها بسیار ناکارآمد بوده ایم و زنگ خطر را امروز باید به صدا در آوریم و فکری به حال این بحران کنیم که به زودی ساختار کشور را به هم خواهد ریخت.
امید به زندگی در کشور ۷۵ سال شده است
شتی رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت در ادامه برنامه با اشاره به اینکه سالمندی بخشی از زندگی انسان است گفت: از ۶۰ سال به بعد دوره سالمندی اطلاق می‌شود، رسیدن به این سن را باید قدر بدانیم.
وی با اشاره به اینکه در سال ۵۵ امید به زندگی ما خیلی پایین‌تر از آن چیزی بود که اکنون وجود دارد افزود: الان امید به زندگی در کشور ما ۷۵ سال شده است لذا ۲۰ سال امید به زندگی افزایش یافته است و این نتیجه پیشرفت تکنولوژی و گسترش و رونق خدمات بهداشتی و درمانی است.
رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه نیاز به حمایت جدی از سالمندان داریم و همچنین نیاز به تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای سال‌های آینده داریم تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم حرکتی که شروع شده را در پیش بگیریم، دو سال است که سند ملی ابلاغ شده و وزارت بهداشت تنها دستگاهی است که به دنبال عملیاتی کردن این سند ملی است.
شتی اظهار کرد: در دو سال گذشته جلسات متعددی با معاونت آموزشی وزارت بهداشت داشتیم لذا مشکلات در حوزه قانونی، فرایندی و برنامه‌ریزی است امیدوارم در دولت جدید بتوانیم با ادامه مباحثی که داشتیم کار‌های تخصصی را دنبال کنیم.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdchxinzq23nkxd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما